user preferences

Search author name words: T

Ο αγώνας των εργατών γης

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Wednesday January 23, 2013 18:56author by Dmitri (republishing) Report this post to the editors

Στη Νότια Αφρική

Υστερα από μια μικρή ανάπαυλα, ενός μήνα, οι εποχιακοί εργάτες γης στη Νότια Αφρική ξεκίνησαν ξανά τον απεργιακό τους αγώνα, με βασικό αίτημα το διπλασιασμό του μεροκάματου από 8 δολάρια σε 17,5.
10ww.jpg

Νότια Αφρική: Η σκυτάλη του ταξικού αγώνα στους εργάτες γης

Υστερα από μια μικρή ανάπαυλα, ενός μήνα, οι εποχιακοί εργάτες γης στη Νότια Αφρική ξεκίνησαν ξανά τον απεργιακό τους αγώνα, με βασικό αίτημα το διπλασιασμό του μεροκάματου από 8 δολάρια σε 17,5.

Ο αγώνας τους είχε ξεκινήσει το Νοέμβρη της περασμένης χρονιάς, παίρνοντας τη σκυτάλη του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα από τους απεργούς μεταλλωρύχους. Οι κινητοποιήσεις αυτές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από μαζική συμμετοχή των εργατών, συγκρούσεις με τους πραιτοριανούς του προέδρου της χώρας Τζέικομπ Ζούμα και δύο νεκρούς, σταμάτησαν προσωρινά, ύστερα από δέσμευση της κυβέρνησης και των εργοδοτών ότι θα διαπραγματευθούν με τους εκπροσώπους των εργατών προκειμένου να ικανοποιηθεί μέρος των αιτημάτων τους. Τελικά, το κάλεσμα για διαπραγματεύσεις αποδείχτηκε ελιγμός, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και να ξεχαστεί ο αιματηρός αγώνας των μεταλλωρύχων, που εκείνη την περίοδο ήταν ακόμα πολύ νωπός.

Η εξαπάτηση των απεργών τους οδήγησε ξανά στο δρόμο του αγώνα. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα, η απεργία των εργατών έχει πάλι ξεκινήσει ενώ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στην πόλη De Doorns στην επαρχία Western Cape, όπου οι απεργοί κατάφεραν να απωθήσουν την αστυνομία όταν τους επιτέθηκε στον αυτοκινητόδρομο της πόλης όπου ήταν συγκεντρωμένοι, χρησιμοποιώντας εναντίον τους πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η επαρχία Western Cape παράγει το 60% των αγροτικών εξαγωγών της Νότιας Αφρικής. Οι εποχιακοί εργάτες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αγροτικής οικονομίας της χώρας και μαζί με τους μόνιμους εργάτες γης φτάνουν στις 638.000, ενώ μαζί με τους εργάτες στη βιομηχανία επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων ξεπερνούν τις 800.000 Το μέσο μεροκάματό τους δεν ξεπερνά τα οχτώ δολάρια, ενώ ένα λίτρο γάλα κοστίζει ένα δολάριο. Η σύγκριση δίνει μια εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης αυτού του κομματιού της εργατικής τάξης της χώρας.

Κυβερνητικοί φορείς και εργοδότες υποστηρίζουν ότι ο διπλασιασμός των μισθών των εργατών θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας, ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι ακόμα και να διπλασιαζόταν ο μισθός τους, οι εργάτες δε θα κατάφερναν να ξεφύγουν από τα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης μέσα στην οποία ζουν. Η καταδίκη της εργατικής τάξης στην απόλυτη εξαθλίωση είναι η παγκόσμια συνταγή προκειμένου οι καπιταλιστές ν' αποκομίζουν απρόσκοπτα το μέγιστο κέρδος. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την Ελλάδα δεν είναι συμπτωματική.

Αυτά συνέβαιναν έως τις 19 Γενάρη, αλλά οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζουν να σημειώνονται μεταξύ απεργών εργατών γης και αστυνομίας στην πόλη De Doorns της επαρχίας Western Cape στη Νότια Αφρική.

Οι απεργοί ζητούν διπλασιασμό του μεροκάματου και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η απεργία, που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν από σποραδικές συγκρούσεις, έχει εξελιχτεί πλέον σε ανοιχτή αντιπαράθεση απεργών με τους πραιτοριανούς του προέδρου Ζούμα. Οι δυνάμεις καταστολής απαντούν στον πετροπόλεμο των απεργών με ομοβροντίες πλαστικών σφαιρών, χτυπώντας χωρίς διάκριση γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του Κογκρέσου Νοτιοαφρικάνικων Συνδικάτων (COSATU), που είναι η ισχυρότερη συνδικαλιστική ένωση της χώρας, χαιρέτισε την απεργία, καταδικάζοντας ωστόσο τη βία από όπου κι αν προέρχεται, εξομοιώνοντας μ' αυτό τον τρόπο την κτηνώδη βία των δυνάμεων καταστολής με την αντιβία των εργατών, οι οποίοι παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Σαν γνήσιος καλοθελητής του κράτους και των εργοδοτών προσπαθεί να υποσκάψει τον απεργιακό αγώνα σπεύδοντας να διαπραγματευτεί με τ' αφεντικά πάνω στα αιτήματα των απεργών και ανακοινώνοντας ξεδιάντροπα στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι είναι διατεθειμένη να αναστείλει την απεργία, αν οι γαιοκτήμονες προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου μαζί της.

Στην πόλη ClanWilliam, το COSATU κήρυξε τη λήξη της απεργίας, αφού μετά από διαπραγματεύσεις οι γαιοκτήμονες δέχτηκαν να αυξήσουν κατά 50% το μεροκάματο των εργατών. Στόχος του COSATU είναι, μέσω διαπραγματεύσεων με τους κατά τόπους γαιοκτήμονες, να αποσπά το μίνιμουμ των διεκδικήσεων αναστέλλοντας την εκεί απεργία και αδυνατίζοντας σταδιακά το απεργιακό μέτωπο στο σύνολο του.

Στο μεταξύ, εργάτες μεταλλωρύχοι στον μεταλλευτικό κολοσσό Amplats σε μια πράξη αντίστασης στις επερχόμενες απολύσεις 14 χιλιάδων εργατών λόγω περικοπών στη εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρίας και της πώλησης ενός ορυχείου, αρνήθηκαν να δουλέψουν στην αρχή της νυχτερινής βάρδιας και δήλωσαν ότι κανείς δεν πρόκειται να δουλέψει σε καμία από τις βάρδιες μέχρι εκπρόσωποι των εργατών να συναντηθούν με τη διοίκηση της εταιρίας.

*Πληροφορίες από http://www.eksegersi.gr

16bbbb.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]