user preferences

Για την παρούσα διεθνή κατάσταση

category Διεθνή | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday March 26, 2011 18:28author by Federación Comunista Libertaria-Chile - Anarkismoauthor email publicacion-fcl at riseup dot net Report this post to the editors

Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα

Ανακοίνωση της FCL για την διεθνή κατάσταση με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιλή. Επίσης χρησιμοποιούμε την ευκαιρία για να καλέσουμε σε διεθνή αλληλεγγύη στους αγώνες που διεξάγονται από τους Άραβες αδελφούς και αδελφές μας. [Castellano] [English]
460_0___30_0_0_0_0_0_logo_fcl.jpg

Είδαμε πρόσφατα ολόκληρη την πολιτική τάξη της χώρας αυτής να βρίσκεται στο πόδι, εν αναμονή της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, του πιστού συνεχιστή της πολιτικής του Μπους και ιστορικού εκπροσώπου μιας μακράς και σκιώδους σχέσης κυριαρχίας που μαστίζει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έρχεται σε μια σημαντική στιγμή. Αυτό που αρχικά θεωρείτο μια συμβολική επίσκεψη τώρα έχει γίνει μια απειλητική πιθανότητα της επανάληψης και της υποβολής ορισμένων από τις χώρες μας στην κυριαρχία των ΗΠΑ.

Είναι ξεκάθαρη και πρέπει να επισημανθεί η απώλεια επιρροής από την πλευρά της παγκόσμιας υπερδύναμης. Σήμερα, η ηγεμονία των ΗΠΑ μετακινείται όλο και περισσότερο προς τη στρατιωτική της έκφραση, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση την επηρεάζει επίσης πάρα πολύ απειλούμενη και η ίδια από το αβέβαιο μέλλον της παγκόσμιας αγοράς. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι, αναμφισβήτητα, οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμα τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.

Ένα σημείο που είναι χαρακτηρηστικό της παρούσας κατάστασης που βρίσκεται ο ιμπεριαλισμός, είναι τα γεγονότα στα οποία συμμετέχουν οι αραβικοί λαοί που αγωνίζονται εναντίον δικτατοριών, για τον αυτοκαθορισμό τους και σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε από τις εμπειρίες τους και με την ευκαιρία αυτή να καλέσουμε σε αλληλεγγύη μαζί τους με διάφορους τρόπους.

Μετά από δεκαετίες ανοιχτής υποστήριξης δικτατοριών με τις οποίες οι λαοί αυτοί έπρεπε να συμβιβαστούν, οι ΗΠΑ κατσουφιάζουν με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί. Η δύναμη των χωρών του Maghreb έχει πάει πολύ πιο πέρα από ό,τι έχουν αφήσει να εννοηθεί τα ΜΜΕ και οι ιδεολογικές μηχανές των ιμπεριαλιστών, στέλνοντας ήδη σαφές μήνυμα στους άλλους λαούς του κόσμου: εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για τη τύχη μας, εμείς είμαστε αυτοί που θα τα ξεπεράσουμε.

Έτσι, η παρούσα στρατιωτική επιχείρηση των μεγάλων δυνάμεων δεν στρέφεται βασικά εναντίον του Καντάφι, αλλά εναντίον της πιθανότητας ο λιβυκός λαός να συνεχίσει την επανάσταση, οδηγώντας τη χώρα έξω από τον έλεγχο των καπιταλιστών. Και όλα αυτά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια των άθλιων συμφερόντων των πολυεθνικών του πετρελαίου στην περιοχή.
Έτσι, ενώ ο ΟΗΕ εγκρίνει και το ΝΑΤΟ θέτει σε δράση τη μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη (από την εποχή ης επέμβασης στο Ιράκ), ο Ομπάμα επιδιώκει να σηματοδοτήσει μια ιστορική στιγμή με μια επίθεση εναντίον της περιοχής της Λατινικής Αμερικής, μια επιστροφή στη “Συμμαχία για την Πρόοδο”, που επιβλήθηκε πριν από 50 χρόνια ως απάντηση στη δύναμη που συσσώρευσαν τα κοινωνικά και ένοπλα κινήματα στην ήπειρό μας. Γι’ αυτό το νέο σύμφωνο αποσκοπεί στην ανανέωση της παραδοσιακής καταπίεσης των λαών της σκοτεινής μισής Αμερικής, με ξεκάθαρη πρόθεση να αποτρέψει αυτό που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει - και θα συνεχίσει να συμβαίνει – με τους αδελφούς και αδελφές μας στην άλλη πλευρά της υφηλίου.

Σήμερα, οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν να δώσουν στον εαυτό τους μια νέα ώθηση. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας στον αγώνα κατά των συμφερόντων και τις ψευδείς υποσχέσεις του καπιταλισμού, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση ενός ισχυρού, οργανωμένου κοινωνικού κινήματος που είναι σε θέση να δώσει μια τέτοια ικανότητα στους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να διαμορφώνουν οι ίδιοι τη δική τους μοίρα.

Για το Σοσιαλισμό και την Ελευθερία!

Ζήτω αυτοί που αγωνίζονται!

Federación Comunista Libertaria Chile
(Ελευθεριακή Κομμουνιστική Ομοσπονδία – Χιλή)

* Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 26 Μάρτη 2011.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]