user preferences

Recent articles by Oisin MacGiollamoir
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Σκανδιναβία / Δανία / Ισλανδία Λαϊκοί Αγώνες

Till en nation som brinner May 27 13 by Skrivgruppen Pantrarna

To a country on fire May 27 13 by Pantrarna

Islandia no, Magreb sí Apr 01 11 by Juan Manuel Aragüés

Άμεση δράση για δωρεάν συγκοινωνία

category Σκανδιναβία / Δανία / Ισλανδία | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Sunday December 11, 2005 11:41author by Oisin MacGiollamoir - WSM Report this post to the editors

Από Σουηδούς και Φιλανδούς αγωνιστές

Translation into Greek of «Swedish and Finnish Commuters Take Direct Action for Free Public Transport»

Στην Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Ελσίνκι οι χρήστες των συγκοινωνιών αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να αγωνιστούν για μια ευπρεπή και δωρεάν δημόσια συγκοινωνία. Ο σύντροφος Oisin MacGiollamoir από την ιρλανδική αναρχοκομμουνιστική ομοσπονδία WSM (Workers Solidarity Movement) παίρνει συνέντευξη από την Άννα από την εκστρατεία planka.nu.

Πώς άρχισε η εκστρατεία planka.nu;

Άρχισε σαν μια μικρή εκστρατεία με πρωτοβουλία της SUF (Syndicalist Youth Federation – Ομοσπονδία Συνδικαλιστικής Νεολαίας, παράταξης νεολαίας της αναρχοσυνδικαλιστικής SAC) και, συγκεκριμένα, της ομάδας της στην Στοκχόλμη, μετά από μια αύξηση των εισιτηρίων. Τυπώσαμε αφίσες και προκηρύξεις και διοργανώσαμε μαζικές κινητοποιήσεις στο υπόγειο μετρό. Ξεκινήσαμε, επίσης, το «P-kassan» μια ασφάλεια για δωρεάν χρήση συγκοινωνίας. Πληρώνεις ένα μικρό ποσόν για να γίνεις μέλος της ασφάλειας και αν συλληφθείς να μην έχεις εισιτήριο το πρόστιμό σου είναι ήδη πληρωμένο.

Πώς είναι δομημένη και πώς δουλεύει η εκστρατεία;

Στην εκστρατεία αυτή έχουμε εισάγει τη μέθοδο της άμεσης δημοκρατίας στις συνελεύσεις. Δεν υπάρχει επιτροπή όπου ο ένας να έχει περισσότερη εξουσία από τον άλλον.

Ποια είναι η αντίδραση των ΜΜΕ και του κράτους;

Οι αντιδράσεις είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι περιμέναμε. Η χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας χωρίς εισιτήριο φαίνεται ότι είναι ένα αρκετά συζητήσιμο θέμα για τους πολιτικούς. Ίσως επειδή είναι τόσο απλό και ο καθένας το κάνει τουλάχιστον μερικές φορές. Νομίζω ότι η εκστρατεία planka.nu δίνει έμφαση στο φαινόμενο αυτό και αυτό είναι που έχει φοβίζει τους πολιτικούς. Μερικά ΜΜΕ μας υποστηρίζουν, αλλά, την ίδια στιγμή, άλλα ΜΜΕ αρνούνται να δημοσιεύσουν την ιστοσελίδα της εκστρατείας μας www.planka.nu ή ούτε που λένε τη λέξη «planka». Όλες οι τοπικές ομάδες της planka.nu groups – στη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, τη Fstergftland και το Ελσίνκι - έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία για τζάμπα χρήση των συγκοινωνιών, αλλά αυτό δεν είναι παράνομο, οπότε δεν έχει γίνει τίποτα.

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση αυτής της εκστρατείας;

Μέχρι τώρα έχουμε πετύχει στο να φέρουμε αυτό το ζήτημα από τον πάτο στην κορυφή των πολιτικών προβλημάτων. Για χρόνια το ζήτημα δεν θεωρείτο καν πολιτικό και κανείς δεν ήθελε να μιλήσει για τη σχέση κοινωνικής πρόνοιας, εισοδήματος και δυνατότητας του να ταξιδεύει κανείς από τα προάστια στην πόλη, για τη δουλειά, το σχολείο κ.λπ. Στοχεύουμε στην δωρεάν συγκοινωνία, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Πρέπει, επίσης, να δούμε τι θα κάνουμε μετά από αυτό.

Ποιος είναι ο ρόλος της SUF στη όλη εκστρατεία; Επίσης τι συμβουλή θα έδινες σε άλλους που αγωνίζονται και αυτοί σε άλλες χώρες για το ίδιο ζήτημα;

Το μόνο πράγμα που έμεινε από τότε που άρχισε η planka.nu ως μια πρωτοβουλία της SUF, ήταν οι αναρχοσυνδικαλιστικές αξίες. Η περισσότερο σίγουρη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω σε άλλους που αγωνίζονται με παρόμοιους στόχους είναι να μην υποτιμηθεί ο ρόλος των ΜΜΕ, τα οποία δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να το κάνουμε! Ενωμένοι είμαστε δυνατοί!

* Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στο Νο 89 του «Workers Solidarity», μηνιάτικου δελτίου του WSM και μετέπειτα στο www.anarkismo.net Μετάφραση στα ελληνικά από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 9 Δεκέμβρη 2005.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]