user preferences

Search author name words: unknown

Άλφα όπως Αναρχία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Πολιτισμός | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday March 23, 2006 08:35author by unknown Report this post to the editors

Με αφορμή την ταινία V for Vendetta

Η ταινία αποτελεί μια κακή μεταφορά του κόμικς του Allan Μoore με τον ομώνυμο τίτλο.

Με αφορμή την ταινία V for Vendetta, δημιουργήθηκε ένα διαδικτιακό site το aforanarchy.com, με στόχο την ενημέρωση, παρουσίαση των αναρχικών ιδεών, αλλά και διαμέσου παρεμβάσεων έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα παραλειπόμενα της ταινίας και την σημασία των αναρχικών ιδεών σήμερα.

Η ταινία αποτελεί μια κακή μεταφορά του κόμικς του Allan Μoore με τον ομώνυμο τίτλο. Ο Ήρωας V χρησιμοποιεί μια μάσκα με το πρόσωπο του Gay Fawkes, ενώ χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία που παραπέμπουν υποσυνείδητα στον αναρχισμό. Φυσικά, ο V στην ταινία παρουσιάζεται ως μια γραφική καρικατούρα βίας που ουδεμία σχέση έχει με τον αρχικό ήρωα του αρχικού κόμικ που παλεύει με στόχο την Αναρχία.

Το site aforanarchy.com είναι μια προσπάθεια που δημιουργήθηκε από διάφορους αναρχικούς στην Νέα Υόρκη οι οποίοι συμμετέχουν σε διαφορετικές συλλογικότητες. Στόχος τους είναι να ενημερώσουν το κοινό κατά την διάρκεια των προβολών και όχι μόνο για το πραγματικό περιεχόμενο της αναρχίας.

Στην Ελλάδα, η ταινία ετοιμάζεται να προβληθεί στις 23/3. Αναμένεται να κάνει μεγάλο αριθμό εισιτηρίων και για το λόγο αυτό έχει αρχίσει εντατική διαφήμιση με στόχο την προσοχή του κοινού.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας στην Ελλάδα, αλλά και την δράση που γίνεται στο εξωτερικό, θα ήθελα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας καμπάνιας σε πανελλαδικό επίπεδο με στόχο την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με την ταινία κατά τη διάρκεια της προβολής της έξω από τους κινηματογράφους, αλλά και στο τέλος της ταινίας κατά την έξοδο. Οι σύντροφοι από την Αμερική έχουν έτοιμα flyers και ενημερωτικό υλικό το οποίο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά.

Σε μια εποχή που οι αναρχικές ιδέες διαστρεβλώνονται ακριβώς επειδή είναι επικίνδυνες, χρειάζεται να επιδείξουμε τα ανάλογα πολιτικά αντανακλαστικά και να απευθυνθούμε πιο δημιουργικά στον "απλό" κόσμο. Εκτός αν θέλουμε να εμφανιζόμαστε μόνο όπως θέλουν τα μίντια, τα αφεντικά και το Hollywood...

Ο Alan Moore αποκήρυξε την ταινία, το σενάριό της και τους παραγωγούς της, ζήτησε να μην γίνει καμία αναφορά του ονόματός του σε σχέση με την ταινία (credits, αφίσες, άλλο διαφημιστικό υλικό), αρνήθηκε τα χρήματα που του αναλογούσαν ως δημιουργός, έκοψε κάθε συνεργασία με την εταιρεία DC comics (θυγατρική της AOL - Time Warner), που έχει ως τώρα τα δικαιώματα του κόμικ, και έχει ζητήσει να αφαιρείται το όνομά του από όσα κόμικ έχει δημιουργήσει και για τα οποία τα δικαιώματα δεν ανήκουν πλήρως στους καλλιτέχνες-δημιουργούς τους.

Στο παρελθόν έκανε το ίδιο πράγμα σε σχέση με την αυθαίρετη μεταφορά κόμικ του σε (κακές) ταινίες, για το League of Extraordinary Gentlemen και Constantine.

Ο Alan Moore είναι ο συγγραφέας και συνδημιουργός μαζί με τον καλλιτέχνη (σχεδιαστή, ζωγράφο) David Lloyd του κόμικ V for Vendetta. Η σειρά κόμικ ξεκίνησε να εκδίδεται το 1982 στο αγγλικό περιοδικό κόμικς Warrior και μεταπήδησε στην (κολοσσιαία) αμερικανική εταιρεία κόμικς DC, όπου και ολοκληρώθηκε το 1985. Οι Moore & Lloyd πούλησαν για κάποια χρόνια τα δικαιώματα τα κόμικ στην DC με την προοπτική να τους επιστραφούν άμεσα μετά την παύση των επανεκτυπώσεων/επανεκδόσεων μετά από διάστημα λίγων ετών, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή. Το κόμικ γνώρισε τεράστια επιτυχία, οπότε η DC έκτοτε δεν σταμάτησε να το εκδίδει, με αποτέλεσμα να κρατά τα δικαιώματα του κόμικ. Αυτό οδήγησε στην πρόσφατη μεταφορά σε ταινία από τους παραγωγούς Wachowski Bros. & Joel Silver.

Ενδεικτικά και σε αντίθεση με το πρωτότυπο (μία αντίδραση στην θατσερική Βρετανία και ένα δυσοίωνο, μακρινό 1997 όπου οι δρόμοι είχαν γεμίσει με κάμερες), στην ταινία δεν αναφέρονται ούτε μία φορά οι λέξεις "anarchy" και "fascism".

Ακολουθούν link συνεντεύξεων όπου ο Moore μιλά (στα αγγλικά) για τα έργα του, το κόμικ V for Vendetta και την κινηματογραφική μεταφορά του: 1) σε δύο μέρη στο http://tinyurl.com/eqxfy και http://tinyurl.com/fcslc 2) στο http://tinyurl.com/dgszd και 3) στο http://tinyurl.com/otjhv

Κλείνοντας, προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το πρωτότυπο, την κόμικς σειρά, V for Vendetta. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία κόμικς, ή online, δωρεάν σε file-sharing προγράμματα όπως το DC++.

ΥΓ Ο ήρωας του κόμικ είναι επηρεασμένος από τον Guy Fawkes - δεν υπάρχει Gay Fawkes.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]