user preferences

Για τις εξελίξεις στην ψυχική υγεία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday April 04, 2014 19:10author by Dmitri (republishing) - MACG (personal capacity) Report this post to the editors

Η ψυχική υγεία -και όχι μόνο αυτή- πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις που θα καλύπτουν απόλυτα αυτό που εκ της ουσίας της πρεσβεύει: το πλέον ανθρωπιστικό αίτημα, που απευθύνεται σε ὀλους ανεξαρτήτως τους πολίτες, χωρίς καμία εξαίρεση. Τέλος συζήτησης.
croppedlogo_blogcopy.jpg

Για τις εξελίξεις στην ψυχική υγεία

Κείμενο συντρόφισσας εργαζόμενης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση του κράτους ξεκάθαρη. Το τελευταίο χτύπημα στη δημόσια ψυχική υγεία και στην παροχή υπηρεσιών στους πάσχοντες έρχονται να αποδείξουν οι υπογεγραμμένοι όροι της συμμορίας της κυβέρνησης με τους τροικανούς. Το σχέδιο καλά μελετημένο και καθαρά προπαγανδιστικό προς αποφυγή αντιδράσεων.

Σταδιακή αποδυνάμωση των νοσοκομείων από ιατρικό, νοσηλευτικό και κάθε ειδικότητας προσωπικό που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών. Υλικά πρώτης ανάγκης με το σταγονόμετρο. Πτέρυγες παρατημένες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών ,που θυμίζουν την ντροπή της Λέρου. Στόχος είναι να φανεί σαν φυσική εξέλιξη το λουκέτο , εξαιτίας της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κοινού. Αρωγοί σε αυτή την «προσπάθεια» και κάποιοι «επιστήμονες» της ψυχικής υγείας, που διευκολύνουν το έργο του υπουργείου με εντολές χωρίς καμία επιστημονική ορθότητα καταδικάζοντας τους ασθενείς σε εξόντωση.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της ψυχιατρικής απορρύθμισης επέλεξαν ως νέο τόπο διαμονής για ορισμένους χρόνιους ασθενείς κτήρια στη μέση του πουθενά (π.χ. Νικόπολη-Θεσσαλονίκης) αφαιρώντας τους τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και στερώντας τους το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς ιατρικής φροντίδας από διάφορες ειδικότητες ,μια και αναφερόμαστε σε ανθρώπους που χρήζουν πολλαπλής παροχής νοσοκομειακών υπηρεσιών. Για τους ασθενείς σε οξεία φάση προκειμένου να μειώσουν τις ψυχιατρικές κλίνες αποφασίζουν το κλείσιμο κλινικών οξέων περιστατικών και τη μεταφορά τους σε γενικά νοσοκομεία, σε χώρους που δεν πληρούν τις προυποθέσεις μιας ασφαλούς νοσηλείας για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Συγκεκριμένα οι χώροι που επιλέχθηκαν στα νοσοκομεία ’’ Άγιος Δημήτριος’’ και ‘’Ιπποκράτειο’’ είναι ακατάλληλοι καθώς είναι πολύ μικροί σε έκταση για να μπορέσουν να στεγάσουν τέτοιες κλινικές. Κάθε απόφαση και ενέργεια του κράτους χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και πλήρη αδιαφορία προς τον ασθενή με μόνο στόχο το κέρδος των ιδιωτών, στους οποίους εν τέλει θα ανατεθεί το έργο της ψυχιατρικής «μεταρρύθμισης».

Είναι ευνόητο πως οι ιδιώτες δεν θα την αναλάβουν αν δεν είναι μια επικερδής επιχείρηση. Γι`αυτό το λόγο οι υπηρεσίες τους θα είναι εφικτές μόνο σε ασθενείς με συντάξεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οι υπόλοιποι… στο δρόμο. Δυνητικά θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι ασθενείς και ειδικά στον καιρό της καπιταλιστικής κρίσης οι συνθήκες το ευνοούν.

Η ψυχική υγεία -και όχι μόνο αυτή- πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις που θα καλύπτουν απόλυτα αυτό που εκ της ουσίας της πρεσβεύει: το πλέον ανθρωπιστικό αίτημα, που απευθύνεται σε ὀλους ανεξαρτήτως τους πολίτες, χωρίς καμία εξαίρεση. Τέλος συζήτησης.

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]