user preferences

Με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Monday June 15, 2015 21:06author by Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό "Μαύρ&#author email mauro-kokkino at hotmail dot com Report this post to the editors

Οι ακηδεμόνευτοι και ριζοσπαστικοί αγώνες των από τα κάτω με προωθητικά αιτήματα με την χρήση του εργαλείου της αυτοοργάνωσης και αποσκοπώντας στην κοινωνική αυτοδιεύθυνση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ''διώξει το μαύρο'' που κυριαρχεί ακόμα στις ζωές των καταπιεσμένων, ανεξαρτήτως από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.
ert116201_2.jpg

ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΑΤΕΡΑ;

Με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη οδήγησε σε πολιτική ευφορία μεγάλων κομματιών του κοινωνικού συνόλου λόγω των προσδοκιών για οικονομική και κοινωνική βελτίωση. Οι ελπίδες αυτές τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα στην περίπτωση της ΕΡΤ3 αποδυκνύονται φρούδες.

Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ επί δεξιάς κυβέρνησης οδήγησε σε μία μορφή επανάστασης καθώς οι εργαζόμενοι καταλαμβάνοντας το κτίριο μετέτρεψαν την κρατική ΕΡΤ3 σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο σταθμό με κοινωνικό και κινηματικό περιεχόμενο.

Ο παραδειγματικός αγώνας των εργαζόμενων της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 κατέδειξε αυτό που φαινόταν αδύνατο. Ότι ακόμη και στους πιο αποσαθρωμένους κρατικούς θεσμούς μπορεί να υπάρχει μια άλλου είδους εργατική οργάνωση ένα άλλο είδος παραγωγής και ένα άλλης ποιότητας προϊόν. Η τετριμμένη προπαγάνδα και η σύγκρουση κομματικών και εξουσιαστικών μηχανισμών έδωσε τη θέση της στο ζωντανό πρόγραμμα των κινημάτων εντός της κατειλημμένης ΕΡΤ3.

Η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του κράτους και των αφεντικών οπότε έπρεπε πάραυτα να χτυπηθεί. Αυτό που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Σαμαρά με τις διμοιρίες των ΜΑΤ και τη βίαιη καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων καθ' όλη την διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, προσπαθεί να το πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιστροφή σε μία δήθεν "δημοκρατική ομαλότητα".

Η φαιδρότητα της όλης φρασεολογίας έγκειται στο γεγονός ότι ουσιαστικά περιγράφει μία οπισθοδρόμηση από την ΕΡΤ3 του εργατικού ελέγχου και της κοινωνικής εποπτείας που έθεταν ένα πλαίσιο αναπνοής και έκφρασης των αγώνων και αναγκών από τα κάτω. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την μαφία του κράτους και στραγγαλίζει την ελεύθερη-αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 μέσα σε ένα γελοίο, όσο και επικίνδυνο κλίμα ''εθνικής ομοψυχίας'' και ''δημοκρατικής ανάκαμψης''.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η κατάσταση επιστρέφει εκεί που ήταν πάντα. Στην μιζέρια των μικροκομματικών συμφερόντων, στους καλοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους, στους κακοπληρωμένους εργαζόμενους, στους διασπασμένους εργάτες, στον οχετό της κρατικής προπαγάνδας. Η επιλογή του Λ. Ταγματάρχη μόνο τυχαία δεν είναι, αναδεικνύει την συνέχεια του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Ο ''αριστερός φερεντζές'' Τσακνής καλύπτει μόνο την ανάγκη να ''μπουν και δικοί μας άνθρωποι''.

Οι ακηδεμόνευτοι και ριζοσπαστικοί αγώνες των από τα κάτω με προωθητικά αιτήματα με την χρήση του εργαλείου της αυτοοργάνωσης και αποσκοπώντας στην κοινωνική αυτοδιεύθυνση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ''διώξει το μαύρο'' που κυριαρχεί ακόμα στις ζωές των καταπιεσμένων, ανεξαρτήτως από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

Η άμεση δημοκρατία, η συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις, η συνολική ανατροπή του καπιταλιστικού παραδείγματος παραγωγής και διανομής είναι υπόθεση των κοινωνικών κινημάτων τα οποία θα αντιμάχονται πάντα τις κατασταλτικές και αφομοιωτικές πολιτικές του κράτους και των εκάστοτε διαχειριστών του.

''Δημοκρατική ομαλότητα'' σημαίνει απρόσκοπτη ροή της κυρίαρχης κρατικής αφήγησης, σημαίνει κοινωνική ειρήνευση και ταξική εκεχειρία Αλληλεγγύη στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 και στους εργαζόμενους αγωνιστές της.

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο

Related Link: http://maurokokkino1936.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]