user preferences

11ο Συνέδριο της Alternative Libertaire

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Friday February 01, 2013 19:38author by Alternative Libertaire - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

"Η ροζ πόλη γίνεται μαυροκόκκινη!”

Το 11ο Συνέδριο της Alternative Libertaire (AL) πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη από τις 2 έως τις 4 Νοέμβρη 2012, με περίπου 100 άτομα να το παρακολουθούν. Αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, έχουν έρθει από όλη τη Γαλλία, αλλά και από τη Γουιάνα, και μια αντιπροσωπεία της Organisation Socialiste Libertaire (OSL – Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Οργάνωση), από την Ελβετία, οργάνωση-μέλος του δικτύου Anarkismo. [Français]

alternative.gif

Το 11ο Συνέδριο της Alternative Libertaire (AL) πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη από τις 2 έως τις 4 Νοέμβρη 2012, με περίπου 100 άτομα να το παρακολουθούν. Μια γρήγορη ματιά σε αυτές τις τρεις ημέρες αναφέρεται σε μια σειρά ολομελειών, συζητήσεων, ανταλλαγή απόψεων σε εργαστήρια και συνεδριάσεις επιτροπών, αλλά και πάρτι και συναυλίες.
Το Συνέδριο ξεκίνησε, όπως πάντα με τον ίδιο τρόπο - με συγκεντρώσεις το πρωί και ένα χαρούμενο σνακ. Στη συνέχεια ανοίγουμε το μεγάλο φάκελο που περιέχει όλα τα κείμενα και τις συζητήσεις με τις οποίες θα ξεκινήσουμε την ημερήσια διάταξη. Αλλά για τώρα, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλος ο εξοπλισμός είναι στη θέση του -μικρόφωνα, φωτοτυπίες, σημαίες- και πάνω απ’ όλα χειραψίες και αγκαλιές καθώς μοιραζόμαστε έναν καφέ και βάζουμε πρόσωπα στα ονόματα.

Αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, έχουν έρθει από όλη τη Γαλλία, αλλά και από τη Γουιάνα, και μια αντιπροσωπεία της Organisation Socialiste Libertaire (OSL – Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Οργάνωση), από την Ελβετία, οργάνωση-μέλος του δικτύου Anarkismo.

Η Hangar είναι μια όμορφη αίθουσα που γειτνιάζει με την Imprimerie Coopérative 34, γνωστή στο κοινωνικό κίνημα στην Τουλούζη, ως ένας ζεστός χώρος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αλλά ήδη ο σύντροφος που προεδρεύει έχει αρχίσει να καλεί τον κόσμο -όχι χωρίς κάποια δυσκολία- τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να λάβουν τις θέσεις τους. Όπως και το 2010, η AL αποφάσισε να περιορίσει τα κείμενα σε αριθμό και μέγεθος, αν και ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε πλήρως. Το πολύ σφιχτό πρόγραμμα τηρήθηκε, αλλά εις βάρος του χρόνου που αφιερώθηκε σε μικρά εργαστήρια -στην οικολογία, το φεμινισμό, το διαδίκτυο- που ήταν πολύ σύντομα και υπέφεραν από έλλειψη χώρων. Αυτή η πτυχή θα πρέπει να επανεξεταστεί στο μέλλον.

Γενικός προσανατολισμός

Για πρώτη φορά στην AL, παρουσιάστηκαν δύο προτάσεις προσανατολισμού. Η πρώτη, η οποία κέρδισε την πλειοψηφία απαιτούσε την υιοθέτηση μιας στρατηγικής σε τρία επίπεδα: πρώτον, ένα μέτωπο για τη συνένωση των κοινωνικών αγώνων –τα μαχητικά συνδικάτα, τις επιτροπές ανέργων και επισφαλών, τις επιτροπές στέγασης, τις ενώσεις των γυναικών κ.λπ.- ώστε να οδηγήσει στην πραγματική, λαϊκή αντιεξουσία, αποσυνδεδεμένη από τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Δεύτερον, για ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο που θα φέρει σε επαφή τις οργανώσεις (AL, NPA, CGA, FA, Alternatifs, κλπ.), που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τον αντιφιλελεύθερο ρεφορμισμό του Αριστερού Μετώπου, και που θα μπορούσε να ακουστεί ευρύτερα εάν επρόκειτο να μιλήσουν με μία φωνή οπουδήποτε και όποτεδήποτε είναι αυτό δυνατόν.

Τρίτον, για την ανάπτυξη ενός νέου κοινού για την AL έξω από τον κόσμο των αγωνιστών και την οικοδόμηση ενός ελευθεριακού κομμουνιστικού ρεύματος.

Η δεύτερη πρόταση απέρριψε την ιδέα ενός αντικαπιταλιστικού μετώπου και παρουσίασε τη δική της αντίληψη για ένα κοινωνικό μέτωπο, αλλά με ελαφρές διαφορές, ιδίως την εγκατάλειψη των μεταβατικών αιτημάτων (το δικαίωμα του βέτο για απολύσεις, μείωση ωρών εργασίας κ.λπ.) και την ανάπτυξη μιας κοινωνικής υποστήριξης (που ονομάζεται "δραστηριότητα για την κρίση"), μέσα από τις πιο επισφαλείς τομείς του προλεταριάτου.

Αυτή ήταν αναμφίβολα η συζήτηση που κυριάρχησε στο συνέδριο. Και ενώ η πρώτη πρόταση εγκρίθηκε, πολλοί συμμετέχοντες θεώρησαν ότι η δεύτερη περιείχε ιδέες που δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Παραγωγική αυτονομία

Αντανακλώντας τον προστατευτισμό και το ελεύθερο εμπόριο, θεωρείται ότι είναι οι «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», η πρόταση για την οικονομία (η δημοσίευση των οποίων αναστάλθηκε μέχρι τον Ιανουάριο, όταν επρόκειτο να ολοκληρωθεί) καταγγέλλει αυτές τις δύο μη-αντιφατικές μορφές του καπιταλισμού ότι και οι δύο παράγουν τον πόλεμο και τη δυστυχία, οργανώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων, βασίζονται στην ταξική συνεργασία και υποστηρίζονται από κύκλους του κράτους. Σε αυτούς τους καιρούς του κοινωνικού ξεπουλήματος, με την εξωτερική ανάθεση και η εξαγωγή μονο-βιομηχανιών, η AL ενστερνίζεται την έννοια της «κυριαρχίας των τροφίμων", όπως ορίστηκε προηγουμένως από τη διεθνή αγροτική οργάνωση La Via Campesina, και υποστηρίζει την ιδέα της «παραγωγικής αυτονομίας" για κοινωνικούς, οικολογικούς και αντι-ιμπεριαλιστικούς λόγους, κάθε περιοχή που παράγει ό, τι χρειάζεται.

Οργανώνοντας τους επισφαλείς

Μεταξύ των επισφαλών εργαζομένων, η AL βλέπει δύο ευρείες κατηγορίες: πρώτον, εκείνους που είναι ενταγμένοι σε μια επιχείρηση, αλλά σε επισφαλή επίπεδο και, δεύτερον, όσοι παραδέρνουν από το ένα αφεντικό στο άλλο, με ενδιάμεσες περιόδους ανεργίας. Ενώ για του πρώτους το συνδικάτο είναι αναμφίβολα το πιο αποτελεσματικό πλαίσιο με το οποίο να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, οι τελευταίοι τείνουν να ομαδοποιούνται σε εδαφικού χαρακτήρα συλλογικότητες. Η πρόκληση είναι να ενοποιηθούν οι διαφορετικές ομάδες που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσουμε προς ένα εθνικό δίκτυο που να δίνει σ’ αυτή την κατηγορία του προλεταριάτου μια πολιτική ορατότητα, ενώ οι ιστορικές δομές (MNCP, AC!, APEIS, CGT-Chômeurs) (1) να εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Στέγαση: όχι στην κερδοσκοπία!

Απεργίες ενοικίου και κατάληψη των άδειων σπιτιών: πρέπει να αγωνιστούμε γι' αυτό, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινά. Η κρίση στέγης είναι ένα αποτέλεσμα της αγοράς. Η λύση είναι η κοινωνικοποίηση, και κατανομή δημόσιων κατοικιών, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων. Για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, χρειαζόμαστε την καταπολέμηση οργανισμών των αστέγων που στην ουσία δεν είναι για τους άστεγους, όπως το DAL (2), αλλά όχι μόνο.

Η οικολογία στις καρδιές μας
Στο Συνέδριό της το 2006 η AL δήλωσε ότι "δεδομένης της οικολογικής πρόκλησης, χρειάζονται τρεις επαναστάσεις: μια επανάσταση ενάντια στις καταναλωτικές συνήθειες, τους τρόπους παραγωγής και το εμπόριο. Μόνο μια ρήξη με τον καπιταλισμό μπορεί να προσφέρει μια λύση για τον εφιάλτη περί παραγωγής που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Για την ενίσχυση και το συντονισμό της δράσης σε αυτό το μέτωπο, δημιουργήθηκε Γραμματεία Οικολογικής Παρέμβασης στην AL.

Οι αντιπροσωπείες και τα μηνύματά τους

Τις δημόσιες εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν σύντροφοι από τη Fédération Anarchiste (FA – Αναρχική Ομοσπονδία), το Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA – Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα), Les Alternatifs, η Comité Syndicaliste Révolutionnaire (CSR – Επαναστατική Συνδικαλιστική Επιτροπή) και το Mouvement des Objecteurs de Croissance (MOC – Κίνημα Αντιρρησιών). Ο Coordination des Groupes Anarchistes (CGA – Συντονισμός Αναρχικών Ομάδων), είχε το δικό του συνέδριο τις διες ημέρες και έτσι έστειλε ένα μήνυμα-χαιρετισμό, όπως και αρκετοί άλλες οργανώσεις από το δίκτυο του Anarkismo, όπως η FARJ από τη Βραζιλία, η FdCA από την Ιταλία, η OSL και FAU από την Ουρουγουάη και η FCL από την Χιλή. Δύο παρατηρητές από την Ελβετική OSL ήταν παρόντες. Τέλος, η Ένωση Solidaires Syndicale (Συνδικαιστική Αλληλεγγύη) έστειλε χαιρετισμό.

Η Επιτροπή Συνεδρίου

Σημειώσεις του μεταφραστή: 1. MNCP - Mouvement National des Chômeurs Précaires et, ή Εθνικό Κίνημα Ανέργων και Επισφαλών εργαζομένων. AC! - Le Réseau Agir contre le Chômage et la precarité, ή Δικτυπο κατά της Ανεργίας και της Επισφάλειας. APEIS - Association pour l'emploi, l'Information et la Solidarité et des chômeurs précaires travailleurs, ή Ένωση πληροφοριών για την απασχόληση και την αλληλεγγύη των ανέργων και επισφαλών εργαζομένων. 2. Fédération Droit au logement, ή Ομοσπονδία Δικαίωμα στη Στέγη.

*Αγγλική μετάφραση από την FdCA - Γραφείο Διεθνών Σχέσεων. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” Γεν’αρης 2013.

Related Link: http://www.alternativelibertaire.org/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Fri 28 Apr, 02:33

browse text browse image

fontenis.jpg imageGeorges Fontenis (1920-2010) 20:13 Wed 11 Aug by Alternative Libertaire 0 comments

Μία από τις τελευταίες προσωπικότητες του αναρχικού κινήματος από τις δεκαετίες 1940 και 1950, ο Georges Fontenis μας άφησε με το θάνατό του στην Tours στις 9 Αυγούστου 2010, σε ηλικία 90 χρόνων. Θα παραμείνει στη μνήμη του εργατικού κινήματος ως ένας ακούραστος μαχητής για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, ένας υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, ένας συνδικαλιστής με την École Émancipée, ως μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Μάη του 1968 στην Tours και ως ένας από τους πυλώνες του Κινήματος Ελεύθερης Σκέψης, ιδίως στον τομέα Indre-et-Loire της ομοσπονδίας Libre-Pensée. Μέχρι το τέλος του ήταν επίσης μέλος της Alternative Libertaire. [Français] [English] [Italiano]

textΣυντονισμός Αναρχ ... 19:02 Tue 14 Oct by CGA 0 comments

Τι είναι ο Συντονισμός Αναρχικών Ομάδων (CGA);

textΓια μια Ελευθεριακ&#... Jul 06 by Alternative Libertaire 0 comments

Ελληνική μετάφραση μανιφέστου της Alternative Libertaire στην ιστοσελίδα της.

imageGeorges Fontenis (1920-2010) Aug 11 Anarkismo 0 comments

Μία από τις τελευταίες προσωπικότητες του αναρχικού κινήματος από τις δεκαετίες 1940 και 1950, ο Georges Fontenis μας άφησε με το θάνατό του στην Tours στις 9 Αυγούστου 2010, σε ηλικία 90 χρόνων. Θα παραμείνει στη μνήμη του εργατικού κινήματος ως ένας ακούραστος μαχητής για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, ένας υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, ένας συνδικαλιστής με την École Émancipée, ως μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Μάη του 1968 στην Tours και ως ένας από τους πυλώνες του Κινήματος Ελεύθερης Σκέψης, ιδίως στον τομέα Indre-et-Loire της ομοσπονδίας Libre-Pensée. Μέχρι το τέλος του ήταν επίσης μέλος της Alternative Libertaire. [Français] [English] [Italiano]

textΣυντονισμός Αναρχ ... Oct 14 0 comments

Τι είναι ο Συντονισμός Αναρχικών Ομάδων (CGA);

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]