user preferences

Chili, 4 augustus, Nog een dag van natiebreed protest tegen markt onderwijs

category bolivia / peru / ecuador / chile | education | news report author Thursday September 08, 2011 16:55author by Espartaco Gatti - Periódico Solidaridadauthor email publicacion.solidaridad at gmail dot com Report this post to the editors

Marsen, straatgevechten, wegblokkades, bezettingen en activisten die op pannen slaan in het hele land.

Verslag van de Chileense anarchistische krant "Solidaridad" over nog een dag van natiebreed protest tegen markt onderwijs in Chili, met marsen, straatgevechten, wegblokkades, bezettingen en activisten die op pannen slaan in het hele land. [Castellano]

Repressie van de scholieren van de middelbare school.
Repressie van de scholieren van de middelbare school.


4 augustus, Nog een dag van natiebreed protest tegen markt onderwijs


De hoofdstad ontwaakte met actievoerende studenten, bewoners en arbeiders, die barricades opzetten, pamfletten uitdeelden, muren beschilderden en vuurtjes stookten. Vanaf vroeg in de ochtend werd het verkeer geblokkeerd in La Alameda, Vicuna Mackenna, Santa Rosa, Providencia, Recoleta, San Pablo en veel andere hoofdstraten, zowel in de buitenwijken als in het centrum van Santiago. De sociale onrust kon in de lucht worden gevoeld, in het bijzonder nadat de regering beweerde dat het voor altijd kon optreden om de stakingen en bezettingen, die nu al gedurende maanden bezig zijn, in te dammen. Geen enkele mars werd door het gemeentebestuur van Santiago goedgekeurd, maar ondanks dat waren de mensen niet bang en gingen ze massaal de straat op.

De mars die door de ACES (Coordinerende Vergadering van Scholieren van de Middelbare School) was georganiseerd begon om 10.30 uur in Plaza Italia, was niet in staat van start te gaan, aangezien verschillende kernen van activisten met geweld uiteen werden gejaagd door speciale politie krachten, die het stadscentrum virtueel onder beleg hielden (met meer dan 1000 man in La Alameda alleen). Daarna werd het centrum een slagveld. In iedere hoek verzamelden zich activisten, die het verkeer blokkeerden en leuzen riepen, en vervolgens werden vergast en geslagen. Steeds opnieuw hergroepeerden de zonen en dochters van het volk zich en boden ze weerstand aan de repressie. De hele ochtend en een groot deel van de middag werden zo doorgebracht.

Toen was er om 18.30 uur de mars door de Chileense Studenten Confederatie (CONFECH - Confederacion de Estudiantes de Chile) en de Colegio de Profesores de Chile onderwijzers vakbond, en ook deze mars kon niet van start gaan. De enorme massa mensen die zich in Plaza Italia begon te verzamelen leed ook onder zware repressie. Maar opnieuw verzette het volk zich en slaagde het er in La Alameda in te nemen. Duizenden mensen gingen de straat op, waarbij ze van Plaza Italia naar het presidentieel paleis trokken, terwijl er in de omringende straten ook schermutselingen waren.

Om 20.30 uur begonnen de cacerolazos - slaan op pannen. In het centrum en in de arme buurten van Santiago verlieten veel mensen hun woningen om op hun lege pannen te slaan, waarmee ze hun ontevredenheid over het regeringsbeleid toonden, en over een systeem dat hen niets geeft. Later in de avond begonnen botsingen in sommige delen van de hoofdstad, tussen de jongeren uit de krottenwijken en de repressieve krachten die waren begonnen de controle over de buitenwijken te krijgen.

Er waren belangrijke mobilisaties in 12 steden, die allemaal - als gevolg van politie provocatie en arrogantie - belangrijke ordeverstoringen werden (in het bijzonder in Concepcion, Valparaiso en Santiago). Uiteindelijk, toen de nacht viel, eindigden de protesten met 874 arrestaties in het hele land.

Studenten en de sociale beweging in het algemeen hebben de 21 onderwerpen die op 1 augustus door de regering werden voorgesteld afgewezen en zullen doorgaan met hun goed georganiseerde inspanningen om hun strijd vooruit te brengen. Het document dat door het kantoor van de president werd gepubliceerd, met de titel "Beleid en actie voorstellen voor de ontwikkeling van het Chileense onderwijs", verwijst niet naar de hoofdeisen van de studenten: het einde aan de winst, de re-nationalisatie van de koper industrie als een vorm van fondswerving voor het onderwijs, en gratis onderwijs op alle niveaus.


"Solidaridad" is de krant van de Federación Comunista Libertaria

Vertaling naar het Engels door FdCA - Kantoor voor Internationale Betrekkingen.
Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

Related Link: http://periodico-solidaridad.blogspot.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
E

Front page

The party is haunting us again

[Colombia] Declaración Constitutiva de Acción Libertaria Estudiantil

Flora Tristán: precursora del feminismo y de la emancipación proletaria

Bil'in - 10 years of persistent joint struggle

In solidarity with the NO TAV struggle

Wave of arrests in Ireland as state tries to break water charges movement

Não se intimidar, não desmobilizar! Toda nossa solidariedade ao companheiro Vicente!

After the election of Syriza in Greece - Power is not in Parliament

[Chile] Movimiento Estudiantil: ¿En dónde debemos enfocar nuestros esfuerzos?

Je ne suis pas Charlie

México en llamas: raíces y perspectivas de una lucha que avanza y la crisis de un sistema político

Sobre la liberación de prisioneros y el restablecimiento de relaciones diplomáticas, por los gobiernos de Cuba y EE.UU.

No to Golden Dawn in Australia!

Abusos y arbitrariedad - retención de JOSÉ A. GUTIÉRREZ, en el bajo Caguán, Caquetá

Could a Revolution Happen in the US?

An Anarchist Communist Reply to ‘Rojava: An Anarcho-Syndicalist Perspective’

Lutar e vencer fora das urnas

In the Rubble of US Imperialism

Elementos da Conjuntura Eleitoral 2014

The experiment of West Kurdistan (Syrian Kurdistan) has proved that people can make changes

[Chile] EL FTEM promueve una serie de “jornadas de debate sindical”

Ukraine: Interview with a Donetsk anarchist

The present confrontation between the Zionist settler colonialist project in Palestine and the indigenous working people

Prisões e mais criminalização marcam o final da Copa do Mundo no Brasil

Bolivia / Peru / Ecuador / Chile | Education | News Report | nl

Sat 28 Mar, 16:24

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.
Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2015 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]