user preferences

Όλες οι εκλογικές αυταπάτες

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday January 20, 2015 18:53author by Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW)author email iwwgreece at yahoo dot gr Report this post to the editors

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) δεν βλέπουν τίποτα καλό σε μια οικονομία που ελέγχεται από εταιρικά στελέχη ή από πολιτικούς, πόσο μάλλον σε μια κοινωνία που οργανώνεται με αυτόν τον τρόπο. Αντιθέτως θέλουν μια κοινωνία που να διευθύνεται από τους εργαζόμενους της μέσω άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας χωρίς ιεραρχία.
obuhand.jpg

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) δεν βλέπουν τίποτα καλό σε μια οικονομία που ελέγχεται από εταιρικά στελέχη ή από πολιτικούς, πόσο μάλλον σε μια κοινωνία που οργανώνεται με αυτόν τον τρόπο. Αντιθέτως θέλουν μια κοινωνία που να διευθύνεται από τους εργαζόμενους της μέσω άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας χωρίς ιεραρχία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ανέκαθεν η ανθρωπότητα δεν είναι το πολυσυζητημένο θέμα της παραγωγής και της διανομής. Είναι το πρόβλημα της εξουσίας. Ποτέ δεν ήταν ασφαλές να αφεθούν οι λίγοι να ελέγχουν τις υποθέσεις των πολλών και ποτέ δεν θα είναι ασφαλές. Οι κρίσεις, οι πόλεμοι, οι διάφορες άλλες δυστυχίες του σύγχρονου κόσμου, συνέβησαν μόνο και μόνο επειδή υπήρχε ήδη η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων. Ό,τι συνέβη, συνέβη ως αποτέλεσμα της βούλησης αυτών των λίγων, όχι από τη βούληση των πολλών. Κάτω από τον καπιταλισμό κάθε εφεύρεση που έχει αυξήσει τη δύναμή μας να παράγουμε ή να καταστρέψουμε, έχει αυξήσει την εξουσία των λίγων και μείωσε τη δύναμη των υπολοίπων από εμάς. Κάθε βελτίωση της επικοινωνίας έχει επεκτείνει την αυτοκρατορία αυτής της μειονότητας.

Κάθε φορά που δίνουμε περισσότερη εξουσία σε κάποιον για να προσπαθήσει και να γιατρέψει τα προκύπτοντα κακά, αυξάνουμε αυτό το πρόβλημα πολύ περισσότερο. Και αυτό ισχύει είτε επιτρέψουμε αυτή η εξουσία να πέσει στους νυν διευθύνοντες της βιομηχανίας ή στους φίλους τους στην κυβέρνηση. Συνεπώς η μόνη ασφαλής και λογική επιλογή είναι mia κοινωνία που να διευθύνεται από τους εργαζόμενους της χρησιμοποιώντας δημοκρατικές διαδικασίες σε καθημερινή βάση για το ίσο όφελος όλων.

Μπορούμε να διευθύνουμε μόνοι μας την εργασία , την κοινωνία και με αυτόν τον τρόπο να λυθεί το πρόβλημα της εξουσίας, διότι όλη η δύναμη που διοικεί σήμερα αυτό τον κόσμο το κάνει εις βάρος της δικιάς μας προσπάθειας. Το μόνο που έχει να κάνει λοιπόν η τάξη μας είναι να σταματήσει ό,τι της έχει ειπωθεί και να αρχίσει να αποφασίζει συλλογικά, δηλαδή να στερήσει στους αντιπάλους της όλη την εξουσία που είχαν ποτέ και να αποκτήσει για τον εαυτό της όλην την δύναμη που θα χρειαστεί. Η διαχείριση της βιομηχανίας αλλά και της κοινωνίας από τους εργαζομένους που αυτοοργανώνονται δεν είναι απλώς ένα όνειρο. Είναι η ιστορική τάση. Είναι ο πόλος προς τον οποίο κάθε κίνηση της εργασίας κατευθύνονταν, είτε ηθελημένα είτε όχι, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ηθελημένο σχεδιασμό. Αν δεν γίνει αυτή η δουλειά, η αντίθετη πλευρά – τα αφεντικά και η εξουσία- κερδίζουν ολοσχερώς: εντατικοποίηση και στρατιωτικοποίηση των πάντων είτε από τις κάθε είδους επιχειρήσεις, από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πλευράς, ή το πιθανότερο, από την ανίερη συμμαχία τους με τον φασισμό.

Η βιομηχανική δημοκρατία είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα. Μπορεί να κρατήσει ζωντανή τη δημοκρατία η οποία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν ασκείται μόνο την ημέρα των εκλογών. Μπορεί να μας ελευθερώσει από την ανέχεια και τον φόβο, την φθορά και τον πόλεμο. Με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής μπορεί να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους να λάβουν όλα τα υλικά αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, δουλεύοντας αντίστοιχα όσο θέλουν. Μπορεί να μας δώσει την ασφάλεια και την ελευθερία, αυτούς τους δύο πιο επιθυμητούς στόχους, που κανένας εκ των οποίων δεν είναι δυνατός χωρίς τον άλλον, καθώς ένα άτομο που κατευθύνεται από την επιθυμία δεν μπορεί να είναι ελεύθερο και μια μαριονέτα δεν είναι ποτέ ασφαλής.

Μπορεί να κάνει την οργανωμένη κοινωνία ένα αρμονικό σύνολο, εργαζόμενη έξυπνα για το καλό όλων – επειδή μόνο όταν όλη η ανθρωπότητα μπορεί να αποφασίζει τι πρέπει να παραχθεί και τι θα γίνει με το παραχθέν προϊόν, μόνο τότε θα μπορεί να γνωρίζει τι κάνει. Η βιομηχανική δημοκρατία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο από μια οργανωμένη εργατική τάξη που γνωρίζει ως τάξη τι θέλει και πώς να το πάρει, αντί να δίνει την εξουσία λήψης αποφάσεων σε «φίλους της εργασίας» σε πολιτικά κόμματα ή κλίκες ελέγχου και σε πρωτοπορίες εντός των βαθμίδων της. Αυτός είναι ο Επαναστατικός Βιομηχανικός Συνδικαλισμός.

Πώς να οργανωθεί κανείς σωστά είναι λοιπόν το άμεσο ερώτημα. Αυτό το ερώτημα είναι που πρέπει να μας απασχολεί. Σε θέματα οργάνωσης, οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) βλέπουν μπροστά προς το μέλλον που επιθυμούμε, διότι το πώς θα οργανωθούμε θα καθορίσει και το πώς θα είναι το μέλλον μας.

Καμία εκλογική αυταπάτη. Γυρίστε τους τη πλάτη και αυτοοργανωθείτε.

Ο καπιταλισμός δεν βελτιώνεται – ανατρέπεται.

Οι εργαζόμενοι και τα αφεντικά δεν έχουν τίποτα το κοινό.

Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW)

iwwgreece@yahoo.gr

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]