user preferences

New Events

Bolivia / Peru / Ecuador / Chile

no event posted in the last week

Education

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>

Chili, 4 augustus, Nog een dag van natiebreed protest tegen markt onderwijs

category bolivia / peru / ecuador / chile | education | news report author Thursday September 08, 2011 18:55author by Espartaco Gatti - Periódico Solidaridadauthor email publicacion.solidaridad at gmail dot com Report this post to the editors

Marsen, straatgevechten, wegblokkades, bezettingen en activisten die op pannen slaan in het hele land.

Verslag van de Chileense anarchistische krant "Solidaridad" over nog een dag van natiebreed protest tegen markt onderwijs in Chili, met marsen, straatgevechten, wegblokkades, bezettingen en activisten die op pannen slaan in het hele land. [Castellano]
Repressie van de scholieren van de middelbare school.
Repressie van de scholieren van de middelbare school.


4 augustus, Nog een dag van natiebreed protest tegen markt onderwijs


De hoofdstad ontwaakte met actievoerende studenten, bewoners en arbeiders, die barricades opzetten, pamfletten uitdeelden, muren beschilderden en vuurtjes stookten. Vanaf vroeg in de ochtend werd het verkeer geblokkeerd in La Alameda, Vicuna Mackenna, Santa Rosa, Providencia, Recoleta, San Pablo en veel andere hoofdstraten, zowel in de buitenwijken als in het centrum van Santiago. De sociale onrust kon in de lucht worden gevoeld, in het bijzonder nadat de regering beweerde dat het voor altijd kon optreden om de stakingen en bezettingen, die nu al gedurende maanden bezig zijn, in te dammen. Geen enkele mars werd door het gemeentebestuur van Santiago goedgekeurd, maar ondanks dat waren de mensen niet bang en gingen ze massaal de straat op.

De mars die door de ACES (Coordinerende Vergadering van Scholieren van de Middelbare School) was georganiseerd begon om 10.30 uur in Plaza Italia, was niet in staat van start te gaan, aangezien verschillende kernen van activisten met geweld uiteen werden gejaagd door speciale politie krachten, die het stadscentrum virtueel onder beleg hielden (met meer dan 1000 man in La Alameda alleen). Daarna werd het centrum een slagveld. In iedere hoek verzamelden zich activisten, die het verkeer blokkeerden en leuzen riepen, en vervolgens werden vergast en geslagen. Steeds opnieuw hergroepeerden de zonen en dochters van het volk zich en boden ze weerstand aan de repressie. De hele ochtend en een groot deel van de middag werden zo doorgebracht.

Toen was er om 18.30 uur de mars door de Chileense Studenten Confederatie (CONFECH - Confederacion de Estudiantes de Chile) en de Colegio de Profesores de Chile onderwijzers vakbond, en ook deze mars kon niet van start gaan. De enorme massa mensen die zich in Plaza Italia begon te verzamelen leed ook onder zware repressie. Maar opnieuw verzette het volk zich en slaagde het er in La Alameda in te nemen. Duizenden mensen gingen de straat op, waarbij ze van Plaza Italia naar het presidentieel paleis trokken, terwijl er in de omringende straten ook schermutselingen waren.

Om 20.30 uur begonnen de cacerolazos - slaan op pannen. In het centrum en in de arme buurten van Santiago verlieten veel mensen hun woningen om op hun lege pannen te slaan, waarmee ze hun ontevredenheid over het regeringsbeleid toonden, en over een systeem dat hen niets geeft. Later in de avond begonnen botsingen in sommige delen van de hoofdstad, tussen de jongeren uit de krottenwijken en de repressieve krachten die waren begonnen de controle over de buitenwijken te krijgen.

Er waren belangrijke mobilisaties in 12 steden, die allemaal - als gevolg van politie provocatie en arrogantie - belangrijke ordeverstoringen werden (in het bijzonder in Concepcion, Valparaiso en Santiago). Uiteindelijk, toen de nacht viel, eindigden de protesten met 874 arrestaties in het hele land.

Studenten en de sociale beweging in het algemeen hebben de 21 onderwerpen die op 1 augustus door de regering werden voorgesteld afgewezen en zullen doorgaan met hun goed georganiseerde inspanningen om hun strijd vooruit te brengen. Het document dat door het kantoor van de president werd gepubliceerd, met de titel "Beleid en actie voorstellen voor de ontwikkeling van het Chileense onderwijs", verwijst niet naar de hoofdeisen van de studenten: het einde aan de winst, de re-nationalisatie van de koper industrie als een vorm van fondswerving voor het onderwijs, en gratis onderwijs op alle niveaus.


"Solidaridad" is de krant van de Federación Comunista Libertaria

Vertaling naar het Engels door FdCA - Kantoor voor Internationale Betrekkingen.
Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

Related Link: http://periodico-solidaridad.blogspot.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
¿Què està passant a Catalunya?

Front page

Hands off the anarchist movement ! Solidarity with the FAG and the anarchists in Brazil !

URGENTE! Contra A Criminalização, Rodear De Solidariedade Aos Que Lutam!

¡Santiago Maldonado Vive!

Catalunya como oportunidad (para el resto del estado)

La sangre de Llorente, Tumaco: masacre e infamia

Triem Lluitar, El 3 D’octubre Totes I Tots A La Vaga General

¿Què està passant a Catalunya?

Loi travail 2017 : Tout le pouvoir aux patrons !

En Allemagne et ailleurs, la répression ne nous fera pas taire !

El acuerdo en preparacion entre la Union Europea y Libia es un crimen de lesa humanidad

Mourn the Dead, Fight Like Hell for the Living

SAFTU: The tragedy and (hopefully not) the farce

Anarchism, Ethics and Justice: The Michael Schmidt Case

Land, law and decades of devastating douchebaggery

Democracia direta já! Barrar as reformas nas ruas e construir o Poder Popular!

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]