user preferences

Ο Συμπυκνωμένος Ιστορικός Χρόνος

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Tuesday November 15, 2011 19:28author by Κουλτούρα και Επανάσταση Report this post to the editors

Είναι τεράστια η πρόκληση για όλους όσους αγωνίζονται για μια επαναστατική αλλαγή του τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, να συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα. Να τον οργανώσουν, να του δώσουν σχεδιασμό και προοπτική, να τον εξελίξουν και να τον μπολιάσουν τις αξίες τους και τα χαρακτηριστικά τους. Το κοινωνικό έδαφος είναι πιο γόνιμο από ποτέ.
375284_135978693176087_100002918704143_184359_285775097_n.jpg

Κατ’ αρχήν μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν. Πριν από μόλις δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται κυβέρνηση λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν για να εφαρμόσει ένα κλασσικό σοσιαλδημοκρατικό, με κάποιες νεοφιλελεύθερες πινελιές, πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια αυτών των μόλις δύο ετών εξαπολύει μια τεράστια επίθεση απέναντι στην κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικά οι μεσαίες τάξεις ισοπεδώνωνται, η ανεργία εκτοξέυεται, το προλεταριάτο εξαθλιώνεται.

Ιδεολογικά φασιστοποιούνται όλα τα ΜΜΕ και γίνεται σοβαρή προσπάθεια μέσω αυτών να φασιστοποιηθεί όλη η κοινωνία, στην κατέθυνση του ‘’υπέρ άνω όλων ή πατρίς’’, ένω εμφανίζονται ξανά θεωρίες περί αριστερών μιασμάτων, εθνοπροδοτών και κουμουνιστικών συντεχνιών που λυμαίνονται το κράτος, για να προστεθούν στις κλασσικές με τους προβοκάτορες και τους κουκουλοφόρους. Κατασταλτικά εφαρμόζεται μια τακτική όπου παντρέονται οι μέθοδοι της χούντας με την επιστημονικού τύπου επιτηρούμενη κοινωνία της Αγγλίας, ενώ κοινωνικά το κράτος ποντάρει τα ρέστα του στο ‘’ διαίρει και βασίλευε’’ και στον κοινωνικό κανιβαλισμό σε όλα τα επίπεδα.

Η κοινωνία βράζει. Το προλεταριάτο βράζει. Οι μικροαστοί – πρώην καταναλωτές βράζουν. Οι ‘’εκτός’’ και οι απόκληροι βράζουν. Η νεολαία το ίδιο, όπως και όλα τα κομμάτια της συνειδητοποιημένης κοινωνίας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα όλοι αυτοί συγκροτούν άγρια ετερόκλητα πλήθη και εξεγείρονται βίαια. Ταυτόχρονα αρχίζουν να εμφανίζονται και κινήσεις με κατεύθυνση το ξεπέρασμα του ίδιου του κράτους, όπως λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, η έμπρακτη άρνηση πληρωμών και διαφόρου τύπου δομές αυτοοργάνωσης.

Στις αρχές του φθινοπώρου της τρέχουσας χρονιάς, η κοινωνία κάνει δειλά βήματα οργάνωσης στην βάση της, ενώ ταυτόχρονα πολιτικά πρόσωπα του καθεστώτως δεν μπορούν να εμφανιστούν πουθενά. Η σύγκρουση κοινωνίας – κράτους δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από κανένα πρόσωπο παρουσιαστή ειδήσεων.

Το φθινόπωρο του ’11, η κοινωνία σηκώνει το γάντι και πλέον οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί δεν χαμογελάνε πια.

Εδώ τελειώνει και η περίοδος της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ρυθμιστής των πραγμάτων αναλαμβάνει ένας τραπεζίτης, ενώ στην νέα κυβέρνηση που δεν την έχει εκλέξει απολύτως κανένας συμμετέχουν και τέσσερις φασίστες. Αντιφατικός σκοπός της νέας κυβέρνησης είναι να φέρει την ομαλότητα στη χώρα και ταυτόχρονα να συνεχίσει και να εντείνει την επίθεση απέναντι στην κοινωνία. Τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει αυτό το σκοπό είναι προς το παρόν άγνωστα, όπως άγνωστος είναι και ο χρόνος ζωής της. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι όταν μιλάει ένας στρατηγός για το τέλος ενός πολέμου χωρίς να μιλάει για συμβιβασμό, τότε αυτό που αποβλέπει είναι η καθολική επικράτηση . Η πλήρης υποταγή του εχθρού.

Εδώ τελειώνει επίσης και η περίοδος της εθνικής συμφιλίωσης. Οι κοινωνικοί αγώνες, οι εξεγέρσεις και οι διαδικασίες στη βάση της κοινωνίας θα ενταθούν. Το θέμα είναι αν θα αποκτήσουν απελευθερωτικό πρόταγμα και εάν θα κάνουν το βήμα παραπάνω από αυτό που έκαναν οι μάζες τις προηγούμενες παρόμοιες ιστορικές στιγμές. Το ζήτημα είναι εάν τα εξεγερμένα κοινωνικά κομμάτια θα νικήσουν ή αν θα ηττηθούν με κάποιον από τους διάφορους τρόπους που ηττήθηκαν στο παρελθόν.

Είναι τεράστια η πρόκληση για όλους όσους αγωνίζονται για μια επαναστατική αλλαγή του τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, να συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα. Να τον οργανώσουν, να του δώσουν σχεδιασμό και προοπτική, να τον εξελίξουν και να τον μπολιάσουν τις αξίες τους και τα χαρακτηριστικά τους. Το κοινωνικό έδαφος είναι πιο γόνιμο από ποτέ.

"Οι επαναστάτες δεν προβάλλουν τον εαυτό τους για «ηγέτη» και «κηδεμόνα» πιο αξιόπιστο απ’ αυτούς που έχουν σήμερα οι μάζες. Διακρίνονται από όλες τις άλλες ομάδες, τάσεις, κόμματα, από την ακλόνητη πίστη τους στη δύναμη και τη δημιουργική ικανότητα των μαζών. Το καθήκον που θέτουν στον εαυτό τους είναι να βοηθήσουν τις μάζες να πάρουν συνείδηση και να εκπληρώσουν τα ιστορικά τους καθήκοντα. Συμμετέχουν δραστήρια σ’ όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς ταξικούς αγώνες, των μαζών. Θέτουν πάντα σ’ αυτούς τους αγώνες τα γενικότερα συμφέροντα της τάξης και τους μεγάλους σκοπούς του κινήματος και προσπαθούν να τους βαθύνουν, να τους ευρύνουν, να αναπτύξουν την πρωτοβουλία των μαζών, τη δραστηριότητα τους, την αυτενέργεια τους, το κριτικό τους πνεύμα. Τις βοηθούν να αποδεσμευτούν από την κηδεμονία της γραφειοκρατίας, από τις δημοκρατικές και πασιφιστικές αυταπάτες, από τις θρησκευτικές προλήψεις, τις δουλικές συνήθειες και προπαντός από τον εθνικισμό. Εκείνο που πρέπει διαρκώς, επίμονα, δίχως διακοπή, να επαναλαμβάνεται και να υπογραμμίζεται είναι ότι οι εργαζόμενες μάζες μόνες τους θα χειραφετηθούν, ότι μόνον στον εαυτό τους πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, ότι πρέπει αυτές οι ίδιες να διευθύνουν τους αγώνες τους, μέσω οργάνων που εκλέγονται ελεύθερα από όλους τους εργαζόμενους στους τόπους εργασίας, που ελέγχονται, που λογοδοτούν και που ανακαλούνται οποτεδήποτε. Η παράδοση των Επιτροπών Δράσης, των Επιτροπών αγώνα, των Απεργιακών Επιτροπών, πρέπει να ξαναζωντανέψει. Όλες οι οποιεσδήποτε σχέσεις των επαναστατών με τις μάζες στηρίζονται στην αρχή ότι η πρώτη και τελευταία πηγή του σοσιαλισμού είναι οι ίδιες οι μάζες".

Άγις Στίνας

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Related Link: http://classwar.espiv.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]