user preferences

Recent articles by Dmitri (republishing)

imageCarlo Cafiero 0 comments

imageΕπιστολή του &#... 0 comments

textStatement by Arash Hampay 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Αναρχικό κίνημα

Η ανάγκη για restart May 29 23 by Ευριπίδης Καλτσάς

1η Μάη: μέρα ταξ... May 01 23 by Πρωτ. Αναρχ. Αγ. Αναργ.-Καματερού

Αντιεκλογικ^... Mar 31 23 by Αναρχικοί Αγ.Αναργύρων-Καματερού

5o Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | Νέα author Thursday June 11, 2015 22:40author by Dmitri (republishing) - MACG (personal capacity) Report this post to the editors

Θεσσαλονικη 16-18 Ιούνη 2015

Από τις 16 έως τις 18 Ιούνη 2015 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Ροτόντας το 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου. Είναι η συνέ­χεια του 4ου βαλκανικού αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου, που πραγματο­ποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Μάιο του 2009 και του 1ου, του 2ου και του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματο­ποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2010, του 2013 και του 2014.
11425453_386769464843820_878846521497551623_n.jpg

Από τις 16 έως τις 18 Ιούνη 2015 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Ροτόντας το 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου. Είναι η συνέ­χεια του 4ου βαλκανικού αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου, που πραγματο­ποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Μάιο του 2009 και του 1ου, του 2ου και του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματο­ποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2010, του 2013 και του 2014.

Το κεντρικό θέμα του βαλκανικού φεστιβάλ ήταν «από τα βαλκάνια της εκμετάλλευσης και του εθνικισμού στα βαλκάνια της αλληλεγγύ­ης και των αγώνων», ενώ το κεντρικό θέμα του 1ου ελευθεριακού φε-στιβάλ βιβλίου ήταν «ΚΡΙΣΗ: αφορμή για λεηλασία και μέθοδος δια­κυβέρνησης ή αφετηρία ολικής ρήξης και κοινωνικής αυτοθέσμισης;».

Πρόγραμμα Ελευθεριακού Φεστιβάλ Βιβλίου 2015

ΤΡΙΤΗ 16/6
7μμ βιβλιοπαρουσίαση: Σημειώσεις της Στέπας #4: «Καπιταλισμός, πόλεμος, αντιμιλιταρισμός», εκδόσεις των ξένων

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και ο πόλεμος που κήρυξε η ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, αναδεικνύουν την άρρηκτη, αναγκαία και αποφασιστική σχέση του αντιμιλιταρισμού με τους κοινωνικούς αγώνες. Μαθαίνοντας για το αίμα που χύνεται, τα ευαίσθητα αντανακλαστικά συχνά αναζητούν πλευρά. Παραβλέπουν τη γενετική σχέση καπιταλισμού και μιλιταρισμού. Ανασταίνουν παλιές πολώσεις («κεντρικά και περιφερειακά κράτη», «φασιστικά και αντιφασιστικά κρατικά μπλοκ») και εξηγητικά σχήματα (από τον αντι-ιμπεριαλιστικό οικονομισμό έως και τον αντικρατικό πατριωτισμό) και υιοθετούν το πνεύμα της στρατιωτικοποίησης ως απελπισμένης διεξόδου από τον παραλογισμό. Αλλά δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς διαύγεια, όπως δεν υπάρχει αγώνας για την απελευθέρωση που να αγνοεί τον πραγματικό πόλεμο.

8μμ βιβλιοπαρουσίαση: Κοινωνικός Αναρχισμός #4: «Θεωρίες για το κράτος», ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

Η διατύπωση μιας σύγχρονης θεωρίας για το κράτος είναι επιτακτικής σημασίας. Μια τέτοια δουλειά ασφαλώς δεν είναι εύκολη, και τις απαντήσεις δεν μπορεί να τις δώσει μια πολιτική επιθεώρηση αλλά μόνο ένα ζωντανό κίνημα. Στο παρόν τεύχος αποφασίσαμε να θέσουμε τα ερωτήματα, να γενεαλογίσουμε την αντίσταση απέναντι στον Νόμο, καθώς και τις παραδοσιακές αντικρατικές θέσεις, να ανιχνεύσουμε τις ιστορικές και ανθρωπολογικές ρίζες της εμφάνισης των θεσμών διαχωρισμένης εξουσίας, να παρουσιάσουμε παραδείγματα εναλλακτικής οργάνωσης απ’ όλο τον κόσμο, να ανοίξουμε διάλογο με απόψεις που προτείνουν άλλες στρατηγικές – ακόμα και ξένες προς τις δικές μας.
Γράφουμε για να ανοίξουμε τα ερωτήματα, για να προκαλέσουμε τη συζήτηση. Όχι για να περιχαρακώσουμε τις παγιωμένες μας απόψεις. Άλλωστε οι δικές μας αλήθειες, εν αντιθέσει με όλα τα στρατηγήματα της κυριαρχίας, βρίσκουν το νόημά τους μέσα από τη συνεχή τους τριβή με όλες τις όψεις του πραγματικού.

9μμ βιβλιοπαρουσίαση: Αναρχισμός και Οικολογία (συλλογικό), εκδόσεις Ευτοπία

Όσο μεγαλώνει το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όσο χάνονται οι πολιτικές ελευθερίες, όσο γιγαντώνονται τα οικολογικά προβλήματα, τόσο θα αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη για μια ριζοσπαστική οικολογική-πολιτική θεωρία. Ο οικοαναρχισμός δεν είναι μια θεωρία, αλλά ένα σύνολο θεωριών. Στη συλλογή αυτή παρουσιάζονται όλες οι θεωρητικές τάσεις του οικοαναρχισμού μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα των ανθρώπων που τις εμπνεύστηκαν: Élisée Reclus, Pyotr Kropotkin, Murray Bookchin, Alan Carter, Peter Marshall, John Zerzan, Steven Best, Anthony J. Nocella II, Uri Gordon, Graham Purchase, Chaia Heller, Brian Tokar. Επίσης, σ’ αυτή τη συλλογή παρουσιάζονται κάποια οικοαναρχικά εγχειρήματα, αλλά και η δράση τριών πολύ σημαντικών οικο-ακτιβιστικών οργανώσεων που έχουν ξεκάθαρα αναρχικά χαρακτηριστικά: ALF (Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ζώων), ELF (Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Γης), Earth First! (Πρώτα η Γη!).

10μμ μουσική βραδιά με τους Γυρολόγους, αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο.
https://el-gr.facebook.com/girologoi

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/6
7μμ βιβλιοπαρουσίαση: «Μια σύγχρονη οπτική του αναρχισμού», παρουσίαση των εκδόσεων Anarres από τη Βουλγαρία http://www.anarresbooks.org

H αποτυχία του σοσιαλισμού και η κρίση του νεοφιλελευθερισμού ανοίγουν νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών οραμάτων πέρα από το κράτος και τον καπιταλισμό, βασισμένων στην αυτοοργάνωση, την αυτοκυβέρνηση και την αλληλοβοήθεια. Ως αποτέλεσμα του ολοκληρωτικού παρελθόντος της Βουλγαρίας, υπάρχει ένα κενό στην παρουσίαση της αναρχικής φιλοσοφίας και της πρόσβασης του ευρύτερου κοινού σε αυτήν. Οι εκδόσεις Anarres επιχειρούν να απαντήσουν σε αυτό, προωθώντας τις ιδέες της αλληλεγγύης, της αυτονομίας, της αυτοοργάνωσης και της αντιιεραρχίας.

8μμ βιβλιοπαρουσίαση: Γιάννης Φούντας, «Ανα­ρ­­χικό Λεξικό», Εκδόσεις των Συναδέλφων …μια περιπλάνηση στα σπλάχνα, στις παρυφές και στα νεφελώματα του Ελευθεριακού σύμπαντος…

Το Αναρχικό Λεξικό επιχειρεί να ταξιδέψει, ως έντυπη χρονομηχανή, τους αναγνώστες του σε ένα εν πολλοίς άγνωστο, αθέατο ή πολλαπλά παραμορφωμένο παράλληλο κοινωνικό σύμπαν, ένα σύμπαν πολυδιάστατο και πολύμορφο και ως εκ τούτου αρκούντως σαγηνευτικό και να τους προτείνει να ανασυνθέσουν με τον τρόπο τους την ούτως ή άλλως φαντασμαγορική ιστορία της αναρχίας ή, αν μη τι άλλο, να τη διαβάσουν σαν ένα τερπνό, σπονδυλωτό, περιπετειώδες, κοινωνικό μυθιστόρημα.
Ο δεύτερος τόμος του Λεξικού είναι εμπλουτισμένος με έντυπα και βιβλία από την ελληνική αντιαυταρχική εκδοτική παραγωγή.

9μμ βιβλιοπαρουσίαση: Νίκος Σούζας, «“Σταμάτα να μιλάς για θάνατο μωρό μου” – πολιτική και κουλτούρα στο ανταγωνιστικό κίνημα στην Ελλάδα 1974-1998», ελευθεριακές εκδόσεις Ναυτίλος

Ποτέ άλλοτε δεν έχουν γραφτεί τόσα λίγα για ένα κίνημα. Στην παρούσα έκδοση το κίνημα αυτό τιτλοφορείται «ανταγωνιστικό», επιδιώκοντας να απο­δώσει τη διευρυμένη θεματολογία μιας κοινωνικής δυναμικής που δεν εξαντλείται σε ό,τι έμεινε γνωστό ως «ταξική πάλη», κα­ταγράφοντας παράλληλα μια σημαντική όψη του μεταπολιτευτικού αντιεξουσιαστικού και αναρχικού ρεύματος. Το βιβλίο επεξεργάζεται την πολιτική της προεικόνισης –το «εδώ και τώρα»– και επικεντρώνει την προσοχή του στην πολιτισμική διάσταση του κινήματος την περίοδο 1974-1998 ενώ ταυτόχρονα διατυπώνει με ακρίβεια τις πολιτικές συνδηλώσεις που διαμορφώνονται στο πεδίο της κουλτούρας: καταλήψεις στέγης, αυτοδιαχειριζόμενη ραδιοφωνία, ανεξάρτητη μουσική σκηνή.

10μμ LIVE: The Sailing Tomatoes – μουσική από τους δρόμους
www.sailingtomatoes.gr/

ΠΕΜΠΤΗ 18/6
7μμ βιβλιοπαρουσίαση: Άρης Αλεξάνδρου: «Η εξέγερση της Κρονστάνδης», εκδόσεις Πανοπτικόν
Το βιβλίο αυτό για την Εξέγερση της Κρονστάνδης το ζήτησε από τον Άρη Αλεξάνδρου ο εκδότης Χ. Φυτράκης για να το εντάξει σε μία σειρά βιβλίων που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1970 με τον τίτλο «Τα φοβερά ντοκουμέντα». Με τη γνωστή του ευσυνειδησία, ο Αλεξάνδρου δεν έκανε μια δουλειά απλώς διεκπεραιωτική, αλλά έγραψε ένα από τα καλύτερα βιβλία διεθνώς επί του θέματος.
Μολονότι στην αφήγηση του Αλεξάνδρου είναι εμφανής η συμπάθειά του για τους εξεγερμένους της Κρονστάνδης, η παροιμιώδης πνευματική του εντιμότητα έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι απόψεις, ώστε να σχηματίσει ο κάθε αναγνώστης ιδίαν άποψη.

8μμ Συζητώντας με τη Silvia Federici

Η Silvia Federici και ο σύντροφός της George Caffentzis είναι δύο από τους σημαντικότερους σύγ­χρονους διανοητές. Η θεωρητική τους συνεισφορά περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της πρωταρχικής συσσώρευσης όχι ως πρώτο στάδιο του καπιταλισμού αλλά ως διαρκές του γνώρισμα, την κριτική στο «τέλος της εργασίας», την ανάδειξη του χρέους ως επεκτατικής μεθόδου του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, τη ριζοσπαστική ανάλυση των πολέμων σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ κ.ά. Ως αυτόνομη φεμινίστρια η Federici ανέλυσε τη δεκαετία του ‘70 το θέμα της απλήρωτης γυναικείας εργασίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανασύνθεση του κινήματος (σε αντιπαραβολή με τις πολιτικές της αντιπροσώπευσης) ως αναγκαίας απάντησης στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί με το πρόσχημα της κρίσης, για τις μετεξελίξεις του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού κ.ά.
10μμ LIVE: fuku cosmonauts, μουσική περφόρμανς με βιντεοπροβολές
https://www.facebook.com/pages/Fuku-Cosmonaut/747946758...46593

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]