user preferences

Να ξεριζώσουμε τον φασισμό

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αντιφασισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday October 02, 2012 20:43author by Α.Π. Ροσινάντε Report this post to the editors

να νικήσουμε την δημοκρατία τους

Να ξεριζώσουμε τον φασισμό, να νικήσουμε την δημοκρατία τους - Ανακοίνωση της ΑΠ Ροσινάντε για τους 15 συλληφθέντες αντιφασίστες
34396_457826783577_692448577_5503376_3563617_nbqdsnp.jpg

Το βράδυ της Κυριακής (30/9), πραγματοποιήθηκε, από εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες του ευρύτερου αναρχικού χώρου, μηχανοκίνητη αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία από την αρχή της επιτηρούταν από μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που την ακολουθούσαν από απόσταση. Κατά την διάρκεια της δράσης έγινε συμπλοκή ανάμεσα στους αντιφασίστες και ομάδα νεοναζί που βρέθηκε στον δρόμο τους.

Αμέσως, οι μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που ακολουθούσαν την μοτοπορεία έκαναν επέμβαση προκειμένου να ενισχύσουν τους φασίστες που έπαιρναν μέρος στο γεγονός. Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες στάθηκαν ηρωικά απέναντι στους μπάτσους αλλά το βίαιο «σπάσιμο» της μοτοπορείας από τους προστάτες των νεοναζί δεν αποφεύχθηκε. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι πως οι αστυνομικές επιθέσεις στους συμμετέχοντες στην μοτοπορεία, συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα ακόμα και αρκετή ώρα μετά και σε σημεία που ήταν πολύ πιο απομακρυσμένα από την τοποθεσία του αρχικού γεγονότος.

Το αποτέλεσμα ήταν 15 συλλήψεις αγωνιστών, στους οποίους απαγορεύτηκε κάθε επαφή με δικηγόρο ενώ κατά την κράτησή τους στην ΓΑΔΑ δέχθηκαν άγρια χτυπήματα. Το κερασάκι στην τούρτα της καταστολής μπήκε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην Ευελπίδων την επόμενη μέρα από 500 περίπου άτομα και η οποία συνοδεύτηκε από κυνηγητό διαδηλωτών μέσα στον χώρο των δικαστηρίων και δεκάδες προσαγωγές.

Με βάση τα γεγονότα της Κυριακής, προκύπτει μια σημαντική, ποιοτική διαφορά σε σχέση με άλλες περιπτώσεις κρατικής καταστολής.

Η συμπόρευση των φασιστών και της αστυνομίας κατά την διάρκεια της συμπλοκής καθώς και ο «εκδικητικός» τρόπος με τον οποίο η αστυνομία φέρθηκε στους συλληφθέντες όσο αυτοί βρίσκονταν στην ΓΑΔΑ φανερώνει πως η σύνδεση ανάμεσα στην αστυνομία και τους φασίστες είναι πλέον κάτι παραπάνω από ιδεολογική και τείνει να γίνει ξεκάθαρα οργανική.

Η αστυνομία λειτουργεί πλέον υποστηρικτικά στην δράση της Χρυσής Αυγής, όχι το ανάποδο. Μοιάζει να μην ελέγχεται πλήρως από το Κράτος αλλά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από την ίδια την Χρυσή Αυγή. Προκύπτει δηλαδή, ένα είδος αυτονόμησης των κρατικών δυνάμεων καταστολής από το ίδιο το Κράτος. Είναι προφανές πλέον, πιο πολύ από ποτέ, πως πολλές εναλλακτικές στο θέμα του φασισμού δεν υπάρχουν. Ή θα σταθούμε απέναντί του, θα τον κοιτάξουμε στα μάτια και θα τον αντιμετωπίσουμε με ευθεία επίθεση ή απλά θα περάσει από πάνω μας. Τρίτη προοπτική δεν υπάρχει.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ και όσοι ψάχνουν να την βρουν σε πιο ανώδυνες και ασφαλές οδούς το μόνο που καταφέρνουν είναι να στρώνουν στον φασισμό το χαλί για την περαιτέρω επέλασή του. Ο φασισμός είναι το «κακό παιδί» του καπιταλιστικού συστήματος. Μπορεί το σύστημα να τον «μαλώνει» που και που, αλλά κανείς δεν σταματάει να αγαπάει το παιδί του όσο «κακό» και αν είναι. Τα καραγκοζιλίκια λοιπόν, που αφορούν αιτήματα περί «Χρυσής Αυγής εκτός νόμου», λύσεις «πολιτικής αντιμετώπισης του φασισμού για να μην πέσουμε στο επίπεδό του» και αντιλήψεις για «θεσμική διαχείριση του προβλήματος», έχουν πάψει προ πολλού να είναι αστεία.

Πλέον, είναι ξεκάθαρα επικίνδυνα. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό και αυτό ποτέ δεν αφορούσε το σήμερα πιο πολύ απ” ότι τώρα.

Είναι πλέον άμεση αναγκαιότητα, η κοινωνία να πάρει την μάχη ενάντια στους φασίστες στα χέρια της. Τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά και φοιτητικά συνδικαλιστικά σχήματα, οι συλλογικότητες ανέργων, οι ταξικές συνελεύσεις γειτονιών και οποιοδήποτε μόρφωμα αναφέρεται στο κοινωνικό κίνημα και πηγάζει από αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τον φασισμό, να τον τσακίσουν και να τον στείλουν μια και καλή εκεί όπου έπρεπε να βρίσκεται εδώ και καιρό: Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Η αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της 30ης Σεπτέμβρη είναι ζήτημα όλου του κινήματος. Είναι ανεπίτρεπτο να παραμείνει απλά υπόθεση του αναρχικού χώρου μόνο και μόνο επειδή από εκεί προέρχονται οι συλληφθέντες.

Οι 15 συλληφθέντες είναι ο καθένας από εμάς. Εν δυνάμει είμαστε όλοι στην θέση τους. Θα σταθούμε δίπλα τους και θα δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας με κάθε μέσο και με κάθε τίμημα. Κανένας δεν θα μείνει μόνος του…

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]