user preferences

Search author name words: Alternative Libertaire

Κέρδη για τους καπιταλιστές, καταστροφή για τους &

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | oικονομία | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday October 01, 2011 15:07author by Alternative Libertaire - Anarkismo Report this post to the editors

Γαλλία: Δημόσιο Χρέος

Γαλλία: Δημόσιο Χρέος: Κέρδη για τους καπιταλιστές, καταστροφή για τους εργαζόμενους!
manif0105_115b15d.jpg

Ο καπιταλισμός χτυπά σκληρά. Για να βγούμε από την κρίση του, πρέπει να τον ανατρέψουμε: τραπεζίτες, αφεντικά και μεγαλομέτοχοι είναι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται σε πτώχευση. Για τη διατήρηση των κερδών και της εξουσίας τους, κάνουν τα πάντα για να μειώσουν τους μισθούς, το προσωπικό των επιχειρήσεων, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά επιδόματα, κάτι που υποστηρίζεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές.

Έχοντας οδηγήσει στην καταστροφή τους λαούς του Νότου, οι καπιταλιστές λεηλατούν τώρα την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το χρέος είναι κάτι που αυτοί οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει εδώ και 30 χρόνια, μέσω της μείωσης των κρατικών εσόδων με αποτέλεσμα το δανεισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι χρηματοδότες φρόντισαν για όλα τα υπόλοιπα με την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων συνεχίζοντας να χειροτερεύουν τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, μειώνοντας, αφενός, τους μισθούς, “σπάζοντας” τις συντάξεις και καταργώντας τα επιδόματα ανεργίας και, αφετέρου, αποκτώντας αυτοί οι ίδιοι φορολογικές απαλλαγές και κοινωνικά οφέλη.

Αυτοί είναι οι καπιταλιστές που δημιούργησε το χρέος

Το κράτος και οι κυβερνήσεις ενεργούν μόνο για την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών. Μας λένε ψέμματα όταν πάνε να μας πείσουν ότι ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για το χρέος και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν. Το δε πρόγραμμα λιτότητας ύψους 10 δισ. ευρώ είναι μια μόνο μια γεύση των θυσιών που θα απαιτηθούν μετά τις προεδρικές εκλογές. Το δημόσιο χρέος δεν είναι δικό μας. Ο ιρλανδικός και ισλανδικός λαός έχουν δώσει το παράδειγμα, διαμηνύοντας στις κυβερνήσεις τους ότι δεν θα πληρώσουν. Οι Έλληνες και οι Ισπανοί έχουν ήδη διαδηλώσει την οργή τους στους δρόμους, προχωρώντας σε καταλήψεις και αυξάνοντας τον αριθμό των απεργιών.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους

Ο λαός να αποφασίσει! Πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε και να οργανωθούμε για να νικήσουμε στην λιτότητά τους. Δεν θα αγανακτίσουμε. Κάθε φορά ξοδεύουν σε ισχύ για να προετοιμάσουν το επόμενο πρόγραμμα λιτότητας. Πέντε συνδικάτα καλούν σε ημέρα δράσης στις 11 Οκτώβρη. Ωστόσο, το κάλεσμα αυτό δεν καλεί σε απεργία ούτε και περιέχει καμία ένδειξη άμεσης αντιπαράθεσης με το κράτος και τους εργοδότες ή διαγραφής του χρέους. Αλλά όμως εάν πρέπει το δικαίωα να γίνει, τότε ας γίνει κάτι άλλο: μια αληθινή απεργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που θα σημάνει μια μαζική άρνηση να πληρώσουμε το χρέος του κεφαλαίου και να διεκδικήσουμε τα μισθολογικά και άλλα αιτήματά μας. Αλλά και αυτό θα είναι ανεπαρκές γιατί είναι η οικονομία που πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο των εργατών και των υπαλλήλων.

Ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο: γενική απεργία

Πρέπει να υπερασπίσουμε κάθε τι που μπορεί να αμφισβητήσει την εξουσία των καπιταλιστών της ζωής μας: το μπλοκάρισμα των διαφόρων μετόχων, το αίτημα για γενική αύξηση των μισθών, τη μείωση του εύρους των ιεραρχικών σχέσεων, τη μαζική μείωση του χρόνου εργασίας και την εργασιακή ευελιξία σε ετήσια βάση, την κατάληψη και τον έλεγχο των άδειων κατοικιών, τον κοινωνικό έλεγχο των ενοικίων και των τιμών των τροφίμων…

Ας κινητοποιηθούμε ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, τους αποκλειστικους υπεύθυνους γι’ αυτό το χρέος. Μην έχουμε αυταπάτες για τις προεδρικές! Ας οργανώσουμε την αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός PS και UMP. Να διεκδικήσουμε ξανά τα συνδικάτα μας για να γίνουν ισχυρά εργαλεία του αγώνα μας, να αντισταθούν στους καπιταλιστικούς νόμους και για να οικοδομήσουμε τη γενική απεργία!

Ελευθεριακή Εναλλαγή (Alternative Libertaire)

26/09/11

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 30 Σεπτέμβρη 2011.

Related Link: http://alternativelibertaire.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]