user preferences

Search author name words: Alternative Libertaire

Ιράν-Ισραήλ: Όχι στις απειλές πολέμου από το κράτο

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday November 24, 2011 17:27author by Alternative Libertaire - Anarkismo Report this post to the editors

Αλλά το χειρότερο σενάριο στη Μέση Ανατολή δεν είναι καθόλου αναπόφευκτο. Μπορούμε να σταματήσουμε το φαύλο κύκλο της βίας, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του: Δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να ικανοποιηθούν οι νόμιμες απαιτήσεις του παλαιστινιακού λαού.
460_0___30_0_0_0_0_0_iranisraelwar.jpg

Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται και πάλι στη Μέση Ανατολή. Γινόμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης επίθεσης κατά του Ιράν από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκίνησε πριν από αρκετές εβδομάδες στο Ισραήλ, ως αποτέλεσμα μιας δημόσιας συζήτησης σχετικά με την ανάγκη να γίνει επίθεση στο Ιράν πριν αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά από τότε η εκστρατεία έχει αναληφθεί για παράδειγμα στη σύνοδο του G20 στη Νίκαια, όπου ο Ομπάμα και ο Σαρκοζί έκαναν έκκληση για άνευ προηγουμένου πιέσεις κατά του Ιράν, ενώ ο βρετανικός Τύπος έκανε λόγο για τις προετοιμασίες πολέμου από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η αναταραχή είχε μοναδικό σκοπό τη δημιουργία κλίματος έντασης που οδήγησε στην έκθεση της 8ης Νοεμβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η έκθεση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, δεν προσθέτει τίποτα με το οποίο να μπορεί να αποδειχτεί ότι το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα κρύβει ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα. Αλλά σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο σημερινός επικεφαλής του IAEA και πρώην πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον, Yukiya Amano, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις δυτικές θέσεις. Η έκθεση κάνει λόγο για "πληροφορίες" που παρέχονται από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών-μελών του IAEA εχθρικές προς το Ιράν, που μιλούν για “σοβαρές ανησυχίες σχετικά με κάποια πιθανή στρατιωτική διάσταση που έχει δοθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα”. Στην απουσία ισχυρών στοιχείων, τα “γεράκια” καταφεύγουν σε υπονοούμενα και πρακτικές χειραγώγησης με σκοπό την προετοιμασία της κοινής γνώμης για μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος.

Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια: οι απειλές περί επικείμενης επίθεσης εναντίον του Ιράν εμφανίζονται τακτικά σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αλλά σήμερα πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά απ’ ό,τι συνήθως. Είναι κυρίως ζήτημα διασφάλισης του ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μπλοκάρουν μια νέα σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Μέχρι τώρα, η στρατηγική της Δύσης ήταν να απομονώνει και να στραγγαλίζει τη χώρα για να επιβάλει περισσότερο την ηγετική της θέση στην περιοχή. Αλλά το φιάσκο του Ιράκ τους κάνει να σκέφτονται με σύνεση... Στο βαθμό που ο ηγέτης του Πενταγώνου, Λέων Πανέτα, έχει προειδοποιήσει για τις “απρόβλεπτες συνέπειες” που θα μπορούσε να έχει μια στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν.

Όμως, ο κίνδυνος ενός πολέμου παραμένει. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν απόπειρες από εξτρεμιστές στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον με τις οποίες θα μπορούσε να επιδιωχθεί κάποια πρόκληση που να ταιριάζει τους στόχους τους. Κι αυτό επειδή η στρατηγική θέση του Ισραήλ έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας πανικό στους κόλπους της στρατιωτικής νομενκλατούρας που διοικεί τη χώρα. Σε περιφερειακό επίπεδο, η στρατιωτική συμμαχία με την Τουρκία έχει σπάσει, ενώ στην Αίγυπτο το ολοένα και συμφιλιωτικό καθεστώς του δικτάτορα Μουμπάρακ έχει αντικατασταθεί από ένα ασταθές σύστημα που είναι λιγότερο ευθυγραμμισμένο με την πολιτική του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον. Ακόμα και οι δυσκολίες του παλαιού του εχθρού του Μπάαθ στη Συρία, που είναι συνδεδεμένο με την Τεχεράνη, είναι πηγή ανησυχίας. Με όλα αυτά θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια κατάσταση όπως αυτή στο Ιράκ, μέσω της οποίας ισλαμιστές μαχητές θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επωφεληθούν με την ανάληψη δράσης μέσα στο Ισραήλ. Σε διεθνές επίπεδο, η κινητοποίηση γύρω από την εκστρατεία BDS (Boycott, Disinvestment, Sanctions , Μποϊκοτάζ – Αποεπένδυση - Κυρώσεις) είχε επιπτώσεις, πάνω απ’ όλα, σε βάρος παραδοσιακών συμμάχων του Ισραήλ, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, μιας και οι εξουσίες της χώρας ήρθαν αντιμέτωπες με μια τεράστια κοινωνική κινητοποίηση. Υπάρχουν εκείνοι που ονειρεύονται να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά μέσω μιας «νίκης» σε βάρος του Ιράν.

Αλλά το χειρότερο σενάριο στη Μέση Ανατολή δεν είναι καθόλου αναπόφευκτο. Μπορούμε να σταματήσουμε το φαύλο κύκλο της βίας, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του: Δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να ικανοποιηθούν οι νόμιμες απαιτήσεις του παλαιστινιακού λαού.

Η Alternative Libertaire είναι αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια τόσο για πολιτικούς και για στρατιωτικούς σκοπούς και υποστηρίζει την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλες δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Πακιστάν, Κίνα και Ρωσία), καθώς και χώρες όπως το Ισραήλ και το Ιράν, πρέπει να καταστρέψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και να μην αποκτήσουν περισσότερα.

Όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, και ιδίως οι αμερικανικές βάσεις που θα πρέπει να διαλυθούν.

Alternative Libertaire

16 Νοέμβρη 2011

* Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής αναρχοκομμουνιστικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 23 Νοέμβρη 2011.

Related Link: http://www.alternativelibertaire.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]