Anarkismo.net     http://www.anarkismo.net

Ούτε μια ώρα στο στρατό τους

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday December 16, 2012 19:33author by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας – Ροσινάντε σχετικά με την δίωξη του ολικού αρνητή στράτευσης Μενέλαου Εξίογλου.
34396_457826783577_692448577_5503376_3563617_n.jpg

Η άρνηση στράτευσης μολονότι δεν εμπεριέχεται σε κεντρικούς σχεδιασμούς και θέσεις αριστερών, αριστερόστροφων και πάσης φύσεως κομματικούς μηχανισμούς, αποτελεί σημείο αγώνα και πάλης μίας ολόκληρης εκατονταετίας. Από το πρώτο μαζικό κύμα λιποταξίας επί βαλκανικών πολέμων και Μικράς Ασίας στις εκτελέσεις των Τσούκαρη και Ορφανίδη το 1949, από τις δεκαετείς φυλακίσεις αρνητών μετά τον εμφύλιο πόλεμο στους βασανισμούς της Χούντας(περίπτωση Θ.Κόγιου), από την πρώτη πολιτική δημόσια άρνηση στράτευσης του Μαραγκάκη το ‘86 στο στρατοδικείο του Μένιου Εξίογλου εν έτη 2012.

Η άρνηση στράτευσης για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους βρίσκει εαυτόν από την δεκαετία του ’80 και έπειτα, θέτοντας ερωτήματα και δηλώνοντας έμπρακτα -πολιτικά, δημόσια και ωραία- την αντίθεση και την ρήξη με το στρατιωτικό κατεστημένο και τον εθνικό μιλιταρισμό εν γένει.

Ο εθνικός στρατός ως μηχανισμός καταστρατηγεί τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα του ατόμου που καλείται να τον υπηρετήσει, λειτουργεί ως κοιτίδα φασιστικών, ψευτο-πατριωτικών και ρατσιστικών νοοτροπιών και εντάσσει το άτομο σε μία κατάσταση υποδούλωσης, λήψης εντολών, ομοιογένειας, ομοφοβίας και ξενοφοβίας. Παράλληλα, ο στρατιωτικός μηχανισμός αντιτίθεται σε οποιαδήποτε έκφανση συνδικαλισμού, οργάνωσης και ταξικού αγώνα, προωθώντας το μοντέλο του εντολοδόχου παθητικού ανθρώπου που πλέον λειτουργεί ως στρατιώτης- και όχι ως ελεύθερο κοινωνικό όν. Με σημείο αναφοράς το εθνόσημο και τον «εξωτερικό εχθρό» εξαφανίζει τις κοινωνικές συγκρούσεις και ανισότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα και καλεί όλους, πλούσιους και φτωχούς, εκμεταλλευόμενους και εκμεταλλευτές, φασίστες και μη, να στρατοπεδεύσουν και να γίνουν μια μάζα, μία κοινωνική μάζα που θα εκπαιδευτεί να κάνει αυτό που της λένε και να διαφυλάξει τα συμφέροντα αυτών που της λένε. Το ελληνικό κράτος, με τη σειρά του, χρησιμοποιεί τον στρατιωτικό μηχανισμό για την επέκταση και την κυριαρχία των διεθνών και εγχώριων καπιταλιστικών συμφερόντων, για την ενοποίηση των έσω λόγω «εξωτερικού εχθρού» και -εν δυνάμει- για την εσωτερική καταστολή του λαού όταν η αστυνομική και η μιντιακή δεν καταφέρνει να κάνει την δουλειά της. Επίκαιρη απόδειξη αυτού η μοναδική άρνηση της κυβέρνησης στο αίτημα των τροικανών λαοκτόνων να καταργήσει την θητεία για μείωση δαπανών, την στιγμή που κανένα «όχι» δεν ακούστηκε για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, επιδόματα και εργασιακές σχέσεις κουρελόχαρτα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που βρίσκεται πρώτη στις κατά κεφαλήν εξοπλιστικές δαπάνες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, δεύτερη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ και όγδοη στον κόσμο. Στον μιλιταρισμό η ελλαδίτσα χτυπάει πρωτιά που δύσκολα αμφισβητείται και δύσκολα αλλάζει, ενώ οι πολίτες της είναι έτοιμοι να φάνε ο ένας τον άλλον για ένα κομμάτι μισθού.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό αυτές τις συνθήκες διώκεται ο αρνητής στράτευσης Μενέλαος Εξίογλου για την επιλογή του να μην συμμετέχει σ’ ένα θέατρο παραλόγου και μίσους, υποτέλειας και αναβολής των κοινωνικών αγώνων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κοινωνικούς αγωνιστές και εχθρικοί απέναντι σε αυτούς που ευελπιστούν να τους φιμώσουν. Οι διώξεις των αρνητών στράτευσης είναι διώξεις των πολιτικών τους φρονημάτων.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΝΗΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ Μ. ΕΞΙΟΓΛΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

ΤΡΙΤΗ 18/12 στις 8:30πμ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΕ στη ΛΑΡΙΣΑ

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

http://www.anarkismo.net/article/24492

Anarkismo.net is a international anarchist-communist news service