user preferences

New Events

Ibèria

no event posted in the last week

Front a la retallada de servei i pujada de preus del servei d’autobusos de TMB: Autogestió

category ibèria | workplace struggles | policy statement author Tuesday December 27, 2011 02:10author by CGT-PSA Transports Metropolitans de Barcelona Report this post to the editors
La CGT i la PSA d’Autobusos de TMB exigeixen la renuncia de tot l’equip directiu de l’empresa per deixar que es vagi empitjorant poc a poc el servei de transport públic de Barcelona.
tmbhibrido.jpg

Plou sobre mullat. El passat 19 de desembre la Direcció política (CiU i PSC) de Transports Metropolitans de Barcelona feia públics els seus nous plans de reducció del servei d’autobusos a la ciutat de Barcelona, a la vegada que també anunciava la pujada de tarifes en el bitllet únic i en la targeta més utilitzada (T-10).

Aquesta reducció de serveis no és nova, sinó que es porta realitzant des de el 2008 com vam anar denunciant constantment, a través d’octavetes, cartells i adhesius, els treballadors i treballadores d’autobusos de TMB. Podeu veure alguna informació en relació a aquesta denuncia pública a:

http://comitedescansos.blogspot.com/2008/09/octavetes-i....html
http://comitedescansos.blogspot.com/2008/10/els-conduct....html
http://comitedescansos.blogspot.com/2008/11/centenars-d....html
http://comitedescansos.blogspot.com/2008/11/milers-dadh....html

A més a més, el 27 d’octubre de 2008 vam publicar un informe analitzant tots els serveis retallats, línia per línia. Pots llegir-lo aquí

Totes aquest empitjorant del servei s’ha anat acumulat i ara es suma el nou anunciat per la Direcció:

- Ajust d'oferta en dies feiners en 14 línies.

- Ajust d'oferta en caps de setmana i festius en 9 línies.

- Supressió de 4 línies: 31, 35, 105 i 158.

- Supressió de 3 línies en cap de setmana: 58, 75 i 91.

- Ajust d'oferta del Bus del Barri, 20 línies del qual (totes menys la 111 i la 116) deixaran de circular en diumenges i festius.

Tot aquest ajust continuat del servei d’autobusos, junt a unes tarifes prohibitives per a una part important de la població barcelonina, provocarà un abandonament progressiu de l’ús del transport públic i, pot comportar, un enfrontament entre treballadors i treballadores del transport i els usuaris i usuàries.

La lògica darrere de totes aquestes accions de la Direcció política (CiU i PSC) de TMB és deteriorar primer el servei d’autobusos de TMB per privatitzar-lo després. Al més pur estil de com s’ha realitzat a Parcs i Jardins de Barcelona.

Un copagament que, per habitual, no hauria de ser acceptat

Per altre banda, i front a les constants mencions dels polítics de l’Ajuntament i dels mitjans de comunicació que el Transport Públic es finança per dues bandes, una, a través del preu del bitllet (40%) i l’altra, per les quantitats econòmiques que posa l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament (60%) volem mostrar la falsedat de l’argument, ja que tots aquests diners acabant venint quasi en la seva totalitat del mateix lloc: de les butxaques de les famílies treballadores, sigui abonant el preu del transport públic, sigui a través dels impostos directes e indirectes que han de pagar.

En aquest context d’atac de les elits econòmiques i de la classe política per empobrir a la gran majoria de la societat catalana, privatitzant empreses públiques, desmantellant els serveis públics d’ensenyament i sanitat, retrocedint en les condicions laborals i mantenint centenars de milers de persones a l’atur, volem expressar el nostre rebuig a que el transport públic sigui sancionat econòmicament en dues ocasions.

No ens conformem en rebutjar la pujada de preus, sigui més o menys gran cada any

Defensem que el transport públic, com a dret social pels i les que viuen a una gran ciutat, ha de ser finançat a través dels impostos i ha de ser universal per a tothom.

No els volem, no els necessitem

Arran d’aquesta nova retallada del servei d’autobusos i vista la situació de degeneració del servei, sota uns paràmetres únicament economicistes, afirmem que ni volem, ni necessitem a un equip Directiu que no sap gestionar una empresa pública com la nostra.

Anys i anys de mantenir unes dues-centes persones fora de conveni (de 4000 treballadors i treballadores), amb sous negociats personalment, amb tota opacitat i amb mútues privades de salut i pensions milionàries han acabat passant factura a una empresa, que per pública, és de tota la gent de Barcelona, que no és mereix tenir una Direcció com aquesta.

Denunciem una Direcció tècnica que ha claudicat completament al mandat dels dirigents polítics de l’empresa (Joaquim Forn (CiU) i Diego Pestanya (PSC)), portant a terme el desmantellament progressiu de la xarxa d’autobusos de Barcelona.

Els polítics, se’ls ha de donar de menjar apart

Com es pot veure a la campanya iniciada al 2008 per part dels treballadors i treballadores de TMB per denunciar la reducció del servei, el protagonista de la nostra crítica pública era Jordi Hereu del PSC.

En aquells moments, l’oposició de CiU era critica amb la pujada dels preus del Transport i de la reducció del servei. Es pot veure-ho en aquest vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=Sw55sjWCGnk&feature=share

Un cop arribat a l’Ajuntament, Xavier Trias de CiU, donant-li l’esquena a les seves crítiques anteriors, ha seguit el passos iniciats per l’anterior alcalde del PSC, que ara, hipòcrites com són tots ells, ha decidit criticar l’augment de tarifes.

A la vegada, els mateixos polítics que teatralitzen les seves “diferencies” a l’Ajuntament, no tenen cap problema en repartir-se el pastís de la Direcció política de TMB. Tenim de President a Joaquim Forn de CiU i de Vicepresident a Diego Pestanya del PSC. Els dos estan d’acord en una cosa: Empitjorar el servei i augmentar les tarifes.*

Per la seva banda no deixa de ser molt cínic que els mateixos polítics que utilitzen arguments economicistes per desmantetllar el transport públic no tinguin cap problema en finançar amb diners públics, a través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a les empreses privades del transport.

Per acabar d’adobar la esquizofrènia social que pateixen aquests polítics, a la vegada que demanen moderació salarial a la població ens demanen que per festes sortim a consumir al preu que sigui.

A nivell del transport ens trobem amb la mateixa paradoxa: No es cansen a publicitar (amb totes les despeses econòmiques que això implica) la utilització del Transport públic a la vegada que fan que la gent s’hagi d’esperar més a les parades i hagi de rascar-se més la butxaca, sconseguint òbviament una fugida en l’ús d’aquest mitjà de transport.

La nostra proposta per sortir d’aquesta dinàmica

La CGT, sindicat més votat a l’empresa, i la PSA proposem front a la situació a la que ens han portat i ens volen portar la Direcció política i la Direcció tècnica claudicant de l’empresa:

- Dimissió de tot l’equip Directiu d’autobusos de TMB.

Això implicaria un estalvi de despeses suficientment gran per no haver de retallar el servei d’autobusos, ni l’acomiadament de 36 treballadors i treballadores, contractats temporalment.

- Control de l’empresa pública pels propis treballadors i treballadores.

Autogestió d’aquesta i, per tant, qualsevol responsabilitat en el funcionament global ha de ser elegit pels propis treballadors i treballadores.

- Negociació per part dels treballadors i treballadores de l’empresa amb l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament en relació a les quantitats econòmiques rebudes per finançar el transport públic.

- En un primer ordre de millora del servei: Restaurar-lo a la situació d’abans de setembre de 2008.

- Aturar el finançament amb diners públics, per part de l’AMB, de les empreses privades de Transport.

CGT
PSA


22 de desembre de 2011

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]