user preferences

Κείμενο - παρέμβαση για την Ουκρανία

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Friday May 23, 2014 05:45author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκηςauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Ο μόνος τρόπος να απεμπλακεί η απελευθερωτική συνθήκη από τα ψευτο-διλήμματα που θέτουν οι κυρίαρχοι όλων των εθνικών -και άλλων- αποχρώσεων είναι να πολεμήσει ενάντια στο φασισμό και τον καπιταλισμό. Γιατί όσοι μοιράζονται τον αγώνα δικαιούνται απ’ την ιστορία να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της λαϊκής βούλησης. Έτσι για να δικαιούσαι να λες: "ούτε Δεξιός Τομέας ούτε Πούτιν" -αν είσαι αναρχικός στο Κίεβο- οφείλεις να πολεμάς τον Ουκρανικό ναζισμό, αλλιώς κάνεις απλώς δήλωση νομιμοφροσύνης στους φασίστες. Κι εν κατακλείδι το δικαίωμα στην άποψη και το φιλοσοφείν το κερδίζει το κίνημα πολεμώντας κι όχι ιεραρχώντας τη «δημοκρατικότητα» των καθεστωτικών επιλογών.

croppedlogo_blogcopy_1.jpg

Είναι γεγονός, ότι από τότε που η γεωπολιτική κατέλαβε πρωτεύοντα ρόλο στις αναλύσεις περί διεθνών ζητημάτων (με υπαιτιότητα και της αριστεράς) μοιάζει να έχει ξεχαστεί η ταξική πάλη και τα ίδια τα συμφέροντα των καταπιεσμένων-εκμεταλλευομένων. Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία «ακούστηκαν» διάφορες αναλύσεις περί των διεθνών συμφερόντων, «μαλακών υπογαστρίων» κλπ, για την ταμπακιέρα, όμως, μάλλον, δεν ακούστηκε τίποτε, πέρα από κάποιες γενικόλογες αναπαραγωγές των κλασσικών φαντασιακών ιδεολογικής κοπής, που μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Η νέα συγκυρία μπορεί να αποδοθεί πολύ εύληπτα, εάν υπογραμμίσουμε ότι 70 χρόνια μετά την διάλυση του φασιστικού/ναζιστικού άξονα, ο ναζισμός κατορθώνει να αποτελεί δύναμη συγκυβέρνησης σε μια τεράστια χώρα στις παρυφές της Ευρώπης με 45 εκατομμύρια πληθυσμό ελέγχοντας ένα μεγάλο κομμάτι του στρατού και της αστυνομίας, έχοντας εντάξει τα μέλη των ναζιστικών οργανώσεων στον εθνικό στρατό. Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί την κορυφαία νίκη του φασισμού τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως.

Το κατατεθειμένο σχήμα κατανόησης και επεξεργασίας του νέο-ναζισμού στο παγκοσμιοποιημένο πλέγμα οικονομικής συναλλαγής επιβεβαιώνεται πλήρως. Ο νέο-ναζισμός αποτελεί το οπλισμένο χέρι των ελίτ, συγκεντρώνοντας ένα κομμάτι εξαθλιούμενων μικροαστών εξαργυρώνοντας πολιτικά το απόθεμα μίσους που διαμορφώνει το εθνικιστικό φαντασιακό. Αυτή η δυναμική αναλαμβάνει το ρόλο της ρατσιστικής εξόντωσης, της αντιεξέγερσης και της αναπαραγωγής του σοβινισμού ως εύφλεκτου υλικού για κάποια πολεμική απόπειρα.

Παρόλα αυτά, όσο απάνθρωπη κι αν είναι αυτή η πολιτική, καταλαμβάνει έναν δευτερεύοντα λόγο στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο καθώς οι ναζί παραμένουν το κοπρόσκυλο των αστικών κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες είναι επιφορτισμένες να αποφασίζουν για τα πρωτεύοντα: ένταξη στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε., μείωση μισθών, αποσάθρωση των κοινωνικών και εργατικών κεκτημένων, επιβολή με λίγα λόγια όλου του πακέτου μέτρων και πολιτικών που έχουμε γνωρίσει καλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το σύγχρονο δόγμα του «δημοκρατικού ολοκληρωτισμού» βρίσκει τις απαραίτητες δυνάμεις, στους κατάλληλους ρόλους, για να υπάρξει και να διατηρηθεί αλώβητος ο μηχανισμός εξουσίας και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις που αφορούν στην ανάγνωση του ρόλου του ναζισμού σήμερα, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να υποβαθμιστεί η αυτοδύναμη και αυτοτελής απειλή που συγροτεί. Όχι τόσο, ως ένα ολοκληρωμένο πολιτικό/ιδεολογικό σχέδιο που έχει στόχο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας, αλλά γιατί συνεχίζει να αποτελεί την εφαρμοσμένη βιοπολιτική της εξουσιαστικής βίας στην χειρότερή της μορφή. Η συμμετοχή ναζιστών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ακόμη και σε σύμπραξη με τους αστούς παραμένει κορυφαίο κριτήριο για το επαναστατικό κίνημα ώστε αυτό να κατανοήσει την πλέον κρίσιμη καμπή της ταξικής πάλης. Εαν δεν έχει, δε, προετοιμάσει την οριστική πάλη με την εξουσία θα υποστεί μια συντριπτική ήττα.

Ας επανέλθουμε όμως στο Ουκρανικό ζήτημα. Αφού λοιπόν ακούστηκαν όλα αυτά εν είδει ανάλυσης αστικής επιφυλλίδας, δυο δρόμοι φάνηκαν να ανοίγονται για το επαναστατικό κίνημα, ο ένας θα αναμετριόταν άλλη μια φορά με τον «ιμπεριαλισμό», -εννοώντας τον αμερικάνικο- ακολουθώντας την πεπατημένη του β’ παγκοσμίου πολέμου. Τι κι αν δεν υπάρχει ΕΣΣΔ για να βαυκαλίζονται οι καταπιεσμένοι για μια τάχα πατρίδα τους, τι κι αν ο αντιιμπεριαλισμός αυτός έφτιαξε προτάσεις ζωής όπως η Βόρεια Κορέα όταν πετύχαινε και «εθνική ανάπτυξη» με την σοσιαλδημοκρατική υποστήριξη των ντόπιων ελίτ όταν αποτύγχανε; Τι κι αν πλέον όλοι αντιλαμβάνονται αυτό που συνέβαινε από πάντα: ότι δηλαδή τα κέντρα του «ιμπεριαλισμού» είναι πoλλαπλά οριοθετούνται απο τις καπιταλιστικές κι εξουσιαστικές σχέσεις και συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Με βάση λοιπόν αυτή την εκτίμηση όσο εμείς θα κυνηγάμε το άπιαστο φάντασμα του ιμπεριαλισμού, ο φασισμός στην Ουκρανία θα ξερνάει πτώματα.

Η άλλη οπτική συγκροτήθηκε γύρω από το δόγμα των «ίσων αποστάσεων». Με βάση αυτό, η ιδεολογία ή τα προτάγματα των αντιστεκομένων αποτελούν ένα αδιάσειστο άλλοθι αδράνειας από μέρους του επαναστατικού κινήματος. Αυτή η θέση που βρίθει ιδεολογικής καθαρότητας δεν λαμβάνει υπόψιν της καθόλου τα πραγματικά δεδομένα. Οι ναζί της κυβέρνησης της Ουκρανίας επιχειρούν να εξοντώσουν εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες ταυτόχρονα με τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τους αντιφασίστες. Τα γεγονότα της Οδησσού με την μαζική πυρπόληση ζωντανών ανθρώπων αποδεικνύουν αυτή την θέση με τον χειρότερο τρόπο.

Θέλοντας να ανοίξουμε το διάλογο στο εγχώριο επαναστατικό κίνημα, καταθέτουμε ένα ερώτημα στη βάση ενός μελλοντικού παραδείγματος: σε μια (πιθανή) κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-Χρυσής Αυγής, ενώ οι αστοί ασχολούνται με την απομύζηση του λαού, οι ναζί στέλνονται στη Θράκη για να κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον της Μουσουλμανικής μειονότητας. Εάν σε αυτή την περίπτωση τα θύματα της βίας, οπλιστούν και επιτεθούν αναζητώντας συμμάχους με βάση και την εθνοτική τους ταυτότητα, το επαναστατικό κίνημα της Ελλάδας θα κρατήσει ίσες αποστάσεις γιατί δεν το ενδιαφέρουν οι διάφοροι εθνικισμοί, ή θα επιτεθεί άμεσα στο ελληνικό κράτος και τους φασίστες;

Ο μόνος τρόπος να απεμπλακεί η απελευθερωτική συνθήκη από τα ψευτο-διλήμματα που θέτουν οι κυρίαρχοι όλων των εθνικών -και άλλων- αποχρώσεων είναι να πολεμήσει ενάντια στο φασισμό και τον καπιταλισμό. Γιατί όσοι μοιράζονται τον αγώνα δικαιούνται απ’ την ιστορία να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της λαϊκής βούλησης. 

Έτσι για να δικαιούσαι να λες: "ούτε Δεξιός Τομέας ούτε Πούτιν" -αν είσαι αναρχικός στο Κίεβο- οφείλεις να πολεμάς τον Ουκρανικό ναζισμό, αλλιώς κάνεις απλώς δήλωση νομιμοφροσύνης στους φασίστες. Κι εν κατακλείδι το δικαίωμα στην άποψη και το φιλοσοφείν το κερδίζει το κίνημα πολεμώντας κι όχι ιεραρχώντας τη «δημοκρατικότητα» των καθεστωτικών επιλογών.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 

22.05.2014

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Thu 27 Apr, 17:14

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

textTo Τελευταίο Γράμμα τ... May 12 by aixmi 0 comments

Το ακόλουθο γράμμα γράφτηκε από τον Πέτρο Κροπότκιν στο φίλο του, De Reijger, τον Ολλανδό αναρχικό, που τον είχε προσκαλέσει να έρθει να μείνει στο Χάαρλεμ:

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 3

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 2

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 2

textΗ αναρχική επανάστ&#... May 23 by Nestor Makhno 0 comments

Nestor Makhno “The Anarchist Revolution”. Greek translation by Dmitri part 2

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]