user preferences

New Events

Βόρεια Αφρική

no event posted in the last week

Επείγον: Σφαγή και Επανάσταση στη Λιβύη

category Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday February 23, 2011 17:21author by Mazen Kamalmaz Report this post to the editors

Κάλεσμα αλληλεγγύης

Τα νέα για όλα όσα συμβαίνουν τη Λιβύη είναι αρκετά σοκαριστικά. Το καθεστώς του Καντάφι είναι δράστης μιας φρικτής σφαγής εναντίον των επαναστατημένων μαζών, οι μισθοφόροι (κάτι παρόμοιο με την baltajia του καθεστώτος Μουμπάρακ) που προσλήφθηκαν από το καθεστώς Καντάφι, εκτός από τον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, άνοιξαν πυρ κατά άοπλων Λίβυων με αναπηρίες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, οπλισμένων με πολύ ελαφρά όπλων.
libya_3.jpg

Τα νέα για όλα όσα συμβαίνουν τη Λιβύη είναι αρκετά σοκαριστικά. Το καθεστώς του Καντάφι είναι δράστης μιας φρικτής σφαγής εναντίον των επαναστατημένων μαζών, οι μισθοφόροι (κάτι παρόμοιο με την baltajia του καθεστώτος Μουμπάρακ) που προσλήφθηκαν από το καθεστώς Καντάφι, εκτός από τον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, άνοιξαν πυρ κατά άοπλων Λίβυων με αναπηρίες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, οπλισμένων με πολύ ελαφρά όπλων.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις του καθεστώτος δεν χρησιμοποιούν μόνο τα πυροβόλα όπλα, αλλά και πυροβολικό, τανκς, μαχητικά τζετ και μαχητικά ελικόπτερα. Από στρατιωτικής άποψης, αυτό δεν μπορεί να είναι ένας πόλεμος. Στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια φρικτή σφαγή που πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς Καντάφι, υπό την εποπτεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά, όπως πάντα, οι εξουσίες αυτές ενδιαφέρονταν μόνο για το πετρέλαιο και τα χρήματα, μόνο για το κέρδος, όχι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ακόμα και τις ανθρώπινες ζωές.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μαζί με τις ΗΠΑ διατηρούν μια πολύ επαίσχυντη σιωπή τώρα, η οποία είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε ενδεχόμενη δήλωση. Στην καρδιά τους, στηρίζουν τους δολοφόνους, τη δικτατορία, εναντίον των επαναστατημένων μαζών όπως έκαναν στην Τυνησία και την Αίγυπτο, για να αλλάξουν απλώς πλευρά, όταν ο θρίαμβος της επανάστασης έγινε αναπόφευκτος. Και δεν υπάρχει μυστικό σε αυτό. Είναι όλα σχετικά με το πετρέλαιο και το χρήμα, τα οποία πρέπει να διατηρούνται στα χέρια των δικτατόρων και όχι των λαών. Και όπως συνέβη στο Μπαχρέιν, την Τυνησία και την Αίγυπτο πριν, τα περισσότερα από τα όπλα καταπολέμησης των ταραχών και των πυρομαχικών τους που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις των καθεστώτων »για να σκοτώσουν και να καταστείλουν τη άνθρωποι προέρχονται από ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες.

Δύο νύχτες πριν, ο γιος του δικτάτορα της Λιβύης απείλησε τις μάζες και χθες οι δολοφόνοι και οι μισθοφόροι του έβαλαν στην πράξη τις απειλές του. Η Λιβύη κάτω από την εξουσία του καθεστώτος Καντάφι αποτελεί τέλειο παράδειγμα ολοκληρωτικού καθεστώτος, όπως αυτό που κατέστειλε την κοινωνία στο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ "1984". Τώρα, ο «μεγάλος αδελφός» διεξάγει έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον του λαού του ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, διεξάγει μια αιματηρή σφαγή κατά των επαναστατημένων Λίβυων, ενώ προσπαθούν και πάλι να χρησιμοποιήσουν τους φονταμενταλιστές ως φόβητρο.

Αλλά δεν είναι ένας αγώνας μεταξύ των φονταμενταλιστών και του καθεστώτος – είναι αγώνας μεταξύ των μαζών και τη δικτατορία.
Αυτή είναι μόνο μια σκανδαλώδεις χειραγώγηση της πραγματικότητας, μια ξεδιάντροπη στάση για να δικαιολογηθεί όχι μόνο η καταπίεση του καθεστώτος, αλλά και τα βίαια εγκλήματα, ενώ στην πραγματικότητα, τίποτα, απολύτως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Καντάφι, τη χρήση των τεθωρακισμένων και των μαχητικών αεροσκαφών εναντίον των άοπλων μαζών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Είμαστε αναρχικοί και ελευθεριακοί και δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τις δυνατότητες που έχει κάποια δύναμη καταστολής –ισλαμιστική ή οποιαδήποτε άλλη– σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να καταστείλει την επανάσταση, αλλά σε αυτή τη φάση δεν είμαστε υπέρ της καταστολής των μη θρησκευτικών δυνάμεων κατά των θρησκευτικών. Υποστηρίζουμε την πραγματική ελευθερία των μαζών, για μια ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία, οργανωμένη ελεύθερα και εθελοντικά από κάτω προς τα πάνω. Ενόψει τέτοιων δυνατοτήτων βλέπουμε ότι η μόνη σωστή απάντηση είναι η λαϊκή άμεση δράση, διευθυνόμενη από τις ελεύθερες μάζες, και όχι με κάθε είδος βίαιης καταστολής που εφαρμόζεται από μια τέτοια βάρβαρη δικτατορία.

Στο μπλογκ ενός Λίβυου αναρχικού συντρόφου δημοσιεύονται μερικά νέα και σχόλια. Το μπλογκ είναι στη διεύθυνση http://saoudsalem.maktoobblog.com

Έτσι:

• Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη – ο χασάπης Καντάφι κρύβεται στο φρούριό του.

• Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μια πραγματική σφαγή σημειώθηκε στη Βεγγάζη, πόλη στην ανατολική Λιβύη, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Και ότι τα νοσοκομεία της πόλης πλημμύρισαν τραυματίες. Ένας δικηγόρος και ακτιβιστής δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Βεγγάζη ενδέχεται να φτάσει τους 200 και οι τραυματίες στους περίπου 800-900 (αυτό γραμμένο στις 20 Φεβρουαρίου).

• Ο Καντάφι βομβάρδισε τους Λίβυους... και οι Λίβυοι προχωρούν προς την Τρίπολη.

• Η Βεγγάζη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης μετά την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου άναψε η πρώτη σπίθα της εξέγερσης του Φλεβάρη, υποφέρει από μια γενοκτονία (γραμμένο, επίσης, στις 20 Φεβρουαρίου).

• Η άρχουσα οικογένεια της Λιβύης (δηλαδή, η οικογένεια Καντάφι) έχει χάσει την ψυχραιμία της και αποκάλεσε τους διαδηλωτές καθάρματα.

• Φαίνεται ότι η κατάχρηση της εξουσίας από το καθεστώς και οι σφαγές του κατά των διαδηλωτών έχει γυρίσει μπούμερανγκ στο ίδιο το καθεστώς, σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και πολλά από τα μέλη του στρατού και της αστυνομίας έχουν αρνηθεί να εξαπολύσουν πυρ κατά των διαδηλωτών και, αντίθετα, ενώθηκαν μαζί τους, αναγκάζοντας το καθεστώς του Καντάφι να καταφύγει στη χρήση μισθοφόρων από τις φτωχές χώρες της Αφρικής (γραμμένο και αυτό στις 21 Φεβρουαρίου).

Mazen Kamalmaz
Σύρος αναρχικός

This page has not been translated into 中文 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]