user preferences

Διεθνής αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στο CPE

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Monday April 10, 2006 09:37author by libcom.org Report this post to the editors

δραστηριότητες αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενου

Eνέργειες από καταλήψεις πανεπιστημίων και διαδηλώσεις ή αποχές σχολικές μαθητών γυμνασίων μέχρι και διαμαρτυρίες ενάντια σε κατά τόπους γαλλικά προξενεία και επιχειρήσεις.

Έχουμε στα χέρια μας αναφορές από μια σειρά χώρες, όπως Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ιαπωνία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Αγγλία, Ισπανία και Τουρκία, σχετικά με διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους ενάντια στο CPE στη Γαλλία, ενέργειες που κυμαίνονται από καταλήψεις πανεπιστημίων και διαδηλώσεις ή αποχές σχολικές μαθητών γυμνασίων μέχρι και διαμαρτυρίες ενάντια σε κατά τόπους γαλλικά προξενεία και επιχειρήσεις.

Έτσι, έχουμε:

Στη Γερμανία, από την 1η Φλεβάρη έως και τις 2 Μάρτη, κατάληψη εδρών στα Πανεπιστήμια Μπίλεφελντ και Padeborn, αλλά και καταλήψεις σχολείων στις ίδιες περιοχές ενάντια στην επιβολή διδάκτρων. Μερικές από τις καταλήψεις αυτές εκκενώθηκαν με τη βία από τις δυνάμεις καταστολής.

Στην Αγγλία, στις 8 Μάρτη φοιτητές κατέλαβαν βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Σάσσεξ ως διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές και την αύξηση των διδάκτρων.

Στην Ιταλία, στις 15 Μάρτη έγιναν αναφορές για ταξίδι Ιταλών φοιτητών στη Γαλλία για να δηλώσουν την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους στους Γάλλους συναδέλφους τους και άλλους αγωνιζόμενους.

Στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια αντιπολεμικών διαδηλώσεων στις 19 Μάρτη, στους 19$ους, νέους εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα ενάντια στο CPE και τον παραπλήσιο νέο νόμο PSE που θα τεθεί σε ισχύ στην Ιαπωνία στο άμεσο μέλλον.

Στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στις 21 Μάρτη πάνω από 1.000 μαθητές γυμνασίου απείχαν από τα μαθήματά τους ως διαμαρτυρία ενάντια στα χρήματα που ξοδεύουν, συνδέοντας ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία τους με τα γεγονότα στη Γαλλία. Η κινητοποίηση τελείωσε κάπως επεισοδιακά και μια καθιστική διαμαρτυρία σε μια σημαντική διασταύρωση.

Στο Δουβλίνο της Ιρλανδία; στις 23 Μάρτη, Η Αναρχική Νεολαία μοίρασε προκηρύξεις έξω από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Γαλλική Συμμαχία, στην οδό Kildare του Δουβλίνου, με πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο CPE στη Γαλλία.

Στις 25 Μάρτη, εργάτες στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας έσπασαν διάφορα παράθυρα του τοπικού γραφείου του δεξιού κόμματος Centerpartiet ενάντια στους νέους εργασιακούς νόμους που προτάθηκαν από την Maud Olofsson, πρόεδρο του Σουηδικού Φιλελεύθερου Κόμματος Centerpartiet. Η Olofsson ομολόγησε ανοιχτά ότι εμπνεύστηκε άμεσα από το νόμο CPE του Γάλλου πρωθυπουργού ντε Βιλπέν.

Παράθυρα, επίσης, σπάστηκαν και στη γαλλική πρεσβεία το βράδυ της ίδιας μέρας, όταν περίπου 500 άτομα, νεολαίοι και εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία στη Στοκχόλμη για να διαδηλώσουν ενάντια στην επίθεση του Centerpartiet στα εργατικά δικαιώματα και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην εξέγερση της νεολαίας στη Γαλλία. Η διαδήλωση που κατευθύνθηκε προς την γαλλική πρεσβεία και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ότι η πράξη αυτή ήταν η αρχή.

Όταν η διαδήλωση έφθασε στην πρεσβεία εμποδίστηκε από δύναμη έφιππης αστυνομίας, που όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν ενάντιά της χαλασμένα αυγά και τις χιονόμπαλες. Η διαδήλωση μετά γύρισε πίσω και βάδισε προς την παλαιά πόλη και τα γραφεία του Centerpartiet. Στη διαδρομή σπάστηκαν τζάμια τραπεζών και κυβερνητικών κτιρίων.

Στις 25 Μάρτη εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σε συγκεντρώσεις και απεργίες στις ΗΠΑ, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον αντι- μεταναστευτικό νόμο HR 4437. Μετά από λίγες ημέρες, δεκάδες χιλιάδες μαθητές γυμνασίων κήρυξαν αποχή και συγκρότησαν αυθόρμητες διαδηλώσει, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και αποκλείοντας δημαρχικά κτίρια. Αρκετές χιλιάδες μαθητές κινητοποιήθηκαν στο Tucson και το Phoenix της Αριζόνα. Σε μερικές περιπτώσεις, εγκατέλειψαν τα μαθήματά τους, εμπόδισαν την οδική κυκλοφορία και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικά αυτοκίνητα στα σύνορα.

Τη Δευτέρα 26 Μάρτη, σε μια απεργία στο Λος Άντζελες συμμετείχαν περίπου 36.000 μαθητές. Στο Σαν Ντιέγκο, 30-40 συνελήφθηκαν 30-40 διαδηλωτές για στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση, ενώ αναφορές έκαναν λόγο για μάχες 250 μαθητών και 80 αστυνομικών έξω από το γυμνάσιο Oceanside, με πέτρες και τσιμεντένια κομμάτια. Διαδηλώσεις, αλλά και περαιτέρω συλλήψεις, αναφέρθηκαν επίσης στο Χιούστον, το Ελ Πάσο και σε άλλες περιοχές του Λος Άντζελες.

Στις 28 Μάρτη στην Κοπεγχάγη τη Δανίας 200 άτομα διαδήλωσαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία σε αλληλεγγύη με τη γαλλική νεολαία.

Την ίδια μέρα, στη Σμύρνη στην Τουρκία, μέλη του MKLP (Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα) χτύπησαν με βόμβα το εκεί παράρτημα της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Axa OYAK σε αλληλεγγύη με τους Γάλλουςς εργαζομένους και τη νεολαία.

Στις 29 Μάρτη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, έγινε διαδήλωση έξω από το γαλλικό προξενείο, στην οποία συμμετείχαν και δύο Γάλλοι υπήκοοι που προσπάθησαν να μπουν μέσα, αλλά αποκρούστηκαν από την ασφάλεια και ακολούθησε συμπλοκή.

Ξανά στις ΗΠΑ, όπου στις 28 Μάρτη στη Νέα Υόρκη, η οργάνωση Σπουδαστές για μια Δημοκρατική Κοινωνία (Students for a Democratic Society - SDS) έκαναν πορεία στο γαλλικό προξενείο στο Μανχάτταν με πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα ανάκλησης του CPE. Η οργάνωση SDS είναι η ίδια που ήταν υπεύθυνη για το κύμα καταλήψεων στα αμερικάνικα πανεπιστήμια στη δεκαετία του 1960 και επανιδρύθηκε πρόσφατα με ήδη 30 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 31 Μάρτη, ομάδα περίπου 60 ανθρώπων συγκεντρώθηκε μπροστά στο γαλλικό προξενείο στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, με συνθήματα κ.λπ, ενάντια στο CPE και στη συνέχεια προσπάθησε να μπει μέσα, αλλά εμποδίστηκε από αστυνομική δύναμη. Τον περασμένο Νοέμβρη έγιναν δύο συλλήψεις στο προξενείο αυτό σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στην εξέγερση στα προάστια του Παρισιού.

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα libcom.org και στο Indymedia Μελβούρνης. Μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 9 Απρίλη 2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]