user preferences

Για μια αξιοπρεπή κατοικία

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Wednesday March 15, 2006 16:22author by «Lucha Υ Vivienda» and OSL Argentina - Anarkismo Report this post to the editors

Δήλωση των καταληψιών αποίκων της Pepalolen

About the struggle of «Lucha Υ Vivienda» in Chile and the OSL (Argentina) solidarity message in Greek.

Την Κυριακή 12η Μαρτίου 2006, με ευθύνη της οργάνωσης Pobladores Organizados por la Vivienda y Vida Digna (Οργανωμένοι Άποικοι για μια Αξιοπρεπή Κατοικία και Αξιοπρεπή Ζωή) πάνω από 500 οικογένειες αποίκων που διαμένουν στις κατοικίες Pepalolen, έκαναν κατάληψη δημόσιων εδαφών που βρίσκονται στο αποκαλούμενο Franja Grecia (σε υψόμετρο 9.500 μέτρων) στο πόδι της οροσειράς.

Η κατάληψη που ήταν μια δράση διαμαρτυρίας, ήταν μέρος μιας σειράς δραστηριοτήτων και διαπραγματεύσεων με τις διάφορες τοπικές κυβερνητικές και άλλες αρχές.

Μέχρι τώρα, καμία λύση δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των καταληψιών αυτών, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και μέχρι σήμερα περισσότερες από 800 οικογένειες δεν έχουν ακόμα καμία πιθανότητα πρόσβασης σε μια αξιοπρεπή στέγαση.

Οι ενέργειες που έγιναν από τους οργανωμένους αποίκους που συμμετείχαν στην κατάληψη αυτή έχουν αρχίσει και συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια. Οι μόνιμες και πάγιες απαντήσεις των αρμόδιων αρχών και κυβερνητικών υπηρεσιών στέγασης δεν έχουν προσφέρει καμία λύση στο πρόβλημα. Προτείνουν μόνο ως πιθανή λύση την εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων σε μια περιοχή με άσχημες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς σχολεία, ταχυδρομικές υπηρεσίες ή ευκαιρίες εργασίας, μια περιοχή απ’ όπου τα έξοδα για τη μετακίνηση σε άλλες περιοχές θα ήταν αρκετά.

Οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες όσον αφορά το ζήτημα της στέγασης στην κοινότητα Pepalolen πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω. Συνεχίζονται δε ακόμα και σήμερα ο αγώνας αυτός καθώς οι άποικοι αγωνίζονται για το όνειρο και την ανάγκη μιας αξιοπρεπούς κατοικίας στη γη όπου έχουν οι ίδιοι άλλον μεγαλώνει και ζουν.

Ο αγώνας αυτός για μια αξιοπρεπή στέγαση θα συνεχιστεί. Όχι άλλες καταχρήσεις και αναβολές για τη φτωχή κοινότητά μας!

Μία από τις αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις που συμπαραστάθηκαν από την αρχή στους αγώνες των κατοίκων ήταν και η Organizacion Socialista Libertaria (OSL – Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Οργάνωση) από την Αργεντινή, η οποία εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

“Αλληλεγγύη και υποστήριξη στους άστεγους εργάτες της Χιλής.

Η λαϊκή οργάνωση της Χιλής «Lucha Υ Vivienda» («Αγώνας και Κατοικία») χρειάζονται επειγόντως τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και την αλληλεγγύη από όλες τις κοινωνικές οργανώσεις.. Η «Lucha Υ Vivienda» συγκροτήθηκε πριν από 2 χρόνια και αποτελείται από περίπου 200 οικογένειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πρόσβασης σε μια αξιοπρεπή κατοικία, ένα πρόβλημα κοινό σε πολλούς κατοίκους των πόλεων. Μόνο στην τοποθεσία Pepalolen του Σαντιάγο που έχει πάνω από 200.000 κατοίκους, το Οικοδομικό Επιμελητήριο της Χιλής υπολογίζει ότι 18.000 οικογένειες είτε ζουν με υποθήκες είτε ως «allegados» (άνθρωποι που ζουν περιορισμένα με τους συγγενείς τους σε σπίτια όπου ζουν συνήθως διάφορες άλλες οικογένειες). Σύμφωνα με την «Lucha Υ Vivienda», η ατιμωτική αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, χωρίς να έχουν ένα σπίτι, έχει προκληθεί από τις επιχειρήσεις real estates (που κατασκευάζουν κατοικίες για την αστική τάξη, κάτι που δεν είναι, φυσικά, προσιτό στις εργατικές οικογένειες), τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης (που παίζουν με τις τιμές) και το χιλιανό κράτος (που εμποδίζει την πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή κατοικία από τα φτωχότερα στρώματα και οι νόμοι του οποίου χρησιμεύουν για να δίνουν τα προνόμια στις δανειοδοτικές επιχειρήσεις). Ο πολυδιαφημισμένος σχετικός νόμος για τη στέγαση της Χιλής, προβλέπει την τακτοποίηση των οικογενειών των εργατών στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων στα λεγόμενα «λαϊκά» σπίτια 28 μόνο τετραγωνικών μέτρων.

Τα αιτήματα της «Lucha Υ Vivienda» είναι:

- Η κατασκευή «λαϊκών» σπιτιών 60 τετραγωνικών μέτρων με 100 τετραγωνικά μέτρα αυλής.

- Τα νοίκια να μην είναι μεγαλύτερα από το 10% του βασικού μισθού.

- Ειδικές επιχορηγήσεις για τα φτηνότερα εδάφη.

- Πραγματική συμμετοχή των εργατικών οργανώσεων στην αστεακή μεταρρύθμιση.

- Καμία εκδίωξη των «αστέγων» από την περιοχή κατοικίας τους.

Η «Lucha Υ Vivienda» ως οργάνωση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της άμεσης δράσης, δηλαδη την κατάληψη κατοικιών ή τεμαχίων γης στα οποία αρχίζει να οικοδομεί σπίτια. Φυσικά, τα ΜΜΕ και οι διάφοροι ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι του χιλιανού κράτους έχουν αρχίσει μια εκστρατεία «καταγγέλλοντας» τις δραστηριότητες της «Lucha Υ Vivienda» επιδιώκοντας να εμποδίσουν τη λειτουργία της οργάνωσης, να ποινικοποιήσουν τις ενέργειές της και να φυλακίσει τους αγωνιστές τους.

Το χιλιανό κράτος παρακολουθεί τις δραστηριότητες της «Lucha Υ Vivienda» και όταν η οργάνωση είχε προετοιμαστεί για την κατάληψη των κατοικιών του Peρalolen το Σάββατο 26 Μαρτίου, οι δυνάμεις ασφάλειας τοποθέτησαν εκεί ειδικές δυνάμεις προκειμένου να την εμποδίσουν. Η ποινή για το έγκλημα του «σφετερισμού» στη Χιλή είναι δύο χρόνια φυλάκιση, αλλά το χιλιανό κράτος μπορεί, επίσης, να κατηγορήσει τα μέλη του κινήματος για «παράνομο σύνδεσμο» κάτι που προβλέπει ποινή μέχρι και 30χρόνια φυλάκισης.

Εντούτοις, όπως κάθε αγώνας που γεννιέται για την κάλυψη και των πιο βασικών αναγκών του λαού μας, είναι ένας αγώνας που δεν μπορεί να σταματήσει με απειλές ή διαταγές. Έτσι, πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της «Lucha Υ Vivienda». Και έτσι όπως η «Lucha Υ Vivienda» δεν θα εγκαταλείψει τα αιτήματα αυτά, οι σύντροφοι και οι αγωνιστές αδελφοί και οι αδελφές μας της Χιλής απευθύνονται σε όλες τις λαϊκές οργανώσεις μας για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στην κατάληψη των εδαφών.

Organizacion Socialista Libertaria (OSL – Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Οργάνωση) και περιοδικό «En la Calle» («Στο Δρόμο») oslargentina@yahoo.com.ar και orgalibertaria@hotmail.com”

* Δημοσιεύτηκε στο Anarkismo.net στις 13/3/2006, σε μετάφραση στα αγγλικά από τα ισπανικά, από την ιταλική FdCA. Μετάφραση στα ελληνικά «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 14/3/2006.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]