user preferences

Η απόρριψη του κουρέματος στην Κύπρο

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | oικονομία | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday March 21, 2013 17:09author by Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις Report this post to the editors

Η απόρριψη του κουρέματος και άρα της δανειακής σύμβασης με τη τρόικα από την κυπριακή βουλή είναι σημαντική. Έχει τεθεί ένα όριο, έχουν σταλεί μηνύματα και έχει κερδηθεί κάποιος χρόνος μέσα από την προσωρινή ανατροπή (στην ουσία αναστολή) της επιχείρησης “σοκ και δέος” που δοκίμασαν κύκλοι της ευρωπαϊκής και ντόπιας αστικής τάξης.
562809_447407042000949_722966824_n.jpg

Η απόρριψη του κουρέματος και άρα της δανειακής σύμβασης με τη τρόικα από την κυπριακή βουλή είναι σημαντική. Έχει τεθεί ένα όριο, έχουν σταλεί μηνύματα και έχει κερδηθεί κάποιος χρόνος μέσα από την προσωρινή ανατροπή (στην ουσία αναστολή) της επιχείρησης “σοκ και δέος” που δοκίμασαν κύκλοι της ευρωπαϊκής και ντόπιας αστικής τάξης. Βέβαια δεν πρέπει να αιθεροβατούμε – την ηγεμονία του κοινωνικού μπλοκ που επέβαλε στην βουλή την απόρριψη την έχει ένα τμήμα της ντόπιας αστικής τάξης ενώ οι εργατικές και λαϊκές μάζες παραμένουν εγκλωβισμένες σε μικροαστικά πατριωτικά ιδεολογήματα.

Όμως πέραν από την απόρριψη την ίδια που έχει τη σημασία της αλλά και αντίκτυπο διεθνώς και προς την ΕΕ και προς τα κινήματα αντίστασης ενάντια στην λιτότητα, και η διαδικασία της απόρριψης είχε 3 θετικά στοιχεία που πρέπει να σημειωθούν:

α) τα ταξικά αντανακλαστικά που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες με ένα ιδιότυπο κυπριακό τρόπο στο επίπεδο της καθημερινότητας

β) το ότι λόγω της άμεσης και δυναμικής παρέμβασης δυνάμεων εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου αρχικά και του ΑΚΕΛ σε δεύτερο χρόνο η ιδεολογική κατεύθυνση της λαϊκής διαμαρτυρίας δεν πήρε λαϊκιστική ή εθνικιστική τροπή και κρατήθηκε σε ένα γενικό αριστερίζοντα προσανατολισμό

γ) το ότι έχει υπονομευτεί γενικά το ιδεολόγημα του ευρωπαϊσμού (και ο μονόδρομος του τροϊκανισμού) και έχει αποδυναμωθεί και ξεφτιλιστεί ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση. Αυτό ανοίγει κάποιες προοπτικές στην κοινωνία και ίσως κάποιες έστω μικρές πιθανότητες για πραγματικά αριστερή στροφή του ΑΚΕΛ ή έστω ενός σημαντικού μέρους του. Σε αυτά τα πλαίσια τα συνθήματα του ακελικού κόσμου ενάντια στο φασισμό και την πλουτοκρατία ήταν σημαντικά – ιδιαίτερα αν μετατραπούν και σε πολιτική πράξη του ΑΚΕΛ το επόμενο διάστημα. Αλλά και το δικό μας “η εθνική ενότητα είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη”.

Να αποσείσουμε από τους ώμους του λαού τα χρέη των τραπεζών και της πλουτοκρατίας και να υπερασπιστούμε το δημόσιο πλούτο

Την περασμένη εβδομάδα εξαγγέλθηκε η δημιουργία της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, της οποίας η ιδρυτική συνέλευση θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ στο Συνεδριακό Κέντρο. Εν τω μεταξύ, επειδή μεσολάβησαν οι δραματικές εξελίξεις για τη χώρα μας με το κούρεμα καταθέσεων όπως προτάθηκε από το Eurogroup, η προσωρινή επιτροπή της Κίνησης θα προτείνει στην ιδρυτική συνέλευση της ερχόμενης Πέμπτης τη διεύρυνση του πεδίου δράσης της για να καλύψει την ανάγκη απεμπλοκής από τις μνημονιακές λογικές της λιτότητας και θα καλέσει όλους σε αντίσταση. Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε να προταθεί στην ιδρυτική συνέλευση να γίνει μαζική παγκύπρια κινητοποίηση για το ερχόμενο Σάββατο.

Θεωρούμε ότι η πρωτοφανής κατάσχεση των καταθέσεων του Κυπριακού λαού αποτελεί μια πράξη παράνομη και άδικη. Αποτελεί παράλληλα καταστροφική επιλογή και προειλημμένη απόφαση που συνδέει όλα τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας, από τα κουρέματα καταθέσεων, τις περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών και βασικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι ημικρατικοί οργανισμοί που διαδραματίζουν στρατηγικό, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο αποτελούν δημόσιο πλούτο και πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι: αυτοί μπορούν να διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στην κοινωνία και να παραμένουν ταυτόχρονα οικονομικά κερδοφόροι προς όφελος της κοινωνίας. Ενώ εξαναγκάζονται τα κράτη να κρατικοποιήσουν τις χρεοκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες είναι αδιανόητο να συζητείται η ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά το ξεπούλημα, ακόμη και κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Απορρίπτουμε τις λογικές των δήθεν «μονοδρόμων» που αποτελούν απόπειρα να φορτωθούν στους ώμους του απλού ανθρώπου τα βάρη των τραπεζών, πράγμα που οδηγεί την κυπριακή οικονομία στη φαυλότητα της συνεχούς εμβάθυνσης της κρίσης. Η διεθνής κατακραυγή και η άμεση αντίδραση του κυπριακού λαού κατά των μέτρων καταδεικνύουν το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος έπαψε να είναι ξεκομμένο νησί. Υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στην πολιτική επιλογή ενάντια στα εργατικά και δημοκρατικά κεκτημένα, η Κίνησή μας καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Αυτό σηματοδοτεί την άμεση είσοδο των απλών ανθρώπων, πολιτών κι εργαζομένων στο πολιτικό κοινωνικό τοπίο: Ανοίγει ολότελα και με νέους τρόπους το «κοινωνικό ζήτημα».

Η Κίνηση μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος ενάντια στις λογικές των μονοδρόμων της λιτότητας και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε μέχρι να αποσείσουμε από τους ώμους του λαού τα χρέη των τραπεζών και της πλουτοκρατίας και να υπερασπιστούμε το δημόσιο πλούτο. Τέλος, σε αυτά τα πλαίσια, καλούμε τον λαό να συμμετάσχει μαζικά έξω από τη Βουλή σήμερα στις 5.00 μμ, απαιτώντας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως αρθεί στο ύψος των περιστάσεων με το να εκφράσει τη λαϊκή βούληση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που οδηγεί την οικονομία στο τέλμα.

Προσωρινή επιτροπή της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις

19 Μαρτίου 2013

Related Link: http://nekatomata.blogspot.com

This page has not been translated into Castellano yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]