user preferences

Ούτε για ψώνια ούτε για δουλειά - Όλοι στην απεργία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday December 29, 2012 19:17author by ΕΣΕ – Αθήναςauthor email info at ese-gr dot orgauthor phone 6941507846 Report this post to the editors

Κυριακή, 30 Δεκέμβρη 2012

Κυριακή, 30 Δεκέμβρη 2012
Ούτε για ψώνια ούτε για δουλειά
Όλοι στην απεργία!
customlogo3cwesy.jpg

Κάθε εργασιακή κατάκτηση έχει τη δική της ιστορία, που φανερώνει πως δεν υπάρχει de facto, ούτε προσγειώθηκε από τον ουρανό, ως μια από τις δέκα εντολές.

Οι εργασιακές συνθήκες δεν είναι παγιωμένες συνθήκες, αλλά το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των εργαζομένων και των αφεντικών. Συγκεκριμένα για την καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας και του οχταώρου, είχαν προηγηθεί αιματηροί αγώνες έναν αιώνα πριν, μέχρι να θεσμοθετηθούν. Αυτό όμως ποτέ δε σήμαινε παγιοποίηση και οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Από τότε διάφορες κυβερνήσεις προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτό το εργασιακό καθεστώς και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών (π.χ. του Λαμπρόπουλου και των Continent επί Μητσοτάκη και αναλόγως σήμερα των ΣΕΛΠΕ, ΣΕΒ, ξενοδόχων ) επαναφέροντας το μέτρο της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. ( Εξάλλου οι προτάσεις των εμπορικών συλλόγων για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέντε κι έξι Κυριακές το χρόνο, υπάρχουν εδώ και χρόνια).

Οι επιταγές της τροϊκας, μπορεί να παρουσιάζονται ότι εφαρμόζονται για την σωτηρία της οικονομίας, αλλά στην πραγματικότητα στρώνουν τον δρόμο στις χρόνιες απαιτήσεις των ντόπιων αφεντικών για ακόμη σκληρότερη εκμετάλλευση, ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση της εργατικής δύναμης και της ζωής.

Το σχέδιο είναι απλό: φέτος 2 Κυριακές, του χρόνου 6 και του παραχρόνου όλες. Πάει λοιπόν και η κυριακάτικη αργία και προφανώς η διπλή πληρωμή της από τους εργοδότες.

Στο στόχο άλλωστε έχουν βάλει και την επίσημη κατάργηση του του 8ωρου, του 5ήμερου, των ρεπό και του ωραρίου εργασίας γενικά και για όλους τους εργαζόμενους.

Σκοπός τους είναι το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και θεωρούν πως τώρα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες για να το επιβάλλουν και να διατηρηθεί στο μέλλον.

Οι ευνοϊκές όμως συνθήκες για τέτοιου τύπου αλλαγές, δεν αφορούν μόνο το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Σχετίζονται με τις δυνατότητες του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος, την οργάνωση και την μαχητικότητά του. Έχει πλέον καταδειχτεί πως η προσκόλληση του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ/ΠΑΜΕ στα κομματικά (και πολλές φορές στα εργοδοτικά) συμφέροντα δεν δίνει καμία προοπτική για την ανατροπή αυτής της ζοφερής κατάστασης.

Αντίθετα, σε πολλούς χώρους δουλειάς, αναπτύσσονται όλο και πιο δυναμικά σημαντικές αντιστάσεις στην εφαρμογή των μέτρων. Πρωτοβάθμια σωματεία και σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και κινήσεις, οργανώνουν αγώνες για επαναπροσλήψεις απολυμένων ή καταβολή δεδουλευμένων, κινητοποιήσεις και κλαδικές απεργίες και δίνουν έτσι την καθημερινή μάχη για την υπεράσπιση των κεκτημένων και την αξιοπρέπεια. Ένας τέτοιος αγώνας είναι κι αυτός που δίνουμε με την σημερινή απεργία, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Οι καιροί, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να σφυρίζει αδιάφορα ή να αναθέτει σε άλλους την λύση των προβλημάτων του. Να μην αφήσουμε τον συνδικαλισμό και τον δρόμο στα κομματόσκυλα και τους επαγγελματίες της πολιτικής. Να σταθούμε ακόμα πιο απειλητικά, εμπόδιο στα αφεντικά και το κράτος και να μετατρέψουμε τους σχέδιά τους για μας, στους χειρότερους εφιάλτες τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ Εστίες εργατικής αντίστασης παντού

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ – Αθήνας)

Related Link: http://athens.ese-gr.org/

This page has not been translated into Esperanto yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]