preferenze utente

cerca nell'archivio del sito Cerca cerca nell'archivio del sito


Search comments

ricerca avanzata

Nuovi eventi

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος

nessun evento segnalato nell'ultima settimana
Articoli recenti su Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Αναρχικό κίνημα

Η ανάγκη για restart May 29 23 by Ευριπίδης Καλτσάς

1η Μάη: μέρα ταξ... May 01 23 by Πρωτ. Αναρχ. Αγ. Αναργ.-Καματερού

Αντιεκλογικ^... Mar 31 23 by Αναρχικοί Αγ.Αναργύρων-Καματερού

Τοποθέτηση της Αναρχικής Ομάδας ''τερμίτες''

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday March 03, 2013 19:53author by Αναρχική Ομάδα ''τερμίτες'' Segnalare questo messaggio alla redazione

Το κείμενο αυτό είναι οι σκέψεις της ομάδας για την συζήτηση που ανοίγει με θέμα ''Πανελλαδικό Κάλεσμα για την Προοπτική Δημιουργίας Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης ''
304457_409527029112647_1836930992_n.jpg

Το ζήτημα της οργάνωσης είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αποσχόλησαν τους αναρχικούς στην ιστορική πορεία του κινήματος. Πολλοί αναρχικοί όπως ο Μπακούνιν, ο Μαλατέστα, ο Κροπότκιν κ.α δεν αντιτάχθηκαν στην δημιουργία αναρχικών οργανώσεων.Απεναντίας αγωνίστηκαν ενάντια στην κατακερματισμένη δράση, την μερικότητα, την ευκαιριακότητα, τις σεχταριστικές ιδεοληψίες και επεδίωξαν την ελεύθερη ένωση χωρίς κανενός είδους εξουσία. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της ανθρώπινης εμπειρίας από την βαρβαρότητα της εξουσίας, πέρα από διαρκής, για να επιτευχθεί χρειάζεται ενεργητικότητα, μαχητικότητα, βραχυπρόθεσμους στόχους και σκοπούς, κοινές θελήσεις, μα κυρίως ενότητα θεωρίας και πράξης.

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα και λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι η αναρχία είναι η βασική αιτία της κοινωνικής αλλαγής μέσα στην ιστορία, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι το αναρχικό κίνημα έχει απομακρυνθεί από το καθήκον αυτό και έχει οδηγηθεί σε μια χρόνια παθογένεια και αποδιοργάνωση. Είναι αλήθεια ότι το διαχρονικά εξεγερμένο κομμάτι της αναρχίας και αντιεξουσίας, που διατήρησε ακέραια την διαύγεια της επαναστατικής προοπτικής σε πείσμα των καιρών, δεν έχει καταφέρει να γίνει ο χρήσιμος καταλύτης που θα μπορούσε να επιτελέσει τον σημαντικότερο ρόλο στη διεργασία για την κοινωνική απελευθέρωση. Πέρα από μια σειρά αιτίες που συνθέτουν αυτή την κατάσταση, η έλλειψη οργανωτικότητας και κυρίως η λανθασμένη εκτίμηση της ατομικότητας έχουν συμβάλλει στο χαοτικό αυτό τοπίο. Γνωρίζοντας όμως ότι πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτό που ζούμε, αλλά και όσα επιθυμούμε και θέλουμε να αντιτάξουμε στην υπάρχουσα κατάσταση, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα - μέσω της πρότασης- για ανασύνταξη και αναδημιουργία.

Ο Αναρχισμός δεν είναι μία ουτοπία, ούτε μια αφηρημένη ιδέα. Επειδή ακριβώς είναι ένα κοινωνικό κίνημα, χρειάζεται την οργάνωση σε επίπεδο πραγματικότητας και στρατηγικής της ταξικής πάλης. Ως οργανικό λοιπόν κομμάτι της πολύμορφης κοινωνικής αναρχίας, φέροντας αυτήν ακριβώς την συνείδηση της αδιαχώριστης ενότητας μεταξύ αντίληψης και πράξης, συμμετέχουμε στις διεργασίες δημιουργίας ελεύθερης οργάνωσης, αναγνωρίζοντας σε αυτό μία από τις βασικές αρχές του αναρχισμού.

Θεωρώντας επίσης την πρόταση - έτσι όπως ορίζεται - κομβικής σημασίας και υψηλής ποιότητας, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην επιδίωξη μέσων και σκοπών που συνθέτουν το αναρχικό ανατρεπτικό όραμα. Η σπουδαιότητα που τις αποδίδουμε έγκειται και σε δύο άλλους λόγους, που τους εκλαμβάνουμε ως πού σημαντικούς. Κατά πρώτον διαμορφώνεται μέσα στην πιό σκοτεινή ιστορική συνθήκη, όπου την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της Κυριαρχίας οικοδομούν τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και η κοινωνία βρίσκεται σε μια βαθειά ανθρωπολογική αποσύνθεση, με τον φιλοτομαρισμό και τον φασισμό να εδραιώνονται.

Είναι απαραίτητο και επιτακτικό επομένως για τους αναρχικούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να οργανωθούν, έτσι ώστε να είναι ικανοί να επιδράσουν στην κατεύθυνση της παρέμβασης και διαχείρισης του υπαρκτού.

Μιά αναρχική οργάνωση θα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας δύναμης και ένας ισχυρός φορέας διάδοσης των ιδεών μας μέσα στο κοινωνικό κίνημα. Κατά δεύτερον η ύπαρξη της οργάνωσης αποτελεί επιβεβαίωση στην πράξη ότι μπορούν να υπάρξουν δομές και υποδομές οργανώσεων οριζόντιας ή κυκλικής σύνθεσης χωρίς την ιεραρχία, τον συγκεντρωτισμό, την εξουσία.

Σχεδιάζουμε λοιπόν από σήμερα την αναρχική πολιτική οργάνωση με πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις βασικές αρχές της Αναρχίας. Σχεδιάζουμε από σήμερα πάνω στην ελεύθερη συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν χρήσιμο να ενωθούν και να συνεργαστούν για ένα κοινό σκοπό, γνωρίζοντας ότι αυτό εμπεριέχει καλοπιστία και συντροφικότητα, στοχασμό και διαβούλευση, αίσθηση του χρέους, συμμετοχή με λόγο και πράξεις.

Σχεδιάζουμε και χτίζουμε τα σωστά εργαλεία και τις πρακτικές δομές που θα αντικατοπτρίζουν συνθήκες, πολιτικές επιλογές και θέσεις. Οικοδομούμε πάνω στο συνδιασμό της ελεύθερης δράσης των ομάδων με τις ανάγκες και την πραγματοποίηση της συνεργασίας. Οικοδομούμε πάνω στην ανάπτυξη της συνείδησης και της πρωτοβουλίας όσων συμμετέχουν, μαθαίνοντας να σκεφτόμαστε και να δρούμε ελεύθερα, αλληλέγγυα, αυτόνομα, ατομικά και συλλογικά.

''Είμαστε ένας ωκεανός που μπορεί να σκεπάσει και να καταπιεί τα πάντα. Όταν θα αποκτήσουμε την θέληση για να το κάνουμε, εκείνη ακριβώς την στιγμή θαχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Εκείνη ακριβώς την στιγμή οι τύραννοι όλου του κόσμου θα φυτευτούν στην γη.'' Πέτρος Κροπότκιν

Αναρχική Ομάδα ''τερμίτες'' (Κόρινθος)

Link esterno: http://termites-korinthos.blogspot.gr
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2001-2024 Anarkismo.net. Salvo indicazioni diversi da parte dell'autore di un articolo, tutto il contenuto del sito può essere liberamente utilizzato per fini non commerciali sulla rete ed altrove. Le opinioni espresse negli articoli sono quelle dei contributori degli articoli e non sono necessariamente condivise da Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]