user preferences

New Events

Àfrica Occidental

no event posted in the last week

Costa d’Ivori: França defensa els seus propis interessos

category Àfrica occidental | imperialisme / guerra | comunicat de premsa author Tuesday April 19, 2011 19:28author by Alternative Libertaire - AL Report this post to the editors

Declaració pública de l’organització comunista llibertària francesa Alternative Libertaire denunciant la intervenció imperialista de França a Costa d’Ivori.
arton4148_1_1.jpg

La partida ha acabat per Laurent Gbagbo. El president de Costa d’Ivori haurà d’cedir el seu lloc a Alassane Ouattara, sostingut per les Forces Noves (rebatejades com "Forces republicanes de Costa d’Ivori"), per les forces de l’ONU i per l’Exèrcit francès (la famosa missió Licorne) que han aparegut en escena en l’acte final.

És molt difícil saber quin dels dos candidats va recollir el major nombre de vots en els escrutinis presidencials del 28 de novembre, donada la importància dels fraus per totes les parts. Però això poc importa: les potències estrangeres havien escollit de totes maneres a Alassane Ouattara.

França, posant a les seves tropes en lliça per a la batalla d’Abidjan, ha buscat garantir que Costa d’Ivori romandrà dins de la seva òrbita. Això és el que ja va fer el 2002, quan les tropes franceses van sostenir a un Laurent Gbagbo amenaçat per la revolta. És el que ha fet de nou el 2011, ajudant a fer fora el propi Gbagbo, ara que no l’estima. I ho fa amb un mandat de l’ONU, per donar-li un caràcter "net".

Però vet aquí que Alassane Ouattara no ha sortit del planter francoafricà. Està més aviat proper, política i culturalment, als nord-americans. A partir d’ara estarà en deute amb el Eliseo, que tindrà una bona part de responsabilitat en la victòria final. Li recordarà amb quina finalitat ho ha fet: preservar els interessos econòmics francesos al país. Bouygues gestiona l’aigua i l’electricitat; Société Générale, BNP i Crédit Lyonnais dominen el sector bancari, Orange controla les telecomunicacions; Bolloré monopolitza la indústria portuària. Bolloré ha estat per cert la multinacional que ha sostingut més descaradament a Gbagbo. Li guardarà rancor Ouattara i voldrà rescindir els seus contractes? Estem convençuts que Nicolas Sarkozy intercedirà a favor del seu estimat amic Vincent Bolloré, el mateix que li va proporcionar unes vacances en el seu iot de luxe al maig de 2007.

Ni Gbagbo ni Ouattara defensen els interessos del poble ivorià. Les forces armades que els defensen (Joves Patriotes i Exèrcit de Costa d’Ivori al costat de Gbagbo; Forces Noves al d’ Ouattara) sembren el terror entre la població, cometent pillatges i massacres racistes. I tant Gbagbo com Ouattara depenen de forces estrangeres que donen suport a un bàndol o a un altre per assegurar-se la continuïtat dels seus negocis. La roda gira al servei de l’imperialisme, només desfent d’ell podrà Costa d’Ivori traçar el seu destí!

A baix l’imperialisme!

Fora les tropes franceses de Costa d’Ivori!

Llibertat per als pobles!


Alternative libertaire
6 abril 2011

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]