user preferences

Η απόρριψη του κουρέματος στην Κύπρο

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | oικονομία | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday March 21, 2013 16:09author by Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις Report this post to the editors

Η απόρριψη του κουρέματος και άρα της δανειακής σύμβασης με τη τρόικα από την κυπριακή βουλή είναι σημαντική. Έχει τεθεί ένα όριο, έχουν σταλεί μηνύματα και έχει κερδηθεί κάποιος χρόνος μέσα από την προσωρινή ανατροπή (στην ουσία αναστολή) της επιχείρησης “σοκ και δέος” που δοκίμασαν κύκλοι της ευρωπαϊκής και ντόπιας αστικής τάξης.

562809_447407042000949_722966824_n.jpg

Η απόρριψη του κουρέματος και άρα της δανειακής σύμβασης με τη τρόικα από την κυπριακή βουλή είναι σημαντική. Έχει τεθεί ένα όριο, έχουν σταλεί μηνύματα και έχει κερδηθεί κάποιος χρόνος μέσα από την προσωρινή ανατροπή (στην ουσία αναστολή) της επιχείρησης “σοκ και δέος” που δοκίμασαν κύκλοι της ευρωπαϊκής και ντόπιας αστικής τάξης. Βέβαια δεν πρέπει να αιθεροβατούμε – την ηγεμονία του κοινωνικού μπλοκ που επέβαλε στην βουλή την απόρριψη την έχει ένα τμήμα της ντόπιας αστικής τάξης ενώ οι εργατικές και λαϊκές μάζες παραμένουν εγκλωβισμένες σε μικροαστικά πατριωτικά ιδεολογήματα.

Όμως πέραν από την απόρριψη την ίδια που έχει τη σημασία της αλλά και αντίκτυπο διεθνώς και προς την ΕΕ και προς τα κινήματα αντίστασης ενάντια στην λιτότητα, και η διαδικασία της απόρριψης είχε 3 θετικά στοιχεία που πρέπει να σημειωθούν:

α) τα ταξικά αντανακλαστικά που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες με ένα ιδιότυπο κυπριακό τρόπο στο επίπεδο της καθημερινότητας

β) το ότι λόγω της άμεσης και δυναμικής παρέμβασης δυνάμεων εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου αρχικά και του ΑΚΕΛ σε δεύτερο χρόνο η ιδεολογική κατεύθυνση της λαϊκής διαμαρτυρίας δεν πήρε λαϊκιστική ή εθνικιστική τροπή και κρατήθηκε σε ένα γενικό αριστερίζοντα προσανατολισμό

γ) το ότι έχει υπονομευτεί γενικά το ιδεολόγημα του ευρωπαϊσμού (και ο μονόδρομος του τροϊκανισμού) και έχει αποδυναμωθεί και ξεφτιλιστεί ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση. Αυτό ανοίγει κάποιες προοπτικές στην κοινωνία και ίσως κάποιες έστω μικρές πιθανότητες για πραγματικά αριστερή στροφή του ΑΚΕΛ ή έστω ενός σημαντικού μέρους του. Σε αυτά τα πλαίσια τα συνθήματα του ακελικού κόσμου ενάντια στο φασισμό και την πλουτοκρατία ήταν σημαντικά – ιδιαίτερα αν μετατραπούν και σε πολιτική πράξη του ΑΚΕΛ το επόμενο διάστημα. Αλλά και το δικό μας “η εθνική ενότητα είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη”.

Να αποσείσουμε από τους ώμους του λαού τα χρέη των τραπεζών και της πλουτοκρατίας και να υπερασπιστούμε το δημόσιο πλούτο

Την περασμένη εβδομάδα εξαγγέλθηκε η δημιουργία της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, της οποίας η ιδρυτική συνέλευση θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ στο Συνεδριακό Κέντρο. Εν τω μεταξύ, επειδή μεσολάβησαν οι δραματικές εξελίξεις για τη χώρα μας με το κούρεμα καταθέσεων όπως προτάθηκε από το Eurogroup, η προσωρινή επιτροπή της Κίνησης θα προτείνει στην ιδρυτική συνέλευση της ερχόμενης Πέμπτης τη διεύρυνση του πεδίου δράσης της για να καλύψει την ανάγκη απεμπλοκής από τις μνημονιακές λογικές της λιτότητας και θα καλέσει όλους σε αντίσταση. Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε να προταθεί στην ιδρυτική συνέλευση να γίνει μαζική παγκύπρια κινητοποίηση για το ερχόμενο Σάββατο.

Θεωρούμε ότι η πρωτοφανής κατάσχεση των καταθέσεων του Κυπριακού λαού αποτελεί μια πράξη παράνομη και άδικη. Αποτελεί παράλληλα καταστροφική επιλογή και προειλημμένη απόφαση που συνδέει όλα τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας, από τα κουρέματα καταθέσεων, τις περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών και βασικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι ημικρατικοί οργανισμοί που διαδραματίζουν στρατηγικό, οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο αποτελούν δημόσιο πλούτο και πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι: αυτοί μπορούν να διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στην κοινωνία και να παραμένουν ταυτόχρονα οικονομικά κερδοφόροι προς όφελος της κοινωνίας. Ενώ εξαναγκάζονται τα κράτη να κρατικοποιήσουν τις χρεοκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες είναι αδιανόητο να συζητείται η ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά το ξεπούλημα, ακόμη και κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Απορρίπτουμε τις λογικές των δήθεν «μονοδρόμων» που αποτελούν απόπειρα να φορτωθούν στους ώμους του απλού ανθρώπου τα βάρη των τραπεζών, πράγμα που οδηγεί την κυπριακή οικονομία στη φαυλότητα της συνεχούς εμβάθυνσης της κρίσης. Η διεθνής κατακραυγή και η άμεση αντίδραση του κυπριακού λαού κατά των μέτρων καταδεικνύουν το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος έπαψε να είναι ξεκομμένο νησί. Υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στην πολιτική επιλογή ενάντια στα εργατικά και δημοκρατικά κεκτημένα, η Κίνησή μας καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Αυτό σηματοδοτεί την άμεση είσοδο των απλών ανθρώπων, πολιτών κι εργαζομένων στο πολιτικό κοινωνικό τοπίο: Ανοίγει ολότελα και με νέους τρόπους το «κοινωνικό ζήτημα».

Η Κίνηση μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος ενάντια στις λογικές των μονοδρόμων της λιτότητας και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε μέχρι να αποσείσουμε από τους ώμους του λαού τα χρέη των τραπεζών και της πλουτοκρατίας και να υπερασπιστούμε το δημόσιο πλούτο. Τέλος, σε αυτά τα πλαίσια, καλούμε τον λαό να συμμετάσχει μαζικά έξω από τη Βουλή σήμερα στις 5.00 μμ, απαιτώντας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως αρθεί στο ύψος των περιστάσεων με το να εκφράσει τη λαϊκή βούληση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που οδηγεί την οικονομία στο τέλμα.

Προσωρινή επιτροπή της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις

19 Μαρτίου 2013

Related Link: http://nekatomata.blogspot.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Oικονομία | gr

Fri 28 Apr, 14:11

browse text browse image

553007_435546109863946_1370245397_n.jpg imageΟύτε ΕΕ ούτε ΔΝΤ 12:44 Sun 31 Mar by Πρωτοβουλία Μαθητών Λεμεσού 0 comments

Ούτε ΕΕ ούτε ΔΝΤ - Να σπείρουμε τον σπόρο της εξέγερσης παντού

cgt.jpg imageΓια την κατάσταση σ&... 06:16 Thu 04 Aug by CGT (μόνιμη γραμματεία) 0 comments

Ο πλήρης τίτλος του κειμένου είναι: "Διάσωση της Ελλάδας και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: δύο όψεις του ίδιου πλαστού νομίσματος για να εξαπατήσουν το λαό" και το ισπανικό πρωτότυπο μπορεί να βρεθεί εδώ http://www.anarkismo.net/article/20176

textΗ κρίση ... θηλιά στο λ&#... 17:41 Sun 01 Feb by οικονομία της τουαλέτας 0 comments

Να δημιουργήσουμε εστίες αυτοοργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Να συγχρωτίσουμε τα ταξικά χνώτα μας με τους συναδέλφους μας στην επιχείρηση που απασχολούμαστε, αλλά και με άλλους εργαζόμενους ευρύτερα, σε οριζόντια βάση.

imageΑκόμη και οι βιομήχ&... Jan 02 by "thecure" 0 comments

Το επόμενο στοίχημα για τον κόσμο που πλήττεται είναι να θέσει κινηματικά την εξέλιξη της λογικής των καταλήψεων στέγης σε καταλήψεις χώρων παραγωγής, είτε με τη μορφή αγροτικής εκμετάλλευσης είτε με την μορφή απαλλοτρίωσης των παραγωγικών συντελεστών.

imageΚύπρος: ΑΚΕΛ και Μνη... Sep 10 by Νεκατώματα 0 comments

Το ΑΚΕΛ και το επερχόμενο μνημόνιο λιτότητας

imageΤαξικός πόλεμος κα&#... May 29 by Shawn Hattingh (ZACF) 0 comments

Καθώς η κρίση στην Ευρώπη έχει ενταθεί, ο ταξικός πόλεμος και ο ιμπεριαλισμός έχουν εμβαθύνει στην Ελλάδα. Πράγματι, η ελληνική εργατική τάξη έχει υποστεί περαιτέρω επιθέσεις σε βάρος της από την τοπική άρχουσα τάξη -που αποτελείται από τους καπιταλιστές και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους- και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

imageΚύπρος: Μειώσεις μι&... May 08 by νεκατώματα 0 comments

Μειώσεις μισθών, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απεργίες, λιτότητα και ανεργία

imageΑντιμνημονιακός π ... May 05 by Ευάγριος Αληθινός 0 comments

*Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο 19, Μάιος 2012, της παγκρήτιας εφημερίδας δρόμου Άπατρις.

more >>

imageΟύτε ΕΕ ούτε ΔΝΤ Mar 31 0 comments

Ούτε ΕΕ ούτε ΔΝΤ - Να σπείρουμε τον σπόρο της εξέγερσης παντού

imageΓια την κατάσταση σ&... Aug 04 0 comments

Ο πλήρης τίτλος του κειμένου είναι: "Διάσωση της Ελλάδας και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: δύο όψεις του ίδιου πλαστού νομίσματος για να εξαπατήσουν το λαό" και το ισπανικό πρωτότυπο μπορεί να βρεθεί εδώ http://www.anarkismo.net/article/20176

textΗ κρίση ... θηλιά στο λ&#... Feb 01 0 comments

Να δημιουργήσουμε εστίες αυτοοργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Να συγχρωτίσουμε τα ταξικά χνώτα μας με τους συναδέλφους μας στην επιχείρηση που απασχολούμαστε, αλλά και με άλλους εργαζόμενους ευρύτερα, σε οριζόντια βάση.

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]