user preferences

Να κλείσουν τα στρατόπεδα μεταναστών

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday March 20, 2014 18:45author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης Report this post to the editors

Προκήρυξη της ΕΠΘ ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με αφορμή και τη διαδήλωση της Πέμπτης 20 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη 18.00 Καμάρα.
1.jpg

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

«Μετά το Άουσβιτς, είναι βαρβαρότητα να γράφει κανείς ποίηση»
Theodor W. Adorno

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι θάνατοι στα σύνορα είναι ο νέος φασισμός. Οι άμεσες πολεμικές ή έμμεσες οικονομικές παρεμβάσεις σε διάφορες χώρες δημιουργούν απάνθρωπες συνθήκες για την επιβίωση των ανθρώπων εκεί. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός είναι που βγάζει τους μετανάστες εκτός της χώρας τους, ο δυτικός φασισμός λέγοντας «έξω οι ξένοι από τις χώρες μας» συγκροτεί έναν μη-τόπο για τους κατατρεγμένους της γης, στρώνοντας το έδαφος για τα στρατόπεδο συγκέντρωσης, τα αυριανά κρεματόρια.

Ο φασισμός όμως δεν έχει μόνο το πρόσωπο του τραμπούκου μαχαιροβγάλτη αλλά και το πρόσωπο του μπάτσου που συμμετέχει στον «ξένιο Δία», του δικαστή που καταδικάζει με ευκολία έναν μετανάστη μόνο επειδή είναι ξένος, του δεσμοφύλακα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή κατ’ ευφημισμό «κέντρα κράτησης μεταναστών», της κυβέρνησης και των υπερεθνικών οργανισμών όπως η Ε.Ε. που χαράζουν τη «μεταναστευτική» πολιτική σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κοινός τόπος όλων αυτών είναι η δυσφορία για το διαφορετικό, η απέχθεια για το ανθρώπινο, το μίσος για τη ζωή. Κοινός στόχος τους είναι η σωτηρία και η ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος. Κοινή στρατηγική τους είναι η διαίρεση της εργατικής τάξης και συνολικά των υποτελών τάξεων μέσω της παρανομοποίησης του πιο αδύναμου κομματιού, των μεταναστών.

Στα χρόνια της καπιταλιστικής ανάπτυξης αυτή η παρανομοποίηση πήρε τη μορφή των «επιχειρήσεων-σκούπα», των μαζικών απελάσεων στις γειτονικές χώρες, των εκβιασμών των αφεντικών στους εργάτες χωρίς χαρτιά ότι αν δεν δεχτούν τους όρους σκλαβιάς τους περιμένει η απέλαση, του δουλεμπορίου. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «ελληνικό θαύμα» των 2 προηγούμενων δεκαετιών. Ένα θαύμα που αν έξυνες το φανταχτερό του περιτύλιγμα, ήταν φτιαγμένο από απλήρωτη και μαύρη εργασία, από κρατική βία κι αυθαιρεσία, από εργατικά ατυχήματα με νεκρούς και σακατεμένους μετανάστες εργάτες. Στα χρόνια της κρίσης όπου μεγάλα κομμάτια της εργατικής τάξης θεωρούνται περιττά από το κεφάλαιο γίνεται απαραίτητη η καταστροφή ενός μεγάλου κομματιού της ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η ανάπτυξη. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης περιόδου αναβαθμίστηκε και πήρε τη μορφή του «Ξένιου Δία», δηλαδή των δεκάδων χιλιάδων προσαγωγών στα αστυνομικά τμήματα με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος και την εθνικότητα, και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κι ό,τι περισσεύει πέφτει στα χέρια τυχαίων λιμενικών που «κάνουν τη δουλειά τους» όπως στο Φαρμακονήσι, και φυσικά στα χέρια των πειθήνιων συμπληρωμάτων του θεσμικού φασισμού, τους μαχαιροβγάλτες και μπράβους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και των υπόλοιπων εθνικιστικών συμμοριών.

Στην Ελλάδα σήμερα, στην Ευρώπη του 2014 εβδομήντα χρόνια μετά το Άουσβιτς, υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπων που κρατούνται εκεί χωρίς δικαστική απόφαση (απλά με αποφάσεις αστυνομικών διευθυντών) και το μοναδικό τους έγκλημα είναι ότι δεν έχουν χαρτιά. Κρατούνται για 6, 12 και 18 μήνες περιμένοντας την απέλασή τους, στοιβαγμένοι σαν τα σακιά μέσα σε κοντέινερ, ζώντας σε άθλιες συνθήκες στο έλεος της πείνας, των καιρικών συνθηκών και των σαδιστικών διαθέσεων των σκυλιών της εξουσίας που ακούνε στο όνομα μπάτσοι και δεσμοφύλακες. Και το κυριότερο, είναι έρμαια στις διαθέσεις ενός κράτους ολοένα και πιο ολοκληρωτικού που κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Τα εκατομμύρια των κονδυλίων που έρχονται από την Ε.Ε. για τη δημιουργία και συνέχιση της ύπαρξης των στρατοπέδων συγκέντρωσης συμπληρώνουν τη βαρβαρότητα και υπενθυμίζουν ότι η Ε.Ε. είναι μηχανισμός καταπίεσης των λαών κι όχι διεθνιστικός οργανισμός.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώνοντας τους εναπομείναντες κρατούμενους. Οι κάτοικοι του διπλανού χωριού όταν ρωτήθηκαν αρνήθηκαν ότι γνώριζαν οτιδήποτε από όσα συνέβαιναν εκεί μέσα παρόλο που είχαν οικονομικές συναλλαγές με τους ναζί. Σήμερα κανείς δε δικαιούται να λέει ότι δεν γνωρίζει. Ακόμα και αυτοί που έχουν την ψευδαίσθηση ότι τέτοιου είδους θέματα δεν τους αγγίζουν ας έχουν υπόψη ότι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός δεν κάνει διακρίσεις, μόλις τελειώσει με τους πιο αδύναμους έρχεται κι η σειρά τους, αν δεν έχει αρχίσει ήδη να καταφτάνει με την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια. Παλεύουμε για το γκρέμισμα όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Παλεύουμε για χαρτιά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα αντιπαλεύουμε την κατασκευασμένη από την εξουσία εικόνα εγκληματοποίησης τους. Συντονίζουμε τον κοινό ταξικό αγώνα ντόπιων και μεταναστών εργατών για την συνολική απελευθέρωση των καταπιεσμένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]