user preferences

Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό

category Διεθνή | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Friday October 17, 2014 19:57author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκηςauthor email lib_thess at hotmail dot com Report this post to the editors

Η κρίση κι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άνοιξε μια ακόμη πληγή στην πολύπαθη Μ. Ανατολή που δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες από τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα που υπάρχουν στην περιοχή. Με το πρόσχημα της ανατροπή του Άσαντ οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε αυτούς και τοπικές ομάδες της Αλ Κάιντα (που υποτίθεται πολεμούν τα τελευταία 15 χρόνια) και ομάδες που συγκρότησαν μετέπειτα το Ισλαμικό Κράτος (IS).
10496017_1558551564379531_3839427405373818498_o.jpg

Η κρίση κι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άνοιξε μια ακόμη πληγή στην πολύπαθη Μ. Ανατολή που δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες από τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα που υπάρχουν στην περιοχή. Με το πρόσχημα της ανατροπή του Άσαντ οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε αυτούς και τοπικές ομάδες της Αλ Κάιντα (που υποτίθεται πολεμούν τα τελευταία 15 χρόνια) και ομάδες που συγκρότησαν μετέπειτα το Ισλαμικό Κράτος (IS).

Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 δημιούργησε την ανάγκη για γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο καπιταλισμός σε κρίσης είναι ακόμα πιο επιθετικός, αδίστακτος κι επεκτατικός. Σε αυτή τη συνθήκη η «πολιτισμένη» κι «δημοκρατική» Δύση δε διστάζει να συνεργαστεί με τις πλέον αντιδραστικές και ολοκληρωτικές πολιτικές δυνάμεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, όπως έκανε με τους ναζί κι ακροδεξιούς της Ουκρανίας και τους πολέμαρχους της Λιβύης. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί λοιπόν η ενίσχυση από τις ΗΠΑ των τζιχαντιστικών ομάδων, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία του Ερντογάν και τη Σαουδική Αραβία που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη και παραγωγό ιδεολογίας για τα ακροδεξιά ισλαμιστικά κινήματα σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε ότι το IS είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται αποκλειστικά σε πρόσφατους σχεδιασμούς.

Η καταπίεση των αραβικών (κι όχι μόνο) λαών επί δεκαετίες σε συνδυασμό με τη λυσσαλέα καταστολή των κοσμικών απελευθερωτικών κινημάτων της περιοχής που διαχρονικά αποτελούσαν τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ και των συνεργαζόμενων καθεστώτων, άνοιξαν τον δρόμο στους Τζιχαντιστές. Η σχετική αυτονόμηση του Ισλαμικού Κράτους που προσπαθεί με επιθετικό τρόπο να δημιουργήσει συσσώρευση κεφαλαίου και τη δική του αστική τάξη, το εντάσσει μέσα στην ενδοκαπιταλιστική σύγκρουση. Από την άλλη η παρουσία του στην περιοχή είναι το καλύτερο άλλοθι για τα πλανητικά αφεντικά ούτως ώστε αφενός να μονιμοποιήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ και στη Συρία, κι αφετέρου να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν για πολλά χρόνια μια μεγάλη εστία που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν κι άλλο την πολεμική βιομηχανία τους.

Ο αστάθμητος παράγοντας σε αυτό το ούτως ή άλλως ρευστό σκηνικό, είναι οι Κούρδοι της Συρίας. Οι πολιτικοί φορείς του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος (το PKK στην Τουρκία και το PYD στη Συρία) φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί ιδεολογικά την τελευταία δεκαετία, από τον μαρξισμό-λενινισμό σε μια πιο ελευθεριακή θεώρηση του απελευθερωτικού αγώνα, κι από το αίτημα για δημιουργία κράτους στην πράξη της οικοδόμησης της αυτονομίας. Το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία και η απόσυρση των στρατευμάτων του Άσαντ από την περιοχή πρόσφερε την ευκαιρία στους Κούρδους της Rojava (το συριακό κομμάτι του Κουρδιστάν) να δημιουργήσουν μια σειρά πολιτικών κι οικονομικών θεσμών που βασίζονται στην άμεση δημοκρατία, την ομοσπονδοποίηση από τα κάτω και τον συνεργατισμό. Επιπλέον θεσμοθετήθηκε ο πλήρης σεβασμός σε όλες τις εθνότητες και τις θρησκείες της περιοχής ενώ η δημιουργία των γυναικείων πολιτοφυλακών του YPJ έχει φέρει μια πραγματική επανάσταση στις έμφυλες σχέσεις. Η θέση των γυναικών καλυτερεύει συνεχώς καθώς μάχονται στο πλευρό των αντρών συντρόφων τους οικοδομώντας χέρι – χέρι την αυτονομία τους . Σίγουρα δεν έχουν πετύχει το ξεπέρασμα του καπιταλισμού αλλά δημιουργούν δομές αντιεξουσίας των από τα κάτω που αν και φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από το διεθνές κίνημα, σίγουρα πηγάζουν από την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της περιοχής και την εμπειρία του δικού τους αγώνα.

Ένα ακηδεμόνευτο κοσμικό κίνημα στη Μέση Ανατολή, με σαφή περιεχόμενα κοινωνικής απελευθέρωσης δε βολεύει κανένα από τα πλανητικά ή ντόπια αφεντικά που βλέπουν τον αντικαπιταλισμό των Κούρδων ως απειλή για τα σχέδια κυριαρχίας τους. Η σφοδρή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στις αυτόνομες περιοχές βόλεψε τόσο τις ΗΠΑ που είχαν θεωρήσει ότι ξεμπέρδεψαν εδώ και χρόνια με τέτοιου είδους κινήματα στην περιοχή, όσο και την Τουρκία που δε θέλει σε καμία περίπτωση την εδραίωση μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στα σύνορά της που σίγουρα θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στον απελευθερωτικό αγώνα και στην επικράτειά της. Η πρόβλεψη ή μάλλον ο ευσεβής πόθος για κατάληψη του Kobane σε μικρό χρονικό διάστημα από το IS υπήρξε καθησυχαστική για όλους αυτούς.

Όμως η πρωτοφανής αντίσταση των κουρδικών πολιτοφυλακών του YPG/YPJ που δημιουργεί μια ένδοξη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία της Αντίστασης, ανέτρεψε τα δεδομένα. Η συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, υπό τις ΗΠΑ, ξεκίνησε κάποιες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του έπειτα όμως από την είσοδό του IS στο Kobane, θεωρώντας ότι η μη κατάληψη της πόλης δεν είναι στρατηγικός στόχος αλλά πιέζοντας ταυτόχρονα και την Τουρκία να αναλάβει κάποιου είδους δράση. Η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορα απαγορεύοντας τόσο τη διαφυγή των προσφύγων όσο και την διέλευση εθελοντών που θέλουν να πολεμήσουν υπερασπιζόμενοι το Kobane. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει το IS.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στους πολιορκημένους της Kobane. Τούρκοι ακροαριστεροί και αναρχικοί έχουν πάει στο τουρκοσυριακά σύνορα προσπαθώντας να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους τους πρόσφυγες αλλά και τους μαχητές του YPG/YPJ. Σε όλο τον κόσμο γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις και το PKK έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση κατάληψης της Kobane ο πόλεμος θα μεταφερθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας που τις τελευταίες μέρες έχει φουντώσει η κουρδική εξέγερση.

Θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε με όλα τα μέσα τους αγωνιστές του YPG/YPJ. Όχι μόνο γιατί ο κουρδικός λαός είναι αντιμέτωπος με την απειλή του σφαγιασμού του από τα καθάρματα του Ισλαμικού Κράτους. Όχι μόνο γιατί η ανισότητα της σύγκρουσης των τανκς και των σύγχρονων όπλων από την πλευρά της IS και των καλάσνικοφ από την κουρδική πλευρά μας ωθεί αντανακλαστικά στην υποστήριξη του αδύναμου. Όχι μόνο γιατί οι εικόνες των μαχόμενων γυναικών μας δημιουργούν ρίγη συγκίνησης. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε επειδή το κίνημά τους είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να τερματιστεί η ηγεμονία των ισλαμιστών στα κινήματα αντίστασης της περιοχής και να αναδυθούν κοσμικά απελευθερωτικά κινήματα. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε επειδή το κίνημά τους μπορεί να προσφέρει πολλά και στα δικά μας κινήματα. Οφείλουμε τέλος να τους στηρίξουμε επειδή με τον αγώνα που δίνουν τόσο ενάντια στον διεθνοποιημένο καπιταλισμό όσο και στον άγριο, επεκτατικό καπιταλισμό με θεοκρατικό προσωπείο αντιπροσωπεύουν τους λαούς, τους καταπιεσμένους κι εκμεταλλευόμενους όλου του κόσμου

ΟΛΗ Η ΓΗ ΒΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

http://libertasalonica.wordpress.com/2014/10/16/%CF%8C%...F%83/

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com/

koyrdistan.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]