user preferences

New Events

Βόρεια Αφρική

no event posted in the last week
Recent articles by M.H. - CGT
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Βόρεια Αφρική Λαϊκοί Αγώνες

A rua egípcia mais forte que as urnas! Dec 20 13 by Alternative libertaire

La rue égyptienne plus forte que les urnes Jul 09 13 by Alternative libertaire

Οι δρόμοι της &... Jul 09 13 by Alternative Libertaire

Thala: Το κατεχόμενο αστυνομικό τμήμα

category Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Thursday April 28, 2011 08:46author by M.H. - CGT Report this post to the editors

Στην καρδιά της Τυνησίας

Το Χρονικό της Τυνησίας, σημείο 2 - Το δεύτερο μέρος μια σειράς αναφορών από δύο μέλη της CGT που επισκέπτονται την Τυνησία. Εδώ, ο συγγραφέας επισκέπτεται την πόλη Thala στη βορειοδυτική Τυνησία, μια πόλη όπου οι διαμαρτυρίες του λαού οδήγησαν στην κατάρρευση της τοπικής αστυνομίας.
2.jpg

Η Thala, στην επαρχία Kasserine, βρισκεται 300 χλμ. από την πρωτεύουσα. Μια φτωχή πόλη, στο περιθώριο, ο μόνος πόρος της οποίας είναι η γεωργία που εξαρτάται από την εκάστοτε βροχόπτωση: σιτάρι, φραγκοσυκιές... χωρίς βιομηχανία.

Κατά την άφιξή μας, μείναμε έκπληκτοι που βρήκαμε ένα υπαίθριο μουσείο γεμάτο με γκράφιτι. Συνθήματα και άλλα με τα οποία απαιτείτο ελευθερία και αξιοπρέπεια, συνθήματα ενάντια στον Ben Ali και τους μπράβους του, αφιερώσεις στους 6 που πέθαναν κατά την επανάσταση, σημάδι της επιθυμίας των κατοίκων να παραμείνουν αληθινά στη μνήμη τους. Η ελεύθερη έκφραση του λαού στους τοίχους αυτής της μικρής, εγκαταλειμένης πόλης της ενδοχώρας της Τυνησίας.

Οι νέοι μαζεύονται γύρω μας όταν μας βλέπουν να τραβάμε φωτογραφίες των γκράφιτι. Μας λένε την ιστορία του αγώνα τους. Ήδη από τις 24 Δεκεμβρίου πραγματοποίησαν την πρώτη τους διαδήλωση σε αλληλεγγύη στον Sidi Bouzid, όπου απευθύνθηκε το πρώτο κάλεσμα προς όλους τους Τυνησίους με αίτημα την πτώση του Ben Ali. Στις 3 Ιανουαρίου, οι μαθητές των δύο σχολείων της πόλης -ένα σε κάθε άκρο της- αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν. Οι διευθυντές των σχολείων κάλεσαν τους γονείς σε μια προσπάθεια να σταματήσουν να βγαίνουν στους δρόμους οι μαθητές. Αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν το αντίθετο: οι γονείς ενώθηκαν με τα παιδιά τους και όλοι οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε μια ειρηνική διαδήλωση.

Ο μισητός συνταγματάρχης Youssef Abdelaziz διέταξε να ανοιχτεί πυρ κατά των διαδηλωτών. Ο Marouan Jemli, 19 χρόνων, ήταν ο πρώτος μάρτυρας στη Thala. Ο αγώνας να μη χαθεί το πτώμα του, επειδή υπήρχαν φόβοι ότι η αστυνομία θα προσπαθούσε να κρύψει το έγκλημά της, προκάλεσε ένα δεύτερο θάνατο –ενός άλλου 19χρονου. Τελικά, οι νέοι μπόρεσαν να μεταφέρουν το πτώμα του Marouan στο σπίτι της γιαγιάς του μετά από 10 ώρες ποδαρόδρομο στα ορεινά μονοπάτια.

Η κηδεία του Marouan που χρησιμοποιήθηκε από τον εγκληματία συνταγματάρχη Youssef ως ευκαιρία για να πυροβολήσει τους ανθρώπους που μετέφεραν το φέρετρο. Έτσι, ένας 32χρονος σύντροφος που ετοιμαζόταν για το γάμο του τον Μάρτιο καθώς και ένα άτομο με αναπηρία επλήγησαν και οι δύο από τις σφαίρες της αστυνομίας και πέθαναν δίπλα στο φέρετρο, ο τελευταίος με πέντε σφαίρες στο σώμα του! Οι μητέρες αρχικά προσπάθησαν να μεταφέρουν το φέρετρο οι ίδιες (αν και σύμφωνα με τη μουσουλμανική κουλτούρα είναι οι άνδρες που συνοδεύουν τους νεκρούς στο νεκροταφείο), αλλά οι νεαροί άνδρες αποφασίσαν, αντίθετα, να το κάνουν.

Μεταξύ 3 και 6 Ιανουαρίου, η Thala - μια πόλη 15.000 κατοίκων - ήταν περικυκλωμένη από 1.800 αστυνομικούς. Ήταν αδύνατον κάποιος να φύγει ή να εισέλθει. Οι προμήθειες νερού, ψωμιού και ζάχαρης ελαττώθηκαν. Κραυγές ακούγονταν σε κάθε γωνιά της Thala, "Ναι στο ψωμί και το νερό - Όχι στον Ben Ali”. Περίπου 150 άτομα φυλακίστηκαν και πολλοί νέοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά βασανίστηκαν και κακομεταχειρίστηκαν. Αλλά μέσω του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων, οι νέοι απέκτησαν τη δυνατότητα να ανεβάζουν σκηνές καταπίεσης, δημοσιοποιώντας έτσι και τη δολοφονία από την αστυνομία των 5 νέων και την πολιορκία της πόλης.

Στις 8 Ιανουαρίου, ο συνταγματάρχης Youssef ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από άλλον επικεφαλής της αστυνομίας. Αλλά το κίνημα είχε εξαπλωθεί σε όλη την Τυνησία και η εξέγερση είχε ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα.

Στις 12 Γενάρη, ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε από την αστυνομία έξω από το σπίτι του. Νέος αρχηγός της αστυνομίας, νέα δολοφονία.

Οι οδηγίες προς την αστυνομία κατά τις πρώτες ημέρες ήταν σαφείς: συντρίψτε την εξέγερση στις επαρχίες Sidi Bouzid και το Kasserine (όπου και η Thala), προκειμένου να προλάβουμε την εξάπλωσή της στην υπόλοιπη Τυνησία. Οι 1.800 αστυνομικοί που περικύκλωσαν την πόλη για μέρες είχαν σαφείς διαταγές να σκοτώσουν, να συντρίψουν την αντίσταση, όπως και αλλού.

Thala, μια πόλη χωρίς αστυνομικούς, χωρίς Δήμο, που διαχειρίζεται από το λαό

Αλλά η Thala, μια πόλη με επαναστατική παράδοση, αντιστάθηκε και νίκησε. Σήμερα, δεν υπάρχει αστυνομία στην πόλη. Οι νέοι αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τα καθήκοντα της ασφάλειας. Μόνο η στρατιωτική παρουσία υπενθυμίζει ότι υπάρχει κράτος.

Η επιτροπή για τη διασφάλιση της επανάστασης διατρέχει την πόλη και προβάλει ως πρωταρχικό το αίτημα «δικαιοσύνη για τους νεκρούς μας». Υπέβαλαν κατάλογο των ατόμων που συμμετείχαν σε δολοφονίες, πλήρη κατάλογο με ονόματα, και για 17 ημέρες τον Μάρτιο, οργάνωσαν διαδηλώσεις απαιτώντας τη δίκη και τη φυλάκιση των δολοφόνων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της προσωρινής κυβέρνησης, ζήτησε 15 ημέρες για να απαντήσει. Εάν κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, δεν υπήρχε απάντηση, ο αγώνας θα άρχιζε και πάλι.

Δεν αναγνωρίζουν τον πρόεδρο Fouad Mebazaa, ούτε τον πρωθυπουργό Beji Caid Essebsi. Ζητούν τη διάλυση των τριών επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί: του συμβουλίου πολιτικής και συνταγματικής μεταρρύθμισης, του συμβουλίου διερεύνησης της καταστολής από τις 17 Δεκέμβρη και του συμβουλίου κατά της διαφθοράς. Δεν τους εμπιστεύονται, γιατί δημιουργήθηκαν από τον Ghannouchi και είναι επανδρωμένα με ανθρώπους του κόμματος RCD του Ben Ali. Πώς μπορούν αυτοί οι ίδιοι να ερευνήσουν τους εαυτούς τους;

Το αστυνομικό τμήμα μετατρέπεται σε κοινωνικό κέντρο

Μετά το θάνατο του Marouan, οι φίλοι του θύμωσαν. Ένας από αυτούς, γεμίζοντας τη μοτοσικλέτα του με βενζίνη, την πυρπόλησε και την έστειλε μέσα στο αστυνομικό τμήμα, προκαλώντας πυρκαγιά κάτι που ανάγκασε την αστυνομία να εγκαταλείψει την πόλη.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο Nemri Bassem, μηχανολόγος μηχανικός, άνεργος από το 2004, κατέλαβε το αστυνομικό τμήμα και έμεινε εκεί, απαιτώντας το δικαίωμά του στην εργασία. Η δράση αυτή είναι μία μόνο από τις εκατοντάδες των δράσεων που έχουν διεξαχθεί στην Τυνησία από την Ένωση των ανέργων πτυχιούχων.

Ο Nemri δεν έμεινε μόνος. Πολλοί νέοι άνθρωποι τον ακολούθησαν τις ώρες που παρέμεινε στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα μέρος όπου μπορείτε να ακούσετε μουσική, να παίξετε χαρτιά και να μιλήσετε για επανάσταση.

Είπαμε αντίο στην Thala. Ο πατέρας του Marouan μας υπενθύμισε τον τόπο όπου σκοτώθηκε ο γιος του: “Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτόν τον τόπο”. Και έτσι λέει το γκράφιτι που γράφτηκε εκεί. Ούτε και οι Τυνήσιοι ξεχνούν.

M.H.

* Το κείμενο αυτό γράφτηκε αρχικά στα ισπανικά και δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2011, με φωτογραφίες, στη διεύθυνση: http://www.cgtandalucia.org/CRONICAS-DESDE-TUNEZ-2-En-el της ισπανικής αναρχοσυνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT. Αγγλική μετάφραση από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής αναρχοκομμουνιστικής οιμοσπονδίας FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 25 Απρίλη 2011.

This page has not been translated into Esperanto yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]