user preferences

New Events

Διεθνή

no event posted in the last week

Περί επαναστατικότητας

category Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Monday December 24, 2012 15:44author by Ελευθεριακή συλλογικότητα ''ερεα' Report this post to the editors

Στην εποχή της πιό βαθειάς κρίσης του καπιταλισμού, όταν τα κριτήρια του κεφαλαίου άρχισαν να ορίζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον νέο μεσαίωνα για την ανθρωπότητα με στόχο την εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας φάνηκε να αρχίζει να συνειδητοποιεί την φύση του συστήματος, ότι δηλαδή ζούμε σε ένα καθεστώς δημοκρατικής βιτρίνας και φασιστικής ουσίας,να αποστασιοποιείται από τα κόμματα και να οδηγείται σταδιακά στην απαξίωση και απονομιμοποίηση του ευρύτερου πολιτικού συστήματος.

487475_270801139689403_379300150_n.jpg

Στην εποχή της πιό βαθειάς κρίσης του καπιταλισμού, όταν τα κριτήρια του κεφαλαίου άρχισαν να ορίζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον νέο μεσαίωνα για την ανθρωπότητα με στόχο την εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας φάνηκε να αρχίζει να συνειδητοποιεί την φύση του συστήματος, ότι δηλαδή ζούμε σε ένα καθεστώς δημοκρατικής βιτρίνας και φασιστικής ουσίας,να αποστασιοποιείται από τα κόμματα και να οδηγείται σταδιακά στην απαξίωση και απονομιμοποίηση του ευρύτερου πολιτικού συστήματος.

Η κοινωνική αντιπαράθεση ξεκίνησε τότε να βρίσκει έκφραση στον δρόμο μέσα από έναν κόσμο που αναγνώριζε την αναγκαιότητα μιας επαναστατημένης κοινωνίας. Το ζητούμενο όμως είναι γιατί αυτή η κοινωνική δυναμική που έδειξε να θέλει να αντισταθεί δεν κατάφερε να γίνει ένα συγκροτημένο πρωτοποριακό ριζοσπαστικό μαζικό κίνημα που θα οδηγούσε στην ανατροπή του καθεστώτος.

Ζητούμενο επίσης είναι γιατί τα κομμάτια αυτά της κοινωνίας που βγήκαν στον δρόμο την προηγούμενη περίοδο, έστω και εξ αντανακλάσεως -ένα μεγάλο μέρος τους τουλάχιστον- που γεννά η ίδια η εξέλιξη του συστήματος και που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση ενός ήδη ασταθούς λόγω της κρίσης καθεστώτος, εγκατέλειψαν τον αγώνα με ένα αίσθημα αδυναμίας. Καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση των ζητουμένων αποτέλεσε τόσο η απουσία της πολιτικής εκείνης δύναμης που θα μπορούσε να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα επιδρώντας αποτελεσματικά στον επαναστατικό μετασχηματισμό του κοινωνικού αγώνα, η απουσία δηλαδή επαναστατικού κινήματος, όσο και η στάση της καθεστωτικής αριστεράς που μέσα από τις γνωστές της πρακτικές - όπου κανένας μαζικός αγώνας δεν λογαριάζεται μπροστά της - έκανε ότι ήταν δυνατόν για να επαναφέρει την αγώνα της κοινωνίας στα πλαίσια του συστήματος.

Γιατί τόσο η παραδοσιακή αριστερά που ξεπερασμένη από την ροή των πραγμάτων όσο και η ρεφορμιστική αριστερά βρέθηκαν για μια ακόμα φορά πίσω από τις διαθέσεις της κοινωνίας για αγώνα προκειμένου να διατηρήσουν μια θέση στον ήλιο του ελεγχόμενου κοινοβουλευτισμού.

Μέσα λοιπόν σε αυτήν την ιστορική συγκυρία που σημαδεύεται ανεξίτηλα από την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα μη προνομιούχα λαικά στρώματα και αποκαλύπτεται το βάρβαρο πρόσωπο της καπιταλιστικής βίας και κρατικής τρομοκρατίας, τα κόμματα της καθεστωτικής αριστεράς, αντί να δώσουν έναν πραγματικό μαχητικό αγώνα κατά της καταπάτησης του δικαιώματος στην ζωή στην υπηρεσία του κέρδους, ηττημένα από την προσπάθεια να δώσουν υπόσταση στα προτάγματά τους περιορίστηκαν στο να συμμετέχουν στους πολυάριθμους ιδεολογικούς μηχανισμούς που το καθεστώς ενεργοποίησε - με κυρίαρχο τα ΜΜΕ- ποντάροντας στην σύγχυση, την τρομοκράτηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας, προετοιμάζοντας έτσι μαζί του το έδαφος για τις εκλογές.

Αντί να αναμετρηθούν με την κυρίαρχη ρητορική και πρακτική, αμφισβητώντας τους κανόνες, τις αξίες και της εξουσίες της νεοφιλελεύθερης μορφής του καπιταλισμού, επέλεξαν να συνδιαχειριστούν την κρίση, η οποία ως γνωστόν πηγάζει από την δυναμική του συστήματος, μαζί με τις άλλες καθεστωτικές δυνάμεις μέσα από τον μηχανισμό των εκλογών δημιουργώντας έτσι ανυπόστατες ελπίδες στην κοινωνία για ρεαλιστική επαναφορά στο ''δυνατό'' παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες στο σύστημα για ανασύνταξη.

Στάση άκρως υποκριτική, ιδιοτελής και ανακόλουθη με τα ''μεταρρυθμιστικά τους προτάγματα'' που ανατρέχει στον κλασσικό ρόλο της αριστεράς που είναι η διάχείρηση του συστήματος στα πλαίσια της αναπαραγωγής των σχέσεων εξάρτησης και διαιώνισης του καπιταλισμού.

Στάση ιστορικά πιστή στο ρόλο του νεκροθάφτη του κοινωνικού και εργατικού κινήματος. Στάση που αποδεικνύει περίτρανα ότι όντας περισσότερο ή λιγότερο γρανάζια αυτού του ανθρωποκτόνου και κανιβαλικού συστήματος δεν έχουν κανένα συμφέρον από την ανατροπή του, προκειμένου να ροκανίζουν ότι ''περισσεύει'' από το μεγάλο φαγοπότι. Δυστυχώς και αυτό αποτελεί πλέον μια αντικειμενική πραγματικότητα , εκείνο για το οποίο μάχονταν , η επαναφορά δηλαδή στο ''δυνατό'' μέσα από τους νέους κομματικούς συσχετισμούς, απεδείχθη ότι δεν ήταν άλλο παρά η επικράτηση των πολιτικών που επέτειναν την φτώχεια και την εξαθλίωση, την άγρια καταστολή με νόμους και κατασταλτικές πρακτικές που στοχοποιούν κοινωνικά δικαιώματα ποινικοποιώντας κάθε αντίσταση με μαχητικά χαρακτηριστικά κατά της κυριαρχίας του καπιταλισμού,την λειτουργία στρατόπεδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες , στρατιές ανέργων, στρατιές δούλων και προώθησαν τον φασισμό.

Για το σκοτάδι της πιό μεγάλης νύχτας που βιώνει σήμερα η κοινωνία από ένα καθεστώς που προκλητικά περιφρονεί το δικαίωμα στη ζωή και το μόνο που μπορεί να διαχειρίζεται είναι η ίδια η διαφθορά που αυτό παράγει ιστορικά πλέον έχουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Αντί να φωνασκούν λοιπόν ασκόπως σήμερα για τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την βαριά φορολογία, για τους αστέγους, για την ληστεία σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, για τα σύγχρονα Γκουαντενάμο , για την άνοδο των φασιστών που κάτω από το μανδύα της νομιμοποίησης επιδίδονται πλέον ανοιχτά σε οποιαδήποτε βαρβαρότητα,για την ορατή πλέον τάση φασιστικοποίησης της κοινωνίας,ας αναρωτηθούν ποιόν πραγματικό αγώνα δώσανε για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τον ολοκληρωτισμό του κράτους και του καπιταλισμού.

Αντιθέτως αποδείξανε ότι λειτουργούν σαν εγκάθετοι του συστήματος με αποστολή την υπεράσπιση του εγκληματικού καθεστώτος που λέγεται καπιταλισμός. Οφείλουν όμως να γνωρίζουν ότι το ζητούμενο σήμερα για μια κοινωνία μπουχτισμένη από το ψέμα, την υποκρισία και την προδοσία δεν είναι οι ενωτικού τύπου συνδιασκέψεις της ρεφορμιστικής αριστεράς που αποσκοπούν σε κοινοβουλευτικά οφέλη, αλλά η ενότητα δράσης ενός ενιαίου πρωτοποριακού ριζοσπαστικού κινήματος που θα οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος δουλείας.

Οφείλουν τέλος να γνωρίζουν ότι σε αυτήν την διαδικασία σύγκρουσης με το υπάρχον όπου θα δοκιμαστούν έμπρακτα αρχές και αξίες ένας άλλος κόσμος θα κλιθεί να δώσει το παρόν και δεν θα είναι άλλος από τον κόσμο που σήμερα διώκεται, προφυλακίζεται, εξευτελίζεται και φυλακίζεται μέσα στα μπουντρούμια του καθεστώτος και με τον οποίο θα συστρατευτεί και η κοινωνία γιατί θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει ανάμεσά τους αγνούς και ανιδιοτελείς αγωνιστές γιατί θα είναι στην θέση να αναγνωρίσει τις πρωτοποριακές επαναστατικές δυνάμεις που αναδύονται μέσα απο τους κοινωνικούς αγώνες. Και μην ξεχνάμε ότι ένας αγώνας κρίνεται όχι από την ποσότητα της μάζας που κινείται γύρω του, αλλά από τα πεδία σύγκρουσης που θα επιλέξει στον δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση.

Ελευθεριακή συλλογικότητα ''ερεα'' (Κόρινθος)

Related Link: http://www.erea.gr
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
E

Front page

International call for solidarity with the case of Nicolás Neira

1º Congreso de la Federación Anarquista de Rosario (FAR)

María Esther Biscayard de Tello, nuestro homenaje

The party is haunting us again

[Colombia] Declaración Constitutiva de Acción Libertaria Estudiantil

Flora Tristán: precursora del feminismo y de la emancipación proletaria

Bil'in - 10 years of persistent joint struggle

In solidarity with the NO TAV struggle

Wave of arrests in Ireland as state tries to break water charges movement

Não se intimidar, não desmobilizar! Toda nossa solidariedade ao companheiro Vicente!

After the election of Syriza in Greece - Power is not in Parliament

[Chile] Movimiento Estudiantil: ¿En dónde debemos enfocar nuestros esfuerzos?

Je ne suis pas Charlie

México en llamas: raíces y perspectivas de una lucha que avanza y la crisis de un sistema político

Sobre la liberación de prisioneros y el restablecimiento de relaciones diplomáticas, por los gobiernos de Cuba y EE.UU.

No to Golden Dawn in Australia!

Abusos y arbitrariedad - retención de JOSÉ A. GUTIÉRREZ, en el bajo Caguán, Caquetá

Could a Revolution Happen in the US?

An Anarchist Communist Reply to ‘Rojava: An Anarcho-Syndicalist Perspective’

Lutar e vencer fora das urnas

In the Rubble of US Imperialism

Elementos da Conjuntura Eleitoral 2014

The experiment of West Kurdistan (Syrian Kurdistan) has proved that people can make changes

[Chile] EL FTEM promueve una serie de “jornadas de debate sindical”

Διεθνή | Λαϊκοί Αγώνες | gr

Tue 28 Apr, 08:36

browse text browse image

textΤα γεγονότα στο Εδι&... 14:53 Fri 08 Jul by Indymedia uk, 0 comments

Περιγραφή από την πορεία όσων ξέμειναν στην πόλη του Εδιμβούργου

textG8: Ανεπιθύμητοι 14:57 Tue 05 Jul by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά στο Athens Indymedia στις 5 Ιουλίου 2005.

text Eνάντια στους G8 (Εδιμ&#... 12:18 Mon 04 Jul by Αναρχική/αντιεξουσιαστική Συνέλευση ενάντια στ 0 comments

Καθώς κάνουμε αυτό το κάλεσμα, είμαστε γεμάτοι ελπίδα. Η αντίδραση στο καταστρεπτικό τους σύστημα υπήρξε μόνιμη.

imageΟ πλανήτης των παρα&... Jan 31 by Ευάγριος Αληθινός - Άπατρις 0 comments

Μία ανάλυση σχετικά με τις επερχόμενες κατασχέσεις σπιτιών λόγω χρεών από την αυτοκρατορία του χρήματος και το αναρχικό πρόταγμα για το δικαίωμα στη κατοικία.

imageΔιανοούμενοι Προλ ... Nov 14 by Emma Goldman 0 comments

Η προλεταριοποίηση στην εποχή μας εκτείνεται πολύ πέραν της χειρωνακτικής εργασίας. Στην πραγματικότητα όλοι όσοι δουλεύουν για τα προς το ζην, είτε με τα χέρια είτε με το μυαλό, όλοι όσοι πρέπει να πουλήσουν τις δεξιότητες, τη γνώση τους, την εμπειρία και τις ικανότητές τους, είναι προλετάριοι. Από αυτή την άποψη όλοι, με εξαίρεση, μία πολύ μικρή τάξη, έχουν προλεταριοποιηθεί. Ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός διατηρείται μέσω της χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας.

imageΑπό τη Σουηδία στην ... Jul 01 by blaumachen 0 comments

Από τη Σουηδία στην Τουρκία: Η άνιση δυναμική της εποχής των ταραχών - Η έκρηξη της Τουρκίας θέτει επιτακτικά την ανάγκη να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τι συμβαίνει, τι παράγεται, ποια είναι τα νέα όρια που παράγονται στην περίοδο που ονομάσαμε εποχή των ταραχώνκαι πώς θα ξεπεραστούν. - Αναδημοσίευση από blaumachen

imageΘύματα της Κατοχής &... Mar 16 by Φιλιστίνα 0 comments

Παρά τη γεωγραφική απόσταση τους, η Γάζα και η Νιγηρία είναι παρόμοιες σε πολλά επίπεδα. Η Νιγηρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο αλλά και μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Εκατοντάδες Νιγηριανοί πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να αποκτήσουν μερικά λίτρα πετρελαίου για δική τους κατανάλωση, τη στιγμή που το πετρέλαιο ρέει ακριβώς μπροστά στα μάτια τους. Οι κάτοικοι της Γάζας, επίσης, υποφέρουν από ακραία φτώχεια, υψηλή ανεργία αλλά και θανάτους που οφείλονται στις συνεχείς διακοπές ρεύματος, παρά τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, μπροστά στα μάτια τους.

imageΗ ηθική της εργασία&... Sep 05 by Αντι-δούλος 0 comments

Κατά την προσωπική μου άποψη ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του αστικού καθεστώτος, αποτελεί η λεγόμενη ''ηθική της εργασίας''. Αυτή ακριβώς είναι υπεύθυνη για τα σκυμμένα κεφάλια του λαού, αυτή ακριβώς είναι υπεύθυνη για πολλά και σημαντικά πράγματα από αυτά που ζούμε, αυτή ακριβώς είναι υπεύθυνη για τη μη διεκδίκηση των αυτονόητων και αποτελεί τροχοπέδη στη χειραφέτηση των μαζών.

more >>

text Eνάντια στους G8 (Εδιμ&#... Jul 04 0 comments

Καθώς κάνουμε αυτό το κάλεσμα, είμαστε γεμάτοι ελπίδα. Η αντίδραση στο καταστρεπτικό τους σύστημα υπήρξε μόνιμη.

© 2005-2015 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]