user preferences

New Events

Noord-Afrika

no event posted in the last week

De Arabische wereld staat in brand: dialoog met een Syrische anarchist

category noord-afrika | community struggles | interview author Wednesday March 02, 2011 16:35author by José Antonio Gutiérrez D. Report this post to the editors

De grote opstanden die de Arabische wereld laten schudden, in Jemen, Algerije, Tunesie en nu Egypte, hebben iedereen verrast. Ze zijn, ongetwijfeld, een van de opvallendste gebeurtenissen van onze tijd, waarbij duidelijk de boodschap wordt verspreid dat geen enkele plek in deze wereld gedoemd is een speelterrein te zijn van een door imperialisten gesteunde dictator. Buitengewoon autoritaire regimes zoals die van Ben Ali bleken volledig machteloos te zijn tegenover een verenigd en vastbesloten volk in strijd... [Castellano] [English] [Français] [العربية ] [Italiano] [Deutsch] [Ελληνικά] [Català] [Português] [Română]

photo_129618484435910.jpg


De Arabische wereld staat in brand: dialoog met een Syrische anarchist

door Jose Antonio Gutierrez D.


De grote opstanden die de Arabische wereld laten schudden, in Jemen, Algerije, Tunesie en nu Egypte, hebben iedereen verrast. Ze zijn, ongetwijfeld, een van de opvallendste gebeurtenissen van onze tijd, waarbij duidelijk de boodschap wordt verspreid dat geen enkele plek in deze wereld gedoemd is een speelterrein te zijn van een door imperialisten gesteunde dictator. Buitengewoon autoritaire regimes zoals die van Ben Ali bleken volledig machteloos te zijn tegenover een verenigd en vastbesloten volk in strijd. De mensen die deze rebellie uitvoeren zijn jongeren, arbeiders, werklozen, de armen, die nu het gezicht van de regio scheppen, waarbij koude berichten worden gestuurd naar de kliekjes die in Washington en Tel Aviv zitten. Niet alle wapens die door het Mubarak regime zijn opgestapeld, niet alle militaire hulp van de VS heeft de macht gehad om te voorkomen dat het protest groeide. Ze tonen de macht van het volk en de arbeidersklasse als ze samen komen, ze tonen de politieke capaciteit van gewone mensen om organismen van duale macht met een duidelijk libertair instinct op te bouwen, en ze bewijzen aan de wereld dat we in een periode van revolutionaire verandering zitten. We hebben een snelle dialoog gehad met onze kameraad en vriend Mazen Kamalmaz uit Syrie, redacteur van de Arabische anarchistische blog http://www.ahewar.org/m.asp?i=1385, die praat over het belang van deze uitstekende politieke ontwikkeling.

Het lijkt dat opeens massieve golven van protesten de grondvesten van lang gevestigde onderdrukkende regimes in de Arabische wereld laten schudden... waren er tekenen dat deze protesten konden gebeuren?

Dat is een van de interessante dingen van deze revolutionaire golf die zich in de Arabische wereld verspreidt, het sloeg toe precies toen bijna niemand het verwachtte. Slechts enkele dagen voor de massale demonstraties in Egypte verklaarde de minister van buitenlandse zaken van de VS, Hillary Clinton, dat de Egyptische regering stabiel was, en nu is niets in de regio stabiel: de massa's zijn in opstand en overal verwachten de repressieve regimes het ergste. Er zijn dingen gezamenlijk aan deze grote incidenten, die de regimes, de staatsmannen en zelfs de media ontgingen, zoals de woede die er was, verborgen, tot zwijgen gebracht door de repressie van de staten, de armoede en werkloosheid die overal toenamen... maar de regeringen, lokale regeringen evenals Westerse regeringen, dachten dat deze woede onder controle kon worden gehouden... we weten nu hoe ze het mis hadden.

Wat is het belang van de vlucht van Ben Ali uit Tunesie?

Het is slechts de eerste stap van de waterval die volgt. Het betekende dat mensen, opstandige mensen, de repressie kunnen weerstaan en winnen. Het is nog heel vroeg om te praten over de eindoplossing, het is nu nog steeds te complex, maar de mensen hebben hun werkelijke macht leren kennen en zijn nog steeds op straat, dus de strijd is nog steeds open voor veel mogelijkheden.

Waar verspreidt de opstand zich naar toe? Welke landen krijgen nu te maken met massieve rebellie?

Nu kunnen we met vertrouwen zeggen dat iedere plek de volgende plek kan zijn. Misschien zijn Algerije, Jemen en Jordanie de plekken voor opstand, maar we moeten in gedachten houden dat een Egyptische revolutie overal een grote invloed zou hebben, voorbij de ergste verwachtingen van alle dictators en hun ondersteuners overal.

Wat is het gevolg van een revolutie in Egypte, de tweede grootste ontvanger van militaire hulp van de VS in de wereld?

Egypte is het grootste land in het Midden Oosten en diens strategische rol is heel belangrijk. Het is een van de belangrijkste steunpilaren in het Midden Oosten beleid van de VS. Zelfs als het oude regime nog enige tijd zou kunnen overleven of zelfs als het nieuwe regime pro-Amerikaans zou zijn, zal de druk van de massa's er vanaf nu altijd zijn. In een woord: de VS, de belangrijkste ondersteuner van het huidige regime, zal zwaar lijden onder de opstand van de Egyptische massa's.

Wat is de rol van de Moslim Broederschap bij deze protesten geweest? Wat is de rol geweest van de oude garde van links?

Een ding dat heel belangrijk is over deze demonstraties en rebellie is dat ze totaal spontaan waren en het initiatief werd genomen door de massa's. Het is waar dat verschillende politieke partijen zich later aansloten, maar de hele strijd was in vergaande mate een manifestatie van de autonome actie van de massa's. Dat geldt ook voor de islamistische politieke groepen. Misschien denken deze groepen nu dat verkiezingen ze aan de macht zouden kunnen brengen, maar met opstandige massa's op straat is dit moeilijk, ik denk eigenlijk dat de massa's actief zullen weigeren zich weer aan enige repressieve macht te onderwerpen, maar zelfs als dit zou kunnen gebeuren, zullen mensen deze keer niet accepteren slechts onderdanen te zijn, bovenal met frisse euforische herinneringen aan de piek van vrijheid die ze door hun eigen strijd wonnen. Geen macht zou ze zo gemakkelijk kunnen dwingen zich opnieuw te onderwerpen aan enig soort van repressief regime.

Iets anders dat je in gedachten moet houden is dat mensen met revoluties meer open zullen staan voor libertaire en anarchistische ideeën, en vrijheid zal het hegemonische idee van de tijd zijn, niet autoritair gedoe. Sommige van de Stalinistische groepen vertegenwoordigen gewoon het lelijke gezicht van het autoritaire socialisme... bijvoorbeeld, de ex-Tunesische Communistische Partij deed naast de heersende partij van Ben Ali mee aan de regering die werd gevormd na de machtsovername van Ben Ali zelf! Een andere autoritaire groep, de Tunesische Communistische Arbeiders Partij, deed actief mee aan de demonstraties, maar kon slechts diens tegenstrijdigheden blootleggen: het riep op het moment van Ben Ali's vlucht op tot het vormen van lokale raden of comite's om de revolutie te verdedigen, alleen maar om dit weer snel in te trekken en op te roepen tot een nieuw parlement en nieuwe regering. In Egypte gebeurt bijna hetzelfde, er zijn reformistisch linkse groepen, zoals de Progressieve Eenheid Partij, en sommige andere groepen van revolutionaire autoritaire linkse mensen.

Ik kan niet precies vertellen wat de rol is van de anarchisten en andere libertaire mensen - er is een groeiende radencommunistische tendens naast een anarchistische tendens - vanwege gebrek aan communicatie met onze kameraden daar, maar ik moet benadrukken wat ik eerder heb gezegd: dat deze revoluties voornamelijk werden gemaakt door de massa's zelf. In Tunesie speelden de lokale vakbonden een grote rol in de late fases van de opstand.

Ik wil in meer detail praten over de lokale comite's die door de massa's werden gevormd, die een van de meest interessante manifestaties van diens revolutionaire actie zijn. Mensen vormden deze comite's als reactie op de rellen die grotendeels begonnen door de ex-geheime politie, als werkelijk democratische instituties, een werkelijke concurrentie voor de macht van de heersende elite en diens autoritaire instituties... in Egypte zijn er nu twee regeringen; de lokale comite's en de regering van Mubarak, die zich verbergt achter de tanks en de geweren van diens soldaten. Dit gebeurt in een regio die gewend is aan dictaturen en autoritair gedoe... dat is het grootse aan revoluties, dat ze de wereld zo snel veranderen. Dat betekent niet dat de strijd is gewonnen; integendeel, dit betekent dat de echte strijd nog maar net is begonnen.

Om het samen te vatten, wat is jouw inzicht over de huidige gebeurtenissen? Wat denk je dat ze zullen symboliseren?

Dit is het begin van een nieuw tijdperk, de massa's zijn in opstand, en hun vrijheid staat op het spel, de tyrannieen beven, het is zeker het begin van een nieuwe wereld.


Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Red November, Black November – An Anarchist Response to the Election

Resistance at Standing Rock

1986-2016: 30° anniversario di Alternativa Libertaria/fdca

Noord-Afrika | Community struggles | nl

Tue 28 Mar, 23:57

browse text browse image

libya.jpg imageBloedbad en revolutie in Libie 16:43 Wed 02 Mar by Mazen Kamalmaz 0 comments

Het nieuws dat uit Libie komt is heel schokkend. Qaddafi's regime veroorzaakt een verschrikkelijk bloedbad tegen de massa's in opstand, de huurmoordenaars (het equivalent van de baltajia van Mubarak's regime) die door Qaddafi's regime zijn gerekruteerd openen, naast het reguliere leger en veiligheidskrachten, het vuur of ongewapende Libische mensen of, in sommige gevallen, gewapend met slechts zeer lichte vuurwapens. [English]

tunisia2_1.jpg imageTunesie: de revolutie is niet voorbij 17:40 Tue 08 Feb by Libertair communistische organisaties 0 comments

Onze organisaties bevestigen hun solidariteit met de strijd van het Tunesische volk voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid en steun voor militant anti-kapitalistische Tunesiers, en ze veroordelen de opstelling van Westerse staten en meer in het algemeen van hun politici, zowel rechtse partijen als sociaal democratische partijen hebben altijd geïnvesteerd in het ondersteunen van de autoritaire Ben Ali. [Français]

imageDe Volkscomite's in Egypte Jul 27 by José Antonio Gutiérrez D. 0 comments

De volkscomite's in Egypte ontstonden, zoals bij veel andere revoluties in de loop van de geschiedenis (en zonder verdere actie, zoals in andere landen die worden opgeschud door de "Arabische lente"), om een beschermende rol te spelen in een situatie van onzekerheid en vacuum macht, waarbij de instituties van de oude orde op het moment ineen stortten, en waarbij de comite's snel genoeg komen om een uitdrukking te worden van een nieuwe macht, de macht van mensen om taken uit te voeren en zelfbeheerde politieke organisatie op te bouwen als een sociaal alternatief in de besluitvorming. [Castellano] [Italiano]

imageTunesie: de revolutie is niet voorbij Feb 08 Anarkismo 0 comments

Onze organisaties bevestigen hun solidariteit met de strijd van het Tunesische volk voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid en steun voor militant anti-kapitalistische Tunesiers, en ze veroordelen de opstelling van Westerse staten en meer in het algemeen van hun politici, zowel rechtse partijen als sociaal democratische partijen hebben altijd geïnvesteerd in het ondersteunen van de autoritaire Ben Ali. [Français]

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]