Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Βόρεια Αφρική

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

Το κίνημα των ανέργων στην Τυνησία

category Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Donnerstag Mai 05, 2011 19:09author by Mouatamid - CGT Report this post to the editors

Μια ασταμάτητη διαδικασία

Το κίνημα των ανέργων στην Τυνησία: μια ασταμάτητη διαδικασία - Το Χρονικό της Τυνησίας, Σημείο 6
460_0___30_0_0_0_0_0_dsc00499_1_2.jpg

Οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επανάστασης. Ο Mohamed Bouazizi, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε την επανάσταση, ήταν ένας από εκείνους τους μορφωμένους νέους που είχαν σαπίσει στα χωριά χωρίς πιθανότητες για κάποιο μέλλον. Αλλά αυτοί οι νέοι σήμερα αυτο-οργανώνονται. Πάνω από 100 τοπικά παραρτήματα της Ένωσης Ανέργων Πτυχιούχων έχουν δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο, όταν η Ένωση νομιμοποιήθηκε, και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 45.000 μέλη, άνδρες και γυναίκες.

Στις δεκαετίες '80 και '90, ειδικά στις δυτικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, υπήρξε μια ευρεία πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές για τους νέους που προέρχονταν από τα λαϊκά στρώματα. Οι πρώτες γυναίκες της υπαίθρου άρχισαν επίσης να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια και από αυτές προέκυψαν οργανώσεις όπως η Union Nationale des Etudiants du Maroc (UNEM - Εθνική Ένωση Φοιτητών του Μαρόκου), η οποία χρησίμευσε ως φυτώριο ακτιβισμού και ενωμένου αγώνα εκ μέρους όλων των τάσεων που αγωνίζονταν για την κοινωνική αλλαγή.

Αλλά μετά το πανεπιστήμιο ήρθε η ανεργία. Για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ευρώπη ή για να αποκτήσει απόκτηση διδακτορικό τίτλο, μάστερ κ.λπ., κάποιος πρέπει να έχει αρκετά χρήματα. Το να εισέλθουν στη δημόσια διοίκηση, όπου κυριαρχούν η ευνοιοκρατία και η διαφθορά, οι προερχόμενοι από τα λαϊκά στρώματα και τις αγροτικές περιοχές απόφοιτοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες. Συνεχίζοντας την εμπειρία και τις επαφές που συνάφθηκαν στην UNEM, δημιουργήθηκε στο Μαρόκο το 1992 η National Association des Diplômés Chômeurs au Maroc (ANDCM – Εθνική Ένωση Ανέργων Αποφοίτων), η πρώτη οργάνωση ανέργων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή και η οποία, μετά από 19 χρόνια αγώνα και χωρίς να νομιμοποιηθεί, έδειξε ένα μονοπάτι για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Οι άνεργοι απόφοιτοι στην Τυνησία αυτο-οργανώνονται

Η επίδραση από τη γνώση και την εμπειρία της ANDCM εξαπλώθηκε. Πραγματοποιήθηκαν επαφές μεταξύ του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Το 2006, ιδρύθηκε η Ligue Tunisienne des Diplômés Chômeurs (Τυνησιακός Σύνδεσμος Ανέργων Αποφοίτων). Οι αντιπρόσωποι της Τυνησίας παρακολούθησαν αρκετές διεθνείς διασκέψεις που οργάνωσε η ANDCM, και στις οποίες συμμετείχε και η CGT. Η ανεργία ανάμεσα στους απόφοιτους ήταν τεράστια και γι’ αυτό η ανάγκη οργάνωσης επιτακτική.

Όμως, στην Τυνησία, η δικτατορία του Ben Ali κατέστειλε τα τοπικά τμήματα της ένωσης των ανέργων αποφοίτων. Ασκήθηκαν διώξεις και υποκινήθηκαν διαιρέσεις μεταξύ των τμημάτων. Η οργάνωση επέστρεψε στην παρανομία. Αλλά συνέχισε να σπέρνει τους σπόρους της, οι επαφές εξακολούθησαν να υπάρχουν και η εξέγερση στην Gafsa άναψε σαν φλόγα, που σβήστηκε από την καταστολή, αλλά είχε δείξει ήδη το δρόμο.

Η επανάσταση έρχεται. Η Τυνησιακή Union des Diplômés-Chômeurs (UDC) σχηματίζεται

Οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επανάστασης. Ο Mohamed Bouazizi, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε την επανάσταση, ήταν ένας από εκείνους τους μορφωμένους νέους που είχαν σαπίσει στα χωριά χωρίς πιθανότητες για κάποιο μέλλον. Αλλά αυτοί οι νέοι σήμερα αυτο-οργανώνονται. Πάνω από 100 τοπικά παραρτήματα της Ένωσης Ανέργων έχουν δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο, όταν η Ένωση νομιμοποιήθηκε, και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 45.000 μέλη, άνδρες και γυναίκες.
Στην Τυνησία, μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους, υπάρχουν 140.000 νέοι άνεργοι πτυχιούχοι, με άλλους 60.000 μαθητές που τελειώνουν πρόωρα το σχολείο. Αυτοί είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής.

Μιλήσαμε με τον Salem Ayari, πρόεδρο του UDC στην Τύνιδα. Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, η διαδικασία αυτή είναι ασταμάτητη. Τοπικά τμήματα δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά. Υπάρχει μια εθνική επιτροπή, αλλά χωρίς καμία εξουσία λήψης αποφάσεων. Έχουν νοικιασμένο κτίριο στην Τύνιδα, ώστε η επιτροπή να μπορεί να συνεχίσει να οργανώσει την όλη διαδικασία. Ένα σύστημα κυκλοφορίας ομολόγων επιτρέπει στο κίνημα να αυτοχρηματοδοτείται. Υπολογιστές χαρισμένοι από τις τοπικές εγκαταστάσεις του RCD και από φίλους συνιστούν για την UDC μια ελάχιστη υποδομή.

Μετά την εμπειρία του ANDCM, έχουν αναπτύξει ένα πρότυπο κλίμακας για δραστηριότητες που προέκυπταν από τα διάφορα τμήματα της Ένωσης. Η δραστηριοποίηση σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Έχουμε δει μόνιμα στρατόπεδα διαμαρτυρίας σε διάφορα μέρη (Sidi Bouzid, Thala, Tozeur...)

Εκτός από τον κοινό αγώνα για την καταστροφή όλων των δομών που συνδέονται με τη δικτατορία, στον τομέα της ανεργίας, η UDC επικεντρώνεται σε τρία βασικά αιτήματα:

1. Έλεγχος και συμμετοχή σε θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με βάση σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες στη δημόσια διοίκηση.

2. Κοινωνικός μισθός για όλους τους ανέργους.

3. Υποστήριξη και συμμετοχή σε προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η μελέτη των προγραμμάτων αυτών να γίνεται από την Ένωση, με δημόσια χρηματοδότηση.

Επρόκειτο να γίνει σύγκληση των τοπικών αγώνων την 1η Μάη στην Τύνιδα. Η ιδέα ήταν να κινητοποιηθούν 50.000 άνεργοι πτυχιούχοι, κάτι που δείχνει τη δύναμη και τις ικανότητες του κινήματος, προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα λαμβάνει υπόψη τα άμεσα ενδιαφερόμενα άτομα. Το κίνημα αντιμετωπίζει την πρόκληση της οργανωτικής και υλικοτεχνικής προσπάθειας ώστε να οργανώσει μια τέτοια κινητοποίηση με αισιοδοξία.

Αλλά ξέρουν ότι πρέπει να συνδυάσουν τον αγώνα και την κινητοποίηση με την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και να βρουν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για την απασχόληση, που να είναι βιώσιμες. Για να γίνει αυτό, διοργανώνουν συζήτηση σε μια διάσκεψη στις 9 και 10 Μάη, με τη συμμετοχή διαφόρων διανοουμένων, με θέμα “Ανεργία και μοντέλα ανάπτυξης”, ενώ θα συζητήσουν και το θέμα της μετανάστευσης.

Η ικανότητα της αυτο-οργάνωσης

Δεν μιλάμε για το παρελθόν ή για κάποια όνειρα. Μπροστά στα μάτια μας, εδώ και τώρα, σε λιγότερο από τρεις μήνες δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι νέοι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα εργαλείο που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει, αυτόνομα σε κάθε τοποθεσία, με την αλληλεγγύη μεταξύ όλων, με κοινούς στόχους, με συμμετοχή από τη βάση προς τα πάνω, χωρίς να εξαρτούνται από κανέναν. Δεν είναι ένα τέλειο ή χωρίς αντιφάσεις και αδυναμίες εγχείρημα – είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη διαδικασία. Αλλά είναι πραγματικό, παρών, και κάτι από το οποίο όλοι πρέπει να μάθουν.

Mouatamid

* Από την Ομάδα Εργασίας για τη Βόρεια Αφρική της διεθνούς γραμματείας της ισπανικής αναρχοσυνδικαλιστικής CGT. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στις 18 Απρίλη 2011 στα ισπανικά στο http://www.cgtandalucia.org/Cronicas-desde-Tunez-6-El Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής αναρχοκομμουνιστικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” 7 Μάη 2011.

Verwandter Link: http://www.cgtandalucia.org/Cronicas-desde-Tunez-6-El
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα | gr

Mi 27 Jan, 10:06

browse text browse image

7.jpg imageΟι επιτροπές για τη ... 19:13 Do 05 Mai by Mouatamid - CGT 0 comments

Οι επιτροπές για τη διασφάλιση της Επανάστασης - Το παράδειγμα του Bizerte -- Το Χρονικό της Τυνησίας, σημείο 7

1.jpg imageΗ φωνή των δρόμων εί... 20:36 Do 28 Apr by Mouatamid και M.H. - CGT 0 comments

Η φωνή των δρόμων είναι σαφής: η επανάσταση στην Τυνησία μόλις άρχισε - Το Χρονικό της Τυνησίας, σημ. 1

2.jpg imageThala: Το κατεχόμενο αστ&... 08:46 Do 28 Apr by M.H. - CGT 0 comments

Το Χρονικό της Τυνησίας, σημείο 2 - Το δεύτερο μέρος μια σειράς αναφορών από δύο μέλη της CGT που επισκέπτονται την Τυνησία. Εδώ, ο συγγραφέας επισκέπτεται την πόλη Thala στη βορειοδυτική Τυνησία, μια πόλη όπου οι διαμαρτυρίες του λαού οδήγησαν στην κατάρρευση της τοπικής αστυνομίας.

egyptianrevolution300x220.jpg imageΑίγυπτος: Οι εργαζό&... 19:19 Di 22 Feb by contrainfo 0 comments

Κάλεσμα της συντακτικής επιτροπής της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων

tunisia2.jpg imageΤυνησία: Η δύναμη το... 19:32 Sa 15 Jan by Paul (WSM) 0 comments

Αλλά οι άνθρωποι αυτοί σήμερα γνωρίζουν ότι αφού έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν ένα μακρόχρονο δικτατορικό καθεστώς, πόσο πιο εύκολο θα είναι να ανατρέψουν ένα νέο ασταθές καθεστώς.

imageΑιγύπτιοι εργάτες: &... Jun 11 by Jumanah Younis 0 comments

Μεταφράζουμε εδώ μια πρόσφατη ανταπόκριση για το εργατικό κίνημα στην Αίγυπτο πριν και μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ (πηγή: Ceasefire, 1/6/2011). Εν όψει και του δικού μας κοινωνικού αναβρασμού, έχει σημασία να συνεχίσουμε να έχουμε στο νου μας τα βασικά: τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες των εξεγέρσεων, τα όρια των κινημάτων, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τάξης μας. Τις μέρες που έρχονται, ας μην ξεχάσουμε στιγμή από πού ερχόμαστε, ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Όπως λέει και ο αιγύπτιος εργάτης του κειμένου: «Εμείς είμαστε η επανάσταση των φτωχών, που θα έρθει σύντομα».

imageΕπείγον: Σφαγή και Ε... Feb 23 by Mazen Kamalmaz 0 comments

Τα νέα για όλα όσα συμβαίνουν τη Λιβύη είναι αρκετά σοκαριστικά. Το καθεστώς του Καντάφι είναι δράστης μιας φρικτής σφαγής εναντίον των επαναστατημένων μαζών, οι μισθοφόροι (κάτι παρόμοιο με την baltajia του καθεστώτος Μουμπάρακ) που προσλήφθηκαν από το καθεστώς Καντάφι, εκτός από τον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, άνοιξαν πυρ κατά άοπλων Λίβυων με αναπηρίες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, οπλισμένων με πολύ ελαφρά όπλων.

imageΟι δρόμοι της Αιγύπ&... Jul 09 Anarkismo 0 comments

Οι δρόμοι της Αιγύπτου είναι πιο ισχυροί από τα εκλογικά κέντρα [Français] [English] [Castellano] [Italiano]

imageΗ επανάσταση στη Βό&... Feb 18 Anarkismo 0 comments

Η επαναστατική αλλαγή που σαρώνει τη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο προσφέρει μεγάλη ελπίδα για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς της Γης. Τα αιτήματα για δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή μοιράζονται από εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπους. Την ίδια στιγμή έρχεται στην επιφάνεια η στάση των καπιταλιστών του κόσμου, έξω από κάθε επαφή με την κοινωνία και τρομοκρατημένοι από το κίνημα του οποίου γίνονται μάρτυρες.

imageΥποστηρίξτε τους Α&#... Feb 04 Anarkismo 0 comments

Υποστηρίξτε τους Αιγύπτιους άνδρες και γυναίκες που καταστέλλονται από την αστυνομία!

imageΤυνησία, Αίγυπτος, Α... Feb 03 Anarkismo 0 comments

Η Alternative Libertaire υποστηρίζει τον αγώνα των ανθρώπων αυτών για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη και καταγγέλλει τη συνεργασία του γαλλικού κράτους με τα αυταρχικά καθεστώτα των αραβικών χωρών.

imageΆμεσες δράσεις αλλ&#... Feb 03 0 comments

Ο Μαζέν Καμαλμάζ, Αναρχικός από τη Συρία καλεί να δείξετε την υποστήριξή σας στον Αιγυπτιακό λαό

more >>
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]