user preferences

New Events

Mashriq / Arabia / Iraq

no event posted in the last week
Search author name words: Ilan Shalif

Filistin Meclis Seçimleri: Hamas Zaferi

category mashriq / arabia / iraq | emperyalizm / savaş | opinion/analysis author Friday February 03, 2006 19:34author by Ilan Shalif - Duvara Karşı Anarşistler Report this post to the editors

veya “Makyavelci NaZiyonist Entrikalar Geri Tepti”

İsrailli bir anarşist-komünist, kısaca Filistin Meclisi seçimlerinin sonuçlarını yorumluyor. Seçimleri eski iktidar partisi El Fetih, “Değişim ve Reform” adı altında katılan şeriatçı Hamas lehine kaybetmişti.


Filistin Meclis Seçimleri:

Hamas Zaferi

Makyavelci NaZiyonist Entrikalar Geri Tepti

1967 savaşında işgal edilmiş olan toprakları elinde tutabilmek için Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve El Fetih’in uzlaşmaya istekliliğine bağımlı olan İsrail yönetici eliti bir hesap hatası yaptı. FKÖ’yü zayıflatma çabalarının bir parçası da milliyetçi eğilimi dini bir gündemle ikame etmesi beklenen Hamas’a müsamaha göstermekti. Bu stratejinin etkileri basitçe yozlaşmış Filistin iktidarını denetlenemez derecede güçsüzleştirmek oldu ve bu da İsraillilere şeriatçılık ile dini bir bakış açısı ile (dinin aşırı milliyetçi tarafları sadece Yahudiliğe özgü değildir) İsrail işgaline karşı aktif direnişi benimsemiş daha köktenci, daha az yozlaşmış ve daha zor satın alınabilir bir Hamas hükümeti olarak geri döndü.

Modern kapitalist sistem devlet bürokrasisine hâkim olan bir kapitalist sınıfa dayanır. Eğer kapitalist sistem eski sömürgeci yöneticiler tarafından güçlü bir kapitalist sınıf olmaksızın zorla kabul ettirilmiş ise devlet bürokrasisi ve askeri elit yönetimi ele alır. Filistin bölgesi özelinde sürgünden dönen FKÖ askeri ve sivil bürokrasisi güçlü bir yerel kapitalist sınıfın engelleyici etkisine maruz kalmadan iktidarı alabildi. Böylece geri dönenler içerisinde üst kademedekiler kendilerini zenginleştirmek için yolsuzluklara bulaşırken alt kademelere de sadakatlerini sağlamak için para yedirdiler.

İşçi sınıfı ve köylüler yeni yozlaşmış elitlere gıpta ile bakmaktan başka bir şey yapamıyorlardı. Bu sistem, şeriatçı Hamas’ın büyümesini teşvik eden İsrail işgal güçlerinden bağımsız olmazsa düzgün çalışamazdı.

Hamas ise STK benzeri tesisler ile ihtiyaç sahiplerine dağıttığı yardımlar (örneğin tıbbi bakım, eğitim ve sosyal hizmetler) ile yozlaşmamış gibi göründü ve kökten dinci olarak tanımlanamayacak insanlardan bile sempati oyları almayı başardı.

Seçim anketlerinden anlaşılan El Fetih ve Hamas seçmenlerinin dini arzu düzeyleri söz konusu olduğunda pek de farklı olmadıkları. Fakat insanları Hamas’a oy vermeye sevk eden din dışında iki önemli neden daha var: İlki yozlaşmış El Fetih gurubunu cezalandırmak ve ikincisi İsrail’e karşı daha sistematik bir savaşı desteklemek.

Ek olarak El Fetih iç çatışmaları ve İsrail güçlerinin sürekli saldırıları yüzünden o kadar karışmıştı ve bir iç düşmanlıklar salgınına kapılmıştı ki Hamas oy tabanını normal tabanının sağlayamayacağı kadar genişletebildi.

Hamas’ın kendisi de tek parçadan yapılmış değildir. Çekirdek eylemcilerinin ana güdüsü İslam dinini yaymak ve güçlendirmektir; dolayısıyla birkaç yıldır ulusal çapta aşırı derecede militan bir tavır sergilediler. Bununla birlikte aralarında kendi mevkilerini ya da önemlerini korumak için İsrail ve emperyalist güçler ile işbirliğine yanaşabilecek olan pek çok kişi de var.

Bir yıl önce Hamas’ın belediye konseyinin denetimini elde ettiği bir yerde bu sefer sadece El Fetih adaylarının seçilmesi ya da milliyetçi halk komitesinin duvara karşı çok iyi bir çalışma yürüttüğü ufak Bil’in köyünde El Fetih’in Hamas’tan % 20 daha fazla o alması tesadüf değildir.

Son Filistin seçimlerinde Hamas oyların % 42,9’unu aldı. Fakat El Fetih’in dağınıklığı ve seçim prosedürü yüzünden Filistin Ulusal Otoritesi meclisinin % 56’sını ele geçirdiler (Seçmenlere iki oy pusulası veriliyor. İlkinden ulusal çapta orantılı oy ile meclisin yarısı -66 sandalye-, diğerinden bölgeler için ayrılmış vekil kontenjanından meclisin diğer yarısı seçiliyor.). Artık yeni güçlerini Filistin’de şeriatçılıklarını desteklemek için kullanıp ana kapitalist ülkeler nezdinde meşruiyetlerini sağlamak için askeri direnişe son verip vermeyecekleri konusunda bir karar alma ya da bölünme durumundalar.

Ilan S.

Anarkismo.net için yazılmıştır.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]