user preferences

Πανεθνική Οργάνωση Αναρχικών Επαναστατών στις [

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday December 23, 2012 19:10author by Colin O. Report this post to the editors

Ένα άρθρο ενός μέλους των Red & Black του Ρότσεστερ και της Common Cause (Κοινή Πάλη) για το θέμα μιας ενιαίας αναρχικής οργάνωσης ταξικής πάλης που θα τεθεί σε ένα συνέδριο το Φεβρουάριο του 2013 και επικεντρώνεται στη δυνατότητα σχηματισμού ακριβώς μιας τέτοιας οργάνωσης.
anarchistflags_1.jpg

Πάνω από 150 χρόνια αναρχικής θεωρητικής και οργανωτικής παράδοσης έχουν περάσει, αλλά ακόμη η επιρροή των αναρχικών στις ΗΠΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε ορισμένα τοπικά πλαίσια, βλέπουμε μια περιστασιακή επιρροή των αναρχικών, αλλά σε εθνικό πλαίσιο είναι πρακτικά ανύπαρκτοι. Μια συζήτηση ήταν σε εξέλιξη για μερικά χρόνια ανάμεσα σε κάποιους αναρχικούς. Αυτή η συζήτηση έχει προχωρήσει ειδικά σε μια ομάδα οργανώσεων που έχουν έρθει κοντά τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα Αναρχικά Συνέδρια Ταξικής Πάλης.

Από το πρώτο Αναρχικό Συνέδριο Ταξικής Πάλης στη Νέα Υόρκη το 2008, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτές οι διαφορετικές οργανώσεις συμφωνούν σε μεγάλο ποσοστό και μπορούν να ενισχυθούν με την ενοποίησή τους σε μία πανεθνική αναρχική οργάνωση.
Εν αναμονή για ένα επερχόμενο συνέδριο των οργανώσεων αυτών που σκοπεύει να ιδρύσει αυτή τη μοναδική, πανεθνική οργάνωση, αυτό το άρθρο είναι μια προσπάθεια να μαζευτούν τα αρκετά επιχειρήματα σχετικά με το γιατί μια τέτοια οργάνωση είναι επιθυμητή.

Επιπλέον, ελπίζω να καταδείξω τις δυνατότητες μιας τέτοιας οργάνωσης να εμπνεύσει το ευρύτερο αναρχικό κίνημα, έτσι ώστε η οργάνωση αυτή να απογειωθεί μετά την ίδρυσή της.

Γιατί Αναρχική Οργάνωση πρώτα απ' όλα;

Ένα μεγάλο μέρος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας είναι αφιερωμένο στο ζήτημα ειδικά των αναρχικών οργανώσεων και το ρόλο μιας τέτοιας επαναστατικής οργάνωσης. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις παραδόσεις, πολλές από τις οργανώσεις που εμπλέκονται ήδη σ' αυτή τη διαδικασία είναι νεώτερες μορφές της οργανωτικής, especifista (ειδικής αναρχικής οργάνωσης), πλατφορμιστικής και συνδικαλιστικής παράδοσης. Αυτές οι παραδόσεις αναδεικνύουν τη σημασία της οργάνωσης συγκεκριμένα των αναρχικών για να εξαπλώσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω την επιρροή και την κατανόηση των επαναστατικών ιδεών μας παράλληλα με πιο ευρεία κοινωνικά κινήματα.

Δεδομένου ότι πολλοί αναρχικοί στις ΗΠΑ ενημερώνονται όλο και περισσότερο γι' αυτές τις παραδόσεις, θα ήθελα να επικεντρωθώ ειδικά στην αξία μιας ενιαίας και πανεθνικής επαναστατικής αναρχικής οργάνωσης.

Μαζική Προπαγάνδα

Μια οργάνωση με εκατοντάδες μέλη σε όλη τη χώρα είναι ικανή να διαδώσει τις αναρχικές ιδέες σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' ό, τι το έχει κάνει το αναρχικό κίνημα εδώ και δεκαετίες. Θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε και να διατηρήσουμε εθνικές ή τοπικές εφημερίδες όπως οι Freedom/Libertad και Four Star Digest, καθώς επίσης και την πιο εντατική θεωρητική βιβλιογραφία όπως "Ideas & Action" και το "Northeastern Anarchist".

Το πιο σημαντικό, με τις ικανότητες των αναρχικών εργαζομένων στα ΜΜΕ σε όλη τη χώρα, θα μπορούσαμε σίγουρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία υψηλής ποιότητας ήχου και βίντεο που να απευθύνεται στο ευρύ φάσμα της ριζοσπαστικής οργάνωσης που ήδη είναι μια πραγματικότητα.

Πέρα από την παραγωγή μέσων ενημέρωσης σε μεγαλύτερη κλίμακα και πιο ενεργοβόρων μέσων, μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε τους χώρους για συζήτηση πάνω στις ιδέες, τις τακτικές και τις στρατηγικές μέσα στο αναρχικό κίνημα που θα μας βοηθήσουν να ενοποιήσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

Κλιμακούμενη Αλληλεγγύη

Όταν οι αναρχικοί της οργάνωσης σε όλη τη χώρα αντιμετωπίσουν καταστολή απ' το κράτος ή τα αφεντικά, ή ασχολούνται με ιδιαίτερα δύσκολες ή σημαντικές εκστρατείες, η ικανότητα να συντονίσουν εθνική αλληλεγγύη με έναν ενιαίο τρόπο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά. Τα νομικά και δικαστικά έξοδα μπορούν να εξοφληθούν άμεσα από το ταμείο της πανεθνικής οργάνωσης με τις εκατοντάδες των μελών που θα το ενισχύουν οικονομικά σε τακτική βάση. Όταν υπάρχει ένας αγώνας εθνικής ή διεθνούς σημασίας, τα μέλη θα μπορούσαν να συντονίσουν τις προσπάθειες αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Όταν πολύ σημαντικά πεδία μάχης προκύπτουν, οι αναρχικοί της οργάνωσης από όλη τη χώρα θα μπορούσαν να πηγαίνουν ως απεσταλμένοι και να συμμετέχουν στην οργάνωση στο πεδίο του αγώνα.

Δημιουργία Τοπικών Τμημάτων

Το πιο δύσκολο σχετικά με την οργάνωση είναι το πραγματικό έργο της δημιουργίας μιας οργάνωσης από το μηδέν, η εξέλιξη των δεξιοτήτων των μελών, η εξεύρεση αποτελεσματικής δουλειάς που μπορεί να κάνει η ομάδα και να είναι επιτυχημένη, και το να γίνει όλη αυτή η προσπάθεια τόσο βιώσιμη, ώστε να μην καταρρεύσει μέσα σε λίγα χρόνια. Πολλές από τις αναρχικές οργανώσεις της χώρας αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει από μέλη άλλων οργανώσεων που έχουν μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να ξεκινήσουν ομάδες ίδιες με τις προηγούμενες ομάδες τους. Γιατί να μην εργαστούμε ώστε να αναπτύξουμε την ικανότητα ανθρώπων να ξεκινήσουν τοπικές ομάδες, να εκπαιδεύσουμε κάποιους απ’ αυτούς σε βασικές οργανωτικές ικανότητες, να τους δώσουμε ανατρεπτική βιβλιογραφία για να χρησιμοποιήσουν στην πόλη τους και να τους στηρίξουμε στις προκλήσεις που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν; Γιατί να μην σκεφτούμε πού θα θέλαμε να αφιερώσουμε πόρους και ενέργεια στρατηγικά για τη δημιουργία τοπικών ομάδων, απ’ το να αφήνουμε το αναρχικό κίνημα να αναπτύσσεται περισσότερο ή λιγότερο κατά τύχη; Πολλοί αναρχικοί της οργάνωσης αυτή τη στιγμή έχουν γράψει βιβλία ή έχουν αναπτύξει εμπνευστικές παρουσιάσεις και έχουν κάνει περιοδείες με ομιλίες. Ας μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό αυτών των περιοδειών, δίνοντας τους τα εργαλεία να στρατολογήσουν τους ανθρώπους που συμφωνούν ώστε να δημιουργήσουν τοπικές ομάδες αφότου φύγει ο ομιλητής. Τουλάχιστον, γιατί να μην έχουμε τα εργαλεία σε εθνικό επίπεδο που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε επαφή με τους συμπαθούντες στις πόλεις των οποίων μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τοπικές ομάδες τώρα, αλλά μπορεί να την έχουμε σε 1-2 χρόνια;

Ανοικτό σε Διάφορα Επίπεδα Συμμετοχής

Μέρος του τι κρατά το αναρχικό κίνημα μικρό και σχετικά ομοιογενές είναι ότι στην πράξη απαιτούμε όλοι οι συμμετέχοντες να γίνουν αμέσως υψηλού επιπέδου στοχαστές και οργανωτές. Για τους περισσότερους ανθρώπους, και ιδιαίτερα αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τις καταστροφικές συνέπειες του κράτους και του καπιταλισμού, η διαρκής οργάνωση δεν είναι δυνατή. Μια αποτελεσματική οργάνωση είναι ικανή να περιλάβει διάφορα επίπεδα συμμετοχής και καθιστά εύκολο για τα μέλη της να κινούνται ομαλά στα διάφορα επίπεδα συμμετοχής.

Μια ενιαία οργάνωση σε εθνικό επίπεδο θα επιτρέψει στα μέλη να συμμετέχουν χωρίς να απαιτείται τόση αποτελεσματικότητα και δέσμευση ώστε να πρέπει να δημιουργήσουν τοπικές ομάδες άμεσα, αλλά θα εξασφαλίζει ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο δέσμευσης μπορούν να συμφωνήσουν μπορεί να έχει θετική επίδραση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους αναρχικούς που μπορεί να μην περιβάλλονται από άλλους επαναστάτες σε μικρές πόλεις, αγροτικές περιοχές ή που βρίσκονται περισσότερο από 50 μίλια μακριά από την Περιοχή του Κόλπου.

Γεφύρωση του Αγροτικού-Αστικού Χάσματος

Μπορεί να γίνει σοβαρή επανάσταση με οργάνωση μόνο στις πόλεις; Μπορεί το αναρχικό κίνημα να έχει πραγματικό αντίκτυπο στα αγροτικά ζητήματα όταν είμαστε ανίκανοι να υποστηρίξουμε τους πιο απομονωμένους αναρχικούς στις αγροτικές περιοχές; Όταν μιλάμε για οργάνωση των ανοργάνωτων και δημιουργία μαχητικών εργατικών κινημάτων πώς τα κινήματά μας συνεχίζουν να χάνουν τόσες ευκαιρίες να δουλέψουν μαζί και να βρουν τους μάχιμους που ήδη οργανώνονται σε κοινότητες μεταναστών και εργατών γης;
Όταν οι απομονωμένοι αναρχικοί στις αγροτικές κοινότητες έχουν την επιλογή να ενταχθούν σε μια πανεθνική οργάνωση, όχι μόνο μπορούν να συνδεθούν με αναρχικούς της οργάνωσης στις πόλεις που είναι κοντά, αλλά και με άλλους αναρχικούς που δουλεύουν σε αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιρροή στην Πολιτική και Οργάνωση σε Εθνικό Επίπεδο

Πολλά απ’ τα ζητήματα πάνω στα οποία δουλεύουμε είναι εθνικά ζητήματα. Ενώ δεν είμαστε εθνικιστές, ζούμε σε μια πολιτική πραγματικότητα στην οποία πολλές πολιτικές αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο. Η αντίθεση στις εισβολές των ΗΠΑ, για παράδειγμα, απαιτεί πανεθνική αντίδραση και οργάνωση. Ενώ αυτές οι ευρείες αντιπολεμικές οργανώσεις δουλεύουν σε εθνικό επίπεδο, για να έχουν οι στρατηγικές και οι τακτικές των αναρχικών κάποια επίδραση, πρέπει να συντονιστούμε και σε εθνικό επίπεδο. Από το να το αφήνουμε να γίνεται τυχαία μέσα από δίκτυα φίλων, γιατί να μην το κάνουμε σκόπιμα σε μια ιδεολογική και στρατηγική βάση;

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα περισσότερα μεγάλα συνδικάτα. Συχνά παραπονούμαστε ότι οι δράσεις των εργαζομένων μέσα στα μεγάλα συνδικάτα σε όλη τη χώρα δε συμβαδίζουν με τον πολιτικό ή στρατηγικό προσανατολισμό μας. Ε λοιπόν, γιατί να συμβαδίζουν; Η ικανότητά μας να συντονίσουμε τις δράσεις των επαναστατών στις τάξεις των οργανώσεων αυτών είναι μηδενική. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε στρατηγικά να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σ’ ένα συνδικάτο μεγαλύτερο από το IWW (Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου), κι ακόμα κι εκεί οι αναρχικοί επαναστάτες δεν μπορούν να έχουν πολλές φορές καμιά συντονισμένη επιρροή. Το να πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάποια πραγματική επίδραση στην κατεύθυνση του εργατικού κινήματος χωρίς μια πανεθνική αναρχική οργάνωση δεν είναι παρά μια φαντασίωση μιας πιθανότητας χωρίς να κάνουμε τίποτα για να οργανωθούμε προς την πραγματοποίησή της.

Δυνατότητα Μαζικής Κινητοποίησης Αποτελεσματικά

Σε περίπτωση που οι αναρχικοί σε όλη τη χώρα προσπαθούν να υποκινήσουν μια μάχη παρά να επηρεάσουν στην κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης οργάνωσης, θα μπορούσαμε να συνδιαμορφώσουμε τις στρατηγικές και τακτικές μας και να πετύχουμε μαζική κινητοποίηση σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Το να είναι σε θέση να κινητοποιήσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χωρίς να χρειάζεται να βασιστούν σε φιλελεύθερες και προοδευτικές οργανώσεις, θα μπορούσε να επιτρέψει στους αναρχικούς να επηρεάσουν την πολιτική και οικονομική κατάσταση με σκόπιμο και στρατηγικό τρόπο. Αν έχουμε την ικανότητα να πιέσουμε τα πράγματα ως αναρχικοί, δε θα χρειάζεται να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ριζοσπαστικοποιήσουμε τις φιλελεύθερες προσπάθειες τρίτων.

Ειλικρινά, με πολλούς τρόπους η ικανότητά μας για μαζική κινητοποίηση χωρίς τη χρηματοδότηση και τη στήριξη από μεγάλες, φιλελεύθερες οργανώσεις είναι το κλειδί της νομιμοποίησης των προοπτικών και τακτικών μας στην πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορούμε να αποφασίσουμε στρατηγικά τρόπους ώθησης της άμεσης δράσης σαν μέθοδο κλειδί για την κοινωνική πάλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Διεθνισμός όχι Εθνικισμός

Δεν πιστεύουμε στα έθνη, οπότε γιατί πανεθνική οργάνωση και όχι παναμερικανική; Η άμεση απάντηση είναι ότι ζούμε σε μια πολιτική πραγματικότητα που υπάρχουν έθνη. Η πολιτική, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική γίνονται σε μεγάλο βαθμό σε εθνικό επίπεδο. Το να το αναγνωρίζουμε αυτό και να οργανωνόμαστε σ’ αυτή τη βάση δε σημαίνει ότι είμαστε εθνικιστές, σημαίνει ότι οργανωνόμαστε με βάση μια κοινή πραγματικότητα. Η Ομοσπονδία Αναρχικών-Κομμουνιστών της Αργεντινής, η Αναρχική Ομοσπονδία της Ουρουγουάης και το αναρχικό Κίνημα Αλληλεγγύης Εργατών της Ιρλανδίας δεν είναι εθνικιστικές οργανώσεις. Θα πρέπει να κινούμαστε προς την οικοδόμηση ενός διεθνώς συντονισμένου αναρχικού κινήματος. Μέρος αυτού που μπορούν να κάνουν οι αναρχικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να οικοδομήσουν μια δυνατή οργάνωση στις ΗΠΑ που μπορεί να συμμαχήσει με παρόμοιες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Στιγμή μας Είναι Τώρα!

Το οικονομικό πλαίσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζει δραστικά και αυτό έχει αντίκτυπο πολιτικά. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία, επειδή τέτοιες συγκυρίες δεν έρχονται συχνά. Το να αφήσουμε αυτή τη συγκυρία να περάσει μπορεί να σημαίνει να πάμε το αναρχικό κίνημα στις ΗΠΑ δεκαετίες πίσω. Καθώς η οικονομία της χώρας καταρρέει σιγά-σιγά, γίνεται προφανές όλο και περισσότερο ποιος κατέχει τον πλούτο σε εκατομμύρια ανθρώπους, και το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας καταστρέφεται, γίνεται πλέον ξεκάθαρο σε εκατομμύρια ανθρώπους ότι το status quo δεν μπορεί να διατηρηθεί από μόνο του και ότι η αλλαγή είναι αναγκαία.

Είμαστε ανόητοι αν νομίζουμε ότι οι καπιταλιστές, φασίστες, καθεστωτικοί κομμουνιστές και άλλοι δε θα οργανωθούν με μαζικούς και συντονισμένους τρόπους για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να χειραγωγήσουν εκατομμύρια ανθρώπων ώστε να μην παλέψουν ενάντια στα συμφέροντά τους. Εάν δεν κάνουμε την οικοδόμηση μιας αναρχικής οργάνωσης σε πανεθνικό επίπεδο προτεραιότητα, τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελεσματικά παραδίδουμε αυτή τη συγκυρία σε άλλες δυνάμεις. Αντ΄ αυτού ας δούμε τις προκλήσεις που έρχονται προς το μέρος μας σαν μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε και να νομιμοποιήσουμε σε εκατομμύρια ανθρώπους το όραμά μας για μια επαναστατική αναρχική κοινωνία. Στους προσεχείς μήνες, ελπίζω ότι θα ανακοινώσουμε τη δημιουργία μιας πανεθνικής επαναστατικής αναρχικής οργάνωσης με βάση τις ΗΠΑ.

Ας ξεκινήσουμε να δουλεύουμε προς αυτή τη κατεύθυνση γρήγορα και δυνατά ώστε να δείξουμε ότι οι ιδέες μας είναι κάτι παραπάνω από ιδέες, είναι ένας εμπνευσμένος χάρτης πορείας της μαζικής πάλης προς έναν πραγματικά ελεύθερο και ίσο κόσμο.

Colin O

*Το κείμενο δημοσιεύεται στο σάιτ της ομάδας Rochester Red And Black στο http://redandblack.rocus.org/?p=72
αλλάκαι στο http://www.anarkismo.net/article/24453. Η παρούσα ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στο αθηναϊκό Indymedia από τον "atsou".

This page has not been translated into Norsk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]