user preferences

Η ιδεολογία του μεταμοντέρνου αναρχισμού

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday February 17, 2013 18:36author by «Αυτοδιεύθυνση στην πόλη» Report this post to the editors

Από μπροσούρα με τίτλο «Αυτοδιεύθυνση στην πόλη», (Αθήνα, Οκτώβρης 2000), από συντρόφους που σήμερα βρίσκονται στην «Ευτοπία» και το Ελευθεριακό Στέκι «Πικροδάφνη».

70poij_530x593.jpg

Είναι γνωστό ότι ο αναρχισμός ως ιστορικό κίνημα δεν είχε και δεν έχει μια συμπαγή μορφή, αλλά αντίθετα προσέλαβε διάφορες μορφές και τάσεις. Οι διαφορές αυτών των μορφών και των τάσεων είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν τον ισχυρισμό ότι η ενότητα του αναρχισμού βρίσκεται σ’ αυτήν ακριβώς τη δυναμική ισορροπία μεταξύ των αντιθετικών του στοιχείων. Πρόκειται για ρεύματα στη βάση των οποίων βρίσκονται θεμελιώδεις διαφορές αντίληψης του κόσμου και της πραγματικότητας και ως εκ τούτου αγεφύρωτες διαφορές στόχων, μέσων και προταγμάτων. Εάν θέλουμε να προωθήσουμε τον αναρχικό λόγο σε σχέση με τα ζητήματα που μας απασχολούν, θα πρέπει κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε για ποιον αναρχισμό μιλάμε, για τις βασικές, ρητές ή σιωπηρές, παραδοχές του, επισημαίνοντας τις τυχόν αγεφύρωτες διαφορές και επιλέγοντας τελικά μεριά.

Εξεγερτικός/αφορμαλιοτικός αναρχισμός

Ο εξεγερτικός/αφορμαλισπκός αναρχισμός αποτελεί αναμφίβολα μια τάση του αναρχικού κινήματος. Ιστορικά συναντάμε διάφορες μορφές του κυρίως σε περιόδους ύφεσης των κοινωνικών αγώνων και αυξημένης καταστολής από την πλευρά της κυριαρχίας. Στον ελληνικό χώρο, οι παραδοχές του εξεγερτισμού/αφορμαλισμού τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από μεγάλα κομμάτια του αναρχικού χώρου, έστω κι αν η υιοθέτηση αυτών των παραδοχών είναι υπόρρητη και/ή ασυνείδητη.

Πολύ πρόσφατα, δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Σίσυφος μια μπροσούρα του ιταλού προπαγανδιστή αυτής της τάσης Constantino Cavalleri με τίτλο «Ο αναρχισμός στη μεταβιομηχανική κοινωνία» η οποία έγινε αμέσως ένα από τα best seller της αναρχικής βιβλιογραφίας στον ελλαδικό χώρο. Το αναμφισβήτητο προσόν του κειμένου αυτού είναι ότι επιτυγχάνει μια συμπυκνωμένη παρουσίαση των βασικών παραδοχών του εξεγερτισμού/αφορμαλισμού και καταδεικνύει τη βασική του αντίληψη για τον κόσμο, την εξουσία, τον αναρχισμό και τους ενδεδειγμένους, κατ’ αυτόν, τρόπους δράσης.

Ωστόσο, ο Cavalleri υποπίπτει σ’ ένα σύνηθες, ενδεικτικό όμως, ατόπημα: παρουσιάζει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τον εξεγερτικό /αφορμαλιστικό αναρχισμό όχι ως μία τάση του αναρχικού κινήματος αλλά ως τη γνήσια αναρχική στάση. Αλλά επ’ αυτού θα επανέλθουμε παρακάτω. Η συζήτηση/κριτική που ακολουθεί σχετικά με αυτήν την τάση του αναρχισμού έχει στηριχθεί κυρίως σto κείμενο αυτό, μολονότι έχουμε ασφαλώς λάβει υπόψη διάφορα άλλα κείμενα της ίδιας τάσης που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν καθώς και χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τη δράση ατόμων/ομάδων που ρητά ή σιωπηρά υιοθετούν τις βασικές παραδοχές της τάσης αυτής.

Άτομο και κοινωνία

Για τον Cavalleri, το πρόταγμα του αναρχισμού συνίσταται στην τοποθέτηση του ατόμου στο κέντρο του σύμπαντος. Μπορεί μεν να παραδέχεται επί τροχάδην και κάπως αμήχανα ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον από τη στιγμή που δεν επιλέγει να γεννηθεί μέσα στην κοινωνία αλλά γεννιέται ούτως ή άλλως σ’ αυτήν, υποστηρίζει όμως ότι αυτό που διαφοροποιεί την αντίληψη που έχει ο αναρχισμός για την ελευθερία είναι ακριβώς αυτή η από μέρους του συνειδητοποίηση της μοναδικότητας του κάδε επιμέρους ατόμου και η απόδοση προτεραιότητας στον αγώνα για τον αυτοκαθορισμό του. Έτσι, εάν οι αναρχικοί αγωνίζονται ενάντια στις δοσμένες κοινωνικές συνθήκες, το πράττουν αυτό επειδή αυτές τίθενται ως εμπόδιο στον ατομικό αυτοκαθορισμό τους.

Με βάση αυτές τις παραδοχές, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι ο Cavalleri επιλέγει από ολόκληρη την ιστορία του αναρχισμού να παρουσιάσει ως τον πλέον γνήσιο εκφραστή του το γερμανό φιλόσοφο Μαξ Στίρνερ, στο έργο του οποίου έχει θεμελιωθεί παραδοσιακά η τάση του ατομικιστικού αναρχισμού. Αντίθετα, εντύπωση προκαλεί μια επαναλαμβανόμενη ερμηνευτική απόπειρα του Cavalleri που υποστηρίζει την επιρροή που είχε ο ατομικιστής Στίρνερ στον κολλεκτιβιστή Μπακούνιν, μια θέση για την οποία δυστυχώς ο συγγραφέας δεν παρέχει την παραμικρή τεκμηρίωση, προκαλώντας έτσι μια εύλογη αμηχανία σ’ οποιονδήποτε αναγνώστη είναι έστω και ελάχιστα εξοικειωμένος με το έργο και τις θέσεις του συγγραφέα του «Θεός και Κράτος». Στα μάτια μας, αυτή η θολή επίκληση του Μπακούνιν επιστρατεύεται σε μια προσπάθεια «επικύρωσης» της γνήσιας αναρχικής ταυτότητας των θέσεων που προβάλλονται στο κείμενο. Με άλλα λόγια, αφού οι θέσεις μας προκύπτουν από την παραδοχή βασικών αξιών του Στίρνερ, και αφού ο Στίρνερ είχε επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της σκέψης του Μπακούνιν, οι θέσεις μας είναι εξ ορισμού γνήσια αναρχικές εφόσον διατηρούν ζωντανό τον πυρήνα της σκέψης του Μπακούνιν. Τι διαστρέβλωση! Ο Cavalleri όμως δεν αρκείται σ’ αυτό.

Προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψή του περί της κεντρικότητας του ατόμου στον πυρήνα της κλασικής αναρχικής σκέψης και δράσης, φτάνει στο σημείο να υπαινιχθεί ότι πίσω από τη σύγκρουση αναρχικών και εξουσιαστών σοσιαλιστών στα πλαίσια της Πρώτης Διεθνούς βρισκόταν το ζήτημα του ατόμου! Πραγματικά δεν έχει κανείς λόγια να απαντήσει σ’ αυτήν την εξόφθαλμη και αυθαίρετη προβολή των προσωπικών απόψεων του συγγραφέα πάνω στην ιστορία. Ας δούμε όμως διαγραμματικά το σχήμα του Cavalleri για τις σχέσεις ατόμου-κοινωνίας. Το άτομο είναι ο πυρήνας της ύπαρξης, η υλική της υπόσταση. «Οι άλλες οντότητες στις οποίες αναφερόμαστε προκειμένου να προσδιορίσουμε ομαδοποιήσεις ατόμων, τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνιολογία, τόσο στην ανθρωπολογία όσο και στην ιστορία, δεν είναι παρά αφηρημένες έννοιες που υποβιβάζονται σε αοριστίες όταν αποστασιοποιούνται από τη συγκεκριμένη υλική διάσταση του ατόμου» (σελ. 5-6). Έτσι, για τον Cavalleri, μια ομάδα ανθρώπων, μια κοινωνική τάξη, μια κοινότητα, η ίδια η κοινωνία εντέλει δεν είναι τίποτε άλλο από αφηρημένες έννοιες που έχουν μια εργαλειακή και δευτερεύουσα σημασία. Κατά ειρωνικό τρόπο, η θέση αυτή απηχεί ένα ξεκάθαρο μαρξιστικό ερμηνευτικό σχήμα: από τη μία η υλική βάση και από την άλλη το εποικοδόμημα.

Στην περίπτωση του Μαρξ η υλική βάση συνίσταται στις σχέσεις παραγωγής, στην οικονομία ενώ στην περίπτωση του Cavalleri ο υλισμός συνίσταται στην υλική πραγματικότητα του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση οι ερμηνευτικοί όροι διατηρούνται οι ίδιοι, αλλάζοντας απλώς το περιεχόμενό τους. Διερωτόμαστε αν θα πρέπει να αναθεωρήσει ο Cavalleri τις σχέσεις του με τη μαρξιστική θεωρία. Εκτός εάν του διαφεύγει ότι η θέση συγκεκριμένων προκείμενων οδηγεί στην εξαγωγή συγκεκριμένων λογικών συνεπειών.

Ο λόγος για τον οποίο κάνουμε την παραπάνω διαπίστωση δεν είναι φυσικά για να ισχυριστούμε ότι ο Cavalleri διατυπώνει μια μαρξίζουσα ανάλυση. Επισημαίνουμε απλώς ότι κινείται και αυτός στα πλαίσια ενός φαντασιακού του οποίου οι ρίζες στη σκέψη του είναι βαθύτερες από ό,τι αναγνωρίζει. Και το φαντασιακό αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που διέπει το δυτικό κόσμο από την εποχή του Διαφωτισμού. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα πρέπει ως αναρχικό να τον ανησυχεί περισσότερο είναι ότι οι θέσεις απηχούν ξεκάθαρα θέσεις και έννοιες του φιλελεύθερου φαντασιακού. Θα πρέπει να τον τρομάζει ως αναρχικό η ιδέα ότι επικυρώνει στην ανάλυσή του την περίφημη ρήση της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού Μάργκαρετ Θάτσερ, ότι «δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο τα άτομα και οι οικογένειές τους». Αλλά τέτοιες κοινές παραδοχές μεταξύ ατομικιστών αναρχικών και φιλελεύθερων δεν αποτελούν καινούργιο φαινόμενο. Θυμόμαστε εδώ τη θέση της πρέσβειρας του αγγλοσαξονικού ατομικιστικού αναρχισμού L. Susan Brown, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ομάδα ή συλλογικότητα παρά μόνο συνάθροιση ατόμων.

Η σύγχυση στην οποία υποκύπτει ο Cavalleri είναι προφανής. Έχοντας σωστά διαγνώσει τις παγίδες της νομοτελειακής σκέψης και του αιτιοκρατικού ιστορικισμού, προσπαθεί να διαχωρίσει τον αναρχισμό από εκείνες τις «επαναστατικές» θεωρίες που αγνοούν την έννοια της ατομικής αυτονομίας στο όνομα ενός θολού γενικού συμφέροντος που ταυτίζεται με το κράτος και καταφεύγει στο άλλο άκρο: αποδίδει γενική πρωτοκαθεδρία στο άτομο. Αποδέχεται δηλαδή πλήρως το δίπολο των φιλελεύθερων: άτομο εναντίον κράτους. Κι αν οι φιλελεύθεροι επικαλούνται αξίες όπως αυτή της ατομικής ιδιοκτησίας σε μια προσπάθεια να δώσουν περιεχόμενο στο όραμα τους για την ελευθερία, ο εξεγερτισμός/αφορμαλισμός, δια στόματος Cavalleri, ορίζει ως ελευθερία τον αυτοκαθορισμό του ατόμου, δηλαδή «τη στιγμή κατά την οποία ο καθένας βρίσκει μέσα στον ίδιο του τον εαυτό τα κίνητρα, τις εντάσεις, τους λόγους, τα ερεθίσματα και την απαραίτητη δύναμη για τη δράση του, γεμίζοντας έτσι με αυθεντικά περιεχόμενα την υπαρξιακή του πορεία» (σελ. 7).

Στη συνέχεια, προφανώς για να μετριάσει τον ατομιστικό χαρακτήρα του αναρχισμού που προτείνει, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτοκαθοριζόμενη κοινωνία/κοινότητα εάν υπάρχει έστω και ένα μέλος της μη αυτοκαθοριζόμενο. Πόση απόσταση υπάρχει όμως μεταξύ της ρήσης αυτής του Cavalleri εάν συγκριθεί με την περίφημη θέση του Μπακούνιν στο «Θεός και Κράτος «είμαι ελεύθερος στο βαθμό που είναι ελεύθεροι όλοι οι άλλοι» ή με τη θέση ενός άλλου στοχαστή ότι «η ελευθερία μου αρχίζει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου». Δεν πρόκειται μόνο για μια διαφορά στην έμφαση. Πρόκειται για μια θεμελιακά διαφορετική αντίληψη. Στην πρώτη περίπτωση, η ελευθερία είναι μια ατομική υπόθεση και η κοινωνική ελευθερία δεν είναι τίποτα άλλο από την επέκταση αυτής της ελευθερίας στην κοινωνική σφαίρα και μάλιστα με αθροιστική μέθοδο. Στη δεύτερη, ατομική και κοινωνική ελευθερία αποτελούν ένα αξεχώριστο πλέγμα και οι δύο έννοιες, στο βαθμό που μπορούν να διακριθούν, αποτελούν προϋπόθεση και ταυτόχρονα επικύρωση η μία της άλλης.

Ο Cavalleri αντιλαμβάνεται τον αυτοκαθορισμό της κοινωνίας/κοινότητας αθροιστικά. Η ελευθερία της κοινωνίας συνίσταται στο άθροισμα των ελεύθερων ατόμων που την αποτελούν. Ποιος συνεπής ή ασυνεπής οπαδός του κλασικού ή του νέου φιλελευθερισμού δεν θα συμφωνούσε με μια τέτοια παραδοχή; Ωστόσο, μια κοινωνία/κοινότητα δεν συνίσταται απλώς στο άθροισμα των ατόμων που ζουν σ’ αυτή, ούτε ο χαρακτήρας της, ο τρόπος του γίγνεσθαι και ο τρόπος του είναι της συνίσταται στο άθροισμα των τρόπων του είναι και των τρόπων του γίγνεσθαι των ατόμων που την αποτελούν. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις ατόμου-κοινωνίας δεν επιδέχονται ποσοτικοποίηση. Ένα άθροισμα ή ένα σύνολο προϋποθέτει την ύπαρξη σαφώς διαχωρισμένων, παγιωμένων και προϋπαρχόντων μονάδων/σημείων. Τα άτομα όμως δεν είναι τέτοιες μονάδες/σημεία. Την ατομικότητά τους την αποκτούν μόνο στο βαθμό που ζουν και πράττουν σε μια κοινωνία. Δεν γεννιούνται μ’ αυτή. Η ατομικότητα προϋποθέτει ότι το άτομο/φορέας της έχει συνείδηση του εαυτού του ως πράττοντος υποκειμένου. Ο άνθρωπος, ερχόμενος στον κόσμο δεν έχει καμιά τέτοια συνείδηση. Η συνείδηση του ανθρώπου στα πρώτα στάδια της ζωής του είναι μια καθαρά ανακλαστική συνείδηση, δηλαδή η γνώση που έχει για τον εαυτό του στηρίζεται σε βιολογικά/ανακλαστικά χαρακτηριστικά. Αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσω των βιολογικών ενεργειών που επιτελεί. Δεν είναι φορέας σημασιών και εννοιών, δεν μπορεί να συγκροτήσει την ίδια την έννοια του υποκειμένου. Μόνο μέσω της διαδικασίας κοινωνικοποίησης του νεογέννητου ανθρώπου, που ξεκινά με την επαφή με τη μητέρα του και της οποίας κρίσιμη στιγμή αποτελεί η διαδικασία απόκτησης της γλώσσας, το αδιαμόρφωτο αυτό σύνολο βιολογικών λειτουργιών αποκτά συνείδηση του εαυτού του και των άλλων. Και αυτή η συνείδηση αποκτάται ακριβώς μέσω των άλλων.

Εκτός εάν υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος γεννιέται έχοντας ήδη συγκροτημένο ένα συγκεκριμένο εννοιολογικό και πνευματικό πλαίσιο, ένα περιεχόμενο και μια τελικότητα. Αλλά αυτό ανήκει σ’ έναν χώρο σκέψης που καμία σχέση δεν έχει με έννοιες όπως αυτονομία και αυτοκαθορισμός. Είναι το εννοιολογικό πλαίσιο της ετερόνομης παράδοσης, σύμφωνα με το οποίο το είναι του ανθρώπου είναι δοσμένο από κάποιο εξανθρώπινο στοιχείο, είτε αυτό είναι ο θεός, είτε η ανθρώπινη φύση, είτε κάποια εξωιστορική νόρμα. Και είναι εκείνο το εννοιολογικό πλαίσιο ή καλύτερα εκείνο το φαντασιακό που γέννησε τον επιστημονισμό, τον ιστορικισμό, την αιτιοκρατία και τον αισιοδοξισμό που δικαιολογημένα προσπαθεί να αποφύγει και να αντικρούσει ο Cavalleri.

Έτσι, όταν αναφερόμαστε στο άτομο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι αναφερόμαστε στο κοινωνικό άτομο, εφόσον μόνο μέσω της κοινωνίας και συγκεκριμένα της διαδικασίας κοινωνικοποίησης επιτυγχάνεται η ατομικότητα. Μέσω της διαδικασίας κοινωνικοποίησης το άτομο καθίσταται άτομο, στο βαθμό που αποκτά το εννοιολογικό εκείνο πλαίσιο που θα του επιτρέψει να συγκροτήσει τον κόσμο στον οποίο ήρθε, να προσανατολιστεί μέσα σ’ αυτόν και να διεκδικήσει μια θέση για τον εαυτό του.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Zabalaza no.14 Out Now

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | gr

Sat 28 Nov, 23:40

browse text browse image

poster_congress01.jpg imageΊδρυση Αναρχικής Ο&#... 17:38 Mon 28 Sep by Επιτροπή Συγκρότησης 0 comments

Το ζήτημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης των αναρχικών στην Ελλάδα έχει τεθεί επιτακτικά και με εμφατικό τρόπο εδώ και αρκετό καιρό. Εκδόσεις βιβλίων, πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις σε αμφιθέατρα, δημόσιες, ηλεκτρονικές ή μη αντιπαραθέσεις, δημιουργούσαν αφενός ένα κλίμα κριτικής στις ανεπάρκειες του αφορμαλισμού και του μέχρι τώρα τρόπου οργάνωσης και πολιτικής δράσης και αφετέρου μια διάθεση για να ξεκινήσει να συζητιέται το θέμα με όρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμπρακτες αλλαγές και ορατά αποτελέσματα.

rocinante_logo.jpg imageΑυταπάτες χορτάσα ... 19:34 Sat 19 Sep by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

Για νιοστή φορά τα χρόνια της κρίσης του Κεφαλαίου και της βάρβαρης επίθεσής του στην Εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι/ες, τα θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού καλούνται την Κυριακή να ασκήσουν το πολιτικό τους καθήκον (αρκεί βέβαια να έχουν καθαρό ελληνικό αίμα και να μην είναι τίποτα ξένοι που ζουν και δουλεύουν εδώ) και να επικυρώσουν τις επιλογές των κυρίαρχων, επιλέγοντας τάχα αυτοί/ες το μέλλον τους.

20140906_192214.jpg imageΓια τη διαδήλωση τη&... 19:20 Mon 14 Sep by Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Αναρχικής Ομοσπο_ 0 comments

Στη διαδήλωση της ΔΕΘ, το Σάββατο 6/9/2015, η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Αναρχικής Ομοσπονδίας έκανε την πρώτη κινηματική της εμφάνιση (όπως είχαμε ανακοινώσει από τις 25/7- athens.indymedia.org/post/1547566/). Στο πολιτικό πλαίσιο του καλέσματος (athens.indymedia.org/post/1548453/) τονίσαμε την ανάγκη της οργάνωσης σε κοινωνικό, ταξικό και πολιτικό επίπεδο ούτως ώστε να αναπτυχθεί η ταξική αυτοάμυνα κι αντεπίθεση ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση κράτους-κεφαλαίου. Επισημάναμε τη σημασία του αγώνα ενάντια στην ανάθεση, στις εκλογικές αυταπάτες και τον γραφειοκρατικό και κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό.

11938242_10205057451131691_1210671699_n.jpg imageΚοινό Αναρχικό κάλ&#... 04:40 Thu 03 Sep by Αναρχικές συλλογικότητες 0 comments

Το κοινό κείμενο καλέσματος στη διαδήλωση της ΔΕΘ, των ομάδων που συμμετέχουν στη διαδικασία συγκρότησης της ΑΠΟ

deth_2015_mikro.jpg imageΕκλογική Απεργία 04:37 Thu 03 Sep by Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Αναρχικής Ομοσπο_ 0 comments

Στη φετινή ΔΕΘ κάνουμε την πρώτη κινηματική εμφάνιση της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Αναρχικής Ομοσπονδίας, προτάσσοντας τη συλλογικοποίηση των αναγκών μας και τη συνολικοποίηση των αγώνων της τάξης μας ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Στηρίζουμε τους ακηδεμόνευτους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, όπως αυτούς των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. και των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αλλά και όλες τις προσπάθειες αυτοοργάνωσης των από-τα-κάτω με τις οποίες θα πορευτούμε μαζί στη διαδήλωση της ΔΕΘ. Ενάντια σε κράτος, Ε.Ε., ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο βαδίζουμε στον δρόμο της κοινωνικής επανάστασης, της αναρχίας και του κομμουνισμού.

03s16skopiathumblarge.jpg imageΓια την πολιτική συ&... 19:46 Mon 31 Aug by Αναρχικές ομάδες Θεσσαλονίκης 0 comments

Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβερνώσα αριστερά έχει δείξει πέρα κάθε αμφισβήτησης, το εξουσιαστικό και καταπιεστικό της πρόσωπο. Το προηγούμενο διάστημα, εκμεταλλευόμενη τα κινήματα, έσπειρε αυταπάτες στους καταπιεσμένους για λύση μέσω της ανάθεσης˙ επιχείρησε την ανανέωση της κοινωνικής νομιμοποίησης στο πολιτικό προσωπικό και τους «δημοκρατικούς θεσμούς» και αποπειράθηκε να εμπλέξει τους εκμεταλλευόμενους στο σχέδιο της υποτιθέμενης λύτρωσης τους μέσα από τον μεσσιανισμό.

9299599639539579459579649493.jpg imageΚυκλοφορεί το φύλλ&#... 04:29 Mon 24 Aug by Dmitri (republishing) 0 comments

Κυκλοφορεί σε περίπτερα και πρακτορεία τύπου σε όλη την Ελλάδα το φύλλο 3 (39) β” περίοδος (Αύγουστος 2015) της Αναρχοσυνδικαλιστικής Εφημερίδας ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

bagesmycmaa8jbz.jpg imageΠρος το αναρχικό κί&... 19:47 Mon 27 Jul by Αναρχικές συλλογικότητες 0 comments

Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την συγκρότηση αναρχικής ομοσπονδίας, και ανακοινώνουμε πως αυτές πλησιάζουν στο τέλος τους. Μετά την πλήρη ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο που σκοπεύουμε να πραγματοποιηθεί 3-4 Οκτώβρη του 2015.

k._a._no_4.jpg imageΚοινωνικός Αναρχι ... 19:09 Wed 17 Jun by Dmitri 0 comments

Κυκλοφόρησε από τις Ελευθεριακές Εκδόσεις Κουρσάλ το 4ο τεύχος της πολιτικής επιθεώρησης «Κοινωνικός Αναρχισμός με κύρια θεματική «Θεωρίες για το κράτος».

11425453_386769464843820_878846521497551623_n.jpg image5o Ελευθεριακό Φεστι... 20:40 Thu 11 Jun by Dmitri (republishing) 0 comments

Από τις 16 έως τις 18 Ιούνη 2015 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Ροτόντας το 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου. Είναι η συνέ­χεια του 4ου βαλκανικού αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου, που πραγματο­ποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Μάιο του 2009 και του 1ου, του 2ου και του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματο­ποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2010, του 2013 και του 2014.

more >>

imageΗ αντιεξουσιαστικ ... Aug 13 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Αν η ανάγκη νουθεσίας σε αυτόν τον χώρο που υποτίθεται είναι ο αδιαφιλονίκητος εκφραστής της αυτοπραγμάτωσης & προσδιορισμού, ως βασική συνθήκη της ελευθερίας, τότε η επαναπροβολή και η αντανάκλαση αυτής (της ελευθερίας) προς την καθημερινή συναλλαγή εκτός χώρου επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο στερεοτυπισμό της υπερφίαλης αναρχικής ουτοπικής προσωπικότητας. Και για αυτό δεν φταίνε οι άλλοι και φυσικά ούτε η εξουσία. Εάν δεν αποβληθεί αυτή η βολική συμπεριφορά προσποίησης, τότε δεν θα μπορεί να διεκδικηθεί αυτό που πραγματικά αναλογεί στο άτομο – φορέα των απελευθερωτικών ιδεών.

image"Κοινωνικός Αναρχι&#... Jun 25 by Dmitri (republishing) 0 comments

Ας μην έχουμε αυταπάτες: όταν ο ορυμαγδός της ετερόδοξης προσδοκίας προσγειωθεί στο δια ταύτα των αμετάθετων αναγκών, η συντριβή θα έχει τον χαρακτήρα της πρόσκρουσης. Τα συντρίμμια της κοινωνίας καλούνται σήμερα να ανασυνταχθούν πριν η αναβαπτισμένη εκδοχή του κρατικού ολοκληρωτισμού επιχειρήσει την τελική λύση.

imageΑπέναντι στο Κράτο&#... May 04 by Αναρχικοί για την Κοινωνική Απελευθέρωση (Α.Κ.Α.) 0 comments

Ανάλυση της Α.Κ.Α. για τις τρέχουσες συνθήκες. Το κείμενο βγήκε πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup.

imageΑΛΦΑ υπό το μηδέν Jan 31 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Σε αυτή την ηλεκτρονική μπροσούρα θα γίνει μια προσπάθεια ανάλυσης της «νέας αναρχίας», υπό το πλαίσιο της κοινωνικής ψυχολογίας και της ψυχοδυναμικής προσέγγισης. Στόχος η συμβολή στα «εντός του χώρου» τεκταινόμενα στο επίπεδο των ιδεών και πώς αυτά διαμορφώνονται στο σύγχρονο περιβάλλον. Η ανάλυση επικεντρώνεται στις ιδέες (γενικό), χρησιμοποιεί τα γεγονότα μόνο ως παράδειγμα (μερικό) και δεν εστιάζει στους ανθρώπους (εδικό) σε προσωπικό επίπεδο. Ο άνθρωπος ως δρών υποκείμενο λαμβάνει θέση στα γεγονότα, κατασκευάζοντας την πραγματικότητά του, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δέχεται. Είναι όμως οι σκοποί και τα μέσα επίτευξής τους αυτά που διαφοροποιούν και διαμορφώνουν τη δράση. Η συγγραφή δεν ήταν εύκολο έργο μιας και ο γράφων υποστηρίζει τον Ιστορικό Μείζονα Αναρχισμό, που ευρύτερα περιγράφεται ως Κοινωνικός Αναρχισμός. Με αυτό θέλω να τονίσω ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στην ανάλυση των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων καμία ουδετερότητα η οποία πηγάζει από μια υποτιθέμενη «επιστημονική» ή «ακαδημαϊκή» αντικειμενικότητα. Η Προσπάθεια ήταν να ανοίξει και όχι να εξαντλήσει το θέμα, παρουσιάζοντας την ερμηνεία ως εκδοχή και αφετηρία για σκέψη.

Αργύρης Αργυριάδης
Αθήνα, Ιανουάριος 2014

imageΑΛΦΑ υπό το μηδέν Jan 31 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Σε αυτή την ηλεκτρονική μπροσούρα θα γίνει μια προσπάθεια ανάλυσης της «νέας αναρχίας», υπό το πλαίσιο της κοινωνικής ψυχολογίας και της ψυχοδυναμικής προσέγγισης. Στόχος η συμβολή στα «εντός του χώρου» τεκταινόμενα στο επίπεδο των ιδεών και πώς αυτά διαμορφώνονται στο σύγχρονο περιβάλλον. Η ανάλυση επικεντρώνεται στις ιδέες (γενικό), χρησιμοποιεί τα γεγονότα μόνο ως παράδειγμα (μερικό) και δεν εστιάζει στους ανθρώπους (εδικό) σε προσωπικό επίπεδο. Ο άνθρωπος ως δρών υποκείμενο λαμβάνει θέση στα γεγονότα, κατασκευάζοντας την πραγματικότητά του, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δέχεται. Είναι όμως οι σκοποί και τα μέσα επίτευξής τους αυτά που διαφοροποιούν και διαμορφώνουν τη δράση. Η συγγραφή δεν ήταν εύκολο έργο μιας και ο γράφων υποστηρίζει τον Ιστορικό Μείζονα Αναρχισμό, που ευρύτερα περιγράφεται ως Κοινωνικός Αναρχισμός. Με αυτό θέλω να τονίσω ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στην ανάλυση των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων καμία ουδετερότητα η οποία πηγάζει από μια υποτιθέμενη «επιστημονική» ή «ακαδημαϊκή» αντικειμενικότητα. Η Προσπάθεια ήταν να ανοίξει και όχι να εξαντλήσει το θέμα, παρουσιάζοντας την ερμηνεία ως εκδοχή και αφετηρία για σκέψη. Αργύρης Αργυριάδης
Αθήνα, Ιανουάριος 2014

more >>

imageΊδρυση Αναρχικής Ο&#... Sep 28 0 comments

Το ζήτημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης των αναρχικών στην Ελλάδα έχει τεθεί επιτακτικά και με εμφατικό τρόπο εδώ και αρκετό καιρό. Εκδόσεις βιβλίων, πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις σε αμφιθέατρα, δημόσιες, ηλεκτρονικές ή μη αντιπαραθέσεις, δημιουργούσαν αφενός ένα κλίμα κριτικής στις ανεπάρκειες του αφορμαλισμού και του μέχρι τώρα τρόπου οργάνωσης και πολιτικής δράσης και αφετέρου μια διάθεση για να ξεκινήσει να συζητιέται το θέμα με όρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμπρακτες αλλαγές και ορατά αποτελέσματα.

imageΑυταπάτες χορτάσα ... Sep 19 0 comments

Για νιοστή φορά τα χρόνια της κρίσης του Κεφαλαίου και της βάρβαρης επίθεσής του στην Εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι/ες, τα θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού καλούνται την Κυριακή να ασκήσουν το πολιτικό τους καθήκον (αρκεί βέβαια να έχουν καθαρό ελληνικό αίμα και να μην είναι τίποτα ξένοι που ζουν και δουλεύουν εδώ) και να επικυρώσουν τις επιλογές των κυρίαρχων, επιλέγοντας τάχα αυτοί/ες το μέλλον τους.

imageΓια τη διαδήλωση τη&... Sep 14 0 comments

Στη διαδήλωση της ΔΕΘ, το Σάββατο 6/9/2015, η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Αναρχικής Ομοσπονδίας έκανε την πρώτη κινηματική της εμφάνιση (όπως είχαμε ανακοινώσει από τις 25/7- athens.indymedia.org/post/1547566/). Στο πολιτικό πλαίσιο του καλέσματος (athens.indymedia.org/post/1548453/) τονίσαμε την ανάγκη της οργάνωσης σε κοινωνικό, ταξικό και πολιτικό επίπεδο ούτως ώστε να αναπτυχθεί η ταξική αυτοάμυνα κι αντεπίθεση ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση κράτους-κεφαλαίου. Επισημάναμε τη σημασία του αγώνα ενάντια στην ανάθεση, στις εκλογικές αυταπάτες και τον γραφειοκρατικό και κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό.

imageΚοινό Αναρχικό κάλ&#... Sep 03 0 comments

Το κοινό κείμενο καλέσματος στη διαδήλωση της ΔΕΘ, των ομάδων που συμμετέχουν στη διαδικασία συγκρότησης της ΑΠΟ

imageΕκλογική Απεργία Sep 03 0 comments

Στη φετινή ΔΕΘ κάνουμε την πρώτη κινηματική εμφάνιση της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Αναρχικής Ομοσπονδίας, προτάσσοντας τη συλλογικοποίηση των αναγκών μας και τη συνολικοποίηση των αγώνων της τάξης μας ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Στηρίζουμε τους ακηδεμόνευτους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, όπως αυτούς των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. και των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αλλά και όλες τις προσπάθειες αυτοοργάνωσης των από-τα-κάτω με τις οποίες θα πορευτούμε μαζί στη διαδήλωση της ΔΕΘ. Ενάντια σε κράτος, Ε.Ε., ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο βαδίζουμε στον δρόμο της κοινωνικής επανάστασης, της αναρχίας και του κομμουνισμού.

more >>
© 2005-2015 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]