user preferences

Σημειώσεις για τους Ανεξάρτητους Έλληνες

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Γνώμη / Ανάλυση author Friday February 13, 2015 19:41author by Andrew Flood - WSM - Anarkismo Report this post to the editors

Έχοντας γράψει ένα μεγάλο κομμάτι για την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συνασπισμό με ό,τι έχει περιγραφεί ως αντι-μεταναστευτικό δεξιό (ή ακόμη και ακροδεξιό) κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ή ANEΛ). Οι ΑΝΕΛ τηρούν μια ισχυρή αντιευρωπαϊκή στάση, αλλά στο επίπεδο του να βλέπουν τους Έλληνες ως θύματα «διεθνούς συνωμοσίας». Έχουν εκλέξει 15 βουλευτές, κάτι που δίνει έναν συνασπισμό με μια ισχυρή πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Πιθανώς το γεγονός αυτό καθώς και η σθεναρή στάση των ΑΝΕΛ κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η αντιμεταναστευτική τους πολιτική δεν αποτελεί κάτι σημαντικό.
913925917926913929932919932927921917923923919925917931.jpg

Σημειώσεις σχετικά με το ρατσιστικό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες με το οποίο συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Έχοντας γράψει ένα μεγάλο κομμάτι για την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συνασπισμό με ό,τι έχει περιγραφεί ως αντι-μεταναστευτικό δεξιό (ή ακόμη και ακροδεξιό) κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ή ANEΛ). Οι ΑΝΕΛ τηρούν μια ισχυρή αντιευρωπαϊκή στάση, αλλά στο επίπεδο του να βλέπουν τους Έλληνες ως θύματα «διεθνούς συνωμοσίας». Ο αρχηγός τους, υποστηρίζει -ψευδώς- ότι οι Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους και θα πρέπει να ηχήσουν προειδοποιητικά καμπανάκια. Έχουν εκλέξει 15 βουλευτές, κάτι που δίνει έναν συνασπισμό με μια ισχυρή πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Πιθανώς το γεγονός αυτό καθώς και η σθεναρή στάση των ΑΝΕΛ κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η αντιμεταναστευτική τους πολιτική δεν αποτελεί κάτι σημαντικό.

Παρακάτω παραθέτω μερικές γρήγορες σημειώσεις και πηγές, τις οποίες δεν σχολιάζω προς το παρόν, πέρα από το μάλλον προφανές ότι η επιλογή των συνεργατών αυτών καθιστά άχρηστες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί αλληλεγγύης προς εκείνους έξω από την Ελλάδα. Οι υπέρμαχοι αυτής της απόφασης λένε ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ (σημειώστε, όμως, ότι δεν ήταν η μόνη) καθώς το άλλο αριστερό κόμμα (ΚΚΕ) είναι πολύ σεχταριστικό ή ότι ένα άλλο (Το Ποτάμι) δεν είναι αρκετά αντιευρωπαϊκό. Για μένα αυτό είναι απλώς ένα άλλο ιδιαίτερα τρανταχτό παράδειγμα του αναπόφευκτου κόστους του εκλογικισμού, αλλά υπάρχει μια ειρωνεία σε ορισμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», ότι την ημέρα μετά την ανακήρυξη των εκλογικών αποτελεσμάτων το θατσερικό σλόγκαν εξαφανίστηκε για τα καλά.

Ένα πράγμα που έχω να πω είναι ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι κάποιο θέμα τοπικής πολιτικής ώστε να παραμεριστεί. Λόγω της θέσης της, η Ελλάδα είναι ένα από τα κύρια σημεία άφιξης μεταναστών στην Ευρώπη. Εκει ήδη υπόκεινται σε βάναυση ρατσιστική συμπεριφορά, τόσο από το κράτος όσο και από τις ακροδεξιές οργανώσεις, ιδίως τη Χρυσή Αυγή. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των μπάτσων ή των φασιστών, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να εισέλθουν στη χώρα. Υπάρχουν συμφέροντα που δεν πρέπει να θυσιάζονται στο όνομα της ελληνικής ή ακόμα και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – και στην πραγματικότητα, μιλώντας, μάλιστα, με αυτούς τους όρους, νομίζω ότι αναδεικνύεται εδώ το μέγεθος του προβλήματος.

Πρώτα απ' όλα στις ειδήσεις αποδεικνύεται κάτι για το οποίο δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε μιας και ο συνασπισμός είχε αναγγελθεί απο πριν. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά θέματα παραδοσιακού συντηρητισμού, υποσχόμενοι να πατάξουν την παράνομη μετανάστευση και την υπεράσπιση των στενών δεσμών μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Κράτους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ένιωθε πιο άνετα ως προς Το Ποτάμι, το αδιάφθορο νέο κεντρώο κόμμα που συχνά θεωρείτο ως ο πιο πιθανός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμμή του ενάντια στη διάσωση είναι πολύ πιο σκληρή από ό,τι η φιλοευρωπαϊκή ρητορική του Ποταμιού. Θέλει να εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους, το οποίο είναι ισοδύναμο με 175% της οικονομικής παραγωγής, και να μειώσει τα υψηλά επίπεδα της φορολογίας, με φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.

Οι φιλοδοξίες του Καμμένου είναι ευρύτερες από μια απλή είσοδο στο κοινοβούλιο. “Το δίλημμα είναι τι θέλει ο λαός, μια κυβέρνηση με την αλαζονεία της απόλυτης πλειοψηφίας ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως εγγυητές του αύριο;", είπε στην ομιλία του.

Μια προεκλογική διαφήμιση δείχνει τον Καμμένο να βοηθά ένα μικρό αγόρι, τον Αλέξη, να μην εκτροχιάσει το τρένο-μινιατούρα του, δείχνει το ρόλο που θέλει να παίξει σε μια κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να μερικές λεπτομέρειες για την αντιμεταναστευτική πολιτική των ΑΝΕΛ: "Ένα νέο πολιτικό κόμμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 – ως μια ομάδα αποχωρησάντων από τους συντηρητικούς, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας του αρχηγού τους με την υποστήριξη εκ μέρους της ΝΔ του πακέτου διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Εισήλθε στην εκλογική αναμέτρηση με μια ισχυρή ατζέντα για την καταπολέμηση της μετανάστευσης. Το πρόγραμμα του κόμματος εισάγει την έννοια της ποσόστωσης του 2,5% για τους μη Έλληνες πολίτες που κατοικούν στη χώρα. Προτείνει εγκαταστάσεις κράτησης υψίστης ασφαλείας σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, μαζική απέλαση των παράνομων μεταναστών, καθώς και ιεράρχηση της “προτιμώμενης” μετανάστευσης από τη χώρα καταγωγής, κλίνοντας σε μεγάλο βαθμό προς τις Δυτικές και Λατινομαερικανικές χώρες".

"Ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζονται στις άκρως συναισθηματικές τους θέσεις όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και τη σκληρή γραμμή τους για τη μετανάστευση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τη νομιμοποίηση (σε διάφορες μορφές) της πλειοψηφίας των μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα πριν από το τέλος του 2010, και πρότεινε διάφορα πρακτικά μέτρα, που κυμαίνονται από τη χορήγηση προσωρινών μέχρι μακροπρόθεσμων αδειών παραμονής, με πλήρη πολιτογράφηση”.

Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το “Νόμο αντίθεσης σεε ορισμένα είδη και εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας”, αλλά το ίδιο έκανε και το ΚΚΕ. Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από ένα μεγάλο άρθρο για το ρατσισμό που δίνει μια ιδέα για το από πού προέρχεται η υποστήριξή τους και δείχνει ότι σε εκλογικό επίπεδο ο ρατσισμός ήταν δευτερεύον ζήτημα στις εκλογές. http://www.contributoria.com/.../543690d2580ab68323000037

"Το τέταρτο πιο δημοφιλές κόμμα στις εκλογές του 2009, ο ΛΑΟΣ, συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λουκά Παπαδήμου με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, στα τέλη του 2011. Ωστόσο, η κίνηση αυτή ήρθε σε βάρος των πολιτικών αντιλιτότητας του κόμματος, και στις δύο εκλογές του 2012, το ΛΑΟΣ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος βουλευτών και μελών του που πήγαν κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Το κενό που άφησε καλύφθηκε εν μέρει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ), οι οποίοι, με τις αντιμεταναστευτικές τους θέσεις και τον εθνικισμό, γνώριζαν ότι το ισχυρότερο χαρτί τους ήταν μια πολύ λαϊκίστικη ατζέντα αντιλιτότητας. Επίσης, η περισσότερη εκλογική πελατεία του ΛΑΟΣ στράφηκε προς την πιο μονολιθική και ακτιβιστική Χρυσή Αυγή". Το κομμάτι που παρατίθεται εδώ είναι χρήσιμο από την άποψη του ότι δείχνει τι αρέσει και τι όχι στους ακροδεξιούς υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στους ΑΝΕΛ
http://greece.greekreporter.com/.../independent-greeks.../

"Τώρα, ας γνωρίσουμε τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο" φώναξε κάποιος στο μικρόφωνο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης και η φωνή του καλύφθηκε αμέσως από τις επευφημίες αρκετών εκατοντάδων υποστηρικτές του κόμματος. "Χριστός Ανέστη" δήλωσε ο ηγέτης και οι άνθρωποι κάτω απάντησαν με μια φωνή με το γνωστό “Αληθώς Ανέστη”. Στη συνέχεια, φώναξε το σύνθημα “Είμαστε πολλοί. Είμαστε ανεξάρτητοι. Είμαστε Έλληνες" που το επανέλαβε πολλές φορές στη συνέχεια. Ήταν εκπληκτικό το πόσες φορές χρησιμοποίησε τη λέξη "Έλληνες" στην ομιλία του.
Εδώ παρατίθεται μια άλλη πηγή όπου ο Πάνος Καμμένος, λέει ότι "οι Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους” κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Antenna.
http://forward.com/.../greek-jews-slam-right-wing-polit...ician...

Το πλήρες απόσπασμα είναι λίγο-πολύ περίεργο καθώς μιλούσε για θρησκευτικούς φορείς και όχι για άτομα (αλλά ήταν επίσης λάθος). “Βλέπουμε ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρεται συχνά στην Ορθοδοξία, αλλά είναι η κυβέρνησή του που έλαβε τις περισσότερες αποφάσεις που είναι εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδας: καύση των νεκρών, σύμφωνα συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους, τη φορολογία μόνο για την Ορθόδοξη θρησκεία. Βουδιστές, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι δεν φορολογούνται, η Ορθόδοξη Εκκλησία φορολογείται και στην πραγματικότητα βρίσκεται σε κίνδυνο να χάσει τη μοναστηριακή της περιουσία»
http://www.hellasforce.com/.../uproar-greek-party-leade...y.../

*Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο Anarchist Writers στο σύνδεσμο http://anarchism.pageabode.com/andrewnflood/notes-racis...ition Επίσης δημοσιεύτηκε και στο Anarkismo.net Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 13 Φλεβάρη 2015.

This page has not been translated into 中文 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]