user preferences

New Events

Africa de Nord

no event posted in the last week
Recent articles by Corrispondente Infoaut - Infoaut
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Africa de Nord Community struggles

A rua egpcia mais forte que as urnas! Dec 20 13 by Alternative libertaire

La rue gyptienne plus forte que les urnes Jul 09 13 by Alternative libertaire

Οι δρόμοι της &... Jul 09 13 by Alternative Libertaire

Egipt: Autogestiune n Port Said şi lupta muncitorilor

category africa de nord | community struggles | non-anarchist press author Monday March 11, 2013 21:42author by Corrispondente Infoaut - Infoaut Report this post to the editors

O situație fără precedent are loc n orașul Port Said din Egipt completă autogestiune, o respingere a tot ceea ce reprezintă autoritate. Este o situație n care principalii actori n lupta egipteană n acest moment muncitorii ncearcă să reproducă n alte orașe.

Port Said este n prezent complet n minile poporului. La intrarea n oraș, n locul blocajelor rutiere ale poliției vechi, există un punct de trecere controlat de către localnici, muncitori grevişti n cea mai mare parte, numindu-se poliția populară.

Nesupunere civilă: orașul este caracterizat n principal prin respingerea totală a guvernului Morsi n toate formele sale. Acest lucru se traduce prin eliminarea poliției, respingerea muncii și sistemul de nvățămnt guvernamental. n ceea ce privește securitatea, sub autogestiune străzile sunt mai sigure ca niciodată. n urma protestelor de stradă şi după cele 21 condamnări la moarte legate de masacrul din Port Said și cele 40 de victime ale ciocnirilor care au urmat, furia poporului a forțat poliția să o lase să preia oraşul.

Guvernul Morsi a fost de acord să retragă poliţia din cauza dovezilor video incontestabile n care arată polițiști trăgnd şi ucignd manifestanți cu snge rece, dar și pentru că este convins că un oraș nu ar putea fi capabil să se autogestioneze singur și că Port Said mai devreme sau mai trziu va solicita guvernului să intervină pentru a potoli revoltele care probabil ar rupe. n schimb, realitatea este mult mai diferită și demonstrează că un oraș fără forțele de ordine, este mai sigur și mai locuibil. Există, de asemenea, un acord tacit care permite armatei (mai respectată de oameni, deoarece este n mod tradițional mai puțin legată de regim dect poliția, care este creatura serviciilor secrete) să vegheze peste punctele cheie ale orașului, deși fără nici o putere de a interveni.

Astfel nct realitatea este aceasta: soldați neputincioși veghează asupra punctele cheie, cum ar fi tribunalul și portul orașului care este extrem de important (acum n grevă) și poliția populară, care are grijă de securitatea orașului. Respingere a tot ceea ce reprezintă autoritate, poate fi, de asemenea, observat n refuzul de a plăti taxe guvernamentale și facturile de utilități, iar refuzul de a comunica n orice mod cu guvernul Morsi, fie central sau local. nchiderea guvernului central și autogestiunea mijloacelor și modurilor de producție transformă experiența Port Said ntr-o realitate fără precedent și un experiment ntr-o nouă formă de trai, producătoare și existentă.

Fabricile sunt nchise, traficul maritim este blocat, doar ceea ce este necesar este produs și doar serviciile esențiale rămn deschise. Pine este produsă (n fotografia de mai jos puteți vedea un magazin care vinde pine la prețuri mici; semnele explică motivul pentru protest); alimentarele, spitalele și farmaciile rămn deschise. n fiecare fabrica, muncitorii sunt cei care hotărăsc dacă continuă sau nu producţia și răspunsul, n general, n acest moment este NU. Justiție n primul rnd, finalizarea revoluției doar atunci va rencepe producția. O nouă formă de autogestiune este, de asemenea, ncercată n şcoli. Acestea au rămas deschise, familiile din Port Said refuză să și trimită copiii la școlile de stat. n acest moment profesorii și comisiile populare ncearcă să organizeze școli populare n piața centrală, redenumită Piața Tahrir din Port Said, unde alături de subiectele școlare se predau subiecte, cum ar fi justiția socială și valorile revoluției egiptene.

O situație care poate părea imposibilă pentru unii. Pe paginile acestui site [ed. - Infoaut.org] am mai vorbit despre Port Said, cu alţi ochi. Dar după condamnarea la moarte a celor 21 de persoane acuzate privind masacrul de la stadion, o nouă conștiință populară a apărut n acest oraș, o dată foarte tradiționalistă, n toate probabilitățile. ntr-adevăr, cei condamnați au fost 21 de tineri, majoritatea studenți, n timp ce responsabilitatea pentru masacru se află ferm n arena politică; sentinţa pare să fi fost mai mult o acţiune de potolire pentru cei care au căutat dreptatea mai mult dect orice altceva. Nici unul dintre inculpaţi provine din rndurile poliției, statului sau serviciilor sale secrete. Acest lucru a fost nțeles de Port Said și de ndată ce pedepsele cu moartea au fost pronunțate, proteste uriașe au explodat care au dus la moartea a aproximativ 40 de manifestanți unii dintre ei au murit de fapt, n timpul funeraliilor celorlalte victime ale confruntărilor stradale. Acest lucru a condus la nceputul grevei și nesupunerii civice.

Asta e o situație pe care chiar nu am fi putut să ne imaginăm, dacă nu vedeam cu ochii noștri. Furia, inițial născută dintr-o dorință de dreptate pentru condamnările la moarte și următoarele 40 victime, dar care apoi a crescut și a devenit politică. Puternica participare a muncitorilor, creșterea conștiinței printre oamenii din Port Said acestea au făcut acest protest ntr-o luptă cu precedent care amenință acum guvernul Morsi. Este o luptă care ar putea ntr-adevăr schilodi regimul, dacă pot să se răspndească n alte orașe. Ei nu mai ntreabă așa cum au făcut doar cu o săptămnă n urmă să nu pedepsească cetățenii din Port Said pentru crimele comise de regim. Acum, cer dreptate pentru toate victimele Revoluției, acum se strigă ca regimul să cadă.

Luni a avut loc o amplă demonstrație pe străzile din Port Said sindicatul independent al muncitorilor, studenții, mișcarea revoluționară, toţi au ieşit n stradă. Mulți au venit din Cairo să aducă solidaritatea muncitorilor și orașului n lupta. Un marș uriaş a măturat pe străzile orașului, făcnd apel la o grevă generală n ntreaga țară. ntre timp, n alte orașe egiptene n ultimele săptămni au avut loc greve mari n Mahalla, Mansoura și Suez. Sute au ieşit pe străzi pentru a face apel la o grevă generală n ntreaga țară, multe școli și universități au anunțat o grevă generală de ndată. Există mulți muncitori și diferite sectoare sociale, care sunt n grevă, fără a putea pentru moment să răspndească greva și lupta, așa cum sa ntmplat n Port Said.

Nu știm pentru ct timp această experiență, cunoscută sub numele de Comuna din Paris Egipteană, poate dura. Desigur, este dificil să se desfășoare o luptă ca aceasta ntr-un moment cnd puterea centrală poate tăia apa și proviziile electrice și dacă nu a făcut acest lucru pnă acum, doar pentru că le este teamă de explozii și mai mari de furie. Mai mult, continuarea grevelor este strns legată de șansele de a se extinde n alte orașe. Inițial, locuitorii din Port Said au anunțat că intenționează să continue greva pnă la 9 martie anul viitor data la care cele 21 de condamnări la moarte vor fi confirmate. Acum datorită acțiunii muncitorilor, viitorul este incert, dar fără ndoială, plin de potențial. Dificultățile momentului sunt multe, dar creșterea conștiinței de-a lungul populației (și nu doar n rndul muncitorilor), practica de respingere a regimului, autogestiunea, toate acestea sunt elemente care par să ofere o perspectivă pozitivă acestor lupte.

Corespondent Infoaut pentru Orientul Mijlociu.

27 februarie 2013

http://www.infoaut.org

Traducere: IASR (http://iasromania.wordpress.com)

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!
2005-2019 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]