user preferences

“Αρνούμαστε τα οικονομικά δεσμά”

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday November 03, 2012 05:51author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Groupauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Δήλωση των Συντρόφων από το Κάιρο για το Δ.Ν.Τ.

Η ακόλουθη δήλωση κυκλοφόρησε από τους Συντρόφους από το Κάιρο, στις 30 Οκτώβρη 2012.

Νεαρός πετάει πέτρες κατά τη διάρκεια μαχών ανάμ&#
Νεαρός πετάει πέτρες κατά τη διάρκεια μαχών ανάμ&#

Αγαπητοί φίλοι, Κατά την επόμενη περίοδο θα αντιμετωπίσουμε ξανά έναν γνωστό εχθρό που πολλοί από εσάς έχετε και συνεχίζετε να πολεμάτε. Διεθνείς Οικονομικά Ιδρύματα (IFIs) όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), έχουν συνδράμει από καιρό στη λεηλασία της Αιγυπτιακής οικονομίας και τον εκτοπισμό του Αιγυπτιακού λαού. Στόχος μας είναι να αντισταθούμε σ’ αυτούς τους θεσμούς και τις λεηλασίες τους. Επειδή γνωρίζουμε ότι αυτός ο αγώνας είναι παγκόσμιος, απευθύνουμε αυτή την επιστολή σε όλους όσοι εργάζονται αλληλέγγυα εναντίον των τραπεζιτών και των φίλων τους.

Μετά την επανάσταση, αυτοί οι Οργανισμοί βάζουν για άλλη μια φορά την χώρα στο στόχαστρο, ελπίζοντας να εδραιώσουν και να επεκτείνουν τον έλεγχό τους. Επικαλούμενοι την «οικονομική αστάθεια», θέλουν να επιβάλλουν το πρόγραμμά τους στην Αίγυπτο – μια οικονομική λύση που θα διευρύνει, για ακόμα μια φορά, το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και θα βάλει σε κίνδυνο τα προς το ζειν εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό που ονομάζουν «αστάθεια» δεν είναι τίποτα άλλο από την εξέγερση της βάσης που αντιτίθεται στο status quo της πολιτικής και οικονομικής ηγεμονίας του Αιγυπτιακού κράτους.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ακόμα απομακρύνει τους – εκπαιδευμένους στα Διεθνή Οικονομικά Ιδρύματα – οικονομολόγους που συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα υπουργεία και τις τράπεζές μας, ενώ η νέα ηγεσία της Αιγύπτου διατηρεί μια νεοφιλελεύθερη λογική διακυβέρνησης. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι στρατηγοί, οι γραφειοκράτες και οι τραπεζίτες έχουν τις ίδιες προθέσεις κατά νου: τη συνεχή εκμετάλλευση, την κλοπή και την εμπορευματοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της χώρας.

Ενώ μερικοί από τους βασικούς ηγέτες της Αδελφότητας έχουν προωθήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές εδώ και χρόνια, λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας, η οργάνωση επισήμως άλλαξε τις -με βάση τη θρησκεία- θέσεις της εναντίον των δανείων του ΔΝΤ, επικαλούμενη οικονομική «αναγκαιότητα». Στην πράξη, αυτό σημαίνει προτεραιότητα στις απαιτήσεις των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όχι στις πολιτικές που θα αυξήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους. Επιπλέον, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το δάνειο δεν έχει συνθήκες, ένα «πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων» που εκπονήθηκε από τους λακέδες του Αιγυπτιακού οικονομικού συστήματος, πρέπει να εγκριθεί από το Ταμείο πριν εκταμιευτεί το δάνειο. Πράγματι, χωρίς συνθήκες…

Μπορεί το ΔΝΤ να είναι ο πιο προφανής πιστωτής με επεκτατικές τάσεις, αλλά δεν είναι το μόνο στη δημιουργία και συντήρηση της ανισότητας των οικονομικών, πολιτιστικών και εδαφικών σχέσεων, και που βασίζεται στην κυριαρχία και στην υποταγή. Ακριβώς το ίδιο επικίνδυνα είναι Ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και η Τράπεζα Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που στοχεύουν να εμπορευματοποιηθούν, ιδιωτικοποιηθούν και λεηλατηθούν τα πάντα, από τις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το Νείλο. Πολλές από αυτές τις Τράπεζες υποστήριξαν εδώ και χρόνια τους δικτάτορές μας, επικροτώντας τις προσπάθειές τους να υποτάξουν εμάς, τη γη και το νερό μας, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η Αίγυπτος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η επανάσταση της Νότιας Αφρικής εναντίον του απαρτχάιντ θεωρήθηκε απειλή για την οικονομική σταθερότητα – η νέα ηγεσία που προέκυψε καυχήθηκε επαναστατικά διαπιστευτήρια που κατέστησαν δυνατή την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου προγράμματος της, που υπερέβη τους αποικιοκράτες προκατόχους. Μετά την εκλογική του νίκη, με υποσχέσεις προοδευτικών προγραμμάτων, ο Λούλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, παρουσιάζει όλο και πιο έντονες νεοφιλελεύθερες πολιτικές «ξεπλυμένες» με προγράμματα φιλανθρωπίας για μια όλο και πιο φτωχή κατώτερη τάξη. Το ίδιο έγινε και στην Ινδία, όταν οι οικονομικές πολιτικές, που για να βοηθήσουν τη χώρα αποφάσισαν να εισχωρήσουν στις παγκόσμιες αγορές, οδήγησαν χιλιάδες αγρότες σε χρέη και στο να χάσουν τα προς το ζην, ενώ αυξανόταν η διαστρωμάτωση μεταξύ φτωχών και πλούσιων. Και τα παραδείγματα συνεχίζονται. Σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά τα Διεθνή Οικονομικά Ιδρύματα και οι βόρειες κυβερνήσεις που τα υποστηρίζουν, εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα της «μετά-επαναστατικής» εποχής επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας και σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τα έθνη που εξεγείρονται ενάντια σ’ αυτά τα συστήματα ελέγχου.

Η Αίγυπτος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η λύση τους είναι το πρόβλημά μας, η «οικονομική σταθερότητα» τους είναι η εξαθλίωση και η εκμετάλλευσή μας – ο λόγος για τον οποίο επαναστατούμε. Αν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να ενισχύσουμε την θέση μας απέναντί τους.

Αναγνωρίζουμε την καταγωγή αυτού του αγώνα εναντίον των Διεθνών Οικονομικών Ιδρυμάτων και του ΔΝΤ: Ένα εμπνευσμένο παγκόσμιο δίκτυο λαών και ακτιβιστών, του οποίου είμαστε μέρος. Σήμερα, εμείς στην Αίγυπτο είμαστε υπό επίθεση και άμεσο κίνδυνο, και έχουμε αποφασίσει να αγωνιστούμε.

Για εκείνους που παρομοίως έχουν γίνει ο στόχος του ΔΝΤ και των Διεθνών Οικονομικών Ιδρυμάτων και αγωνίζονται κατά αυτών των αρπακτικών, ας βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σ’ αυτά τα δάνεια, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για τους υπόλοιπους, σας ζητάμε να διαμαρτυρηθείτε στις τράπεζες που εδρεύουν στις χώρες σας, και να χρησιμοποιήσετε δημιουργικές αντιστάσεις και στρατηγικές άμεσης δράσης έτσι ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος, από κοινού, στις αδικίες και στην καταπίεση που επιβάλλουν αυτά τα ιδρύματα.

Όχι Αφεντικά, όχι Πιστωτές!

Με εκτίμηση,

Οι Σύντροφοι από το Κάιρο

comradesfromcairo@gmail.com

*Μετάφραση: filistina

Related Link: http://filistina.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Tue 25 Apr, 16:27

browse text browse image

rozava.jpg imageΚοινωνική επανάστ ... 21:51 Mon 08 Jun by Ουλαλούμ 0 comments

Κείμενο για την »Καμπάνια Αλληλεγγύης – Οικονομικής Ενίσχυσης Συλλογικοτήτων από την Τουρκία – Ελλάδα και από το Κομπάνι για να Χτίσουμε το Δημοκρατικό – Ελευθεριακό Σχολείο για τα Παιδιά του Κομπάνι» που έκανε εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο της Χαλκίδας.

syrianarmydefectorprotectingprotestersoutsidedamascusjan27.png imageΜπααθικό λουτρό αί&#... 10:04 Mon 20 Feb by Ομάδα Ταξική Πάλη 0 comments

Μπααθικό λουτρό αίματος στη Συρία… και προλεταριακή άμεση δράση - Χαιρετισμός στους αγωνιζόμενους προλεταρίους στη Συρία, την Αίγυπτο, την Τυνησία… και όλον τον κόσμο!

imageΠαλαιστίνιοι εργά ... Jun 25 by Ιλάν Σαλίφ 0 comments

Οι Παλαιστίνοι εργάτες είναι από τα πιο ξεχασμένες και εγκαταλελειμμένες κοινωνικές κατηγορίες, από πολιτική, οικονομική ή κοινωνική άποψη. Σχεδόν όλοι οι Παλαιστίνιοι εργάτες υποφέρουν από διάφορες πλευρές: την Παλαιστινιακή Αρχή, το σιωνιστικό κράτος, τα αφεντικά και του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Είναι αξιοσημείωτο, ότι τα δικαιώματα του εργαζόμενου, η σταθερότητα και το μέλλον του, ελάχιστα αναφέρονται στις πολιτικές αποφάσεις και των δύο αλληλοσυγκρουόμενων πλευρών, δεδομένου ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν δίνει κάποια σημασία στο ζήτημα των Παλαιστινίων εργατών.

imageΚουρδικό κίνημα κα&#... Mar 14 by Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό "Μαύρ 0 comments

Η εκδήλωση «Το κουρδικό κίνημα για τη δημοκρατική αυτονομία» συνδιοργανώθηκε από την συλλογικότητά για τον Κοινωνικό Αναρχισμό "Μαύρο & Κόκκινο", στα πλαίσια της Αναρχικής Καμπάνιας Αλληλεγγύης "3 γέφυρες" και έλαβε χώρα την Δευτέρα 9 Μαρτίου στη Φυσική Σχολή του Α.Π.Θ. Αυτές είναι μερικές σημειώσεις γύρω από το θέμα της εκδήλωσης.

imageΗ ζωή και το έργο του... Sep 07 by Leila Shrooms / Tahrir - ICN 0 comments

Το όνομα του Omar Aziz δεν μπορεί να μη γίνει ποτέ ευρέως γνωστό, αλλά αξίζει την αναγνώριση ως μια κορυφαία, σύγχρονη μορφή στην ανάπτυξη της αναρχικής σκέψης και πρακτικής. Τα εγχειρήματα για τη λαϊκή επαναστατική οργάνωση που ο ίδιος ενέπνευσε παρέχουν τη διορατικότητα και τα διδάγματα εκείνα όσον αφορά την αναρχική οργάνωση στις μελλοντικές επαναστάσεις σε όλο τον κόσμο.

imageΓράμμα από έναν Σύρ&... Aug 09 by Μάζεν 0 comments

Θα ήταν ευχής έργο, εάν μπορούσε να δημιουργηθεί οποιαδήποτε κίνηση υποστήριξης και αλληλεγγύης για τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας στο εσωτερικό της Συρίας. Μπορώ να δώσω στοιχεία επικοινωνίας μέσα στο εσωτερικό της Συρίας, ή από κάποιους συντρόφους εδώ στην Αίγυπτο. Ευχαριστώ πολύ για την αλληλεγγύη σας.

imageΟρίζοντες για τη συ&... May 26 by Mazen Kalmamaz 0 comments

Τα κύρια χαρακτηριστικά της συριακής επανάστασης είναι η νεανική και αυθόρμητη πτυχή της καθώς και το γεγονός ότι δημιουργήθηκε στους δρόμους και συνδέεται άμεσα με το λαό. Είναι μια επανάσταση χωρίς κεντρικό έλεγχο, υπό την ηγεσία μεμονωμένων ανταρτών. Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υποκινείται ή καθοδηγείται και ο λόγος είναι απλός: οι νέοι αντάρτες εξεγέρθηκαν αυθόρμητα και δεν υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής των θρησκευτικών στοιχείων -οι ιδέες των οποίων είναι εξαιρετικά αντιδραστικές- ή ακόμη οποιασδήποτε άλλης οργανωμένης τάσης. [العربية ]

more >>

imageΚοινωνική επανάστ ... Jun 08 0 comments

Κείμενο για την »Καμπάνια Αλληλεγγύης – Οικονομικής Ενίσχυσης Συλλογικοτήτων από την Τουρκία – Ελλάδα και από το Κομπάνι για να Χτίσουμε το Δημοκρατικό – Ελευθεριακό Σχολείο για τα Παιδιά του Κομπάνι» που έκανε εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο της Χαλκίδας.

imageΜπααθικό λουτρό αί&#... Feb 20 0 comments

Μπααθικό λουτρό αίματος στη Συρία… και προλεταριακή άμεση δράση - Χαιρετισμός στους αγωνιζόμενους προλεταρίους στη Συρία, την Αίγυπτο, την Τυνησία… και όλον τον κόσμο!

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]