user preferences

Λίγα λόγια ακόμα για το μεταναστευτικό

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday August 23, 2012 20:41author by Dmitri (republishing) - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Εδώ και πέντε χρόνια σχεδόν, το ζήτημα της μετανάστευσης έχει αρχίσει ν’ αποτελεί μείζον θέμα στις πολιτικές συζητήσεις, συνοδευόμενο από μια έντονη τάση στροφής προς τον κοινωνικό και εθνικό συντηρητισμό, πράγμα που επιβεβαιώνουν όχι μόνο τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, ή η εκτόξευση του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία (που αναδείχθηκε σε τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη), αλλά και το ανησυχητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2009.

metanastes3.jpg

Εδώ και πέντε χρόνια σχεδόν, το ζήτημα της μετανάστευσης έχει αρχίσει ν’ αποτελεί μείζον θέμα στις πολιτικές συζητήσεις, συνοδευόμενο από μια έντονη τάση στροφής προς τον κοινωνικό και εθνικό συντηρητισμό, πράγμα που επιβεβαιώνουν όχι μόνο τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, ή η εκτόξευση του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία (που αναδείχθηκε σε τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη), αλλά και το ανησυχητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2009.

Για πρώτη φορά στα δεδομένα της μεταπολεμικής Ευρώπης περιθωριακά κόμματα όπως το British National Party και το United Kingdom Independence – δύο συντηρητικά Βρετανικά κόμματα, (το πρώτο φλερτάρει ανοιχτά με τον νεοφασισμό, ενώ το δεύτερο αποτελεί κύριο εκφραστή των πιο ακραίων Ευρωσκεπτικιστικών τάσεων των Βρετανών, πάντα υπό το πρίσμα του περιορισμού της μετανάστευσης), αυτά τα δύο κόμματα, όπως και τα αντίστοιχα: Αληθινός Φιλανδός, Κόμμα της Ελευθερίας (Ολλανδία) και το Ουγγρικό Γιόμπικ, τριπλασίασαν τα ποσοστά τους, και, πλέον, αποτελούν μια αρκετά δυναμική πολιτική συνιστώσα.

Όλες αυτές οι παρατάξεις, βέβαια, έχτισαν την ατζέντα τους πάνω στην ξενοφοβία και τον επικείμενο φόβο της ανεργίας που συνδέεται στενά με την – ευρείας κλίμακας – αντίληψη ότι η μετανάστευση συμπιέζει τις θέσεις εργασίας, μιας και το ξένο φτηνό εργατικό δυναμικό μπορεί κάλλιστα ν’ αντικαταστήσει τα απαιτητικά ντόπια χέρια, αυξάνοντας, έτσι, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν είναι ένας ακόμα αστικός μύθος της αντίδρασης.

Απεναντίας, είναι μια πραγματικότητα που εξυπηρετεί στο ακέραιο το φαντασιακό του κέρδους καθώς η εκμετάλλευση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων με στόχο την ελαχιστοποίηση των δαπανών, συμβάλλει στην άνοδο του οικονομικού συντελεστή των εργοδοτών, μέσα στον στίβο του σκληρού οικονομικού ανταγωνισμού, και των αξιών που διέπουν το καπιταλιστικό σύστημα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν σημαίνει πως τα πράγματα είναι τόσο τραγικά όσο οι συντηρητικές πολιτικές παρατάξεις προσπαθούν να παρουσιάσουν, μεγεθύνοντας ένα υπάρχον πρόβλημα και κατευθύνοντάς το εκεί που οι ίδιοι οι θιασώτες της επιθυμούν, (δεδομένου ότι οι περισσότεροι μετανάστες επιλέγουν θέσεις εργασίας που ένας ντόπιος εργαζόμενος θα απέφευγε).

Αυτό που, ως επί τω πλείστων, βλέπουμε, όχι μόνο από τα κόμματα της δεξιάς (από τα οποία δεν περιμέναμε, φυσικά, και τίποτα καλύτερο), αλλά και από την αριστερά (είτε πρόκειται για τα σταλινογενή γκρουπούσκουλα είτε για τους ρεφορμιστές σοσιαλδημοκράτες), από πολλές αναρχικές συλλογικότητες, γενικά, αλλά, και από ένα σημαντικό ποσοστό του λεγόμενου «προοδευτικού» χώρου, είναι η στείρα αναπαραγωγή ιδεολογικοποιημένων στερεότυπων και ιδεοληψιών, σαν φυσικό επακόλουθο του εγκλεισμού της πολιτικής και κοινωνικής διαύγασης της πραγματικότητας σε διάφορες σπεκουλαριστικές λούπες, γεγονός που τρέφει μια βαθιά ετερονομία η οποία επισκιάζει με τα αρνητικά της το κοινωνικό πράττειν. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει, άλλωστε, και η πολιτική εκμετάλλευση του γνωστού και πολυσυζητημένου περιστατικού της κτηνώδους σεξουαλικής κακοποίησης που δέχθηκε 15χρονη στην Πάρο από μετανάστη.

Σχεδόν ολόκληρη η Ελληνική δεξιά (από τους πιο μετριοπαθείς μέχρι και τους πιο ακραίους και φανατισμένους οπαδούς της), προσπάθησε να στηρίξει τις πολιτικές της πεποιθήσεις πάνω σ’ ένα ανθρώπινο δράμα, ενώ η αριστερά και ο αναρχικός χώρος, από τη δική τους πλευρά, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν ή περιορίστηκαν σε ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για φόβο αντιδικίας και στοχοποίησης μεταναστών από τους γνωστούς ακροδεξιούς χουλιγκάνους που εξαπολύουν πογκρόμ σε καθημερινή, πλέον, βάση. Τούτη η θέση, όμως, παρά την μερική ορθότητά της (η πάλη για μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, αυτονομίας, συνεργασίας και ανθρώπινης δημιουργίας, δεν χωρά στοχοποιήσεις, βιαιοπραγίες και μίση), αδυνατεί να προσεγγίσει άλλες βαθιές πτυχές του ζητήματος της μετανάστευσης και αποτελεί, αν μη τι άλλο, μια λογική μεν, υπεραπλουστευτική δε, προσέγγιση σ’ ένα πολύπτυχο ζήτημα.

Πολλές από τις αναλύσεις διαφόρων αριστερών (καλή ώρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α) και αναρχικών σχημάτων δεν πηγάζουν καν από κάποια επιθυμία για αντικειμενική έρευνα, ικανή να δώσει απαντήσεις πάνω στο μεταναστευτικό, με γνώμονα τον ιδεατό στόχο: την δημοκρατική κοινωνική μεταστροφή, αλλά, κατά βάση, αποτελεί έκφραση της δικής τους ταυτολογικής κλειστότητας η οποία τυγχάνει απλά να ενσαρκώνει σπέρματα αυτονομίας, καθώς το πρόταγμα αυτό δεν εμφανίστηκε τυχαία και ex nihilo σε κάποια ιστορική περίοδο.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων που έδρασαν στον Δυτικό κόσμο μέσα στους προηγούμενους αιώνες όπως η Γαλλική Επανάσταση, οι εργατικοί αγώνες, οι αγώνες των μειονοτήτων – αγώνες που είχαν ενσαρκώσει μέρος των αξιών της κοινωνικο-πολιτικής ατζέντας της αριστεράς και των αναρχικών. Αυτοί, οι αγώνες λοιπόν, κατάφεραν, ως έναν βαθμό ν΄ ανοίξουν τον δρόμο προς την κοινωνική χειραφέτηση, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελούν θεμέλιο λίθο των ελευθεριών που βιώνουν σήμερα οι Δυτικές κοινωνίες. Μπορούμε, όμως, εμείς σήμερα, να διαυγάζουμε το γίγνεσθαι βασισμένοι στις παραδοσιακές «επαναστατικές» ιδεολογίες ή μήπως ήρθε η στιγμή όπου μια πιο λεπτομερής πολυδιάστατη προσέγγιση θα μας επέτρεπε να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη γνώμη πάνω σ’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα; Οι Ευρωπαίοι δεξιοί συνεχώς κάνουν λόγο για επαναπατρισμό, κλείσιμο των συνόρων και περιορισμό της εισροής μεταναστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (σε πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμη και από χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου των οποίων πολλοί πολίτες, με βάση τους Βρετανούς Συντηρητικούς, ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν προς τις χώρες του Βορρά λόγω της αδυναμίας εύρεσης θέσεων εργασίας και των ανυπέρβλητων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εθνικές τους οικονομίες).

Πιστεύουν πως έτσι θα μειώσουν την εγκληματικότητα και την ανεργία, προβάλλοντας την ιδεολογική τους ατζέντα ως μονόδρομο και αναμασώντας χονδροειδή φοβικά παραληρήματα. Και, φυσικά, βρίσκουν σύμφωνη την κοινή γνώμη, η οποία έχοντας εθιστεί στην κατανάλωση και τα reality, βυθισμένη στον βούρκο της απάθειας και της μαζικής απο-πολιτικοποίησης, γίνεται φορέας της διανοητικής ένδειας που μαστίζει την εποχή μας, αυτήν την εποχή όπου το μόνο νόημα βρίσκεται εντός του δόγματος του μη νοήματος, της οχλοποίησης, της κουλτούρας του δήθεν και μιας εικονικής lifestyle φαντασίωσης. Από την άλλη πλευρά, οι αριστεροί, κρατούν μια πιο ανθρωπιστική στάση, και με γνώμονα τον σεβασμό στις ελεύθερες μετακινήσεις, (μέχρι εδώ καλά) προσπαθούν ν’ αντιπαλέψουν την ρητορική μίσους η οποία μέρα με τη μέρα βρίσκει όλο και πιο πολλούς αποδέκτες.

Όπως, όμως, είπα και παραπάνω, οι θέσεις των αριστερών δεν πηγάζουν από καμία προσπάθεια αμερόληπτης διαύγασης του κοινωνικο-πολιτικού γίγνεσθαι, αλλά, στην ουσία, πρόκειται για μια ατζεντίστικη, εργαλειακής φύσης, ιδεολογική εμμονή που υιοθετείται αβασάνιστα. Για τους περισσότερους αριστερούς και αναρχομαρξιστές, οι μετανάστες αποτελούν το σύγχρονο προλεταριάτο στο οποίο θα πρέπει να υποκλίνονται όλοι οι ταξικοί αντι-καπιταλιστικοί πολιτικοί χώροι. Έτσι, οι μετανάστες αγιοποιούνται, ο ρόλος τους μέσα στην κοινωνία είναι αναντίρρητος και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, καθώς πρόκειται για το νέο επαναστατικό υποκείμενο που νομοτελειακά θα συγκρουστεί με την καθεστηκυία τάξη και θα οδηγήσει στην ανατροπή του συστήματος εν μέσω μιας νυκτός. Οποιαδήποτε ένσταση ή κριτική πάνω στον τρόπο ζωής ή στα ήθη και έθιμά τους βαφτίζεται αυτόματα ως «φασιστική συμπεριφορά», «τάση που ρέπει προς τον ρατσισμό» (ακόμα και αν πρόκειται για την αποδοκιμασία μιας πράξης σεξιστικής που διαπράττει κάποιο άτομο που αποτελεί μέλος κάποιας φυλετικής ή θρησκευτικής μειονότητας, ακόμα, επίσης, και αν κάποιος αρνηθεί να υποστηρίξει τον εθνικισμό και τον συντηρητισμό κάποιας εθνικής ομάδας και την απέχθειά της για κάποια άλλη). Όμως, ο καιρός που θα πρέπει να ξεπεράσουμε την αριστερή νεκροφιλία και τα διάφορα μανιχαϊστικά δίπολα έχει ήδη φτάσει, καθώς, με βάση όχι μόνο το χάος του ιστορικού υλικού που έχουμε μπροστά μας, αλλά και την πολυπλοκότητα της παγκοσμιοποιημένης, πλέον, καπιταλιστικής πραγματικότητας, κατανοούμε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν αναλύσεις κάτω από μια πιο ευρεία κοινωνική, ανθρωπολογική αλλά και πολιτική αντίληψη. Φυσικά, για τις κραυγές μίσους των ακροδεξιών – είτε φορούν κουστούμι και κρύβονται πίσω από τον κοινοβουλευτικό μανδύα της πολιτικής ορθότητας είτε όχι – δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Κάθε νοήμων άνθρωπος που είναι σε θέση να διακρίνει πέντε-δέκα πράγματα οφείλει να καταδικάσει τις σχιζοφρενικές και υστερικές τάσεις του ακροδεξιού συρφετού.

Η εποχή που ζητήματα όπως η μετανάστευση, η φυλετική ισότητα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων θα μπορούν να συζητηθούν μακριά από την ηγεμονία οποιασδήποτε μεταφυσικιστικής και ντετερμινιστικής κλειστότητας (νόμοι της ιστορίας, ιστορική συνέχεια, προγονοπληξία) αλλά ούτε και κάτω από την μονοδιάστατη ρηχότητα του οικονομισμού, αυτή η εποχή έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της.

Πρώτον: Οι παραδοσιακά Μαρξιστικές έννοιες όπως προλεταριάτο, εργατική τάξη, μπουρζουαζία όχι μόνο έχουν εκπορνευτεί από διάφορους σαλτιμπάγκους ιδεολόγους, τσαρλατάνους, ηγέτες, και «επαγγελματίες επαναστάτες» της πρωτοπορίας και της Avant-garde, με αποτέλεσμα να εκφυλιστούν, αλλά αυτό που βλέπουμε από τη δεκαετία του ‘80 κι έπειτα στις περισσότερες Δυτικές κοινωνίες, αυτό που βιώνουμε είναι η ολοκληρωτική ιδεολογική και πολιτισμική ομογενοποίηση των πάντων, η κατάρρευση των παλαιών αξιών και η αναζήτηση νοήματος μέσω της κατανάλωσης, του lifestyle και της απάθειας, (αυτό που ο Κορνήλιος Καστοριάδης πολύ πετυχημένα ονόμαζε, με μια λέξη, α σ η μ α ν τ ό τ η τ α ).

Δεύτερον: Πολλοί από αυτούς, που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις αναπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης έρχονται από χώρες οι οποίες υπέφεραν από κάποιο Σταλινικό καθεστώς, (όπως, για παράδειγμα, οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι που ζουν ως εργάτες στην Γερμανία, την Αγγλία και αλλού, ή, για να πάμε ακόμη πιο μακριά, όσοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από το κράτος/στρατόπεδο της Βόρειας Κορέας, οι επιζήσαντες του κτηνώδους καθεστώτος του Πολ Ποτ και των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη). Όλοι αυτοί έχουν ήδη γευτεί τα επιτεύγματα του Λενινισμού και, κατά πάσα πιθανότητα, στο άκουσμα και μόνο της λέξης «κομμουνισμός», κυριεύονται από απέχθεια και τρόμο. Τέλος, (και αυτός είναι μάλλον ο σημαντικότερος παράγοντας που θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο άμεσο μέλλον), μεγάλο ποσοστό μεταναστών μένει παγερά αδιάφορο για την πολιτική. Οι περισσότεροι μετανάστες που εγκαταλείπουν τον τόπο που γεννήθηκαν δεν το κάνουν για να συγκρουστούν με το σύστημα αλλά για να εργαστούν εντός αυτού, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αναζητώντας ευκαιρίες μέσα σε μια ήδη καπιταλιστική κοινωνία.

Στο σημείο αυτό, ένας αριστερός, θα έλεγε το εξής: Οι μετανάστες δεν έχουν επίγνωση της θέσης στην οποία βρίσκονται, ότι, δηλαδή, οι κεφαλαιοκράτες βρίσκουν αφορμή τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον τόπο τους, κι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτό βγάζουν και από τη μύγα ξίγκι. Αν οι ίδιοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό ή νιώθουν αδύναμοι να κάνουν κάτι, δεν θα πρέπει εμείς να τους δείξουμε ότι ο δρόμος για τη χειραφέτησή τους περνά μέσα από την σύγκρουση με τα συμφέροντα που τους έχουν μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους; Τα ερωτήματα αυτά, παρά του ότι εκφράζουν μια μεγάλη αλήθεια, δεν αντανακλούν την συνολική πραγματικότητα, αλλά μία, μόνο, πλευρά της. Η εκμετάλλευση των μεταναστών δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το Δυτικό φαντασιακό, με τον ιμπεριαλισμό και τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω.

Πολλές φορές, αντικείμενο εκμετάλλευσης μπορεί να πέσει και κάποιος νέος μετανάστης από κάποιον δεύτερης ή τρίτης γενιάς, ή και πρώτης ακόμα, ο οποίος έτυχε να ευνοηθεί από κάποιες συνθήκες και να ελιχθεί σε ανώτερη βαθμίδα της καπιταλιστικής πυραμίδας. Δηλαδή, η αριστερά, ακόμα και με οικονομικούς όρους, δείχνει ανίκανη να κατανοήσει τη φύση της μετανάστευσης και να υιοθετήσει συγκρουσιακές θέσεις που δεν θα ανακυκλώνουν τόσο απλουστευτικές προσεγγίσεις πάνω στην Μαρξιστική θεωρία (πράγμα που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία) και, επίσης, δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός φορέας του μεταμοντέρνου κοσμοπολιτισμού. Αν ως μετανάστευση ορίζουμε τις ε λ ε ύ θ ε ρ ε ς μετακινήσεις πληθυσμών σε μία άλλη κοινωνία (και όχι αυτές που επιβάλλονται λόγω συνθηκών εξαθλίωσης και μαζικής φτώχειας), τότε Ναι! Η μετανάστευση είναι δικαίωμα. Σήμερα, όμως, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν γίνονται ούτε για πολιτισμικούς λόγους, ούτε γιατί κάποιοι άνθρωποι αναζητούν περιπέτεια και ταξίδια προκειμένου να διαφοροποιηθούν από την κενότητα της Αβύσσου και του Χάους. Η μετανάστευση, λοιπόν, οφείλεται είτε σε πολέμους που προκαλούν οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες στον «τρίτο κόσμο», είτε στα απολυταρχικά καθεστώτα που επιβάλλονται ερήμην στους πολίτες μιας χώρας, καταπιέζοντας και διώκοντας πολιτικούς αντιπάλους.

Συστηματικά αγνοούμε, επίσης, και το γεγονός ότι η ένωση όλων των μεταναστών με σκοπό την σύγκρουση με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων πολλές φορές φαντάζει σχεδόν αδύνατη, όχι μόνο γιατί οι ακροδεξιοί και η κυρίαρχη προπαγάνδα επιχειρούν να διχάσουν τα ασθενή οικονομικά στρώματα, αλλά και από τις ενδόμυχες τάσεις πολλών μεταναστών να μην διαφοροποιούνται από την δική τους μικροκοινωνία, αρνούμενοι ν’ απαρνηθούν τις δικές τους προκαταλήψεις, πράγμα που οι παραδοσιακοί «επαναστατικοί» χώροι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δουν.

Ο ρατσισμός, λοιπόν, δεν είναι προνόμιο μόνο των γηγενών ενάντια στους αλλοδαπούς, αλλά, όπως έχει παρατηρηθεί, μίσος και μισαλλοδοξία μπορεί να τρέφει και κάποιος μετανάστης για κάποιον άλλον (ένας Άραβας για κάποιον μαύρο Αφρικανό, για παράδειγμα), ενώ η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει ότι φυλετικές συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών έχουν λάβει χώρα πολλές φορές (ενδεικτική είναι η περίπτωση της Νέας Υόρκης, όπου Ιταλοί, Ιρλανδοί και Κινέζοι, ουκ ολίγες φορές ήρθαν στα χέρια με σκοπό τον έλεγχο κάποιας περιοχής). Επίσης, δεν αποκλείεται και κάποιος μετανάστης να υποστηρίζει ακραίες σεξιστικές θέσεις, λόγω του ότι έχει μεγαλώσει μέσα σε κάποιο υπερβολικά συντηρητικό θρησκευτικό περιβάλλον, κάτι που δεν είναι σπάνιο. (Βλ, επίσης, Μπούρκα: ένα ζήτημα που φέρνει στο προσκήνιο πολιτισμικές συγκρούσεις;)

Έτσι, λοιπόν, εδώ βλέπουμε και μια άλλη αντίφαση που γεννιέται εντός των κινημάτων για την κοινωνική χειραφέτηση. Θα πρέπει να κατακρίνουμε τον σεξισμό όταν προέρχεται από κάποιον μετανάστη ο οποίος ζώντας μέσα στον θρησκευτικό του μικρόκοσμο, θεωρεί πως είναι δίκαιο ν’ ασκείται σωματική τιμωρία σε μια γυναίκα που δεν είναι πιστή σύντροφος; Ή ακόμα και αυτή η θέση θα μπορούσε ν’ αποτελεί πράξη στοχοποίησης και μίσους, και συνεπώς, θα πρέπει να σεβαστούμε την κοσμοαντίληψη του κάθε φονταμενταλιστή, μόνο και μόνο επειδή είναι μέλος κάποιας μειονότητας; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε τί μήνυμα στέλνουμε στις γυναίκες που έχοντας πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης, είναι αναγκασμένες να κουβαλάνε για όλη τους τη ζωή μια τόσο επώδυνη εμπειρία, βυθισμένες στην κατάθλιψη, τον φόβο και τον πανικό; Τί σημασία έχουν, τότε, όλα τα φεμινιστικά κινήματα που έδρασαν κατά καιρούς και κατάφεραν να ενισχύσουν τον ρόλο των γυναικών μέσα στην κοινωνία (βλ. αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα στην ψήφο και στην συμμετοχή); Αν, όμως, πούμε ότι διαλέγουμε το δεύτερο, διότι έτσι νιώθουμε ότι έχουμε εξασφαλισμένη την φιλελεύθερή μας αυταπάτη, μήπως τότε αναπαράγουμε έναν εργαλειακό δυτικισμό που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων, να έρθουμε σ’ επαφή μαζί τους, ν’ αφουγκραστούμε και να κατανοήσει τα δικά τους προβλήματα, από πού αυτά πηγάζουν και πώς θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί η – εντός των δικών τους κύκλων – γυναικεία καταπίεση;

Ή μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση; Πιστεύω πως όχι. Αυτές οι ευρείας κατανάλωσης ρηχές προσεγγίσεις (και λέω ευρείας κατανάλωσης γιατί, πλέον, έχει καταστεί ως κυρίαρχο δόγμα αυτού του είδους η νοοτροπία του «κρατάμε ίσες αποστάσεις από κάθε άκρο», ή «καταδικάζουμε τη βία απ΄ όπου και αν προέρχεται») δεν οδηγούν πουθενά. Στην πραγματικότητα, φανερώνουν όλη αυτήν την διανοητική ένδεια που έχει κατακλύσει τη ζωή μας, να καταδικάζουμε κάθε τί που θεωρούμε «ακραίο» (και μπορεί, όντως, να είναι κάτι ακραίο ή μή αποδεκτό, έστω), αγνοώντας όλες τις διαβαθμίσεις που υπάρχουν στην άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, τους σκοπούς, τα μέσα και τα κίνητρα. Μπορούμε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις μεταξύ θρησκευτικού φονταμενταλισμού και σεξισμού (που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου); Χωράνε διαπραγματεύσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με βασικά κοινωνικά δικαιώματα; Χωρίς καμία αμφιβολία, η λογική των «ίσων αποστάσεων» βοηθά στο ν’ αποφεύγουμε την πόλωση μεταξύ δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων. Όμως, σε καμία περίπτωση, αυτό δεν μας δίνει απαντήσεις εκτός και αν αρχίσουμε να υιοθετούμε τις Χομπσιανές ετερονομίες, πως χρειάζεται να υπάρχει κάποια υπερβατικότητα ή κάποιου είδους ανώτερη και μή αμφισβητήσιμη εξουσία προκειμένου ν’ αποφεύγουμε τις συγκρούσεις οι οποίες τρέφονται από την έμφυτη τάση του ανθρώπου, την κακία και την απληστία. Μα φυσικά, πάνω σε αυτού του είδους τις αντι-επιστημονικές απόψεις έχει βασιστεί όλο αυτό το δόγμα της μετα-Σοβιετικής εποχής: την λογική των «ίσων αποστάσεων», γιατί «δεν γίνεται αλλιώς»!!!

Αν, πραγματικά, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, ότι ο άνθρωπος «αυτός είναι και δεν αλλάζει», τότε ας σταματήσουμε να μιλάμε για κοινωνική χειραφέτηση και ας καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, να υπομείνουμε την καταστρατήγηση όλων μας των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες, και όλα αυτά γιατί «δεν γίνεται αλλιώς», δίχως ούτε να μπούμε καν στον κόπο να αυτο-ερωτηθούμε: «εφόσον τώρα μας λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος κόσμος, ότι όλα αυτά είναι γραφικές ουτοπίες, τότε πώς έγινε και οι μειονότητες, οι γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι κατάφεραν να ενισχύσουν τον ρόλο τους μέσα στην κοινωνία; Πώς τότε άλλαξε ο άνθρωπος και τώρα δεν μπορεί;» Αν, όμως, έννοιες όπως η ελευθερία, η αυτονομία, η δημοκρατία σημαίνουν κάτι για εμάς, και αν μια αυτόνομη κοινωνία δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μια κοινωνία ισότητας, δημιουργίας και συμμετοχής, τότε ίσως θα ήταν καλό να βλέπαμε την πολυπολιτισμικότητα κάτω από μια διαφορετική οπτική γωνία, μέσω του προτάγματος των διαπολιτισμικών σχέσεων το οποίο προσφέρει μια νέα κατανόηση του τρόπου αλλά και των σκοπών μιας κοινωνικής αλλαγής.

Related Link: http://eagainst.com/articles/on-immigration/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | gr

Fri 28 Apr, 16:11

browse text browse image

ahr0cdovl2vzzwhtyxroawfzlmvzcgl2ymxvz3mubmv0l2zpbgvzlziwmtyvmtavmtq1otu1njnfmtczmzyyote2mzyyota5n185mje1mzm2mziwndazodq4ntk3x24tmji1edmwmc5qcgc.jpg imageΤο σχολείο που θέλο&... 18:08 Wed 22 Feb by ΕΣΕ Εκπαιδευτικών 0 comments

Στην αρχή ήταν ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, ύστερα ένα χωριό στην Ήπειρο, τώρα μια μικρή πόλη της Ημαθίας. Ποια θα είναι η επόμενη μικρή ή μεγάλη τοπική κοινωνία που θα ξεράσει το ρατσιστικό της δηλητήριο σε βάρος των παιδιών των προσφύγων; Ποιοι θα είναι οι επόμενοι νυκοκυραίοι που θα φοβηθούν τον συγχρωτισμό των βλασταριών τους στο σχολείο με παιδιά που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες, διέσχισαν τη θάλασσα και βρέθηκαν να ζητούν άσυλο στοιβαγμένα στα στρατόπεδα εξαθλίωσης του πολιτισμένου κόσμου μας; Και πότε όλοι οι υπόλοιποι, όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός είναι αλλού, θα τους κλείσουμε οριστικά πίσω στις τρύπες τους;

rocilogo.jpg imageΝα μην νικήσει ο θάν... 05:25 Sat 04 Feb by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οι ταξικές δυνάμεις της κοινωνίας, όλοι/ες αυτοί/ες που από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν σταθεί στο πλάι των προσφύγων και έχουν μετατρέψει την αλληλεγγύη σε ένα δημόσιο, ανοιχτό και κοινωνικό ρεύμα, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να δημιουργήσουν τον μεγάλο κοινωνικό πόλο αντιπαράθεσης στην ευρωτουρκική συμφωνία, να κλιμακώσουν την εναντίωσή τους σε αυτή και τελικά, να την ανατρέψουν. Είναι το χρέος μας απέναντι στις ανθρώπινες ζωές που απειλούνται από τις ρατσιστικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί. Είναι το χρέος της ζωής απέναντι στον θάνατο.

3696x392.jpg imageΑληλεγγύη σε πρόσφ&#... 18:04 Fri 02 Dec by Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (Ομοσπονδία Συλλογι_ 0 comments

Από τη πλευρά μας ως αναρχικοί, αλληλέγγυοι με τους φτωχούς και τους εξεγερμένους όλης της γης, θα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε καταπιεσμένο και καταπιεσμένη αυτού του κόσμου και θα αγωνιζόμαστε μαζί για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Στοχεύουμε στη σύνδεση των αγώνων των μεταναστών/προσφύγων με το πρόταγμα της συνολικής ανατροπής κράτους και κεφαλαίου. Από κοινού όλοι οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου να αντισταθούμε στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του κράτους και των αφεντικών. Να προτάξουμε την κοινωνική και ταξική αυτοοργάνωση, τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον φόβο, τον ρατσισμό και την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία. Να προωθήσουμε τον διαρκή αγώνα για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – 12 μ. ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

14595563_1733629163629097_9215336320403848597_n225x300.jpg imageKανένα παιδί να μην π... 19:40 Tue 08 Nov by ΕΣΕ Κλαδική Εκπαιδευτικών - ΕΣΕ Ημαθίας 0 comments

Έχουμε συνείδηση ποιος είναι ο ταξικός εχθρός και ποιος μπορεί να γίνει σύντροφος στον αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Με τους μετανάστες είμαστε μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Θα αγωνιστούμε μαζί και για πλήρη πρόσβαση όλων των παιδιών στα δημόσια σχολεία, μαζί με όλα τα παιδιά, με μόνιμους δασκάλους και όση βοήθεια χρειαστεί για την εκμάθηση της γλώσσας και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών τους. Για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο καιρό επιλέγουν ή είναι αναγκασμένοι να μείνουν εδώ.

moria1461686632.jpg image(Λέσβος) Ενημερωτικ&... 20:05 Sat 22 Oct by Musaferat 0 comments

Με κορύφωση την αντιφασιστική-αντιρατσιστική πορεία που είχε καλεστεί από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Λέσβου στις 30 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωσε πάνω από 350 άτομα. Οι δράσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει πλήθος κόσμου που, μέσα από αδιαμεσολάβητους, αντιθεσμικούς και αυτοοργανωμένους αγώνες, θα συνεχίζει να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο απέναντι στην εγκαθίδρυση της κοινωνίας του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης και της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

fq8a5544.jpg imageΖούμε μαζί, δουλεύο&... 18:27 Wed 21 Sep by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Θεσσαλονίκης 0 comments

Την Τρίτη 13 του μηνός (Σεπτεμβρίου) έγινε γνωστή η ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σχολείου του Ωραιοκάστρου, η οποία απειλούσε με κλείσιμο του εν λόγω σχολείου σε περίπτωση εγγραφής ως μαθητών ή χρήσης του κτηρίου από παιδιά μεταναστών. Αυτή η απόφαση έπεται του δημοτικού συμβολίου Ωραιοκάστρου και βρίσκει θερμούς συμμάχους και υποστηρικτές τόσο το δήμαρχο όσο και λοιπούς ακροατές και συμβούλους που εν χορώ διαλαλούν τα ρατσιστικά και ακροδεξιά παραληρήματα τους.

3.jpg imageΗ επίθεση στην κατά&... 17:50 Mon 29 Aug by Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό "Μαύρ 0 comments

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από την εκκένωση των 3 καταλήψεων στην Θεσσαλονίκη, την συντονισμένη επίθεση μπάτσων, κράτους, εκκλησίας, δήμου και πρυτανικών αρχών, και έρχεται να συμπληρώσει το παζλ ενάντια στις καταλήψεις η φασιστική επίθεση με γκαζάκια στην κατάληψη στέγης μεταναστών- προσφύγων " Νοταρά 26 " τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου.

textΑνακοίνωση της Α.Π.Ο... 23:46 Wed 27 Jul by δυσήνιος ίππος 0 comments

.

blackorange_copy.jpg imageΑνθρωπισμός χωρίς &#... 17:28 Tue 26 Jul by musaferat 0 comments

Η μπροσούρα «ανθρωπισμός χωρίς σύνορα αλλά με περιφράξεις» εκδόθηκε στη Μυτιλήνη τον Ιούλιο του 2016 από την ομάδα ενάντια στα κέντρα κράτησης Musaferat (musaferat.espivblogs.net). Μοιράζεται με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με ΜΜΕ και εμπορευματικές διαδικασίες. Αντιθέτως, η χρήση της για τους σκοπούς του κοινωνικού/ταξικού ανταγωνισμού είναι παραπάνω από επιθυμητή.

cny5szixeaatnwy.jpg imageΣτα στρατόπεδα Παρ&#... 18:03 Thu 21 Jul by «δυσήνιος ίππος» 0 comments

Την Τετάρτη 20 Ιούλη διαδηλώσαμε μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες από την Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στο Παρανέστι Δράμας και στην Ξάνθη. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Παρανέστι, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση προς το χώρο και μόνο ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών κατάφερε να μπει στο χώρο και να έρθει σε επικοινωνία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι μετέφεραν πως αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης.

more >>

imageΜπορούμε ακόμα να ε&... Apr 27 by Dmitri 0 comments

Βλαχοευρωπαίοι της σαχλαμάρας, τσανακογλύφτες της αντιπαροχής και του πανωσηκώματος, υπανάπτυκτοι της ανάπτυξης, μωροφιλόδοξοι αεριτζήδες, διαχρονικά μικρονοϊκοί και εθελόδουλοι. Αδέλφια μου, αλήτες, σκουλικαντέρες. Εδώ στις ακρογιαλιές του Ομήρου, που ο Ελύτης έγινε πια ντεμοντέ, εδώ στο κέντρο μια ωκεάνιας νηνεμίας που προμηνύει τον αφανισμό, εδώ στο φτερό μια κοινωνίας που ίπταται πάνω από τη δυστυχία των άλλων, εδώ στο μεταίχμιο μια εποχής τεράτων, μουλιάζουμε όλοι μαζί. Θα σωθούμε;

imageΔεν είναι ατυχήματ&#... Dec 08 by Musaferat 0 comments

Ακόμα δύο νεκροί ήρθαν να προστεθούν στους χιλιάδες που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτή τη φορά οι θάνατοι σημειώθηκαν μέσα στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Μία γυναίκα 60 χρονών και ο εγγονός της 4 χρόνων σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη στο γκαζάκι που είχε ανάψει στην προσπάθεια της να μαγειρέψει. Από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε, σοβαρά τραυματίστηκαν επίσης ακόμα 2 συγγενείς της οικογένειας οι οποίοι και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς να έχει γίνει γνωστή η πορεία της υγείας τους.

imageΜετά τη συμφωνία με&... Jun 24 by musaferat 0 comments

Μετά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ένα νέο σκηνικό φάνηκε να διαμορφώνεται στη Λέσβο για ακόμα μία φορά. Οι περιπολίες των νατοϊκών, ευρωπαϊκών και τουρκικών σκαφών εντατικοποιήθηκαν ελαχιστοποιώντας τις βάρκες με μετανάστες-ριες που καταφέρναν να περάσουν τα ελληνικά υδάτινα σύνορα, ενώ ένα νέο εσωτερικό «σύνορο» δημιουργήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Όσοι πρόλαβαν να περάσουν πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία προωθήθηκαν στην ηπειρώτικη Ελλάδα για να καταλήξουν στα διάφορα «κέντρα φιλοξενίας» και η Λέσβος μετατράπηκε, μαζί με τα υπόλοιπα 4 νησιά που προέβλεπε η συμφωνία, σε μία ιδιότυπη φυλακή για όσους-ες συνεχίζουν να φτάνουν από τις 20 Μαρτίου και μετά , ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής της.

image8 σημεία για τη Λέσβο... Feb 12 by Dmitri 0 comments

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται οι αυτοοργανωμένες και αλληλέγγυες δομές, με την σημαντική πρακτική τους συμβολή αλλά και με το σεβασμό που δείχνουν όχι μόνο σε κάθε ζωή αλλά και στην ελευθερία, θα πρέπει να σταθούν ως αντίπαλο δέος. Όχι μόνο ολόπλευρη υλική στήριξη από όλες της κινηματικές δυνάμεις αλλά και η διαμόρφωση μιας πολιτικής που, ξεπερνώντας τον κλειστό και αυτοαναφορικό λόγο, να μπει δυναμικά στο προσκήνιο για να κυριαρχήσει. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε αυτή τη μάχη.

imageΓια τα γεγονότα του ... Sep 10 by Musaferat 0 comments

Καθημερινές διαμαρτυρίες από τους μετανάστες, εισαγόμενα σώματα καταστολής, εμφάνιση ρατσιστικών ομάδων και ένας νέος κεντρικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει νέα κέντρα κράτησης, ναυλωμένα καράβια, έκτακτο πολιτικό προσωπικό για την άυξηση των ρυθμών καταγραφής, αλλά και εμπλοκή του στρατού σε θέματα διαχείρισης αποτελούν το μωσαϊκό πάνω στο οποίο εξελίσσεται και διαμορφώνεται το μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί της λέσβου. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει η προσπάθεια μίας συνολικής ενημέρωσης για τα γεγονότα των ημερών αυτών...

more >>

imageΤο σχολείο που θέλο&... Feb 22 0 comments

Στην αρχή ήταν ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, ύστερα ένα χωριό στην Ήπειρο, τώρα μια μικρή πόλη της Ημαθίας. Ποια θα είναι η επόμενη μικρή ή μεγάλη τοπική κοινωνία που θα ξεράσει το ρατσιστικό της δηλητήριο σε βάρος των παιδιών των προσφύγων; Ποιοι θα είναι οι επόμενοι νυκοκυραίοι που θα φοβηθούν τον συγχρωτισμό των βλασταριών τους στο σχολείο με παιδιά που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες, διέσχισαν τη θάλασσα και βρέθηκαν να ζητούν άσυλο στοιβαγμένα στα στρατόπεδα εξαθλίωσης του πολιτισμένου κόσμου μας; Και πότε όλοι οι υπόλοιποι, όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός είναι αλλού, θα τους κλείσουμε οριστικά πίσω στις τρύπες τους;

imageΝα μην νικήσει ο θάν... Feb 04 0 comments

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οι ταξικές δυνάμεις της κοινωνίας, όλοι/ες αυτοί/ες που από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν σταθεί στο πλάι των προσφύγων και έχουν μετατρέψει την αλληλεγγύη σε ένα δημόσιο, ανοιχτό και κοινωνικό ρεύμα, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να δημιουργήσουν τον μεγάλο κοινωνικό πόλο αντιπαράθεσης στην ευρωτουρκική συμφωνία, να κλιμακώσουν την εναντίωσή τους σε αυτή και τελικά, να την ανατρέψουν. Είναι το χρέος μας απέναντι στις ανθρώπινες ζωές που απειλούνται από τις ρατσιστικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί. Είναι το χρέος της ζωής απέναντι στον θάνατο.

imageΑληλεγγύη σε πρόσφ&#... Dec 02 0 comments

Από τη πλευρά μας ως αναρχικοί, αλληλέγγυοι με τους φτωχούς και τους εξεγερμένους όλης της γης, θα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε καταπιεσμένο και καταπιεσμένη αυτού του κόσμου και θα αγωνιζόμαστε μαζί για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Στοχεύουμε στη σύνδεση των αγώνων των μεταναστών/προσφύγων με το πρόταγμα της συνολικής ανατροπής κράτους και κεφαλαίου. Από κοινού όλοι οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου να αντισταθούμε στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του κράτους και των αφεντικών. Να προτάξουμε την κοινωνική και ταξική αυτοοργάνωση, τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον φόβο, τον ρατσισμό και την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία. Να προωθήσουμε τον διαρκή αγώνα για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – 12 μ. ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

imageKανένα παιδί να μην π... Nov 08 0 comments

Έχουμε συνείδηση ποιος είναι ο ταξικός εχθρός και ποιος μπορεί να γίνει σύντροφος στον αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Με τους μετανάστες είμαστε μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Θα αγωνιστούμε μαζί και για πλήρη πρόσβαση όλων των παιδιών στα δημόσια σχολεία, μαζί με όλα τα παιδιά, με μόνιμους δασκάλους και όση βοήθεια χρειαστεί για την εκμάθηση της γλώσσας και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών τους. Για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο καιρό επιλέγουν ή είναι αναγκασμένοι να μείνουν εδώ.

image(Λέσβος) Ενημερωτικ&... Oct 22 0 comments

Με κορύφωση την αντιφασιστική-αντιρατσιστική πορεία που είχε καλεστεί από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Λέσβου στις 30 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωσε πάνω από 350 άτομα. Οι δράσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει πλήθος κόσμου που, μέσα από αδιαμεσολάβητους, αντιθεσμικούς και αυτοοργανωμένους αγώνες, θα συνεχίζει να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο απέναντι στην εγκαθίδρυση της κοινωνίας του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης και της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]