user preferences

Ελλάδα 2012. Ο σκοταδισμός επανέρχεται

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Θρησκεία | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday September 27, 2012 19:31author by Ευάγριος Αληθινός Report this post to the editors

Αλληλεγγύη στον 27χρονο δημιουργό της σελίδας στο Facebook "Γέροντας Παστίτσιος" που διώκεται για "προσβολή της θρησκείας" από το σύγχρονο Ελληνικό φασιστικό σκοταδιστικό κράτος

images.jpg

Κάλεσα τους δήμιους για να αφανιστώ, μασώντας τις κάνες των όπλων τους. Επικαλέστηκα τους λοιμούς για να με πνίξουν σ’ άμμο και αίμα. Η Δυστυχία ήταν ο Θεός μου.. Στη λάσπη ξάπλωσα στεγνώνοντας τη σάρκα μου με μιαρό αέρα. Υποδύθηκα τον ανόητο ως του σημείου παραφροσύνης. (Αρθρόυρος Ρεμπώ “Κάποτε αν ενθυμούμαι καλώς” 1873)

Έχουμε γράψει πολλές φόρες για τη συνολική κατάπτωση της χώρας από την οικονομική κρίση. Κατάπτωση όχι μόνο σε οικονομικό και πολιτικό,αλλά ακόμη και σε πολιτιστικό επίπεδο. Αλλά και τον ανοδικά κλιμακούμενο εκφασισμό της που αρχίζει και αναθέτει στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής όλο και περισσότερα "προνόμια". Άλλη μια πράξη στο σήριαλ "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια" ήταν και η σύλληψη ενός νέου ανθρώπου 27 ετών επειδή άνοιξε μια χιουμοριστική σελίδα στο Fecebook με την ονομασία "Γέροντας Παστίτσιος", προκειμένου να σατιρίσει τις διάφορες "προφητείες" που συχνά επικαλούνται οι λογής ελλαδέμποροι φασίστες και νεοναζί που δήθεν είχε πει ένας καλόγερος με το όνομα Παϊσιος.

Τη διώξη του νεαρού παρήγγειλε η νεοναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή" με επερώτηση της στη βουλή ζητώντας τη σύλληψη του. Τέσσερις μέρες μετά (24/9) η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος συνέλαβε τον νεαρό στα Ψαχνά Ευβοίας, με τις κατηγορίες για "κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω του Facebook".

Τις ίδιες μέρες τα διάφορα ιντερνετικά φόρουμ και sites είχαν πάρει "φωτιά" από τους διάφορους φασίστες "υπερασπιζόμενοι" τάχα μου το δικαίωμα στην έκφραση ενάντια στη λογοκρισία, για τον λόγο ότι εκατομμύρια μουσουλμάνοι είχαν ξεσηκωθεί με αφορμή μια ταινία ευτελούς αξίας που προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ και τη θρησκεία του Ισλάμ. Τα ίδια φασιστικά και σκοταδιστικά καθάρματα στη περίπτωση του 27χρονου, σαν Ορθόδοξοι "Ταλιμπάν" ξεσηκώθηκαν πάλι για να ζητήσουν αυτή τη φόρα τη σύλληψη του με τις ίδιες ακριβώς δικαιολογίες που χρησιμοποίησαν οι μουσουλμάνοι, δηλαδή τη "προσβολή της θρησκείας" τους.

Προφανώς για τους εν Ελλάδι ορθόδοξους χριστιανούς "Ταλιμπάν" υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία επικαλούνται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και του διαφωτισμού όταν πρόκειται για τις άλλες θρησκείες, ενώ όταν ένας άνθρωπος σατιρίζει τη δική τους θρησκεία ζητούν να καεί στη πυρά όπως αυτές που έστηνε η Ιερά Εξέταση τον μεσαίωνα. Η επιλεκτική τους υποκρισία δεν έχει τον "Θεό" της. Τα κρούσματα λογοκρισίας και οι προπηλακισμοί της ελευθερίας της έκφρασης γίνονται συχνότερα και πιο ανησυχητικά.

Πέρσι, η προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ελληνικής Επανάστασης με παρουσιαστή τον συγγραφέα και σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Τατσόπουλο, προκάλεσε τις αντιδράσεις ακροδεξιών κύκλων επειδή σε σχόλιο στο Facebook ο συγγραφέας άφησε να υπονοηθεί ότι ο Κολοκοτρώνης μπορεί να ήταν και ομοφυλόφιλος. Λες και η σεξουαλική προτίμηση εμποδίζει κάποιον να είναι ήρωας.

Η σύλληψη του 27χρονου και η απαγόρευση της ιστοσελίδας για τον «Πατέρα Παστίτσιο» σε μια υποτιθέμενη δυτική δημοκρατική κοινωνία δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα ακόμα κι αν αυτό μπορεί να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα κάποιων πολιτών της. Κανείς άλλωστε δεν σε υποχρεώνει να δεις μια ιστοσελίδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί μια ιστοσελίδα που κάνει σάτιρα με πραγματικά γεγονότα, όσο “ακραία” για κάποια συντηρητικά μυαλά κι αν είναι αυτά. Αν ήταν έτσι, το γαλλικό κράτος θα είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo που δημοσίευσε σατυρικά σκίτσα με τον Μωάμεθ που προκαλούσαν το θρησκευτικό αίσθημα εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία. Τελικά στην Ελλάδα του 2012 αν κάνεις σάτιρα συλλαμβάνεσαι. Αν μαχαιρώνεις και καις μετανάστες γίνεται κοινοβουλευτικό κόμμα.

Αν ζούμε σήμερα ο Αριστοφάνης είναι σίγουρο ότι θα τον συνελάμβαναν και αυτόν. Είναι προφανές ότι σε αυτήν την εποχή της καπιταλιστικής επίθεσης σε εργασιακά,συνταξιοδοτικά δικαιώματα που ζούμε και η οποία τελικά δοκιμάζει τον ίδιο τον προσανατολισμό της κοινωνίας , ο κίνδυνος της φασιστοποίησης και της μισαλλοδοξίας της είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ειδικά κάτω από την πίεση της Χρυσής Αυγής η οποία αξιοποιεί τα κεκτημένα του έστω και σαθρού δημοκρατικού πολιτεύματος που την έφερε στη βουλή, για να τη δηλητηριάσει με τα πιο αναχρονιστικά στερεότυπα του ολοκληρωτισμού και του σκοταδισμού.

Πολύ περισσότερο επειδή τα αστικά κόμματα φοβούμενα την απήχηση της ακροδεξιάς στην χώρας μας αντί να την αντιμετωπίσουν με δημοκρατικά επιχειρήματα τα οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν, είτε σιωπούν είτε τρέχουν πίσω της υιοθετώντας και κάνοντας πράξη τις προτάσεις της, από το φόβο μην τους ξεπεράσει εκλογικά.

Αλλά για ποια δημοκρατία μιλάμε;

Για αυτή που επαναλαμβανόμενα βιάζει οικονομικά, πνευματικά και ηθικά τον λαό της; Για αυτή που πετάει τους γέροντες της στον “κάλαθο των αχρήστων”; Για αυτή που στερεί από το μέλλον της, τα ίδια της τα παιδιά τη δωρεάν μόρφωση; Για αυτή που καταστρέφει τη γη της ,τον αέρα της, και τις θάλασσες της μέσω της “πράσινης ανάπτυξης” για να πλουτίζουν τα πραγματικά αφεντικά της; Σε μια χώρα που έχει απολέσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία, κάποιοι τη θέλουν να ξαναγυρίσει στις μαύρες εποχές του "ελληνοπρεπούς ιδεώδους", της στυγνής λογοκρισίας και της "εθνικοφρόνου" πειθαρχίας, όπου κάθε διαφορετική φωνή, πράξη και επιλογή θα πρέπει να καταστέλλεται και να εξοντώνεται.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάντια για ένα λαό, όταν αυτός οπισθοδρομεί και ανέχεται κάποιους που θέλουν για ιδίων όφελος να τον ξαναγυρίσουν στις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας του. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι που έχουν “σώας τας φρένας”. Σε αλληλεγγύη στον νεαρό δημιουργήθηκε ανάλογο hashtag το οποίος πολύ σύντομα έγινε παγκόσμιο trend στο Twitter: ( #FreeGeronPastitsios) ενάντια στη λογοκρισία και υπέρ του δικαιώματος σε κάθε είδους κριτική. Ακόμη πιο θετικό ήταν το γεγονός ότι σε ελάχιστες ώρες δημιουργήθηκαν δεκάδες ανάλογες σατυρικές σελίδες στο Facebook με διάφορες παραλλαγές όπως “Γέροντας Παρίσιος, Γέροντας Πατήσιως” κλπ.

Η απάντηση στον σύγχρονο φονταμενταλιστικό σκοταδισμό των λογής φασιστών είναι η παλιά κλασσική ρήση “Σκοταδιστές- Ένα γέλιο θα σας θάψει”!

Ευάγριος Αληθινός

Παγκρήτια εφημερίδα δρόμου Άπατρις

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Θρησκεία | gr

Sun 30 Apr, 11:05

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageH εκκλησία ως τύρανν... Apr 30 by Dmitri (republishing) 0 comments

Άμεση συνέπεια της εμπλοκής του κλήρου στην πολιτική, σε Ανατολή και Δύση, ήταν η δια της βίας εξάπλωση του Χριστιανισμού. Βία που δεν περιορίστηκε στον προσηλυτισμό των εθνικών (ειδωλολατρικών για τους «πατέρες») πληθυσμών, αλλά επεκτάθηκε στην ολοκληρωτική συντριβή και εξαφάνιση οποιουδήποτε πολιτισμικού στοιχείου παρέπεμπε στις εν λόγω παραδόσεις.

imageΠαράσημα ντροπής π&#... Oct 16 by eagainst 0 comments

Σκηνές τρομοκρατίας και παραλογισμού διαδραματίζονται εδώ και μια ολόκληρη εβδομάδα μπροστά από το θέατρο Χυτήριο που βρίσκεται στην διεύθυνση Ιερά Οδός 44, στο Γκάζι. Αφορμή υπήρξε η νέα «αιρετική» θεατρική παράσταση του Λαέρτη Βασιλείου που καταπιάνεται με ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, μέσα από το έργο του Τέρενς Μακ Νάλι Corpus Cristi.

imageH εκκλησία ως τύρανο... Oct 06 by Μαύρο Πιπέρι 0 comments

Άμεση συνέπεια της εμπλοκής του κλήρου στην πολιτική, σε Ανατολή και Δύση, ήταν η δια της βίας εξάπλωση του Χριστιανισμού. Βία που δεν περιορίστηκε στον προσηλυτισμό των εθνικών (ειδωλολατρικών για τους «πατέρες») πληθυσμών, αλλά επεκτάθηκε στην ολοκληρωτική συντριβή και εξαφάνιση οποιουδήποτε πολιτισμικού στοιχείου παρέπεμπε στις εν λόγω παραδόσεις.

imageΗ πιο θλιβερή μέρα τ... Aug 16 by eleftheriakos 0 comments

Η πιο θλιβερή μέρα του χρόνου σήμερα για τη χώρα μου. Εκατοντάδες πιστοί, πολλοί από αυτούς εντελώς απελπισμένοι, σέρνονται γονυπετείς προς το μεγαλύτερο υποκατάστημα της αλυσίδας “Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Α.Ε.“. Ειδικά φέτος, αυτή η εμβληματική ημέρα αποκτά ξεχωριστή σημασία για μία χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στα γόνατα.

textΦάμπρικες παραγωγ ... Mar 31 by "Κοινωνική Αρμονία" 1 comments

* Δημοσιεύτηκε στο δελτίο «Για μια αναρχοκομμουνιστική και κοινοτιστική Κοινωνική Αρμονία», τεύχος 27, τέλη 2006.

more >>
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]