user preferences

Οι οργανώσεις που απαρτίζουν το Coordenação Anarquista Brasileira - CAB

category Βραζιλία / Γουιάνα / Σουρινάμ / Γαλ. Γουιάνα | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Tuesday June 12, 2012 21:06author by Coordenação Anarquista Brasileira - CAB - Anarkismo Report this post to the editors

Ποιες αναρχικές οργανώσεις και ομάδες αποτελούν το Coordenação Anarquista Brasileira - CAB.
cabpeq_1_2.jpg

Federação Anarquista Gaucha (FAG – Αναρχική Ομοσπονδία Gaucha) Ρίο Γκράντε ντο Σουλ
Ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1995

Η Federação Anarquista Gaucha (FAG) είναι μια αναρχική πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1995, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που είδε διάφορες ελευθεριακές ομάδες διασκορπισμένες σε διάφορα μέρη του Rio Grande do Sul (όπως: τη Juventude Libertaria –Ελευθεριακή Νεολαία– που συγκέντρωνε ακτιβιστές από τα Πόρτο Αλέγκρε, Canoas, Guaíba και Gravataì, τη Grupo Ativista Libertário -GAL – Ομάδα Ελευθεριακής Δράσης- από το Alegrete, και η Coletivo de Ação Libertaria –CALIBRE- από το Σάο Λεοπόλδο), η οποία, σε ένα περιβάλλον συζήτησης και αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων οργάνωσης για τους αναρχικούς αγωνιστές, κατέληξαν να ιδρύσουν την FAG.

Η ιστορική εμπειρία της Federación Anarquista Uruguaya (FAU – Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης) και οργανωτικό μοντέλο του especifismo (ειδική αναρχική οργάνωση), είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της οργάνωσης αυτής. Σε αυτά τα 15 χρόνια και περισσότερο, λένε οι ίδιοι, ήμασταν παρόντες και συμμετείχαμε σε μια σειρά από εμπειρίες λαϊκής πάλης. Συνεισφέραμε κατά κάποιο τρόπο στη διαμόρφωση του Movimento Nacional de dos Catadores Materiais Recicláveis (MNCR - Εθνικό Κίνημα Συλλεκτών Ανακυκλώσιμων Υλικών), στη συγκρότηση πολλών Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης στις παρυφές του Πόρτο Αλέγκρε, στην οργάνωση των φοιτητών και μαθητών μαζί με τους συντρόφους της Tendência Libertaria Mobilização Direta (TLMD - Ελευθεριακή Τάση Άμεσης Κινητοποίησης), στα πανεπιστήμια και γυμνάσια, αγωνιζόμενοι για ένα διαφορετικό μοντέλο πανεπιστημίου στα προάστια του Πόρτο Αλέγκρε με την Coletivo Pela Universidade Popular (COLUP - Συλλογικότητα για ένα Λαϊκό Πανεπιστήμιο). Συμμετείχαμε επίσης στους αγώνες ενάντια στη FTAA και το ΔΝΤ και σε μια σειρά αγώνων σε συνεργασία με κινήματαόπως το Movimento dos Trabalhadores Desempregados (MTD – Κίνημα Ανέργων Εργατών) και Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST - Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών Γης).

Εκτός από τις "κοινωνικές παρεμβάσεις" μας, από 2001 έως το 2010 τα πρώην ομοσπονδιακάς μας γραφεία χρησίμευσαν ως χώρος συναντήσεων, συζητήσεων εσωτερικής εκπαίδευσης, βάση προπαγάνδας και κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στα γραφεία μας φιλοξενήθηκε και η Βιβλιοθήκη “Η κατάκτηση του Ψωμιού”, η οποία έχει πλέον μετακινηθεί στα νέα κεντρικά μας γραφεία, το Ateneu Libertário A Batalha Várzea. Από την αρχή, ποτέ δεν παραιτηθήκαμε από το έργο της προπαγάνδας, με αφίσες, τοιχογραφίες και διάφορες εκστρατείες. Έχουμε πάντα ως στόχο τη συγκρότηση μιας αναρχικής οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο και μάλιστα το 1996 λάβαμε μέρος στη "Διαδικασία της Βραζιλιανικής Αναρχικής Συγκρότησης» μαζί με αρκετές άλλες ομάδες, οι οποίες όμως αποδείχθηκε ότι ήταν πρόωρη και δεν συνεχίστηκε.

Σήμερα, τα μέλη της FAG είναι ενεργά σε διάφορα μέτωπα - στα συνδικάτα, τους αγώνες των φοιητών/σπουδαστών, τα κοινοτικά ΜΜΕ (ραδιόφωνο) και της υπαίθρου (MST)- αγωνιζόμενα καθημερινά για την υπεράσπιση των λαϊκών οργανώσεων, την άμεση δημοκρατία και τη δράση, την ταξική ανεξαρτησία και την αλληλεγγύη, με στόχο την οικοδόμηση λαϊκής εξουσίας.

Coletivo Anarquista Zumbi dos Palmares (CAZP – Αναρχική Ομάδα Zumbi dos Palmares) Αλαγκόας
Ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου 2002

Η Αναρχική Ομάδα Zumbi dos Palmares (CAZP) γεννήθηκε από τις δραστηριότητες των μελών της στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος. Διαμέσου όλης αυτής της εμπειρίας, ενεργοποιήθηκε στο επίπεδο της βάσης του κινήματος, σε φοιτητικές οργανώσεις και ομάδες. Ως ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης, προσπαθούσαμε πάντα να τασσόμαστε με τους αγώνες των κοινωνικών κινημάτων στην περιοχή του Alagoas, λένε μέλη της ομάδας.

Σήμερα, εκτός από την παρουσία μας στους αγώνες των μαθητών/φοιτητών, δραστηριοποιούμαστε επίσης οργανώνονται στο μέτωπο της εργασιας και αυτό κοινότητας. Στην πρώτη περίπτωση, μαζί με τους εργαζόμενους στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, επιδιώκουμε να αποκαταστήσει τις συνικαλιστικές πρακτικές με βάση την άμεση δημοκρατία και την από πρώτο χέρι συμμετοχή. Στην κοινότητα, επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μέσα από δραστηριότητες που επικεντρώνονται στον τομέα του πολιτισμού και της επικοινωνίας ειδικότερα. Το 2008, μαζί με άλλους συντρόφους, συμμετείχαμε στην ίδρυση (στην Πολιτεία μας) της τάσης Resistencia Popular (Λαϊκή Αντίσταση), κάτι που αποδείχτηκε ζωτικής σημασίας για το άνοιγμά μας σε συνδικαλιστικά και κοινοτικά μέτωπα.

Σε πολιτικό επίπεδο ενωθήκαμε με το FAO (Φόρουμ Οργανωμένου Αναρχισμού) το 2005, κάτι που μας επέτρεψε να σημειώσουμε πρόοδο, τόσο στον κοινωνικό μας ακτιβισμό και σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, και σταδιακά να πάρουμε τη μορφή μια especifista οργάνωσης. Ως μέρος της διαδικασίας της οικοδόμησης μιας πανεθνικής αναρχικής οργάνωσης especifista, στόχος μας ήταν στην Alagoa να συμβάλουμε έτσι ώστε η πολιτική και κοινωνική δύναμη του αναρχισμού να μπορεί να έχει απήχηση στους αγώνες των καταπιεσμένων τάξεων για δικαιοσύνη και ελευθερία.

Rusga Libertaria (RL) Mato Grosso
Ιδρύθηκε το 2006

Η Rusga Libertaria (RL) είναι μια ταξική αναρχική οργάνωση που πιστεύει στις αρχές της άμεσης δράσης, της άμεσης δημοκρατίας, του φεντεραλισμού, του διεθνισμού, της ταξικής πάλης και της ελευθεριακής ηθικής, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2006 ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συζήτησεων και προβληματισμού μεταξύ των αναρχικών του Cuiabano, με τν πρόθεση να επαναφέρει τον κοινωνικό, μαχητικό αναρχισμό στη θέση που είχε κάποτε, ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τους αγώνες των καταπιεσμένων λαών στο παρελθόν. Δραστηριοποιούμαστε στην Cuiabá, πρωτεύουσα της Πολιτείας Mato Grosso.

Πριν ακόμη μετατραπούμε σε πολιτική οργάνωση, τα μέλη μας δραστηριοποιούνταν σε μια γειτονιά στα περίχωρα του Cuiabá, με σχέδια συγκρότηης της RL, σχέδια που ξεκίνησαν πάνω από 10 χρόνια και εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα.

Δραστηριοποιούμαστε στον αγώνα για τις δημόσιες συγκοινωνίες -κυρίως υπέρ της δωρεάν χρήσης και ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων- έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από μεγάλες κινητοποιήσεις στην πόλη μας κάποι στιγμή. Πέρα από αυτό, έχουμε διαιρέσει την όλη δράση μας σε μέτωπα.

Είχαμε μέη ενεργά στο φοιτητικό μέτωπο κατά των καταλήψεων και τον αγώνα ενάντια στην πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση, η οποία διήρκεσε μέχρι το έτος 2009, όταν αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα μέτωπα. Αυτή η μετατόπιση στις προτεραιότητές μας, μας έκανε να εστιάσουμε στην οικοδόμηση ενός πιο μαχητικού αγώνας στη γειτονιά Parque Georgia, όπου χτίσαμε τα κεντρικά γραφεία του Centro de Cultura Popular / Resistencia Popular (Κέντρο Λαϊκού Πολιτισμού / Λαϊκή Αντίσταση), με τα χέρια μας, διατηρώντας ένα κοινοτικό ραδιόφωνο και άλλες δραστηριότητες. Άλλοι σύντροφοι έχουν ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη ενός συνδικαλιστικού μετώπου στην εκπαίδευση (κάτι που εξακολουθεί μέχρι σήμερα), ενεργώντας ως αντιπολίτευση στη σημερινή ηγεσία του Sindicato dos Trabalhadores no Ensino Público (SINTEP - Συνδικάτο Εργαζομένων στη Δημόσια Εκπαίδευση) και όπου τώρα το 2012, εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας αντιπολιτευτικής πλατφόρμας.

Από το 2011, με την άφιξη νέων μελών, είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στο μέτωπο των φοιτητικών αγώνων συμμετέχοντας ενεργά στο Πανεπιστημιακό Κέντρο του μαθήματος των Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης και σε ένα Αριστερό Μέτωπο, συνάπτοντας μια τακτική συμμαχία με άλλααριστερά ρεύματα στο πανεπιστήμιο με τα οποία έχουμε πραγματοποιήσει κάποιους αγώνες μαζί τα τελευταία χρόνια. Έχουμε επίσης εμπλακεί στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της SANECAP (Εταιρία Ύδρευσης της πρωτεύουσας η οποία ιδιωτικοποιήθηκε) καθώς και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012, έχουμε ήδη δραστηριοποιηθεί στον αγώνα για τη στέγαση και ενάντια στην έξωση περίπου 300 οικογενειών σε οικόπεδο κοντά στην περιοχή Parque Georgia, μέρος ενός "ξεκαθαρίσματος" των αστικών κέντρων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 . Ο αγώνας ήταν σκληρός και έντονους, αλλά τελικά κατέληξε σε μια μεγάλη νίκη, που τα κοινωνικά κινήματα της πόλης δεν είχε για πολλά χρόνια. Ήταν ένας αγώνας που, εκτός από το ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ της πλειοψηφίας των κατοίκων που συμμετέχουν στην κατάληψη, έχει μετατραπεί τώρα σε μια γειτονιά, που σήμερα είναι έτοιμη να δράσει και σε άλλες γειτονιές, που θα πρέπει να ανεχτούμε παρόμοια αντίσταση. Αυτή η νίκη, μαζί με τους κατοίκους του Canaã, αποτελεί ορόσημο για το λαϊκό, μαχητικό αγώνα στη Cuiabá και την Πολιτεία Mato Grosso την ίδια.

Federação Anarquista do Rio de Janeiro (FARJ – Αναρχική Ομοσπονδία Ρίον ντε Τζανέιρο) Ρίο ντε Τζανέιρο
Ιδρύθηκε στις 30 Αυγούστου 2003

Η FARJ έχει τρία μέτωπα κοινωνικού αγώνα. Το παλαιότερο είναι το Μέτωπο της Κοινότητας, η κύρια δραστηριότητα του οποίου είναι συγκεντρωμένη στο Centro de Cultura Social (CCS), που βρίσκεται στην περιοχή Vila Isabel. Οι αγωνιστές που συμμετέχουν σε διάφορους τομείς της κοινότητας, από τους οποίους ο πιο σημαντικός είναι η Pré-Vestibular Comunitario Solidariedade (CCS-RJ - Κοινοτικό Προπαρασκευαστικό Κολλέγιο Αλληλεγγύης), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους συντρόφους από τις Macacos Núcleo Complexo do Movimento dos Trabalhadores Desempregados "Pela Base!", ακτιβιστές και υποστηρικτές της Organização Popular, καθώς και πρώην φοιτητές και κάποιους καθηγητές. Από το 2001, η CCS-RJ στεγάζεται στην Biblioteca Social Fábio Luz (Κοινωνική Βιβλιοθήκη Fábio Luz), και από το 2004 εκεί στεγάζεται και το Núcleo de Pesquisa Marques da Costa (Κέντρο Ερευνών Marques da Costa) που είναι τόσο συνδεδεμένη με την οργάνωση.

Το Frente de Movimentos Sociais Urbanos (FMSU - Μέτωπο Αστεακών Κοινωνικών Κινημάτων - πρώην Μέτωπο Καταλήψεων) ξεκίνησε τη λειτουργία του με το κίνημα των καταλήψεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού συμμετείχε στην ίδρυση του FIST (Διεθνιστικό Μέτωπο Αστέγων το 2005. Αφού αποχώρησε από αυτό στα τέλη του 2007, το Μέτωπο ενίσχυσε το έργο του και έγινε μέρος του MTD-RJ, και στη συνέχεια συνέστησε το MTD "Pela Base!", ο κεντρικός αγώνας του οποίου βασίζεται στις ανάγκες των ανέργων και των επισφαλώς εργαζόμενων. Η FMSU δραστηριοποιείται επίσης στις Sindicato Servidores dos do Colegio Pedro ΙΙ (SINDSCOPE – ένωση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού ενός μεγάλου γυμνασίου) και ακόμα στη δημιουργία συνδικαλιστικών δεσμών με τα λαϊκά κινήματα, μέσω των Pre-Vestibular Solidariedade στη φαβέλα Mare (Baixa doSapateiro) και με τη Linha Cultural, μια δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το hip hop ως μέσο διαμαρτυρίας.

Το πιο νεότερο μετωο είναι το FAN (Μέτωπο Αναρχισμού και Φύσης), που παλαιότερα ονομαζόταν ΑΝΑ (Αγρο-Οικολογικό Μέτωπο). Το ΑΝΑ ιδρύθηκε στα τέλη του 2007 με στόχο την ενίσχυση, υποστήριξη και ανάπτυξη –απο κοινού με τα αγροτικά κοινωνικά κινήματα- πολιτικής δουλειάς με επιδίωξη την ένταση της ταξικής πάλης στο γεωργικό και οικολογικό τομέα, την ανάπτυξη της συνεργατικής εργασίας σε επίπεδο βάσης και την ολοκληρωμένη εκπαίδευση από τη σκοπιά της εκπαίδευση για την ύπαιθρο. Σημαντικές οργανωτικές εξελίξεις σημειώθηκαν με την ίδρυση του Núcleo de Saúde e Alimentação Germinal (Κέντρο για τη Διατροφή και την Υγεία Germinal, εξαφανισμένου στο Ρίο ντε Τζανέιρο) και της Cooperativa de Trabalhadores em Agroecologia Floreal (Συνεταιρισμός Εργαζομένων στην Αγρο-Οικολογία). Επί του παρόντος, τα μέλη του FAN δραστηριοποιούνται στο Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών (MST-RJ) καθώς και την πολιτική και το συντονισμό των παιδαγωγικών μαθημάτων για το πτυχίο Γεωργικής Εκπαίδευσης στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Από τις οργανώσεις βάσης στις οποίες δραστηριοποιούνται, τα μέλη της FARJ συμβάλουν επίσης στη συγκρότηση του Organização Popular (OP - Λαϊκή Οργάνωση), μια ομαδοποίηση που συνενώνει διάφορους κοινωνικούς ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν μια μέθοδο οργάνωσης στο εσωτερικό των αγώνων και των λαΙκών αιτημάτων, η οποία ενισχύει το ρόλο της λαϊκής βάσης και την ιδέα της λαϊκής εξουσίας και λειτουργώντας στα φοιτητικά, συνδικαλιστικά και λαϊκά κινήματα.

Organização Anarquista Sosialismo Libertário (OASL – Αναρχική Οργάνωση Ελευθεριακού Σοσιαλισμού) Σάο Πάολο
Ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2009

Σε μια διαδικασία που ξεκίνησε στους πρώτους μήνες του 2008, η OASL διοργάνωσε ευρείες συναντήσεις για να συζητηθεί η τάση especifista του αναρχισμού, με στόχο την αναδιοργάνωση του αναρχικού κινήματος στην πόλη. Με τη σημαντική επίδραση της FARJ, η σχεδόν διετής αυτή διαδικασία κορυφώθηκε με την ίδρυση στα τέλη του 2009 της Αναρχικής Ομοσπονδίας Σάο Πάολο, που αργότερα ονομάστηκε OASL. Η FARJ συμμετείχε σε σημαντικές συναντήσεις το 2008 και το 2009 καθώς και η FAG σε μία, το 2009, αντιπροσωπεύοντας το θεμελιώδες στοιχείο για την υποστήριξη της σύστασης της οργάνωσης.

Στο κοινωνικό επίπεδο, η OASL έχει εργαστεί από το ξεκίνημά της, τόσο με τη συμμετοχή της σε αγώνες σε επίπεδο βάσης όσο και με την επιδίωξη συγκρότησης φορέων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν λαϊκά κινήματα στην μητροπολιτική περιοχή. Η δραστηριότητα εκείνη με την οποία έχει καταπιαστεί περισσότερο είναι ότι το Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST Κίνημα Ακτημόνων Εργατών Γης), στην ευρύτερη περιοχή του Σάο Πάολο, με δραστηριότητα σε επίπεδο βάσης σε οικισμούς, εστιάζοντας στην πολιτική της εκπαίδευσης και στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Αναπτύσσονται επίσης πρωτοβουλίες στην παραγωγή, με την πώληση των προϊόντων αυτών των γεωργών. Επίσης η οργάνωση συμμετέχει σε διάφορους τύπους δουλειάς σε κοινοτικό επίπεδο: στην Ανατολική Ζώνη της πόλης και, πιο πρόσφατα, στη Νότια Ζώνη, όπως η συμμετοχή μας στην Rede Extremo Sul (ένα κοινοτικό δίκτυο). Έχει ακόμα συμμετάσχει σε συνδικαλιστικούς αγώνες, όπως αυτός των εργαζομένων των τραπεζών και, πιο πρόσφατα, με τον αγώνα των κρατικών δασκάλων μελών της ένωσης APEOESP. Μεταξύ των μαθητών, επίσης, υπήρξαν ορισμένες πρωτοβουλίες. Όλη αυτή η δραστηριότητα έχει πραγματοποιηθεί από τα μέλη της OASL μέσω της συμμετοχής τους στην Organização Popular Aymberê (OFP - Λαϊκή Οργάνωση Aymberê), μια ομάδα της τάσης που οδήγησε στην οργάνωση της 9ης Λατινοαμερικανικής Συνάντησης Λαϊκών Αυτόνομων Οργανώσεων (ELAOPA).

Σε πολιτικό επίπεδο, η OASL συμμετέχει στον FAO από το 2010, και ως πλήρες μέλος από το 2011, όταν φιλοξένησε την Ετήσια Συνδιάσκεψη του FAO και το Φεστιβάλ “Αναρχικές Ημέρες”, με τη συμμετοχή αγωνιστών από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Συμμετέχοντας και δουλεύοντας στο FAO, η OASL οργάνωσε γραμματείες, παρουσίασε οργανωτικά και προγραμματικά ντοκουμέντα, οργάνωσε σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των επισκέψεων σε άλλες αναρχικές οργανώσεις. Έχει διεξάγει εσωτερικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, συζητήσεις, διαλέξεις και δημόσιες δραστηριότητες για να προσελκύσει κόσμο. Μαζί με την FARJ, έχει αναπτύξει ένα πολιτικό πρόγραμμα κατάρτισης σχετικά με τον αναρχισμό. Όσον αφορά την προπαγάνδα, έχει διανέμει τις εκδόσεις του FAO και βιβλία που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Faísca, προετοίμασε υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην ιστοσελίδα Anarkismo.net και κυκλοφόρησε επίσης φυλλάδια και συγκεκριμένα υλικά, όπως το “Especifista Αναρχισμός και Λαϊκή Εξουσία”. Έχει προωθήσει επίσης τη δημιουργία νέων πυρήνων σε άλλες περιοχές της Πολιτείας.

Coletivo Anarquista Bandeira Negra (CABN – Αναρχική Ομάδα Μάυρη Σημαία) Santa Catarina
Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2011

Η Coletivo Anarquista Bandeira Negra (CABN) εμφανίστηκε στην πόλη Florianópolis, αργότερα συγκροτήθηκε μια ομάδα στην πόλη Joinville και ένας πυρήνας στο Chapecó, με σκοπό να σχηματίσουν μια εθνική οργάνωση. Η CABN γεννήθηκε ως ειδική αναρχική οργάνωση, σύμφωνα με την παράδοση της Federación Anarquista Uruguaya (FAU) και των οργανώσεων-μελών του Φόρουμ Οργανωμένου Αναρχισμού (FAO), τώρα ο Βραζιλιάνικου Αναρχικού Συντονισμού (CAB), στον οποίο συμμετέχει.

Η CABN πιστεύει σε ένα είδος αναρχισμού που είναι σε άμεση επαφή με τους λαϊκούς αγώνες, μέσα στην εργατική τάξη. Από το ξεκίνημά της, έχει συμμετάσχει στα κοινωνικά κινήματα της πόλης, ιδιαίτερα στους αγώνες για τις δημόσιες μεταφορές, τόσο στη Florianópolis όσο και το Joinville, ενώ δραστηριοποιείται και σε ομάδες ανεξάρτητων ΜΜΕ. Στη Florianopolis, όπως λένε τα μέλη της ομάδας, έχουν αρχίσει να δουλεύουν στο κοινοτικό πεδίο μέσω της προοπτικής της συγκρότησης μιας ελευθεριακής τάσης στο φοιτητικό κινημα, ενώ δραστηριοποιούνται ήδη σε ορισμένους άλλους τομείς όπως τη συγκρότηση του Estágio Interdisciplinar de Vivência (EIV-SC), ένα πρόγραμμα με κοινωνικά κινήματα εργατών γης. Στην πόλη της Joinville, η CABN συνεργάζεται επίσης με το CHR (Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), ενώ στο Chapecó συμμετέχει σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες, με παρουσία στην SINASEFE-SC (συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών που απασχολούνται σε ομοσπονδιακά ινστιτούτα της περιοχής Santa Catarina) και μέσω των προσπαθειών συγκρότησης ενός τμήματος του συνδικάτου ANDES στο οποίο συμμετέχοιυν εργαζόμενοι στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Fronteira Sul.

Εκτός από αυτά τα μέτωπα, η CABN διοργανώνει τον Ελευθεριακό Κύκλο Σπουδών στη Florianópolis, η δημοτικότητα του οποίου έχει ανεβεί και στον οποίο γίνονται συζητήσεις διαφόρων θεμάτων από ελευθεριακή προοπτική, καθώς και άλλα γεγονότα, όπως η οργάνωση μιας Πρωτομαγιάτικης κινητοποίησης με ανανεωμένα ταξικά αιτήματα, μια αγωνιστική Πρωτομαγιά ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να η ημέρα αυτή στη λήθη. Στο Joinville, η CABN συγκροτεί επίσης την Ομάδα Μελέτης Αναρχικών Ιδεών και Πρακτικών (GEIPA).

Organização Resistencia Libertaria (ORL - Οργάνωση Εευθεριακή Αντίσταση) Ceará
Ιδρύθηκε το 2008

Η Organização Resistencia Libertaria (ORL) ιδρύθηκε στα τέλη του 2008, από έναν αριθμό αναρχικων φοιτητών οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε φοιτητικούς αγώνες τον προηγούμενο χρόνο, καθώς και μερικά πρώην μέλη των ομάδων Rupture (Ρήξη) και Ελευθεριακή Κομμούνα, που είχαν διαλυθεί, και τα οποία μιλούσαν για αρκετό καιρό για την ανάγκη οργανωμένης δράσης από τους αναρχικούς στους αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα. Αυτό ακριβώς ήταν το σημείο εκκίνησης το οποίο επέτρεψε τη σύγκλιση αυτών των δύο ομάδων μαχητών και τη δημιουργία μιας οργάνωσης με βάση κοινούς πολιτικούς στόχους, μεθόδους δράσης και οργανωτικές μορφές.

Επί του παρόντος, η ORL συμμετέχει σε δύο μέτωπα: το κοινοτικό και αυτό των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για περισσότερο από δύο χρόνια η οργάνωση έχει δραστηριοποιηθεί σε περιοχές που πλήττονται από τα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Έχει συμβάλει από την αρχή σε αυτό το λαϊκό αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του Μέτωπο Αγώνα για την Υπεράσπιση του Στέγασης (MLDM), που συνδέει τις κοινοτήτες που επηρεάζονται από αυτό το μεγα-γεγονός. Επί του παρόντος, η οργάνωση εντείνει τη δραστηριότητά της στον αγώνα αυτών των κοινοτήτων, με τη συμμετοχή συμβολή των μελών της σε διάφορες δραστηριότητες, πάντα με στόχο την ενθάρρυνση του αγώνα, να διεξάγεται όσο το δυνατόν ελευθεριακή τρόπο ώστε το όλο κίνημα να είναι αυτόνομο, μαχητικό και αυτοδιευθυνόμενο και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων να είναι οριζόντιες.

Τον τελευταίο χρόνο, η οργάνωη άρχισε να δραστηριοποιείται στους συνδικαλιστικούς αγώνες, προσπαθώντας με σεμνό τρόπο μας να δώσει μια κάποια κατελυθυνση στους αγώνες στη δημόσια εκπαίδευση, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση και κατά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έχει θρονιαστεί εδώ και δεκαετίες στην ένωση των εκπαιδευτικών της Πολιτείας. Η πολιτική πρακτική της αποβλέπει στην ενίσχυση της αυτονομίας και την οργάνωση της διδασκαλίας, αντιτιθέμενη στην παρασιτική δομή συντηρείται από την ηγεσία τιυ συνδικάτου, συμβάλλοντας στη δημιουργία οργανωτικών δομών βάσης, όπως το Zonal Network (Δίκτυο Ζώνης), που έπαιξε θεμελιώδη ρόλο και ήταν υπεύθυνο για μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές ενέργειες στην τελευταία απεργία των εκπαιδευτικών της Πολιτείας.

Coletivo Anarquista Luta de Classe (CALC – Αναρχική Ομάδα Ταξικός Αγώνας) Paraná
Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010

Η CALC οργανώνει τις δραστηριότητές της σε μέτωπα και σε πυρήνες. Σήμερα στο κοινοτικό και το φοιτητικό μέτωπο, με ένα μόνο κεντρικό πυρήνα. Εκτός από αυτά, ασχολείται επίσης με την πώληση βιβλίων από ελευθεριακές εκδόσεις μία φορά το μήνα, τη λειτουργία του Ελευθεριακού Κύκλου Σπουδών (CEL) –ενός χώρος για μελέτη και εσωτερική / εξωτερική εκπαίδευση- καθλως και με την κυκλοφορία του ενημερωτικού δελτίου του “No Batente” (“Το Αμόνι”).

Στο φοιτητικό μέτωπο ενεργοποιείται στην Coletivo Quebrando Muros (CQM), το φοιτητικό κίνημα του πανεπιστημίου, οργανωμένο κατά Σχολές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Paraná. Επίσης δραστηριοποιείται στην κοινότητα Vila Torres ανάμεσα στους μαθητές δημοσίων γυμνασίων. Η CQM δεν είναι πλέον απλά μια φοιτητική τάση όπως ήταν όταν ιδρύθηκε στα μέσα του 2009. Από το 2012 έχει δημιουργήσει νέα κοινωνικά μέτωπα, όπως το κοινοτικό μέτωπο στο οποίο περιλαμβάνοντι και πρώην μαχητές του Germinal, διατηρώντας παράλληλα τους πυρήνες της στο φοιτητικό μέτωπο. Πράγματι, η φοιτητική δράση εκτείνεται στο Πολυτεχνείο, την Ψυχολογία, τις Κοινωνικές Επιστήμες, την Ιστορία, ενώ υπάρχει και πυρήνας στη Νομική. Στο φοιτητικό αυτό μέτωπο έχει αρχίσει η δράση σε νέα σχέδια: την οργάνωση ενός κοινοτικού κολέγιο-προπαρασκευαστικού μαθήματος μαζί με μαθητές από το Colegio de Estadual Hildebrando Araújo (Jardim Botânico), και ένα μάθημα πολιτικής εκπαίδευσης στο Colegio Estadual Manoel Ribas με στόχο τους νέους του σχολείου (Vila Τόρες).

Όσον αφορά τοκοινοτικό μέτωπο οι δραστηριότητες της οργάνωσης εστιάζονται στο Vila Torres. Μέχρι πέρυσι, ενεργώντας μέσω του Germinal αλλά ξεχωριστά από αυτή και ως μια προσέγγιση προς την CQM, δραστηριοποιήθηκε σε ένα κοινοτικό μέτωπο που προωθήθηκε από αυτή τη συλλογικότητα. Από τον Οκτώβριο του 2008 δρα μέσα στα σχολεία και την κοινότητα, όπως με τη στήριξη του αγρο-οικολογικού κήπου στο Colegio Estadual Manoel Ribas και με τη συμμετοχή στο δίκτυο κοινοτικών ομάδων. Έχει επίσης συμμετάσχει σε εκδηλώσεις όπως η Jornadas de Agroecologia (Ημέρες Αγρο-Οικολογίας) και O Grito dos Excluídos (Η Κραυγή των Αποκλεισμένων).

Coletivo Anarquista Núcleo Negro (CANN – Αναρχική Ομάδα Μαύρος Πυρήνας) Pernambuco
Ιδρύθηκε το 2012

Η CANN έχει ακόμα μια πολύ σύντομη ζωή, που προέκυψε από τη δραστηριότητα σε συνδυασμό με τα κινήματα στέγασηε, καταλήψεων στην πόλη, σε μια ομάδα που ονομαζόταν Coletivo Autonomia (Ομάδα Αυτονομία).

Έπρεπε να προχωρήσουμε, λένε τα μέλη της ομάδας, σε ένα οργανωτικό μοντέλο που να παρέχει υποστήριξη στις προθέσεις μας σε μια σαφώς αναρχική γραμμή, μιας και όλοι αποτελουσαν αυτή την ομάδα καθορίζονταν με αυτές τις ιδέες. Ήταν, επομένως, φυσικό που καταλήξαμε στο οργανωτικό μοντέλο especifista, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από μερικές ομάδες με ιστορία στη χώρα αυτή, που συνδέονται με τον FAO. Σήμερα, η CANN δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό και το κοινοτικό διαμέσου των δύο αυτών μετώπων της.

Coordenação Anarquista Brasileira

* Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 10 Ιούνη 2012.

Related Link: http://www.vermelhoenegro.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]