user preferences

Μια Νέα Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday June 02, 2012 20:06author by Έμα Γκόλντμαν Report this post to the editors

Όταν, στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης, οι υπάρχοντες θεσμοί αποδεικνύονται ασύμβατοι με τις ανάγκες του ανθρώπου, όταν χρησιμεύουν μόνον στην υποδούλωση, την καταλήστευση και την καταπίεση της ανθρωπότητας, ο λαός έχει το αιώνιο δικαίωμα να εξεγερθεί εναντίον τους και να τους ανατρέψει...
3012.25.05am2300x168.jpg

Όταν, στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης, οι υπάρχοντες θεσμοί αποδεικνύονται ασύμβατοι με τις ανάγκες του ανθρώπου, όταν χρησιμεύουν μόνον στην υποδούλωση, την καταλήστευση και την καταπίεση της ανθρωπότητας, ο λαός έχει το αιώνιο δικαίωμα να εξεγερθεί εναντίον τους και να τους ανατρέψει. Το γεγονός ότι αυτές οι δυνάμεις -εχθρικές προς τη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας- νομιμοποιούνται από συνταγματικούς νόμους, καθαγιάζονται από το Θείο Δίκαιο και ενδυναμώνονται από την πολιτική εξουσία, δεν δικαιολογεί επ’ ουδενί τη διατήρησή τους.

Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: Θεωρούμε αυταπόδεικτο ότι όλα τα ανθρώπινα πλάσματα, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή φύλου, γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στην από κοινού μοιρασιά των αγαθών της ζωής· θεωρούμε αυταπόδεικτο ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα, πρέπει να εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στους ανθρώπους η οικονομική, πολιτική και κοινωνική ελευθερία· και θεωρούμε επιπλέον ότι οι κυβερνήσεις υπάρχουν μόνον για να διατηρούν τα ειδικά προνόμια και τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας· και ότι εξαναγκάζουν τον άνθρωπο στην υποταγή, κλέβοντάς του την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό και τη ζωή.

Η ιστορία του κεφαλαίου και της εξουσίας είναι η ιστορία επαναλαμβανόμενων εγκλημάτων, αδικιών, καταχρήσεων και προσβολών που στοχεύουν στην καταπίεση των ατομικών ελευθεριών και την εκμετάλλευση του λαού. Άσπλαχνοι πλουτοκράτες, ασυνείδητοι νομοθέτες και διεφθαρμένοι πολιτικοί κρατούν την ανθρωπότητα στη σκλαβιά, διαιωνίζουν τη φτώχεια και τις αρρώστιες, συντηρούν το έγκλημα και τη διαφθορά. Αλυσσοδένουν το πνεύμα της ελευθερίας, πνίγουν τη φωνή της δικαιοσύνης, εξευτελίζουν και καταπιέζουν την ανθρωπότητα. Έχουν κηρύξει ένα συνεχή πόλεμο, μία συνεχή ανθρωποσφαγή, που καταστρέφει τις καλύτερες και υψηλότερες αρετές του ανθρώπου· τρέφουν την δεισιδαιμονία και την αμάθεια, σπέρνουν τις προκαταλήψεις και τη διχόνοια.

Εμείς, οι άντρες και οι γυναίκες που αγαπάμε την ελευθερία, διακηρύσσουμε ειλικρινά και αποφασιστικά ότι κάθε πρόσωπο είναι και πρέπει να είναι ελεύθερο να κατέχει τον εαυτό του και να απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας του· ότι ο άνθρωπος είναι απαλλαγμένος από κάθε υποτέλεια στους άρχοντες της εξουσίας και του κεφαλαίου· ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη γη και σε όλα τα μέσα παραγωγής, όπως και απόλυτη ελευθερία στην διάθεση των καρπών του μόχθου του· ότι κάθε πρόσωπο έχει το αναντίρρητο και αναλλοίωτο δικαίωμα της ελεύθερης σύνδεσης με άλλους ανθρώπους για οποιονδήποτε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό ή άλλο σκοπό· και ότι ο άνθρωπος πρέπει να χειραφετηθεί από την ιερότητα της ιδιοκτησίας, το σεβασμό για τους ανθρώπινους νόμους, το φόβο της Εκκλησίας, τη δειλία της κοινής γνώμης, την ηλίθια αλαζονεία της εθνικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή αντρικής υπεροχής και από τις στενές πουριτανικές αντιλήψεις για την ανθρώπινη ζωή.

Για την επικράτηση αυτής της Διακήρυξης, εμείς οι εραστές της ελευθερίας, αφιερώνουμε με χαρά την ασυμβίβαστη αφοσίωσή μας, την ενέργεια, την διάνοια, την αλληλεγγύη μας και τη ζωή μας.

Πηγη: http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id...id=51

πηγή αναδημοσίευσης-http://www.ksm.gr/%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%BA%CF%8C...E%BD/

Μετάφραση Έλενα Πατρικίου.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]