user preferences

Eπιστολή από Συντρόφους στο Λίβανο

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday May 28, 2013 17:51author by Filistina Report this post to the editors

Προς τους Αναρχικούς της Β. Αμερικής

Η ομάδα μας είναι μια μικρή ομάδα, ριζοσπαστών, οικολόγων, αναρχικών και φεμινιστριών, και δεν έχουμε κάνει πολλά σε σχέση με τις μεγάλες θυσίες πολλών συντρόφων μας αλλού. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι εκπροσωπούμε πολλούς από τους συντρόφους μας στον αραβικό κόσμο, από το Μαρόκο έως τη Συρία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα όταν επικοινωνούν με τους δυτικούς συντρόφους τους. (Από το A - I n f o s, μετάφραση filistina - Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013)
460_0___30_0_0_0_0_0_beirut1_f.jpg

Σύντροφοι, ---- Οι αραβικές εξεγέρσεις, η Occupy Wall Street και οι υπόλοιπες παγκόσμιες εξεγέρσεις έχουν ανοίξει, από το 2011, πολλές πόρτες για να επικοινωνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο από ποτέ, πως οι αγώνες μας ενάντια στα κράτη και τις δομές της εξουσίας συνδέονται και είναι ίδιοι. Ο αγώνας μας ενάντια στο θηρίο είναι κοινός. Γνωρίζουμε και εμπνεόμαστε από το παρελθόν και τους αγώνες σας και γνωρίζουμε ότι είστε ενημερωμένοι και εμπνέεστε από τους δικούς μας αγώνες- έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να κλιμακώσουμε τον κοινό μας αγώνα.

Η ομάδα μας είναι μια μικρή ομάδα, ριζοσπαστών, οικολόγων, αναρχικών και φεμινιστριών, και δεν έχουμε κάνει πολλά σε σχέση με τις μεγάλες θυσίες πολλών συντρόφων μας αλλού. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι εκπροσωπούμε πολλούς από τους συντρόφους μας στον αραβικό κόσμο, από το Μαρόκο έως τη Συρία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα όταν επικοινωνούν με τους δυτικούς συντρόφους τους.

Γνωρίζουμε ότι γίνονται πολλές καλές δράσεις και ειλικρινείς προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ριζοσπαστικός αντιεξουσιαστικός χώρος στη Δύση, και ειδικά στη Βόρεια Αμερική, κυριαρχείται από τα αυστηρά όρια μιας ενιαίας «πολιτικώς ορθής» ιδεολογίας. Είναι καλό, αν οι ιδεολογικές παράμετροι και η τακτική που επιλέξατε λειτουργεί καλά για σας, αλλά δεν λειτουργεί για όλους, και σίγουρα δεν λειτουργεί για μας. Γι ' αυτό είναι ατυχές το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια πολλών επαφών με τους Βόρειοαμερικανούς αναρχικούς (και, σε μικρότερο βαθμό με Ευρωπαίους αναρχικούς), ορισμένοι από εσάς τους συντρόφους μας πάντα προσπαθούν να επιβάλουν την πολιτικά ορθή ιδεολογία τους πάνω μας.

Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί από τους συντρόφους μας στη Δύση έχουν επηρεαστεί από τον έλεγχο που ασκούν πάνω τους οι κυβερνήσεις τους και τον χρησιμοποιούν ασυνείδητα στους συντρόφους τους από τον τρίτο κόσμο. Πάρα πολλές φορές, οι σύντροφοί μας μάς υπαγορεύουν με ποιούς πρέπει να συμμαχήσουμε ή πώς πρέπει να χειριστούμε τα δικά μας θέματα, όπως το πολιτικό Ισλάμ, τη συριακή επανάσταση, τις αντικυβερνητικές τακτικές, και τις ριζοσπαστικές περιβαλλοντολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις.

Εκτιμούμε την ανταπόδοση και την ανταλλαγή, και πιστεύουμε ότι είναι επιθυμητές και αναγκαίες, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές λεπτές προσδοκίες να γίνουμε μια άλλη δική σας εκδοχή. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Το να είσαι στην άλλη άκρη της εξίσωσης, σ' αυτήν που βομβαρδίζεται από πυραύλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από βόμβες ουρανίου και τον ιμπεριαλισμό, εδώ και δεκαετίες, μπορούμε να σας πούμε ειλικρινά πως ό,τι κι αν προσπαθήσατε, δεν λειτούργησε καλά για εμάς, και φαίνεται ότι δεν θα λειτουργήσει για σας επίσης.

Ζώντας κάτω από αυταρχικά καθεστώτα εδώ και δεκαετίες, πολλοί από εμάς είναι προοδευτικοί αντιεξουσιαστές από ένστικτο. Φοιτητές και εργαζόμενοι στα εργοστάσια, καλλιτέχνες, πατέρες, μητέρες, νέοι και ηλικιωμένοι. Σχεδόν όλοι μας αναγκαστήκαμε να γνωρίσουμε, και να επιβιώσουμε από την κρατική καταστολή, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί, ιδιαίτερα επειδή ο αναρχισμός εξακολουθεί να είναι για πολλούς από εμάς μια κλειστή ευρώ-κεντρική ιδεολογία με έναν πυρήνα μεταμοντερνισμού.

Όσο περισσότερο επικοινωνούμε ανακαλύπτουμε ότι πολλές λέξεις, αγαπητές σ' εμάς, περιορίζονται σε στενούς ορισμούς και υπόκεινται σε ατελείωτους σημειολογικές διαμάχες μεταξύ σας. Και αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μια σημειολογική νίκη ή να νικήσουμε με τις λέξεις, εμάς μας ενδιαφέρει να καταπολεμήσουμε τις πραγματικές συνθήκες της καταπίεσης και της αδικίας και θέλουμε να πειραματιστούμε πέρα από τα όρια της κλασικής πολιτικής και των κλασικών «ισμών» που κυριάρχησαν στον δυτικό και στον ανατολικό ριζοσπαστικό χώρο για δεκαετίες.

Όταν μαθαίνουμε τους αγώνες σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μας εμπνέουν, όπως και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν θέλουμε να αναπαραχθούν. Ακόμη, και ενώ παρατηρούμε από άλλη ήπειρο, είναι σαφές για εμάς ότι το ριζοσπαστικό κίνημα στη Βόρεια Αμερική (και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη) είναι εξαιρετικά σεχταριστικό, διαιρούμενο, και αποσπά την προσοχή από την πολιτική ταυτότητα και την καταπολέμηση της, και σε μια κατάσταση συνεχούς οριζόντιας εχθρότητας με τον εαυτό του και με άλλα κινήματα.

Βλέπουμε μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που συνεχώς χωρίζει τους ηγέτες σας, απομονώνει τις δράσεις σας, αφήνοντάς σας με ψευδοηγέτες και αποκομμένες συλλογικότητες, και μετά διαβάζουμε ότι διαμαρτύρεστε για την έλλειψη οράματος και την κατεύθυνση του κινήματος. Βλέπουμε εχθρότητα προς όλες τις μορφές οργάνωσης, μια σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια για την απουσία οποιασδήποτε δομής και δογματική πίστη σε μια μόνο μορφή λήψης αποφάσεων (συναίνεση). Βλέπουμε ανεξέλεγκτη πολιτική ταυτότητα και πολλή ενέργεια που την σπαταλάτε πάνω σε θεωρητικά επιχειρήματα για τα οποία κανείς δεν δίνει δεκάρα, και ειλικρινά δεν το καταλαβαίνουμε, καθώς οι καπνοί από το καμένο σώμα του κόσμου μας εμποδίζουν να δούμε.

Βλέπουμε πολλή μισογυνισμό, κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, βίαιες, υβριστικές και φρικτές συμπεριφορές να μην αμφισβητούνται σε πολλές από τις θέσεις σας.

Βλέπουμε μια αποστροφή κατά της στρατηγικής, με αποτέλεσμα οι ριζοσπαστικές κοινότητες να σπάνε το ίδιο παράθυρο κάθε χρονιά, χωρίς μακροπρόθεσμες τακτικές.

Βλέπουμε πολλή ενέργεια να σπαταλιέται στην καταπολέμηση των μη ουσιωδών στοιχείων του συστήματος, όπως οι αλυσίδες Fast Food και οι εταιρείες αθλητικών παπουτσιών, αφήνοντας στην άκρη τις τρεις βασικές δομές που κρατούν ζωντανό το σύστημα, και εννοούμε τις δομές που εξασφαλίζουν τη ροή του χρήματος, των πληροφοριών και της ενέργειας για να βρίσκονται στην εξουσία.

Εάν σας λείπουν οι ιδέες, υπάρχει μια εγκατάσταση δοκιμών μη-επανδρωμένων αεροπλάνων κάπου στην έρημο της Αριζόνα, αν θέλετε να τους κάνετε μια επίσκεψη.

Δεν τα λέμε όλα αυτά επειδή απορρίπτουμε τις προσπάθειές σας ή για να υπονομεύσουμε το έργο σας, αλλά μόνο για να σας προειδοποιήσουμε για την τάση που βλέπουμε μεταξύ των δυτικών συντρόφων μας, δηλαδή την ισοπέδωση του ριζοσπαστικού κινήματος κάτω από μια πολιτικώς ορθή ιδεολογία, η οποία σε μεγάλο βαθμό μειώνει τη ζωτικότητα του ριζοσπαστικού κινήματος. Η πολλαπλότητα των προσεγγίσεων, των απόψεων και των τακτικών είναι αναγκαία και επιθυμητή, και δεν έχει σημασία ποια ετικέτα χρησιμοποιούμε, ή ποιά τακτική προτιμάμε, καθώς ενώ ο κόσμος καταστρέφεται, όλοι εμείς που ονειρευόμαστε έναν βιώσιμο πλανήτη και μια δίκαιη ανθρωπότητα αγωνιζόμαστε μαζί, ενάντια στον ίδιο εχθρό.

Αγάπη & Οργή
Ριζοσπαστική Ομάδα Βηρυτού

Related Link: http://www.ainfos.ca/ainfos336/ainfos55047.html
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]