user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week
Recent articles by Ομοσπονδία για την Αναρχική Οργάνωση Σλοβενίας
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Βαλκανικές Χώρες Λαϊκοί Αγώνες

Οι φασίστες μ&#... Jan 15 18 by "Μαύρο και Κόκκινο"

Revueltas masivas en Eslovenia Jan 07 13 by Federacija za anarhistično organiziranje

Mass revolt in Slovenia Dec 18 12 by Federation for Anarchist Organizing

Μαζικές εξεγέρσεις στην Σλοβενία

category Βαλκανικές Χώρες | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Tuesday December 18, 2012 19:01author by Ομοσπονδία για την Αναρχική Οργάνωση Σλοβενίαςauthor email inter at a-federacija dot org Report this post to the editors

Η Σλοβενία συνταράσσεται από την πρώτη μαζική εξέγερση στις τελευταίες 2 δεκαετίες της σύγχρονης ιστορίας της και την πρώτη που βασικά κατευθύνεται ενάντια στο πολιτικό σύστημα, τα μέτρα λιτότητας, και σε μερικές πόλεις παίρνει καθαρά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.
vstaja_slovenija001e1354825330469.jpg

Η Σλοβενία συνταράσσεται από την πρώτη μαζική εξέγερση στις τελευταίες 2 δεκαετίες της σύγχρονης ιστορίας της και την πρώτη που βασικά κατευθύνεται ενάντια στο πολιτικό σύστημα, τα μέτρα λιτότητας, και σε μερικές πόλεις παίρνει καθαρά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί 35 διαδηλώσεις σε 18 πόλεις και περισσότεροι από 70.000 έχουν συμμετάσχει σε αυτές. Πολλές από τις διαδηλώσεις εξελίχτηκαν σε ανοιχτές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και 284 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, κάποιοι από τους οποίους απελευθερώθηκαν και κάποιοι όχι. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Τα πάντα άρχισαν στα μέσα του Νοέμβρη με τους πολίτες να διαδηλώνουν ενάντια στον διεφθαρμένο δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, (ο δήμαρχος έχει είδη παραιτηθεί). Οι διαμαρτυρίες ενώθηκαν κάτω από το απλό μήνυμα. «Είσαι τελειωμένος». Λίγο καιρό μετά το σύνθημα γενικεύτηκε στην απεύθυνσή του και περιλαμβάνει πλέον όλους τους πολιτικούς της χώρας.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη την Σλοβενία μέσα σε λίγες ημέρες, και αποτέλεσαν το πεδίο έκφρασης της κοινωνικής αγανάκτησης για την γενικότερη πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Ανεργία, ανασφάλεια, ανύπαρκτο μέλλον. Οι διαμαρτυρίες είναι αποκεντρωμένες, μη ιεραρχικές και έχουν έντονη την αίσθηση της άρνησης της εξουσίας στο σύνολό της. Άνθρωποι που ποτέ δεν κατέβηκαν στους δρόμους, τώρα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Υπάρχουν εκδηλώσεις άρνησης σε πόλεις και χωριά που ποτέ πριν δεν είχαν δει κάτι τέτοιο. Άνθρωποι έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο δημιουργώντας συμμαχίες, αναπτύσσουν συντροφικούς δεσμούς και δείχνουν αποφασισμένοι να το τραβήξουν όσο πάει πιο μακριά.

«Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα καταφέρουμε να μείνουμε στους δρόμους, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι πολίτες ζουν μια διαδικασία χειραφέτησης, και ξανά ανακαλύπτουν την χαμένη τους φωνή που τους είχε παρθεί με βίαιο τρόπο κατά το παρελθόν».

Ανακοίνωση της Αναρχικής Oμοσπονδίας

Καμία διάκριση, είναι όλοι τελειωμένοι.

Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μια ιστορική καταστολή σε πλήρη ένταση.

Η εξέγερση στο Μάριμπορ ξεκίνησε αυτό που ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι ήταν δυνατόν. Πολίτες δρουν αυτο-οργανωμένα και στριμώχνουν τους αστυνομικούς στην γωνία πριν τους τρέψουν σε ολοκληρωτική φυγή. Αυτή ήταν η απαρχή της εξέγερσης ενάντια στην πολιτική και οικονομική ελίτ και το καπιταλιστικό σύστημα γενικότερα. Δεν διαθέτουμε την κρυστάλλινη σφαίρα για να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει, αλλά έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα στο να ρομαντικοποιήσουμε τα γεγονότα, έχουν ακόμα πολλά να γίνουν στο επίπεδο της οργάνωσης και του θάρρους.

Από τη βάση στην κορυφή και από την περιφέρεια στο κέντρο.

Οι διαδηλώσεις εξάπλωσαν στη χώρα το πνεύμα της εξέγερσης ενάντια στην κυβερνούσα ελίτ και την υπάρχουσα κατάσταση. Οι κάτοικοι κάθε περιοχής δημιουργικά χρησιμοποιούν τις τοπικές τους διαλέκτους για να απευθύνουν το κοινό μήνυμα στους πολιτικούς «Είστε τελειωμένοι». Ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας της εξέγερσης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Το άλλο είναι ότι έως τώρα η διαδικασία πραγματώνεται και ελέγχεται πλήρως από την βάση, καθώς δεν είναι καθοδηγούμενη από κάποια ηγεσία, αλλά είναι αποτέλεσμα της φυσικής παρουσίας του καθενός. Και σε αυτό το πλαίσιο εστιάζετε η υπεράσπιση της επανάστασης από τον καθένα και η αφαίρεσή της από τα χέρια της «πολιτικής τάξης» των επαγγελματιών πολιτικών. Και είναι αυτή η αποκέντρωση που χρειάζεται να υπερασπιστούμε να διαδώσουμε να επεκτείνουμε.

Παντού αστυνομία, πουθενά δικαιοσύνη.

Για εμάς η αστυνομική κτηνωδία όπως αυτή παρουσιάστηκε δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι οι αυταπάτες σχετικά με την πεποίθηση της ένταξης των αστυνομικών στον αγώνα. Είναι αλήθεια ότι οι αστυνομικοί δεν αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο αυτής της εξέγερσης και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής δεν αποτελούν το μοναδικό ορίζοντα. Αυτό που στοχεύουν οι άνθρωποι σε αυτή την σύγκρουση είναι οι καπιταλιστές και η πολιτική τάξη, το σύστημα στην ολότητά του.

Προς το παρόν είναι απόλυτα βέβαιο ότι η αστυνομικοί δεν αποτελούν συμμάχους μας, και εξαιτίας του ρόλου τους στο σύστημα δεν μπορούν ποτέ να γίνουν σύμμαχοι ή μέρος αυτής της επανάστασης. Η αστυνομία αποτελεί τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους. Η λειτουργική της δομή είναι να υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα και το συμφέρων της κυρίαρχης τάξης, Δεν έχει σημασία πόσο εκμεταλλευόμενοι σαν εργαζόμενοι είναι οι ένστολοι. Ενόσω ακολουθούν διαταγές των ανωτέρων τους παραμένουν αστυνόμοι. Όταν αποφασίσουν να σταματήσουν να είναι, τότε μπορούν να γίνουν μέρος της επανάστασης.

Τρέφοντας αυταπάτες ότι μπορούν να είναι με το μέρος μας, αγγίζουμε την ακρότητα. Είναι άραγε στην υπηρεσία του λαού η πρόσφατη στάση τους στην καταστολή των τελευταίων διαδηλώσεων; Ξεχάσαμε τόσο εύκολα την κτηνώδη καταπίεση στους διαδηλωτές του Μάριμπορ ή τις απειλές που εξαπόλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκόρενακ ότι θα φυλακίσει όλους τους οργανωτές των «παράνομων» διαδηλώσεων.

Επίσης δεν μας εκπλήσσει καθόλου η ηθικολογία σχετικά με τους ταραξίες και την βία που έχει κυριεύσει τα μαζικά μέσα επικοινωνίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κυβέρνηση και ΜΜΕ ρίχνουν το κόκκαλο και μερικοί τρέχουν να το δαγκώσουν. Αλλά τι είναι μερικά σπασμένα παράθυρα, η σπασμένη πόρτα του δημαρχιακού μεγάρου και κάποιες πλάκες από τα πεζοδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν για να αμυνθεί ο κόσμος μπροστά στην κρατική βία. Νέοι χωρίς μέλλον, ανεργία, διάλυση της εκπαίδευσης, μείωση των καθημερινών γευμάτων στα σχολεία που συντηρούνται από τα δημόσια ταμεία, δραματική μείωση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, μείωση των ιατρικών παροχών, περικοπές στην εκπαίδευση και την έρευνα, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση των ωρών και των ημερών εργασίας, εξάπλωση της ανασφάλειας σε όσους ακόμα εργάζονται, στοχοποίηση ανθρώπων για τις σεξουαλικές ή θρησκευτικές τους προτιμήσεις, επιδρομές ενάντια σε μετανάστες και πολλά άλλα είναι το πραγματικό υπόστρωμα της επιβαλλόμενης από το κράτος βίας πάνω στους πολίτες.

Και δεν έχουμε αναφερθεί στην διαφθορά, στον νεποτισμό, στις πελατειακές σχέσεις και τα εγκλήματα της κυβερνούσας τάξης. Μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε κάθε φορά και περισσότερο και απολαμβάνουν αυτοί τους καρπούς του ιδρώτα μας. Αυτή η εκμετάλλευση αποτελεί τον πυρήνα του συστήματος. Ποιος άραγε ασκεί βία, και πάνω σε ποιόν; Πώς άραγε μπορούν να κατηγορηθούν άνθρωποι στους οποίους το μέλλον έχει κλαπεί; Η νεολαία είναι άγρια και δεν έχει τίποτα να χάσει. Σταματήστε να τους καταδικάζετε, μαζί πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους κοινούς στόχους τα πραγματικά προβλήματα…

Εξουσία στους ανθρώπους και όχι στα πολιτικά κόμματα

Μετά από την αρχική αυθόρμητη έκρηξη της επανάστασης, όπου η δημιουργικότητα των μαζών εκφράστηκε στις διαδηλώσεις, ένα καινούργιο πεδίο στρατηγικών προβληματισμών παρουσιάζετε σε εμάς. Εάν θέλουμε η εξέγερση να εξελιχθεί σε κοινωνικό κίνημα με συγκεκριμένα αιτήματα, στόχους και οράματα, πρέπει να βρούμε τρόπους για να εκφραστούν τα αιτήματα αυτά, που είναι ήδη παρόντα στην εξέγερση, και να καταλήξουμε με την οργανωτική μορφή που μπορεί να κάνει αυτή η διαδικασία να είναι δυνατή. Χωρίς αυτό η εξέγερση θα πεθάνει γρήγορα και τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια.

Όσον αφορά τα αιτήματα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα και να αρχίσουμε με το να αγκαλιάζουμε αυτά που έχουν ήδη αρθρώνονται μέσα στην εξέγερση. Σίγουρα πρέπει να διατηρήσουμε τις δομές πρόνοιας, όπως η δημόσια υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρέπει να διατηρήσουμε επίσης τα υφιστάμενα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει να πούμε όμως ξεκάθαρα ότι δεν αγωνίζονται για τη διατήρηση του παλαιού συστήματος. Ενόσω εμείς δεν επιτρέπουμε τα δικαιώματα που είχαν αποκτηθεί στο παρελθόν με τους αγώνες μας να παρθούν από εμάς, πρέπει να διατηρήσουμε επίσης έναν πυρήνα στρατηγικής προοπτικής. Όσο το κεφάλαιο και το κράτος υπάρχουν, τα πρότυπα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Γι 'αυτό πρέπει, επίσης, να προωθηθεί η αυτο-οργάνωση μέσα σε αυτές τις δομές, και όχι μόνο να διαπραγματευόμαστε για ψίχουλα. Τα δικαιώματα δεν χορηγούνται ποτέ, πρέπει να αγωνιστούμε για αυτά!

Ένα τμήμα της διεφθαρμένης πολιτικής ελίτ ίσως να συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα όλα έχουν τελειώσει και θα αφήσει την πολιτική αρένα. Αλλά σύντομα αυτοί θα αντικατασταθούν από νέους πολιτικούς που και πάλι, χωρίς εμάς, θα σφετερισθούν την όποια νομιμοποίηση, και θα λαμβάνουν αποφάσεις στο όνομά μας. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι κοινό με το δικό μας, και μας το δείχνουν κάθε μέρα με πολλά παραδείγματα. Νεποτισμός, διαφθορά, διάφορες μεταρρυθμίσεις και επιβολή νόμων στο όνομα της προσπάθειας ενάντια στην κρίση θα μας πιέζουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο της κοινωνίας και όχι μόνο. Για το λόγο αυτό όλα αυτά πρέπει να γίνουν, από το πρώτο έως το τελευταίο. Θα ήταν καθαρή αφέλεια να πιστεύουμε ότι υπάρχουν καθαροί, μη κατεστραμμένοι άνθρωποι κάπου, που έχουν μόνο το κοινό συμφέρον στις καρδιές τους και ότι θα μας οδηγήσουν αυτοί έξω από την κρίση. Ότι θα πρέπει απλώς να τους βρούμε και να τους ψηφίσουμε στις εκλογές. Πρόκειται για το πολιτικό και οικονομικό σύστημα με τον εγγενή αυταρχισμό του και τον ιεραρχικό χαρακτήρα του που καθιστά αδύνατο για μας να ζούμε με ένα μη αλλοτριωμένο τρόπο και σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Όσο υπάρχει καπιταλισμός, όπου οι κανόνες της μειοψηφία πάνω στην πλειοψηφία θα μας ωθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, οι ζωές μας θα είναι άδειες.

Αν δεν αντισταθούμε και δεν αγωνιστούμε για εναλλακτικές λύσεις, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα κυβερνήσει πάνω μας, Πατριάρχες στα νοικοκυριά μας, κοσμήτορες των φοιτητών στις σχολές μας, αφεντικά σε θέσεις εργασίας και οι πολιτικοί στην κυβέρνηση. Η ψεύτικη δημοκρατία που μας προσφέρετε με τη μορφή των εκλογών δεν είναι η μόνη δυνατή μορφή οργάνωσης της κοινωνικής μας ζωής.

Ας οργανωθούμε όπου ζούμε, εργαζόμαστε και μελετάμε

Αν θέλουμε η εξέγερση και τα αιτήματα της να παράγουν πραγματική κοινωνική δύναμη, θα πρέπει να αυτο-οργανωθούμε. Όταν μιλάμε για την οργάνωση της εξέγερσης πρέπει να σκεφτόμαστε κατ’ ανάγκη τις μορφές που διαφέρουν από τους κοινωνικο-πολιτικούς τρόπους οργάνωσης που έχουμε συνηθίσει. Πρέπει να οργανωθούμε από τα κάτω, χωρίς ιεραρχίες και ηγέτες. Παντού, όπου μας εκμεταλλεύονται και μας καταπιέζουν: στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας μας, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που σπουδάζουμε. Οι αγρότες θα πρέπει να συνδεθούν σε συνεταιρισμούς.

Οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να συνδεθούν με το αστικό περιβάλλον. Η αυτο-οργάνωση θα πρέπει να είναι αυθόρμητη και δημιουργική. Θα πρέπει να αναπτύξει ελεύθερα τις σχέσεις και να δημιουργήσει δομές που θα επιτρέψουν την πλήρη χειραφέτηση των ατόμων. Θα πρέπει να ακολουθεί τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αμοιβαίας αλληλεγγύης, του μη-αυταρχισμού και του αντιφασισμού.

Σαν αρχική μέθοδο για την εν λόγω οργάνωση, σας προτείνουμε το θεσμό της άμεσης δημοκρατικής συνέλευσης που έχει υιοθετηθεί από την πρακτική των επαναστατικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο στα τελευταία δύο χρόνια. Μπορούμε να οργανωθούμε τοπικά σε μικρές ομάδες και μαζί να διαμορφώνουμε το μέλλον, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες μας και μέσω αυτών τις ανάγκες των πόλεων και των χωριών μας. Μέσω αυτών των τοπικών ομάδων αναπτύσσουμε τους δεσμούς της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης Για το επόμενο βήμα σας προτείνουμε τον αμοιβαίο συντονισμό αυτών των ομάδων και την δημιουργία νέων μορφών οργάνωσης για την διασπορά, και την ανάπτυξη της εξέγερσης. Προτείνουμε ότι, με βάση τις κοινές αρχές μας, πρέπει να ενώνουμε σε ένα μέτωπο ομάδων, οργανώσεων και ατόμων. Αυτό το μέτωπο θα πρέπει να είναι ιδεολογικά ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς και με βάση τις κοινές απαιτήσεις. Θα πρέπει να οργανωθεί οριζόντια, χωρίς κεντρικά όργανα και υπαλλήλους. Και με βάση την αυτονομία των ατόμων και άμεση δημοκρατική να προχωρά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων

Καλούμε όλες τις ομάδες, οργανώσεις και άτομα που βρίσκουν αυτή την ιδέα κατάλληλη, να οργανώσουν στις τοπικές κοινωνίες ανοιχτές συνελεύσεις, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν αργότερα η μία με την άλλη. Ας πάρουμε τη ζωή μας πίσω μαζί!

Από τους δρόμους και τις πλατείες,

6. Δεκεμβρίου 2012

Ομοσπονδία για την Αναρχική Οργάνωση Σλοβενίας

http://youtu.be/1PoQd1izX-g

Related Link: http://a-federacija.org

timthumb.php.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]