user preferences

Υγεία και ψυχική υγεία στον καιρό της κρίσης

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday June 12, 2014 19:48author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκηςauthor email lib_thess at hotmail dot com Report this post to the editors

Κείμενο πρόσκληση στην εκδήλωση για την ψυχική υ&#

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να χρηματοδοτήσει τις δομές πρόνοιας για τους εργάτες και τις εργάτριες. Ήδη, εδώ και χρόνια, είχαμε τη καταβολή άλλοτε μικρότερου και άλλοτε μεγαλύτερου χρηματικού αντιτίμου για μια σειρά ιατρικών πράξεων, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών πρόνοιας και την εξαίρεση ή τη δυσχερή πρόσβαση σε αυτές ενός μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης, δηλαδή των μετανάστων/τριων.

10461635_582176931902443_519685516801259604_n.jpg

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να χρηματοδοτήσει τις δομές πρόνοιας για τους εργάτες και τις εργάτριες. Ήδη, εδώ και χρόνια, είχαμε τη καταβολή άλλοτε μικρότερου και άλλοτε μεγαλύτερου χρηματικού αντιτίμου για μια σειρά ιατρικών πράξεων, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών πρόνοιας και την εξαίρεση ή τη δυσχερή πρόσβαση σε αυτές ενός μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης, δηλαδή των μετανάστων/τριων. Πλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων. Με την οικονομική κρίση και το πλεονάζον εργατικό δυναμικό που αυτή δημιούργησε, αφαιρέθηκε και ο τελευταίος λόγος για τον οποίο το κράτος συντηρούσε με δημόσιες δαπάνες τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τις ψυχιατρικές κλινικές κτλ. Για να το πούμε πιο απλά: όταν οι εργάτες είναι τόσο περισσότεροι από αυτούς που χρειάζεται το κεφάλαιο, το να ενισχύει τις δομές που τους κρατάν -ψυχικά ή σωματικά- υγιείς, δεν αποτελεί πια ανάγκη για αυτό.

Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, και που όλο και χειροτερεύουν, είναι κάτι παραπάνω από απελπιστικές: περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ελλείψεις βασικών υλικών (βαμβάκι, γάζες κλπ), χαλασμένος εργαστηριακός εξοπλισμός, συγχωνεύεις και υπολειτουργία μονάδων, περικοπές ή και κατάργηση επιδομάτων αναπήρων και χρόνια πασχόντων, δεκάδες κενές οργανικές θέσης (νοσηλευτών, γιατρών, τραυματιοφορέων, τεχνικών), πολύμηνες αναμονές ακόμα και για απλές εξετάσεις κ.α Όσο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον κλάδο της υγείας, οι απολύσεις προσωπικού, η διεύρυνση ωραρίων, οι διαθεσιμότητες, οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, οι απλήρωτες υπερωρίες και άλλα γνωστά σε όλους μας, συνθέτουν την εργασιακή πραγματικότητα των ανθρώπων που καλούνται να διαχειριστούν τη ζωή και το θάνατο μας.

Ίδια μέτρα προφανώς ισχύουν και για την ψυχική υγεία αφού προβλέπεται ως το τέλος του 2015 το κλείσιμο των 3 μεγάλων ψυχιατρείων (Ψ.Ν.Α.- Δρομοκαίτειο-Ψ.Ν.Θ.) και από 1.1.2016 παύει η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια από το ελληνικό κράτος. Η σταδιακή αποδυνάμωση των νοσοκομείων από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις σε τα υλικά πρώτης ανάγκης, στοχεύουν στο να φανεί το κλείσιμο τους σαν φυσική εξέλιξη εξαιτίας της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κοινού.

Ως νέο τόπο διαμονής για ορισμένους χρόνιους ασθενείς έχουν προταθεί κτήρια στη μέση του πουθενά (π.χ. Νικόπολη-Θεσσαλονίκης) κάτι που θα τους αφαιρέσει τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς ιατρικής φροντίδας από διάφορες ειδικότητες, μιας και αναφερόμαστε σε ανθρώπους που χρήζουν πολλαπλής παροχής νοσοκομειακών υπηρεσιών. Για τους ασθενείς σε οξεία φάση αποφασίστηκε η μεταφορά τους σε γενικά νοσοκομεία (Άγιος Δημήτριος και Ιπποκράτειο), παρόλο που είναι πασιφανές ότι είναι ακατάλληλοι χώροι, καθώς είναι πολύ μικροί για να μπορέσουν να στεγάσουν τέτοιες κλινικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας ασφαλούς νοσηλείας για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Για τους/τις εργαζόμενους/νες δε, το κλείσιμο των ψυχιατρείων σημαίνει αυτόματα την κατάργηση του οργανισμού και κατά συνέπεια την κατάργηση των οργανικών θέσεων των εργαζομένων σε αυτά, οδηγώντας τους σε διαθεσιμότητα, ουσιαστικά σε απόλυση. Οι εργαζόμενοι/ες και το σωματείο του Ψ.Ν.Θ. αντιδρώντας στο σχέδιο διάλυσης της υγείας με συχνές γενικές συνελεύσεις, οργανώνουν και συμμετέχουν σε διάφορες μορφές αγώνα (απεργίες, πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επαφές με τους εργαζόμενους και τα σωματεία των άλλων νοσοκομείων για κοινή δράση). Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Η υπεράσπιση των δομών πρόνοιας είναι θέμα ζωής και θανάτου και για μας.

Η καταστροφή του δημοσίου συστήματος υγείας και ψυχικής υγείας αφορά όλους τους εργάτες και της εργάτριες, που επί χρόνια πλήρωναν εισφορές και τώρα καλούνται να περιμένουν μήνες για ραντεβού, να μην έχουν φάρμακα, να πληρώνουν τα γνωστά πεντάευρα εισιτήρια, να στέκονται δίπλα στον -πανταχού παρόν στις μέρες μας- σεκιουριτά. Η βαρβαρότητα που θέλει τους ανασφάλιστους να πετιούνται στον δρόμο, τους «τρελούς» να απομακρύνονται στις ερημιές να πεθάνουν, τα νοσοκομεία να φτάνουν ακόμα και στο σημείο να μη δίνουν το παιδί στους γονείς του αν εκείνοι δεν πληρώσουν πρώτα τη γέννα, πρέπει να σταματήσει. Το κίνημα υπεράσπισης μίας στοιχειώδους -γιατί στην Ελλάδα ποτέ δεν μιλήσαμε για κάτι παραπάνω από αυτό- περίθαλψης πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ- ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

Ε Κ Δ Η Λ Ω ΣΗ – Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η ΠΕΜΠΤΗ 19/ 06/ 2014, στις 19: 30, στο Εργατικό Κέντρο Ομιλητές: Μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Ψ.Ν.Θ.,
Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας

Εισήγηση: Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Θα παρέμβουν εργαζόμενοι από τον χώρο της υγείας

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Thu 27 Apr, 20:59

browse text browse image

928913925927928932921922927925_15.jpg image"Πανοπτικόν" Νο 15 06:14 Thu 18 Aug by Dmitri 0 comments

Κυκλοφόρησε πριν κάποιο διάστημα το 15ο τεύχος του περιοδικού "Πανοπτικόν" από τη θεσσαλονίκη, όπως πάντα με ενδιαφερουσα ύλη.

efimerida7_9_2010_2.jpg imageΤοπική Αυτοδιοίκη ... 19:13 Fri 15 Oct by Ανοιχτή Συνέλευση από ΧΩΡΙΑ ΒΔ Κρήτης 0 comments

Αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να σηματοδοτήσει την αφετηρία ακόμα και της ανατροπής της καθιερωμένης μορφής κοινωνικής οργάνωσης. Πριν οδηγηθούμε στο απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, είναι καιρός να αυτοοργανωθούμε αμφισβητώντας τις εκ των άνω επιβεβλημένες δομές καταπίεσης έτσι ώστε να κερδίσουμε τη χαμένη μας δύναμη. Αυτή τη δύναμη που πηγάζει από τα κάτω, από την αδιαμεσολάβητη πρόσωπο με πρόσωπο δημοκρατία, που τόσο φοβούνται οι σύγχρονοι φύλαρχοι-δήμαρχοι, αυτήν που στοχεύει στην ελευθεριακή αυτοθέσμιση της κοινωνίας.

textΓια μια αντιεκλογι&#... 19:26 Sat 12 Sep by Σύντροφοι 0 comments

Κάποιοι σύντροφοι που στις εκλογές του 2007 κινηθήκαμε αντι-εκλογικά, με εργαλείο την «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ενάντια στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία της κάλπης», καλούμε σε συνάντηση – συζήτηση για να επαναλάβουμε μια ανάλογη παρέμβαση και σε αυτές τις εκλογές.

textΗ σιωπή δε μπορεί να... 20:11 Sun 12 Jul by Εφημεριδα δρομου Απατρις 0 comments

κειμενο αλληλεγγυης στο Athens indymedia και σε ολα τα μεσα αντιπληροφορησης. Η σιωπή δε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο-Αλληλεγγύη στα μέσα αντιπληροφόρησης

textΗ αντιπληροφόρηση &#... 20:14 Tue 07 Jul by Συλλογικότητες athens.indymedia.org και patras.indymedia.org 0 comments

Όσα αστικά δικαιωμάτα και αν θεσμίσετε για να μπορείτε έπειτα να καταπατήσετε, όπως εν προκειμένω το ταλαίπωρο «δικαίωμα στην πληροφόρηση», το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα θα συνεχίσει να αυτοθεσμίζεται και να αυτοαμύνεται όπως αυτό, ακηδεμόνευτα, επιλέγει

textΘα συνεχίσουμε την &... 17:51 Wed 18 Mar by Ελευθεριακή Οροσειρά στο Νότο 0 comments

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΨΩΜΙΑΔΗ ΕΣΕΙΣ ΒΑΖΕΤΕ αυτή την φορά φωτιά στό περίπτερο της 74χρονης Χαρίκλειας Ανανιάδου

textNational Opera House occupied 17:27 Sat 07 Feb by ELS 0 comments

National Opera House occupied in Athens and turned into counterinformation and resistance base

textΓια αλληλεγγύη και &... 17:57 Sun 14 Dec by Πρωτοβουλία Αναρχικών 0 comments

Πρωτοβουλία αναρχικών για την αλληλεγγύη και στήριξη της Χαρίκλειας Ανανιάδου.

textΜην ξερογλύφεστε! 19:55 Wed 21 May by VILLA AMALIAS 0 comments

ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΩΤΙΕΣ & ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ

text«Φιλοσοφία, Θρησκεί&... 18:29 Sun 24 Dec by Dmitri («Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης») 0 comments

Το βιβλίο με τίτλο «Φιλοσοφία, Θρησκεία, Ηθική» - Α’ Τόμος, των έργων του Μιχαήλ Μπακούνιν, σε μετάφραση Ζήση Σαρίκα, από τις εκδόσεις «Πανοπτικόν».

more >>

imageΚύπρος: Συμβουλιακ&#... Feb 08 by Γιώργος Κολέμπας 0 comments

Το κυπριακό πρόβλημα υπάρχει και είναι άλυτο εδώ και πολλές γενιές. Η δυσκολία του εκφράζεται και με τη λαϊκή ρήση που επαναλαμβάνεται όταν δεν υπάρχει συμφωνία σε κάτι: «λες και έχουμε να λύσουμε το Κυπριακό!», αναφωνούμε.
Εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Κολέμπα, από το ιστολόγιο τοπικοποίηση

imageΤο προφανές θα μας σ... Aug 02 by Eφημερίδα δρόμου "Άπατρις" 0 comments

Eίμαστε άραγε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας για να ανακουφίσουμε τη χρεωκοπία ενός κράτους που όχι μόνο δεν υπηρετεί πια τους πολίτες αλλά ως βρυκόλακας τους ρουφά το αίμα για να ταΐσει τα πλοκάμια του παγκόσμιου τραπεζικού κήτους;

imageΣημειώσεις για του&#... Feb 13 by Andrew Flood 0 comments

Έχοντας γράψει ένα μεγάλο κομμάτι για την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συνασπισμό με ό,τι έχει περιγραφεί ως αντι-μεταναστευτικό δεξιό (ή ακόμη και ακροδεξιό) κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ή ANEΛ). Οι ΑΝΕΛ τηρούν μια ισχυρή αντιευρωπαϊκή στάση, αλλά στο επίπεδο του να βλέπουν τους Έλληνες ως θύματα «διεθνούς συνωμοσίας». Έχουν εκλέξει 15 βουλευτές, κάτι που δίνει έναν συνασπισμό με μια ισχυρή πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Πιθανώς το γεγονός αυτό καθώς και η σθεναρή στάση των ΑΝΕΛ κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η αντιμεταναστευτική τους πολιτική δεν αποτελεί κάτι σημαντικό.

imageΑντίλογος στο Κράτ&#... Jan 23 by Dmitri 0 comments

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο δεύτερο τεύχος της πολιτικής επιθεώρησης «Κοινωνικός Αναρχισμός» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις συνεργατικές εκδόσεις Κουρσάλ (http://koursal.wordpress.com/2013/12/07/127/). Εδώ αναδημοσιεύεται στην πλήρη μορφή του, χωρίς τις περικοπές που έγιναν στην έντυπη έκδοση για λόγους οικονομίας χώρου.

imageΉ με τα κωλόπαιδα ή μ... Mar 08 by Πρόταγμα 0 comments

Όταν το ρήμα εκτοπίζεται και άρχουν παντού τα επίθετα, θετά παιδιά της συμμορφώσεως και του διακοσμημένου ψεύδους, τέλματα εκτείνονται εκεί όπου ο σπόρος έπιπτε ως σπέρμα. Μα τότε, ω, τότε δικαιολογούνται –τι λέγω, ευλογούνται όλου του κόσμου οι θυμοί.
Α. Εμπειρίκος

more >>

image"Πανοπτικόν" Νο 15 Aug 18 MACG (personal capacity) 0 comments

Κυκλοφόρησε πριν κάποιο διάστημα το 15ο τεύχος του περιοδικού "Πανοπτικόν" από τη θεσσαλονίκη, όπως πάντα με ενδιαφερουσα ύλη.

imageΤοπική Αυτοδιοίκη ... Oct 15 0 comments

Αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να σηματοδοτήσει την αφετηρία ακόμα και της ανατροπής της καθιερωμένης μορφής κοινωνικής οργάνωσης. Πριν οδηγηθούμε στο απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, είναι καιρός να αυτοοργανωθούμε αμφισβητώντας τις εκ των άνω επιβεβλημένες δομές καταπίεσης έτσι ώστε να κερδίσουμε τη χαμένη μας δύναμη. Αυτή τη δύναμη που πηγάζει από τα κάτω, από την αδιαμεσολάβητη πρόσωπο με πρόσωπο δημοκρατία, που τόσο φοβούνται οι σύγχρονοι φύλαρχοι-δήμαρχοι, αυτήν που στοχεύει στην ελευθεριακή αυτοθέσμιση της κοινωνίας.

textΓια μια αντιεκλογι&#... Sep 12 0 comments

Κάποιοι σύντροφοι που στις εκλογές του 2007 κινηθήκαμε αντι-εκλογικά, με εργαλείο την «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ενάντια στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία της κάλπης», καλούμε σε συνάντηση – συζήτηση για να επαναλάβουμε μια ανάλογη παρέμβαση και σε αυτές τις εκλογές.

textΗ σιωπή δε μπορεί να... Jul 12 0 comments

κειμενο αλληλεγγυης στο Athens indymedia και σε ολα τα μεσα αντιπληροφορησης. Η σιωπή δε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο-Αλληλεγγύη στα μέσα αντιπληροφόρησης

textΗ αντιπληροφόρηση &#... Jul 07 0 comments

Όσα αστικά δικαιωμάτα και αν θεσμίσετε για να μπορείτε έπειτα να καταπατήσετε, όπως εν προκειμένω το ταλαίπωρο «δικαίωμα στην πληροφόρηση», το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα θα συνεχίσει να αυτοθεσμίζεται και να αυτοαμύνεται όπως αυτό, ακηδεμόνευτα, επιλέγει

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]