user preferences

Για την κατάσταση στη Γαλλία

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Saturday March 25, 2006 12:30author by FdCA Alpi Marittime - Anarkismoauthor email fdca-alpimarittime at fdca dot it Report this post to the editors

Για τις διαδηλώσεις ενάντια στο CPE

Σε όλη τη Γαλλία, πάνω από εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον αγώνα ενάντια στον ήδη ψηφισμένο νόμο CPE (Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης).

Σε όλη τη Γαλλία, πάνω από εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον αγώνα ενάντια στον ήδη ψηφισμένο νόμο CPE (Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης).

Στη Νίκαια κατέβηκαν περίπου 10.000 από μας (ένας μάλλον αρκετά ρεαλιστικότερος αριθμός από αυτόν που περίμεναν οι διοργανωτές). Συγκεντρωθήκαμε σε ένα «μαυροκόκκινο μπλοκ» μαζί με μέλη του τοπικού συνδικάτου της αναρχοσυνδικαλιστικής CNT, με ένα φορτηγό, ένα ηχητικό σύστημα, σημαίες, προκηρύξεις κ.λπ.

Καλά νέα είχαμε και από τη διαδήλωση στη Μασσαλία, όπου συμμετείχαν 100.000 διαδηλωτές. Οι τοπικοί τομείς των συνδικάτων CNT και SUD συμμετείχαν επίσης, με 300 περίπου άτομα στη SUD και περίπου 100 άλλα με τη CNT. Στο τέλος της διαδήλωσης στη Μασσαλία, επιτέθηκε η αστυνομία χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και συλλαμβάνοντας 2 άτομα μπροστά στο τοπικό δημαρχείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αναρχικοί και άλλες ομάδες. Ένας νεαρός διαδηλωτής κατόρθωσε να αναρριχηθεί στο μπαλκόνι του δημαρχείου όπου έβαλε τη μαυροκόκκινη σημαία της Alternative Libertaire στη θέση της γαλλικής τρίχρωμης.

Είναι φανερό τώρα ότι τα διάφορα συνδικάτα έχουν αποφασίσει τελικά να καλέσουν σε μια εθνική γενική απεργία στις 28$ Μαρτίου. Η κυβέρνηση έχει δύο διεξόδους (επιλογές): είτε να αποφασίσει να κατευνάσει τα πνεύματα με την αναστολή του νόμου CPE (αλλά όχι την ακύρωσή του) ή να τροποποιήσει το όλο σύστημα (μειώνοντας τη δοκιμαστική περίοδο από 2 σε 1 χρόνο).

Ο χρόνος είναι με την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς με τον ερχομό των σχολικών εξετάσεων και των διακοπών, υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος όπως το 2003, όταν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συνολικά, περίπου 70 πανεπιστήμια είναι είτε κατειλημμένα είτε αποκλεισμένα (συμπεριλαμβανομένης της Νίκαιας, όπου μια απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μαθήματα στη Σχολή Λογοτεχνίας έχουν ανασταλεί). Εντούτοις, το κίνημα που καθοδηγείται κυρίως από τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια-λύκεια), έχει προκαλέσει μια ριζοσπαστική συμμετοχή από τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα διάφορες ενέργειες άμεσης δράσης και συγκρότηση συμμαχιών μεταξύ των μαθητών, εργαζομένων και ανασφαλών (precarious) εργαζομένων κατά τη διάρκεια του 2003.

Κάτι άλλο που έχει αλλάξει σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις είναι η αυξανόμενη χρήση της μεθόδου της στάσης (εξέγερσης), που θεωρείται από τους εμπνευστές της ως αποδοτικότερος τρόπος στο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο.

Εννοείται ότι είναι ύψιστης σημασίας ανάγκη να επεκταθεί το μέτωπο ώστε να περιλάβει τους ανασφαλείς εργαζομένους γενικά, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο νόμος CNE (που έχει επιπτώσεις σε όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από ηλικία) εισήχθη το καλοκαίρι χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική αντίσταση, εκτός από αναρχοσυνδικαλιστικές ενώσεις όπως η CNT και άλλες ομάδες. Εάν δεν υπάρξει μια συγκεκριμένη και αυτόνομη κινητοποίηση δεν θα είναι δυνατό να αποκρουστεί το κύμα μεταρρυθμίσεων στους χώρους εργασίας.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι ένα μέλος του συνδικάτου βάσης SUD-PTT νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από τις ταραχές στο Παρίσι και διεξάγονται σχετικές έρευνες. Η κυβέρνηση έχει απολύτως τρομοκρατηθεί ότι μπορεί κάποιος να πεθάνει μετά από τις συγκρούσεις, κάτι που στο παρελθόν έχει προκαλέσει την πτώση μιας κυβέρνησης.

FdCA Alpi Marittime

* Κείμενο της FdCA Alpi Marittime (Ομοσπονδία Αναρχοκομμουνιστών Ιταλίας) που δημοσιεύτηκε στο anarkismo.net και στο A-Infos. Μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 23/3/2006.

Related Link: http://www.fdca.it
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]