user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week

Οι πόλεμοι στα Βαλκάνια ήταν η αρχή...

category Βαλκανικές Χώρες | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Thursday June 09, 2011 07:25author by 5ο βαλκανικό αναρχικό φεστιβάλ βιβλίου Report this post to the editors

Ανακοίνωση των συμμετεχόντων/ουσών στο 5ο βαλκανικό αναρχικό φεστιβάλ βιβλίου - Zrenjanin, 29-31 Oκτωβρίου 2010
baskfb_eng.png

Τις τελευταίες δεκαετίες τα Βαλκάνια βίωσαν τη βαναυσότητα του πολέμου, του εθνικισμού, του φασισμού και των πολιτικών του ΔΝΤ – βίωσαν με άλλα λόγια μια καπιταλιστική αναδιάρθρωση σε όλο της το μεγαλείο. Είναι επιτακτική και ολοφάνερη η ανάγκη να γίνουν τα Βαλκάνια πεδίο αγώνων, αντιεθνικιστικών δράσεων και αλληλεγγύης. Αυτή η ανάγκη μας έφερε στο Ζρένιανιν μεταξύ 29 και 31 Οκτωβρίου 2010 για να συμμετάσχουμε στο 5ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου. Ήρθαμε απ’ όλες τις γωνιές των Βαλκανίων κι ακόμη παραπέρα, με την κοινή πεποίθηση ότι το Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας χώρος ανταλλαγής και επικοινωνίας, στήριξης και ανάλυσης εμπειριών και αγώνων, ένας χώρος συνάντησης και σχεδιασμού δράσεων στη βάση της αντιεξουσίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Διαφωνούμε πλήρως με την επικρατούσα άποψη ότι οι συγκρούσεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία των Βαλκανίων είναι απομεινάρια του 19ου αιώνα. Τα Βαλκάνια, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι το παρελθόν, είναι το μέλλον της Ευρώπης. Οι πόλεμοι της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν οι τελευταίοι πόλεμοι του 19ου αιώνα, αλλά οι πρώτες ξεκάθαρες εκδηλώσεις της καταστροφικότητας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων: Οι πόλεμοι προσέφεραν ένα προκάλυμμα ανεκτίμητο για την εγκαθίδρυση αυτών των σχέσεων. Στο μέλλον, η καταστροφικότητα του κεφαλαίου μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές, ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, ανάλογα με τις υπάρχουσες ή τις τεχνητά κατασκευασμένες κοινωνικές διαιρέσεις. Όποια μορφή και να λάβει, θα είναι σίγουρα βάναυση.

Τα Βαλκάνια ήταν ο πρώτος στόχος της πρώτης φάσης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης του παγκόσμιου κεφαλαίου: Μορφές της συλλογικής δραστηριότητας που λειτουργούσαν έξω από το καπιταλιστικό πλαίσιο καταστράφηκαν, τα εθνικιστικά λάβαρα επέβαλαν με επιτυχία νέους διαχωρισμούς. Παράλληλα και μακριά από την κοινή θέα, προετοιμαζόταν συστηματικά το έδαφος για την απρόσκοπτη κίνηση του κεφαλαίου (π.χ. με το ξεπούλημα της παραγωγικής δομής των εργοστασίων για εταιρικές χρήσεις της γης, με την εγκατάσταση Ζωνών Ελευθέρου Εμπορίου για επενδύσεις, με την προώθηση του fast track, δηλαδή την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τους επενδυτές), παράγοντας εντωμεταξύ όλο και περισσότερη φτώχεια. Για να σχεδιάσουμε τις απαντήσεις μας σήμερα, θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τι έγινε στο κοντινό μας παρελθόν. Για να κατανοήσουμε την ξαφνική ανάδυση του εθνικισμού και τη φρίκη που τον συνόδευσε, οφείλουμε να κατανοήσουμε τον ρόλο των μεγάλων οικονομικών ιδρυμάτων σε αυτήν τη διαδικασία, όπως π.χ. το ρόλο του ΔΝΤ στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του ΔΝΤ που επέστρεψε στην Ελλάδα σήμερα. Πολλά συνέβησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία τριάντα χρόνια, όλες όμως οι ιδιαίτερες τοπικές ιστορίες συγκλίνουν στην ίδια στρατηγική των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της εφαρμογής της από τους τοπικούς τους υπηρέτες: «Πάρτε την εξουσία από τον κόσμο και φέρτε τους όλους υπό τη σκέπη της διακυβέρνησης του κεφαλαίου.” Η μετατροπή των Βαλκανίων σε ζώνη συγκρούσεων και πολέμων ήταν μια πρώιμη στιγμή ενός παγκόσμιου καπιταλιστικού πολέμου που τώρα επελαύνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα κατασκευασμένων και επιβεβλημένων διαιρέσεων, που καταδεικνύει και τους μηχανισμούς με τους οποίους η επίθεση ενάντια στην κοινωνία σκορπά την αμηχανία και τη σύγχυση είναι το Pride Parade (παρέλαση ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας) στο Βελιγράδι πριν από μερικές εβδομάδες. Μετά από είκοσι χρόνια επαχθούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και διάλυσης των μέσων και δομών επιβίωσης, οι άνθρωποι δεν αγωνίζονται ενάντια σε αυτούς που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι του μακελειού. Αντίθετα, υπάρχουν πολυάριθμοι φασιστικοί θύλακες που κινητοποιούν μεγάλους αριθμούς οπαδών και οργανώνουν επιθέσεις σε μειονοτικές ομάδες. 6.000 άτομα συμμετείχαν στην επίθεση ενάντια στο Pride, ενώ την ίδια στιγμή οικισμός των Ρομά δέχτηκε επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό. Τέτοιες εκδηλώσεις μίσους και βαρβαρότητας είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο του αναδυόμενου καπιταλιστικού καθεστώτος.

Για εμάς το Pride αποκάλυψε τις κοινές μας αδυναμίες και την ανικανότητα των κοινωνικών κινημάτων να αντισταθούν με νόημα και αποτέλεσμα στο καθεστώς αυτό της καταπίεσης. Το Pride έδειξε ξεκάθαρα την ανάγκη να οργανώσουμε τους αγώνες μας διαφορετικά, μακριά από το κράτος και τα παρακρατικά του δεκανίκια, την ανάγκη να στήσουμε δομές, τρόπους, κανάλια επικοινωνίας αυτόνομα, δικά μας, όπου η αλληλοβοήθεια είναι καθημερινή πρακτική και κατανοείται ως εργαλείο αντίστασης. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκφράζουμε την αφοσίωσή μας στο σκοπό της δημιουργίας συντροφικών σχέσεων και συμμαχιών αγώνα στα Βαλκάνια που θα υλοποιούν με συγκεκριμένους τρόπους την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και την κοινή ανάληψη πρωτοβουλιών.
Zrenjanin, 31 Oκτωβρίου 2010

Related Link: http://balkan-anarchist-bookfair-2011.blogspot.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]