user preferences

New Events

Africa de Nord

no event posted in the last week

Lumea araba in revolta : interviu cu un anarhist sirian

category africa de nord | community struggles | interviu author Thursday July 21, 2011 21:33author by José Antonio Gutiérrez D. Report this post to the editors

Revoltele recente din Yemen, Algeria, Tunisia si Egipt au cutremurat lumea araba si au luat prin surprindere intregul occident. Ele sunt fara indoiala, una dintre cele mai importante evenimente din ultima perioada, trimitind un mesaj clar imperialismului, ce i-a sprijinit pe acesti dictatori in toti acesti ani. Regimuri extrem de autoritare ca a lui Ben Ali din Tunisia s-au dovedit complet neputincioase in fata unui popor unit si determinat sa lupte. Revoltele sunt conduse de catre tineri, studenti, muncitori, someri, nu de catre partide, oameni politici sau clasele conducatoare, oameni simpli remodeleaza intreaga imagine a regiuni arabe, trimitind fiori reci direct la Washington si Tel Aviv. Nici armele si bani acumulati de la Washington de catre regimul Mubarak nu pot opri protestele ce sunt in continua crestere. Aceste proteste reprezinta puterea unita a poporului si a oamenilor muncii, aceste proteste arata capacitatea politica a oamenilor obisnuiti de a construi organisme sociale ce pot provoca centrele puterii, organisme ce sunt construite intr-un mod libertar instinctual nu politic. Am avut placerea sa dialogam cu prietenul nostru Kamalmaz Mazen din Siria, editor al blog-ului anarhist arab http://www.ahewar.org/m.asp?i=1385.

[English] [Français] [Castellano] [Italiano] [Deutsch] [العربية ] [Català] [Ελληνικά] [Português] [Nederlands]

460_0___30_0_0_0_0_0_photo_129618484435910.jpg


1. Se pare ca valul de proteste si revolte zdruncina din temelii regimurile autoritare si dictatoriale de lunga durata din lumea araba, au existat semne ca aceste proteste erau pe aproape?

Acesta este unul dintre lucrurile cele mai interesante despre acest val revolutionar raspandit in lumea araba, deoarece cu cateva zile inainte de eruperea demonstratiilor in masa din Egipt, secretarul de stat al SUA Hillary Clinton a declarat ca guvernul egiptean ar fi stabil, iar acum nimic nu este stabil in toata zona, masele se revolta si peste tot regimurile represive se asteapta la ce e mai rau. Sunt multe lucruri in comun la aceste incidente majore, lucruri care au trecut neobservate de regimuri, de oamenii politici si chiar da catre intelectuali, lucruri cum ar fi furia ce a stat ascunsa, redusa la tacere de represiunea statului, saracia si somajul care au fost in crestere peste tot, dar guvernele locale si chiar cele din occident au gandit ca aceasta furie ar putea fi tinuta sub control, acum stim cu toti cat de gresit au gandit.

2. Ce semnificatie are fuga lui Ben Ali din Tunisia?

Este doar primul pas, pana acum fuga lui Beni Ali reprezinta puterea oamenilor de a sfida represiunea si de a castiga. Este foarte devreme sa vorbim despre o solutie finala, dar oamenii si-au cunoscut propria putere colectiva si sunt inca pe strazi, asa ca lupta este inca deschisa la multe posibilitati.

3. Unde se poate raspandi revolta? Care sunt tarile care se confrunta cu revolte in masa?

Acum putem spune cu incredere ca oriunde ar putea fi urmatoarea revolta in masa, poate Algeria, Yemen si Iordania sunt puncte fierbinti pentru revolta, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca o revolutie in Egipt ar avea un impact mare peste tot.

4. Care este implicarea reala a unei revolutii in Egipt – al doilea mare beneficiar de ajutoare militare americane din lume?

Egiptul este cea mai mare tara din Orientul Mijlociu si rolul sau strategic este foarte important. Egiptul este unul dintre principalii piloni ai politicii americane in Orientul Mijlociu, chiar daca vechiul regim ar putea supravietui pentru un timp sau daca noul regim ar fi pro-american, presiunea maselor va exista intotdeauna de acum incolo.

5. Care a fost rolul Fratiei Musulmane in aceste proteste? Sau care a fost rolul vechii garzi stangiste?

Un lucru care este foarte important cu privire la aceste demonstratii si revolte, este faptul ca acestea au fost cu totul spontane si initiate de catre mase, este adevarat ca diferite partide politice s-au alaturat mai tarziu, dar lupta in ansamblu a fost in mare masura o actiune autonoma a maselor. Este adevarat, grupurile politice islamiste incearca sa creeze o campanie electorala in incercarea de a prelua puterea dar cu masele in constanta revolta pe strazi, acest lucru este dificil. Cred ca masele vor refuza in mod constant sa se supuna din nou in fata unei puterii represive, chiar daca acest lucru s-ar putea intampla, oamenii nu ar accepta sa devina din nou sclavii unui sistem autoritar, mai presus de toate, aceste evenimente vor ramane in memoria colectiva a oamenilor, nicio putere nu ar putea cu asa usurinta sa supuna oamenii in fata oricarui regim represiv.

Un alt lucru care trebuie adus aminte, este ca revolutiile deschid portile ideilor noi, oameni devin mai deschisi ideilor libertare si anarhiste, libertatea devine in timp ideea hegemonica nu autoritarismul. De exemplu, fostul partid comunist tunisian a participat la guvernare tarii alaturi de partidul lui Ben Ali, acest guvern ce a fost format dupa rasturnarea lui Ben Ali insusi. Un alt grup autoritar, Partidul Muncitoresc Comunist a participat activ la demonstratii, dar in acelasi timp reveland contradictiile partidului, ca de exemplu partidul a solicitat in momentul in care Ben Ali a parasit tara, sa se creeze consilii locale si comisii de aparare ale revoltei, dar in scurt timp s-au retras si au facut apel catre formarea unui nou guvern. In Egipt este la fel, exista grupuri reformiste de stanga cum ar fi Partidul National Progresist (Tagammu) si alte grupuri autoritare de stanga.

Nu pot spune cu exactitate rolul anarhistilor si libertarilor, exista o tendinta de “council communism” in crestere alaturi de cea anarhista, dar am sa subliniez ceea ce am spus inainte, ca aceste revolutii au fost create de catre vointa maselor insusi. In Tunisia, sindicatele au jucat un rol important in ultimele etape ale revoltei. Vreau sa vorbesc in mai multe detalii despre comitetele locale formate de mase, care reprezinta una dintre manifestarile cele mai interesante ale actiunii revolutionare. In fata vandalizarii inceputa in mare parte de catre fosta politie secreta, oamenii au format aceste comitete ca institutii ce sunt cu adevarat democratice, ele reprezinta o concurenta reala in fata puterii elitei conducatoare si institutiilor sale autoritare. In Egipt acum, exista doua guverne, comitetele locale si guvernul Mubarak, care este ascuns in spatele tancurilor si pustilor armatei. Acest lucru se intampla intr-o regiune care era obisnuita cu dictatura si autoritarismul, asta e un lucru bun despre revolutii, transforma lumea foarte repede. Asta nu inseamna ca lupta a fost castigata, dimpotriva, inseamna ca lupta tocmai ce a inceput.

Translation: ASIR (Anarcho-Syndicalist Initiative from Romania) iasr@riseup.net

This page has not been translated into Català yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]