user preferences

Κείμενο - παρέμβαση για την Ουκρανία

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Friday May 23, 2014 05:45author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκηςauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Ο μόνος τρόπος να απεμπλακεί η απελευθερωτική συνθήκη από τα ψευτο-διλήμματα που θέτουν οι κυρίαρχοι όλων των εθνικών -και άλλων- αποχρώσεων είναι να πολεμήσει ενάντια στο φασισμό και τον καπιταλισμό. Γιατί όσοι μοιράζονται τον αγώνα δικαιούνται απ’ την ιστορία να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της λαϊκής βούλησης. Έτσι για να δικαιούσαι να λες: "ούτε Δεξιός Τομέας ούτε Πούτιν" -αν είσαι αναρχικός στο Κίεβο- οφείλεις να πολεμάς τον Ουκρανικό ναζισμό, αλλιώς κάνεις απλώς δήλωση νομιμοφροσύνης στους φασίστες. Κι εν κατακλείδι το δικαίωμα στην άποψη και το φιλοσοφείν το κερδίζει το κίνημα πολεμώντας κι όχι ιεραρχώντας τη «δημοκρατικότητα» των καθεστωτικών επιλογών.

croppedlogo_blogcopy_1.jpg

Είναι γεγονός, ότι από τότε που η γεωπολιτική κατέλαβε πρωτεύοντα ρόλο στις αναλύσεις περί διεθνών ζητημάτων (με υπαιτιότητα και της αριστεράς) μοιάζει να έχει ξεχαστεί η ταξική πάλη και τα ίδια τα συμφέροντα των καταπιεσμένων-εκμεταλλευομένων. Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία «ακούστηκαν» διάφορες αναλύσεις περί των διεθνών συμφερόντων, «μαλακών υπογαστρίων» κλπ, για την ταμπακιέρα, όμως, μάλλον, δεν ακούστηκε τίποτε, πέρα από κάποιες γενικόλογες αναπαραγωγές των κλασσικών φαντασιακών ιδεολογικής κοπής, που μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Η νέα συγκυρία μπορεί να αποδοθεί πολύ εύληπτα, εάν υπογραμμίσουμε ότι 70 χρόνια μετά την διάλυση του φασιστικού/ναζιστικού άξονα, ο ναζισμός κατορθώνει να αποτελεί δύναμη συγκυβέρνησης σε μια τεράστια χώρα στις παρυφές της Ευρώπης με 45 εκατομμύρια πληθυσμό ελέγχοντας ένα μεγάλο κομμάτι του στρατού και της αστυνομίας, έχοντας εντάξει τα μέλη των ναζιστικών οργανώσεων στον εθνικό στρατό. Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί την κορυφαία νίκη του φασισμού τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως.

Το κατατεθειμένο σχήμα κατανόησης και επεξεργασίας του νέο-ναζισμού στο παγκοσμιοποιημένο πλέγμα οικονομικής συναλλαγής επιβεβαιώνεται πλήρως. Ο νέο-ναζισμός αποτελεί το οπλισμένο χέρι των ελίτ, συγκεντρώνοντας ένα κομμάτι εξαθλιούμενων μικροαστών εξαργυρώνοντας πολιτικά το απόθεμα μίσους που διαμορφώνει το εθνικιστικό φαντασιακό. Αυτή η δυναμική αναλαμβάνει το ρόλο της ρατσιστικής εξόντωσης, της αντιεξέγερσης και της αναπαραγωγής του σοβινισμού ως εύφλεκτου υλικού για κάποια πολεμική απόπειρα.

Παρόλα αυτά, όσο απάνθρωπη κι αν είναι αυτή η πολιτική, καταλαμβάνει έναν δευτερεύοντα λόγο στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο καθώς οι ναζί παραμένουν το κοπρόσκυλο των αστικών κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες είναι επιφορτισμένες να αποφασίζουν για τα πρωτεύοντα: ένταξη στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε., μείωση μισθών, αποσάθρωση των κοινωνικών και εργατικών κεκτημένων, επιβολή με λίγα λόγια όλου του πακέτου μέτρων και πολιτικών που έχουμε γνωρίσει καλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το σύγχρονο δόγμα του «δημοκρατικού ολοκληρωτισμού» βρίσκει τις απαραίτητες δυνάμεις, στους κατάλληλους ρόλους, για να υπάρξει και να διατηρηθεί αλώβητος ο μηχανισμός εξουσίας και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις που αφορούν στην ανάγνωση του ρόλου του ναζισμού σήμερα, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να υποβαθμιστεί η αυτοδύναμη και αυτοτελής απειλή που συγροτεί. Όχι τόσο, ως ένα ολοκληρωμένο πολιτικό/ιδεολογικό σχέδιο που έχει στόχο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας, αλλά γιατί συνεχίζει να αποτελεί την εφαρμοσμένη βιοπολιτική της εξουσιαστικής βίας στην χειρότερή της μορφή. Η συμμετοχή ναζιστών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ακόμη και σε σύμπραξη με τους αστούς παραμένει κορυφαίο κριτήριο για το επαναστατικό κίνημα ώστε αυτό να κατανοήσει την πλέον κρίσιμη καμπή της ταξικής πάλης. Εαν δεν έχει, δε, προετοιμάσει την οριστική πάλη με την εξουσία θα υποστεί μια συντριπτική ήττα.

Ας επανέλθουμε όμως στο Ουκρανικό ζήτημα. Αφού λοιπόν ακούστηκαν όλα αυτά εν είδει ανάλυσης αστικής επιφυλλίδας, δυο δρόμοι φάνηκαν να ανοίγονται για το επαναστατικό κίνημα, ο ένας θα αναμετριόταν άλλη μια φορά με τον «ιμπεριαλισμό», -εννοώντας τον αμερικάνικο- ακολουθώντας την πεπατημένη του β’ παγκοσμίου πολέμου. Τι κι αν δεν υπάρχει ΕΣΣΔ για να βαυκαλίζονται οι καταπιεσμένοι για μια τάχα πατρίδα τους, τι κι αν ο αντιιμπεριαλισμός αυτός έφτιαξε προτάσεις ζωής όπως η Βόρεια Κορέα όταν πετύχαινε και «εθνική ανάπτυξη» με την σοσιαλδημοκρατική υποστήριξη των ντόπιων ελίτ όταν αποτύγχανε; Τι κι αν πλέον όλοι αντιλαμβάνονται αυτό που συνέβαινε από πάντα: ότι δηλαδή τα κέντρα του «ιμπεριαλισμού» είναι πoλλαπλά οριοθετούνται απο τις καπιταλιστικές κι εξουσιαστικές σχέσεις και συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Με βάση λοιπόν αυτή την εκτίμηση όσο εμείς θα κυνηγάμε το άπιαστο φάντασμα του ιμπεριαλισμού, ο φασισμός στην Ουκρανία θα ξερνάει πτώματα.

Η άλλη οπτική συγκροτήθηκε γύρω από το δόγμα των «ίσων αποστάσεων». Με βάση αυτό, η ιδεολογία ή τα προτάγματα των αντιστεκομένων αποτελούν ένα αδιάσειστο άλλοθι αδράνειας από μέρους του επαναστατικού κινήματος. Αυτή η θέση που βρίθει ιδεολογικής καθαρότητας δεν λαμβάνει υπόψιν της καθόλου τα πραγματικά δεδομένα. Οι ναζί της κυβέρνησης της Ουκρανίας επιχειρούν να εξοντώσουν εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες ταυτόχρονα με τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τους αντιφασίστες. Τα γεγονότα της Οδησσού με την μαζική πυρπόληση ζωντανών ανθρώπων αποδεικνύουν αυτή την θέση με τον χειρότερο τρόπο.

Θέλοντας να ανοίξουμε το διάλογο στο εγχώριο επαναστατικό κίνημα, καταθέτουμε ένα ερώτημα στη βάση ενός μελλοντικού παραδείγματος: σε μια (πιθανή) κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-Χρυσής Αυγής, ενώ οι αστοί ασχολούνται με την απομύζηση του λαού, οι ναζί στέλνονται στη Θράκη για να κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον της Μουσουλμανικής μειονότητας. Εάν σε αυτή την περίπτωση τα θύματα της βίας, οπλιστούν και επιτεθούν αναζητώντας συμμάχους με βάση και την εθνοτική τους ταυτότητα, το επαναστατικό κίνημα της Ελλάδας θα κρατήσει ίσες αποστάσεις γιατί δεν το ενδιαφέρουν οι διάφοροι εθνικισμοί, ή θα επιτεθεί άμεσα στο ελληνικό κράτος και τους φασίστες;

Ο μόνος τρόπος να απεμπλακεί η απελευθερωτική συνθήκη από τα ψευτο-διλήμματα που θέτουν οι κυρίαρχοι όλων των εθνικών -και άλλων- αποχρώσεων είναι να πολεμήσει ενάντια στο φασισμό και τον καπιταλισμό. Γιατί όσοι μοιράζονται τον αγώνα δικαιούνται απ’ την ιστορία να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της λαϊκής βούλησης. 

Έτσι για να δικαιούσαι να λες: "ούτε Δεξιός Τομέας ούτε Πούτιν" -αν είσαι αναρχικός στο Κίεβο- οφείλεις να πολεμάς τον Ουκρανικό ναζισμό, αλλιώς κάνεις απλώς δήλωση νομιμοφροσύνης στους φασίστες. Κι εν κατακλείδι το δικαίωμα στην άποψη και το φιλοσοφείν το κερδίζει το κίνημα πολεμώντας κι όχι ιεραρχώντας τη «δημοκρατικότητα» των καθεστωτικών επιλογών.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 

22.05.2014

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

Sou Siklonn Matyou

¡Contra el machismo dominante Anarquismo Militante!

[Colombia] El NO se impuso, ¿qué sigue?

Hamba kahle comrade Bobo Makhoba (1975-2016)

Where to now, Zimbabwe? Beyond the “good” charismatic pastor.

Contre la loi Travail: le bras de fer continue

Announcement of Nationally Coordinated Prisoner Workstoppage for Sept 9, 2016

Opinião da CAB diante a atual conjuntura Brasileira

¿Habemus pacem? Los desafíos en el tránsito de La Habana a Colombia

Italia - terremoto

Inside the Zimbabwean Uprising

La experiencia de Mujeres Libres: 80 años del surgimiento del feminismo anarquista organizado

Con Lucha Y Organización Fortalecemos La Resistencia

Algunas reflexiones en torno al poder y la institucionalidad a 80 años de la Revolución Española

80 aniversari de la insurrecció obrera i popular i de la revolució social

80 anni fa la rivoluzione comunista libertaria in Spagna

De los comités de defensa al análisis de los órganos de poder

The Coup in Turkey: Tyranny against tyranny does not make freedom

Greve, Piquete, Marcha e Ocupação! Educadores e Estudantes unidos pela Educação!

Making sense of the Brexit tide of reaction and the reality of the racist vote

[Colombia] Ante el acuerdo de cese al fuego bilateral y definitivo entre el gobierno colombiano y las FARC-EP

Coyuntura Política en Venezuela: Crisis, Tendencias y el Desafío de la Independencia de Clase

Orlando means fightback

Palestinian workers in Israel: between scylla and charybdis

Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Fri 21 Oct, 17:06

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

textTo Τελευταίο Γράμμα τ... May 12 by aixmi 0 comments

Το ακόλουθο γράμμα γράφτηκε από τον Πέτρο Κροπότκιν στο φίλο του, De Reijger, τον Ολλανδό αναρχικό, που τον είχε προσκαλέσει να έρθει να μείνει στο Χάαρλεμ:

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 3

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 2

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 2

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 2

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2016 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]