user preferences

New Events

Ουγγαρία / Ρουμανία

no event posted in the last week
Recent articles by A.F.

textΗ Ουγγρική Επ&... 1 comments

textΗ Ουγγρική Επ&... 0 comments

Recent Articles about Ουγγαρία / Ρουμανία Λαϊκοί Αγώνες

Αποχή από τις &... Jun 05 12 by Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύ_

¿Fin del estoicismo rumano? Jan 17 12 by Eduardo Salceda

Για τα γεγονό&#... Oct 18 06 by «Άνθρωποι από τον πύργο της Βαβέλ»

Η Ουγγρική Επανάσταση του 1956 - Μέρος Γ’

category Ουγγαρία / Ρουμανία | Λαϊκοί Αγώνες | Κριτική / Παρουσίαση author Tuesday January 24, 2006 12:01author by A.F. Report this post to the editors

Προσπάθεια ιστορικής καταγραφής των γεγονότων

Μετάφραση Ν.Φ. Επιμέλεια «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, Γενάρης 2006

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Η μάχη ανάμεσα στους επαναστάτες και το ρωσικό στρατό αυξήθηκε σε ένταση. Τη νύχτα του Σαββάτου οι φυλακές της Βουδαπέστης κατελήφθησαν και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν. Ο κόσμος σύντομα έμαθε για τις φριχτές συνθήκες βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών που είχαν υποβληθεί. Το ραδιόφωνο στη Βουδαπέστη εξακολουθούσε να κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, δίνοντας υποσχέσεις για άμεσες αυξήσεις στους μισθούς και διαπραγματεύσεις για ρωσο-ουγγρική πολιτική και οικονομική ισότητα.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Νάγκι επιχείρησε να ηρεμήσει την κατάσταση. Υποσχέθηκε τη διάλυση της ΑVΗ και την αναδιοργάνωση της κυβέρνησης. Παρ’ όλο που πολλές ομάδες ανταρτών είχαν παραδοθεί, λόγω έλλειψης πολεμοφοδίων, οι μάχες στην πλατεία Σζένα και στους στρατώνες Κίλλιαν συνεχίζονταν. Μια συνάντηση αντιπροσώπων του Επαναστατικού Συμβουλίου στο Γκυόρ επιβεβαίωσε τα αιτήματα στο Νάγκι.

Την Τρίτη το πρωί, το ραδιόφωνο της Βουδαπέστης ανακοίνωσε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Νάγκι ζήτησε ηρεμία από το λαό όσο θα εξελισσόταν η αποχώρηση και επιστροφή στη δουλειά. Ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε ν' αποχωρεί από τη Βουδαπέστη στις 4 μ.μ. Μέλη του ουγγρικού στρατού και μονάδες της ΑVΗ, ακόμα πιο πιστοί στην κυβέρνηση, πήραν τις 8έσεις του Κόκκινου Στρατού. Οι εργάτες στη Βουδαπέστη και σε άλλα μέρη της χώρας παρέμειναν οπλισμένοι και έτοιμοι.

ΠΡΟΔΟΣΙA

Ήταν, πάντως, ευτύχημα το ότι παρέμειναν σε εγρήγορση, γιατί τα ρωσικά στρατεύματα είχαν αποσυρθεί, με μόνο σκοπό να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα μ' ένα δακτύλιο από τανς. Και από τα βορειοανατολικά, ρωσικές ενισχύσεις έμπαιναν στη χώρα. Τα συμβούλια σ' εκείνα τα σημεία της Ουγγαρίας έστειλαν τα νέα σε όλα τα υπόλοιπα.

Ο Νάγκι προειδοποιήθηκε, πως, αν τα στρατεύματα του κόκκινου στρατού δεν αποσύρονταν, τα συμβούλια θα επιχειρούσαν να τα σταματήσουν. Η απεργία στη βιομηχανία δεν θα σταματούσε μέχρι να απομακρυνθούν τα στρατεύματα. Έως τις 3 Νοέμβρη, τα αποσπάσματα του κόκκινου στρατού είχαν καταλάβει τα πιο στρατηγικά σημεία της χώρας, εκτός των πόλεων που ελέγχονταν από τους επαναστάτες.

Μέλη της κυβέρνησης Νάγκι διαβεβαίωσαν το λαό, πως οι Ρώσοι δεν θα τους επιτίθονταν ξανά. Η εργατική τάξη δεν πίστευε στις διαβεβαιώσεις της. Η γενική απεργία παρέλυσε τώρα όλες τις βιομηχανίες. Οι υποψίες τους αποδείχτηκαν σωστές, όταν οι Παλ Μαλέτερ και Κήνακς, που είχαν ηγηθεί των μαχών στη Βουδαπέστη, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με τον κόκκινο στρατό.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

Οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ, με τανκ και πυροβολικό, σ' όλες τις μεγάλες πόλεις, στις 4 το πρωί, την Κυριακή, 4 Νοέμβρη. Αεροπλάνα MIG βομβάρδιζαν τον πληθυσμό. Τα οδοφράγματα στήθηκαν ξανά. Τα ρωσικά τανκ μπήκαν στη Βουδαπέστη, ρίχνοντας απλές και εκρηκτικές βόμβες. Η εργατική τάξη σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της μάχης. Τα ρωσικά στρατεύματα, που τώρα αντιμετώπιζαν τους Ούγγρους εργάτες, είχαν την εντύπωση, σύμφωνα με αυτά που τους είχαν πει, πως είναι «φασίστες» και «καπιταλιστές». Μερικοί νόμιζαν πως είναι στο Βερολίνο, πολεμώντας μια επανάσταση των ναζί. Είδαν τα πολλά καμένα τανκ στους δρόμους, με αποτέλεσμα η μάχη να είναι άγρια και αιματηρή.

Ο Γιάνος Κάνταρ, μέλος της κυβέρνησης Νάγκι, σχημάτισε μια κυβέρνηση «εργατών και αγροτών». Ο Νάγκι είχε, ήδη, ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας, μαζί με άλλα 15 στελέχη και τις οικογένειές τους.

Αυτή η νέα κυβέρνηση ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να τους βοηθήσει να εκκαθαρίσουν τις αντεπαναστατικές δυνάμεις. Οι μάχες συνεχίστηκαν για παραπάνω από μια εβδομάδα.

Από το ραδιόφωνο, ο Κάνταρ είχε ανακοινώσει την πλήρη συντριβή της "αντεπανάστασης", το μεσημέρι της 4ης Νοέμβρη. Όμως, η αντίσταση της ουγγρικής εργατικής τάξης συνεχιζόταν. Πολλά ρωσικά τανκ καταστράφηκαν και πολλά κοκτέϊλ μολότοφ πετάχτηκαν σε μικρή ακτίνα. Η AVN βγήκε από τις τρύπες που κρυβόταν. Άρχισαν να κρεμούν ομαδικά αντάρτες στις γέφυρες πάνω από το Δούναβη και στους δρόμους. Πολλοί απ' όσους κρεμάστηκαν ήταν εργάτες.

Ο Κάνταρ, στην προσπάθειά του να ξεγελάσει τον ουγγρικό λαό, είχε αλλάξει τα ονόματα και τις στολές της AVH, με τον ίδιο τρόπο που άλλαξε το όνομα του Κομμουνιστικού Κόμματος σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Όμως παρέμεναν ακόμα αυτό που πάντα ήταν, χασάπηδες και δήμιοι της κόκκινης γραφειοκρατίας.

ΣΠΟΡΑΔΙΚΑ

Έως τις 14 Νοέμβρη, η ένοπλη αντίσταση σε οργανωμένη κλίμακα είχε σταματήσει στις πόλεις. Οι μάχες συνεχίστηκαν στις επαρχιακές περιοχές μέσα στο 1957, αλλά ήταν σποραδικές και απομονωμένες. Κατά τις τελευταίες μέρες των μαχών, εκατοντάδες αφίσες τοιχοκολλήθηκαν σε όλη τη Βουδαπέστη - σε ό,τι, μάλλον, είχε απομείνει από αυτήν. Αυτές οι αφίσες έδειχναν την περιφρόνηση των Ούγγρων εργατών, για τον τρόπο με τον οποίο είχαν συκοφαντηθεί ως αντεπαναστάτες.

Αυτά είναι κάποια αποσπάσματα από τις αφίσες: «Πρώην αριστοκράτες, ιδιοκτήτες γης και εργοστασίων, καρδινάλιοι, γενικοί και άλλοι υποστηρικτές τον παλαιού καθεστώτος, μεταμφιεσμένοι σε εργάτες εργοστασίων και αγρότες, κάνουν προπαγάνδα ενάντια στους Ρώσους φίλους μας». «Ελάτε να δείτε την όμορφη πρωτεύουσά μας στο μήνα σοβιετο-ουγγρικής φιλίας».

Αν και πολλοί άρχισαν να γυρίζουν στη δουλειά, η απεργία συνεχίστηκε σε πολλές περιοχές. Ο Κάνταρ εργαζόταν, με στόχο να υποσκάψει την ισχύ των Εργατικών Επιτροπών. Συνέλαβε μερικά μέλη των Επιτροπών Δράσης των Συμβουλίων, χωρίς να πετύχει, όμως, τον εκφοβισμό τους.

Στη συνέχεια, υποσχέθηκε την κατάργηση της AVH, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την καθαίρεση των σταλινικών από το κόμμα. Μετά, προσποιήθηκε πως δώδεκα ηγετικά στελέχη, σταλινικοί, εκδιώχτηκαν.

Μερικοί εργάτες το πίστεψαν και επέστρεψαν στη δουλειά. Όμως, η απεργία συνεχίστηκε, σε πολλές περιοχές και πολλές βιομηχανίες. Τα εργατικά συμβούλια συνέχιζαν να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους. Στις 19 Νοέμβρη, ο Κάνταρ πιέστηκε ν' αρχίσει διάλογο είχε αντιπροσώπους των Συμβουλίων. Απαίτησαν τη δημιουργία ενός Εθνικού Εργατικού Συμβουλίου, την οποία ο Κάνταρ απέρριψε. Λέγοντας πως υπήρχε, ήδη, μια «εργατική κυβέρνηση». Πάντως, πιέστηκε να συμφωνήσει στην αναγνώριση των επιμέρους συμβουλίων και τη δημιουργία πολιτοφυλακών στις βιομηχανίες.

Ο Κάνταρ είπε, πως αν ξανάρχιζαν δουλειά, θα διαπραγματευόταν για την αποχώρηση του ρωσικού στρατού. Οι αντιπρόσωποι του ζήτησαν να το δηλώσει γραπτά, αλλά αρνήθηκε. Ο Κάνταρ δοκίμασε άλλες μεθόδους. Χρησιμοποίησε τον Κόκκινο Στρατό, για να σταματήσει τη διανομή τροφίμων από τους αγρότες προς τις πόλεις. Άρχισε να εκδίδει δελτία σίτισης, μόνο, όμως, για τους εργάτες που πήγαιναν στη δουλειά. Αλλά η απεργία συνεχιζόταν ακόμα. Ο Κάνταρ και τα αφεντικά του στη Ρωσία άρχισαν να ανυπομονούν. Μέσα στον Κόκκινο Στρατό είχε, ήδη, εξαπλωθεί δυσαρέσκεια. Μερικοί προσχώρησαν στον ανταρτοπόλεμο, ενώ πολύ περισσότεροι αφοπλίστηκαν και στάλθηκαν πίσω, γιατί αρνούνταν να εκτελέσουν διαταγές.

Ο Κάνταρ υποσχέθηκε ασφάλεια στο Νάγκι και την ομάδα του στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία. Στις 23 Νοέμβρη έφυγαν από την πρεσβεία κι αμέσως συνελήφθησαν από μυστικούς Ρώσους αξιωματικούς. Αργότερα, ο Νάγκι μαζί με τον Παλ Μαλέτερ και άλλους, εκτελέστηκαν στη Ρουμανία.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

«Το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει τα Εργατικά Συμβούλια σε αβλαβή κανάλια, νομιμοποιώντας τα ως όργανα οικονομικής αυτοκυβέρνησης, κατά κάποιο τρόπο, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό μοντέλο, μη δίνοντάς τους, όμως, το δικαίωμα να θέσουν πολιτικά αιτήματα ή να εκδίδουν εφημερίδα, έχει οδηγήσει μερικώς σε συνεχιζόμενη νέκρωση της Βουδαπέστης» («Observer», 2/12/1956).

Άρχισαν συλλήψεις αντιπροσώπων των εργατών. Δύο μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Εργατών - ο ένας πρώην μέλος του Κ.Κ. - συνελήφθησαν στο κτίριο της κυβέρνησης. Μια λευκή απεργία ξεκίνησε στο χώρο δουλειάς τους - τις Ηλεκτρικές Εργασίες Μπελατζάνις. Εκατοντάδες ένοπλοι άντρες των εθνοφυλακών της αστυνομίας και της κυβέρνησης όρμησαν μέσα στο εργοστάσιο. Παρ’ όλα αυτά, η λευκή απεργία διήρκησε 3 μέρες. Πολλοί αντιπρόσωποι συμβουλίων συνελήφθηκαν, καθώς και αντιπρόσωποι φοιτητικών οργάνων. Πολλοί ήρθαν για να τους αντικαταστήσουν. Όταν το κράτος το κατάλαβε αυτό, άρχισαν μαζικές συλλήψεις.

Κατά τους επόμενους μήνες η αντίσταση στην επίθεση της «εργατικής κυβέρνησης» συνεχίστηκε. Οι μαζικές πορείες συνεχίστηκαν και οι εργάτες μάχονταν ενάντια στην αστυνομία και τους στρατιώτες όποτε έρχονταν για να συλλάβουν τους αντιπροσώπους τους. Πολλοί σκοτώθηκαν από τους άντρες της αστυνομίας.

Μέσα στο 1957 οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις και οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν. Τα μέλη των Συμβουλίων, που δεν είχαν συλληφθεί, άρχισαν να παραιτούνται. Το Συμβούλιο Εργατών στους Σιδηροδρόμους κηρύχθηκε παράνομο, στις 29 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Άπρο, ανακοίνωσε, στις 29 Σεπτέμβρη, ότι τα Εργατικά Συμβούλια θα τα αντικαθιστούσαν τα «Συμβούλια Εργασιών», που θα ελέγχονταν από τα συνδικάτα, γραφειοκράτες, πιστούς δούλους του κράτους. Τελικά, στις 17 Νοέμβρη, ανακοινώθηκε πως όλα τα εναπομείναντα Συμβούλια καταργούνταν.

«ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ»

Ακόμα και σήμερα, μέλη των κομμουνιστικών κομμάτων πιστεύουν, πως η Ουγγρική Επανάσταση ήταν μια αντεπαναστατική «φασιστική» συνωμοσία. Είναι αλήθεια, ότι συντηρητικοί, ακόμα και φασίστες, είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις κατά των αρχών. Ήλπιζαν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Όμως δεν μπορεί παρά να γίνει δεκτό, ότι η μάχη παρέμεινε στα χέρια της εργατικής τάξης που έβλεπε προς το μέλλον - προς μια πραγματική, ελεύθερη κομμουνιστική κοινωνία, διαχειριζόμενη από την πλειοψηφία των εργαζομένων μέσω των συμβουλίων που είχαν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται.

ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ

Δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί για το πόσοι άνθρωποι πέθαναν στην Ουγγαρία το 1956-57. Εκτιμάται πως ήταν 20.000-50.000 Ούγγροι και 3.500-7.000 Ρώσοι. Ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ πάνω από 100.000 έφυγαν από τη χώρα. Οι αναταραχές - απεργίες και πορείες - συνεχίστηκαν μέσα στο 1958 και 1959 και μέσα σ' αυτά τα χρόνια χιλιάδες εκτελέστηκαν. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η ουγγρική εργατική τάξη δεν έλαβε συμπαράσταση, όπλα, ή ιατρικά εφόδια, από τις δυτικές δυνάμεις. Κι αυτό γιατί πάλευαν για κάτι που ήταν αντίθετο τόσο στην καπιταλιστική αστική δημοκρατία, όσο και στον καπιταλισμό σοβιετικού τύπου.

Ήταν απόλυτα ενάντια στα συμφέροντα των δυτικών κυβερνώντων τάξεων να δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια. Παραπονούνταν και φώναζαν για την καταπάτηση της δημοκρατίας και του ελεύθερου λόγου και για τις «κομμουνιστικές» δικτατορίες, ενώ έκαναν το σταυρό τους και εύχονταν μια τέτοια αναταραχή να μην εξαπλωθεί στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες.

Υπήρξε συμπαράσταση προς τους σκοπούς της ουγγρικής εργατικής τάξης από το Εργατικό Κόμμα ή το TUC (σ.τ.μ.. της Μ. Βρετανίας); Όχι, φυσικά, δεν υπήρξε. Και η εργατική τάξη στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης;

Πολλοί συγκινήθηκαν από τις θαρραλέες μάχες των Ούγγρων αδελφών τους, αλλά δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, γιατί ήταν ακόμα κάτω από την πλήρη εξουσία της αστικής δημοκρατίας. Ένα παράδειγμα πρακτικής βοήθειας, που θα θυμούνται πάντα οι Ούγγροι εργάτες, ήταν τότε, που λιμενεργάτες του Χαλ και του Λίβερπουλ, αρνήθηκαν ν' αγγίξουν φορτία σοβιετικών πλοίων. Συγκρίνεται αυτό με τη στάση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελευθέρων Συνδικάτων, που απέρριψε έκκληση των Εργατικών Συμβουλίων να ενεργοποιήσει ένα διεθνές μποϋκοτάζ;

Η Ουγγρική Επανάσταση αποτελεί σημείο αναφοράς στη σοσιαλιστική ιστορία.

Τώρα, μετά τον σταλινικό παγετώνα, που είχε ακινητοποιήσει το εργατικό κίνημα για τόσο καιρό, ήρθε το λιώσιμο των πάγων: Πολλοί άνθρωποι άρχισαν ν' αναρωτιόνται σχετικά με την πραγματική φύση της ιδεολογίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Νέες ιδέες άρχισαν να προβάλλουν, οι οποίες, λίγο-πολύ, απέρριπταν τις ιεραρχικές δομές των κομμουνιστικών κομμάτων. Ο επαναστατικός αναρχισμός, ο συμβουλιακός κομμουνισμός και άλλα ρεύματα επανεμφανίστηκαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να διαβάζουν διανοούμενους, όπως Λούξεμπουργκ, Πάνεκοκ, κ.ά., όλους αυτούς που είχαν κατακρίνει τη λενινιστική πρακτική.

Η Ουγγρική Επανάσταση βοήθησε να διαλυθούν τα σύννεφα του μυστηρίου γύρω από την Ε.Σ.Σ.Δ. και τους δορυφόρους της. Επιβεβαίωσε την άποψη της αδυσώπητης πάλης της εργατικής τάξης ενάντια σ' όλα τ' αφεντικά και τους αφέντες, όπως και αν επιχειρούσαν να παραστήσουν τους εκπροσώπους των εργατών. Φωτίζει το δρόμο για μια νέα κοινωνία, για την οποία τόσοι εργαζόμενοι έχουν δώσει τη ζωή τους. Πρέπει να τιμούμε τη μνήμη των Ούγγρων, που συντρίφθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα, μαχόμενοι για μια κοινωνία με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]