user preferences

New Events

Βόρεια Αφρική

no event posted in the last week
Recent articles by New York Local NEAC
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Βόρεια Αφρική Λαϊκοί Αγώνες

A rua egípcia mais forte que as urnas! Dec 20 13 by Alternative libertaire

La rue égyptienne plus forte que les urnes Jul 09 13 by Alternative libertaire

Οι δρόμοι της &... Jul 09 13 by Alternative Libertaire

Η επανάσταση στη Βόρεια Αφρική ταρακουνάει τον κ&#

category Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday February 18, 2011 20:26author by New York Local NEAC - Anarkismo Report this post to the editors

Η επαναστατική αλλαγή που σαρώνει τη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο προσφέρει μεγάλη ελπίδα για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς της Γης. Τα αιτήματα για δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή μοιράζονται από εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπους. Την ίδια στιγμή έρχεται στην επιφάνεια η στάση των καπιταλιστών του κόσμου, έξω από κάθε επαφή με την κοινωνία και τρομοκρατημένοι από το κίνημα του οποίου γίνονται μάρτυρες.
tahrir_1.jpg

Η επαναστατική αλλαγή που σαρώνει τη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο προσφέρει μεγάλη ελπίδα για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς της Γης. Τα αιτήματα για δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή μοιράζονται από εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπους. Την ίδια στιγμή έρχεται στην επιφάνεια η στάση των καπιταλιστών του κόσμου, έξω από κάθε επαφή με την κοινωνία και τρομοκρατημένοι από το κίνημα του οποίου γίνονται μάρτυρες.

Η επανάσταση μέχρι σήμερα έχει φιλελεύθερο πολιτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, να ανατρέψει τους παλιούς δικτάτορες σαν τον Ben Ali και τον Μουμπάρακ και τους διεφθαρμένους κύκλους τους υπέρ μιας πραγματικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, η πραγματική μάχη δείχνει ότι ο λαός συγκροτεί τους δικούς του μαζικούς δημοκρατικούς θεσμούς: επιτροπές αντίστασης, συνδικάτα, επιτροπές άμυνας, κ.ά. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Τυνησία.

Υπάρχει μια “μεταβατική” κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν και μέλη του παλαιού καθεστώτος που προσπαθούν να διατηρήσουν άθικτο τον καπιταλισμό προωθώντας ταυτόχρονα μερικές φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Και το κάνουν αυτό πάντως, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι και οι αγρότες δημιουργούν τις δικές τους οργανώσεις λαϊκής εξουσίας.

Στην πόλη Kasserin, αναφέρεται ότι γίνεται εδώ και πάνω από δύο βδομάδες μια γενική απεργία, το παλιό καθεστώς και η αστυνομία έχουν φύγει και η πόλη διοικείται από μια λαϊκή περιφερειακή επιτροπή.

Στην Αίγυπτο αναξέρτητα συνδικάτα ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας νέας ανεξάρτητης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, καθώς και επιτροπών αγώνα σε εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Εν ολίγοις, οι εργάτες, οι αγρότες και τουλάχιστον μερικοί στρατιώτες στην Βόρεια Αφρική, οικοδομούν την απαρχή ή μια πραγματική δυαδική εξουσία. Οι επαναστάσεις δεν έχουν τελειώσει.

Οποιεσδήποτε καπιταλιστικές κυβερνήσεις εμφανίζονται αυτή τη στιγμή –ακόμα και οι πιο ριζοσπαστικές- δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποσχέσεις των επαναστάσεων: δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή για τους λαούς. Από τα πρώτα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν είναι ο πληθωρισμός και η ανεργία, που είναι και τα δυο εγγενή προϊόντα του καπιταλισμού και της οικονομίας της αγοράς.

Οποιαδήποτε κυβερνητική δέσμευση για τη διατήρηση ενός τέτοιου συστήματος δεν αποτελεί ποσπάθεια εξάλειψης των προβλημάτων αυτών. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το επίπεδο δημοκρατίας που προσφέρει μια τέτοια κυβέρνηση (λες και η δημοκρατία είναι κάτι που μπορεί να προσφερθεί) θα πάρει πίσω όσα έδωσε καθώς προσπαθεί να σώσει τον καπιταλισμό ενάντια στους αγώνες των εργατών και αγροτών.

Μια επαναστατική ηγεσία και ένα επαναστατικό πρόγραμμα είναι αναγκαία. Με αυτό δεν εννοούμε μια δημοκρατική συγκεντρωτική (δηλαδή συγκεντροποιημένη) ομάδα η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους εργάτες και τους αγρότες στο όνομα κάποιων “ιστορικών νόμων”. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι μια ελευθεριακή σοσιαλιστική οργάνωση με ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να απαλλοτριώσει στην πράξη το σύνολο των καπιταλιστών –και όχι μόνο αυτούς που συνδέονταν στενά με τους διεφθαρμένους δικτάτορες– είναι απαραίτητη. Για το σκοπό αυτό δεν πρέπει να υπάρχει υποστήριξη σε μια “μεταβατική” κυβέρνηση και κάθε προσπάθεια που καταβάλεται πρέπει να διευρύνει και βαθαίνει τις λαϊκές επιτροπές έτσι ώστε να σταθούν ικανές να αντικαταστήσουν το κράτος και να αναλάβουν οι ίδιες την εξουσία.

Περαιτέρω, η επανάσταση πρέπει να εξαπλωθεί. Και αυτό και για να προστατευθεί σε κάθε χώρα και για να καταστεί δυνατή η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτού που θα μπορούσε να είναι μια “διεθνής” ομοσπονδία λαϊκών συμβουλίων, επιτροπών ή όπως αλλιώς ονομάζονται.
Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν ενάντια σ’ αυτούς τους επαναστατικούς αγώνες με κάθε μέσο στη διάθεσή τους. Ίσως βοηθηθούν και από –ρητορικά μιλώντας– “αντι-ιμπεριαλιστικές –αλλά ακόμα καπιταλιστικές– χώρες. Το κύριο καθήκον των επαναστατικά σκεπτόμενων και πολιτικά συνειδητών ανθρώπων στις χώρες αυτές είναι να το αποτρέψουν αυτό με κάθε απαραίτητο μέσο. Απεργίες, μποϋκοτάζ, μπλοκαρίσματα, καλέσματα σε λιποταξία είναι ενδεικτικά μέσα. Η εκπαίδευση για τις δραστηιότητες αυτές θα πρέπει να αρχίσει τώρα.

Τοπική Ένωση Νέας Υόρκης της North Eastern Federation of Anarcho-Communists (Βορειο-Ανατολικής Ομοσπονδίας Αναρχοκομμουνιστών)

9 Φλεβάρη 2011

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 17 Φλεβάρη 2011.

Related Link: http://www.nefac.net

This page has not been translated into Ελληνικά yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]