user preferences

New Events

Bolivia / Peru / Ecuador / Chile

no event posted in the last week

Education

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>

Els llibertaris tornen a la Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH)

category bolivia / peru / ecuador / chile | education | news report author Tuesday December 13, 2011 17:46author by Juan Williams - Frente de Estudiantes Libertarios Report this post to the editors

Aquesta setmana van concloure les eleccions de la Federació de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH). En ella, els llibertaris han aconseguit un històric retorn a la seva direcció després de 88 anys d’absència, quan s’era la principal força en la mítica federació dels anys 20

[Castellano] [English] [Français] [Italiano]
luchar_2.jpg

Els llibertaris tornen a la Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH)

Aquesta setmana van concloure les eleccions de la Federació de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH). En ella, els llibertaris han aconseguit un històric retorn a la seva direcció després de 88 anys d’absència, quan s’era la principal força en la mítica federació dels anys 20 [1].

Enguany, quan s’han produït les mobilitzacions estudiantils més massives i radicals de les últimes dècades, s’ha facilitat el desenvolupament de les forces de l’esquerra revolucionària en l’alumnat. Per tant, no és casual que dins de la Confederación de Estudiantes de Chile (CONFECH), el principal organisme que junt amb els secundaris ha conduït les dites mobilitzacions, aquesta esquerra hagi anat guanyant cada vegada més força. Dins d’ella, és la tendència llibertària la que s’ha anat constituint durant aquest i els anys precedents com una dels corrents més importants, ocupant cada vegada major visibilitat en càrrecs de representativitat sota la perspectiva de democratitzar les organitzacions, subvertint les lògiques de la democràcia representativa i potenciant les tendències radicals que sorgeixen en les bases perquè aquestes prenguin les regnes del moviment.

En particular, aquest 6 de desembre van concloure les eleccions en la FECH, la federació d’estudiants més gran de la CONFECH on la plataforma LUCHAR - integrada per el Frente de Estudiantes Libertarios (FEL), col·lectius com Auka Mapu i independents d’esquerra de distintes facultats - va aconseguir un important tercer lloc, amb més de 1800 vots d’un univers de 14.000 votants i entre 9 llistes en disputa.

A causa del sistema d’integració de la federació, Felipe Ramírez, militant del FEL i candidat per LUCHAR exercirà la secretaria general dins de la taula directiva de la federació. Entrar en la federació comporta un simbolisme important per al món llibertari, en haver passat 88 anys en què no es participava en la direcció de la dita instància. No obstant això, aquesta no és la primera vegada que companys del FEL participen d’alguna federació, però sí ho és en la universitat més mediatitzada [2].

Els èxits en aquestes eleccions són el reflex d’un avanç constant i significatiu per a l’esquerra revolucionària en general i per als llibertaris en particular, on el FEL ja porta més de 8 anys d’inserció social silenciosa i sustentada en treballs de base.

La integració en la taula de federació també representa grans desafiaments. LUCHAR representa una confluència de tendències d’aquesta esquerra d’intenció revolucionària dins de l’alumnat de la Universidad de Chile, la perspectiva estratègica de la qual és potenciar un moviment estudiantil que forme part d’un moviment popular més ampli i amb autonomia de classe. No obstant això, per mitjà de Felipe Ramírez, integrarà una taula on serà minoria enfront de dues organitzacions de l’esquerra reformista: “Creando izquierda” i les joventuts comunistes (JJCC), les perspectives estratègiques del qual prioritzen reformes democràtiques al sistema politicoinstitucional burgès.

Però sens dubte, el major desafiament per a l’any que ve serà donar-li continuïtat i aprofundir el procés de lluites del 2011. L’aposta llibertària està centrada a anar ampliant les bases del moviment, sumant estudiants de sectors tècnics i d’universitats privades, alhora que enforteix els seus vincles amb les organitzacions de treballadors – on certs sectors també han anat donant mostres de recomposició –, confluint en la reconstitució d’un moviment popular que aposti, per mitjà de programes de lluita comuna, a prendre la disputa política en les seves pròpies mans.

A diferència de processos àlgids com el 2006 o el 2005, el moviment no s’ha prestat a firmar la seva derrota amb acords amb el govern i ha comprés la necessitat de vincular-se amb altres sectors socials per a poder conquistar victòries reals per al poble. Per a tots aquests desafiaments, la participació en aquesta federació i en altres en què encara es debaten processos semblants, permetrà anar potenciant la perspectiva llibertària.

No hi ha dubte que els llibertaris i llibertàries es continuen obrint pas en les lluites del poble, confluint en la lluita amb altres sectors afins, sense sectarismes, però amb les conviccions clares i ferms. Amb cada nou pas s’obrin nous desafiaments. L’autocrítica fraterna i permanent continuarà sent un requisit per a continuar avançant.

Traducció: Xarxa Llibertària Ajut Mutu / Red Libertaria Apoyo Mutuo


[1] Més informació sobre la FECH de fins de la dècada de 1910 i en els anys 20, veure:
[2] Fonts:
Web del FEL: http://www.fel-chile.org

Sobre Luchar:

Related Link: http://www.anarkismo.net/article/21350
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]